Poveži se s nama

Scena

Osuđen jer je na ‘fejsu’ policajce nazvao idiotima

Objavljeno

Vlado (54) iz Koprivnice proglašen je krivim i osuđen jer je na Facebooku policiju nazvao idiotima.

Prema ovotjednoj presudi, on je u veljači 2020. godine u 9.31 sat narušavao javni red i mir na Facebook stranici Podravskog lista.

“U komentarima se registrirao preko Facebook stranice s komentarom na članak naziva ”Đurđevčani oprez! Policija je danas u akciji zbog dva detalja.” Napisao je komentar i time ga učinio javnim, a sadržaj istog je: “Ma daj neki su policajci ili policajke idioti!“

Dakle, omalovažavao je i vrijeđao službene osobe u vezi s vršenjem njihove službe”, naglasila je koprivnička prekršajna sutkinja.

Oglas

Navodi kako je “činjenično stanje dovoljno utvrđeno uvidom u izlist stranice članka te profilne fotografije s Facebooka, a iz navedenog je nedvojbeno vidljivo da je upravo Vlado počinio prekršaj budući da je vidljiva fotografija lica istog i zbog čega je nesporno utvrđen identitet osobe”.

Sutkinja ga je kaznila s 90 eura i mora platiti 30 eura prekršajnih troškova. Presuda je nepravomoćna, javlja Danica.hr.

Oglas

BiH

Ogroman turistički rast Rame, ljeti jako teško pronaći slobodan krevet

Objavljeno

Piše

Rama je u proteklih nekoliko godina iznenada postala popularno turističko odredište, privlačeći sve veći broj posjetitelja iz Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja. Sve je krenulo od pandemije koronavirusa kada je primjetan češći dolazak turista. I sada se u ljetnim mjesecima traži krevet više.
Luka Markešić i njegova supruga pet godina uspješno upravljaju obiteljskim turizmom na području Ramskog jezera. Supruga se brine o apartmanima, iznajmljivanju i čišćenju, dok je umirovljenik Luka Markešić, kako sam kaže, uključen kao pomoćni radnik.

– Turisti prije svega dolaze zbog Ramskog jezera. Međutim, znaju se smjestiti u apartmane i onda obilaziti planine oko jezera. Postoji i nekoliko obilježenih biciklističkih staza koje turisti često koriste. Čak se znaju ovdje smjestiti i na deset dana, a na jedan dan odu u Jajce, Visoko, Kravice i slično. Moguće da razlog leži u tomu jer je ovdje smještaj jeftiniji u odnosu na jadransku obalu i druge destinacije – rekao je Markešić Feni.

Prisjetio se prve godine njihovog rada u turizmu kada je u tijeku bila pandemija koronavirusa. Tada su ih, kako je rekao, uglavnom posjećivali turisti iz BiH, a sezona je bila iznimno uspješna što nitko nije očekivao.

– Mi smo te godine sredili apartmane i nismo očekivali turiste jer je bila pandemija. Međutim, to ljeto bili smo puni. Dolazili su najčešće građani BiH, dok sada više dolaze strani turisti – istaknuo je on.

Oglas

Ljeti se traži krevet više

Kako Markešić dodaje, sada češće stižu turisti iz udaljenih zemalja poput Japana, Kine i Sudana, te iz europskih zemalja poput Slovenije, Njemačke, Mađarske, Austrije, Hrvatske i Srbije. Prvih godina turisti su se zadržavali jedan dan ili bi eventualno došli na produženi vikend, dok sada ostaju i do deset dana, a uglavnom im se vraćaju stari gosti.

Markešić napominje da turistička sezona u Rami kreće početkom svibnja.

– U svibnju i lipnju uglavnom su popunjeni vikendi. Završetkom školske godine, odnosno od polovine lipnja do polovine rujna sve je puno. U srpnju i kolovozu, posebno ako je neko zbivanje, a ima ih često, ne može se naći smještaj – pojasnio je on.

Oglas

Turističkog kapaciteta sigurno ima, smatra Markešić, ali naglašava potrebu za poboljšanjem infrastrukture, posebno kanalizacijskog sustava.

Turistički centar na Ramskom jezeru

Da je u proteklih nekoliko godina vidno povećan broj turističkih dolazaka potvrdio je i pomoćnik načelnika Prozor-Rame Josip Juričić, a posebno u prošloj godini kada je Ramsko jezero tijekom cijelog ljeta bilo puno.

– Sve ono što radimo pomalo se odražava na turizam. Imamo destinacija koje su na neki način u korištenju, a imamo one koje su potencijalne i na koje računamo da će u idućem razdoblju biti puno više posjećene – dodao je on.

Oglas

Kao potencijalnu destinaciju posebno je istaknuo arheološko nalazište Gradac, odredište koje plijeni pažnju povjesničara, ali i turista. Ovo nalazište, napominje Juričić, nisu puno promovirali da ne bi stvarali gužvu zbog daljnjih arheološka istraživanja, ali ne odbijaju posjete.

Opredjeljenje općine za daljnji razvoj turizma pokazuje i Strategija razvoja u kojoj, među ostalim, stoji i izgradnja turističkog centra na Ramskom jezeru, zajedno s privatnim partnerima.

– Još je to u fazi ideje, ali približili smo se realizaciji. Mislimo da će naše zamisli biti ostvarive u razdoblju do 2027. godine, odnosno do kada nam je kreirana Strategija. Dio tih nastojanja je i promidžba, a radimo je vrlo dobro putem medija i društvenih mreža – pojasnio je Juričić.

Nedostatak smještajnih kapaciteta

Oglas

Povećanjem turističkih dolazaka, pojavio se problem i nedovoljnog smještajnog kapaciteta, ali je vidljivo pozitivno opredjeljenje žitelja, posebno onih uz Ramsko jezero, da sudjeluju u turističkoj ponudi ovoga kraja.

– Postoji solidna ponuda apartmana, kuća za odmor, brvnara i svega što privlači turiste na duže vrijeme. Međutim, nije to dovoljno. Kada dođu manifestacije, kao što su vjerske, traži se mjesto više i teško se nalazi. Čak i kada imamo sajam Dani šljive, koji je također postao mali turistički brend naše općine, ni tada nema smještaja u okolnim mjestima – istaknuo je.

Juričić stoga naglašava potrebu za regulacijom i registracijom smještajnih objekata kako bi se zadovoljile potrebe rastućeg turističkog interesa.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Sutra se obilježava Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine, što je ujedno i neradni dan u FBiH

Objavljeno

Piše

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike priopćilo je da se, u skladu sa Zakonom o proglašenju 1.ožujka Danom neovisnosti Bosne i Hercegovine, Dan neovisnosti obilježava 1.ožujka, te da je na dan praznika neradni dan za državne organe, preduzeća i druga pravna lica.

Povodom nastupajućeg Dana neovisnosti BiH, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić uputio je čestitku svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

 

Nastavi čitati

Scena

Hit video koji je u danu pogledan milijun puta: Evo kako Hrvat i Srbin razgovaraju nakon tri rakije!

Objavljeno

Piše

Kako izgleda razgovor Hrvata i Srbina nakon tri rakije? Stand up komičari Tomislav Primorac i Srđan Olman snimili su video koji je na TikToku u jednom danu pogledalo više od milijun ljudi! Reakcije su mahom pozitivne na komičan dijalog između dvojice muškaraca koji prvo kreću s laganijim temama kako se koja riječ izgovara u Hrvatskoj, a kako u Srbiji. Ali onda kreće podbadanje.

– Čekaj, kako vi kažete mrkva? – pita Tomislav Srđana.

– Šargarepa.

– A kako vi kažete saksija?

Oglas

– E, pitar, pitar – odgovara sad Tomislav.

Nakon smijeha kreću nešto ozbiljnije teme.

– Kako vi kažete kvalitetna domaća kinematografija? Evo, da ti malo pomognem, kako kažete, iole, malo kvalitetna i duhovita domaća kinematografija – pita posprdno Srbin Hrvata, na što ovaj nije imao odgovor.

– Dobro, a kako vi kažete kad vaša nogometna reprezentacija igra finale Svjetskog prvenstva? Nema? Nema riječi za to? A jel imate riječ kad uopće prođete skupinu – uzvraća Tomislav.

Oglas

Srbin uzvraća s bolnom točkom Hrvata.

– A kako vi kažete kad vaša košarkaška reprezentacija pobijedi bilo koga u bilo kojoj grupi na svijetu?

Video pogledajte OVDJE.

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Otkrijte tajne Kamenih svatova: Nekropola stećaka Maculje

Objavljeno

Piše

U dubokim prostranstvima Bosne, gdje se povijest isprepliće s prirodnim ljepotama, leži neobično blago – Nekropola stećaka Maculje, poznata među lokalnim stanovništvom kao “Kameni svatovi”.

Ova jedinstvena lokacija očarava posjetitelje svojom mističnom atmosferom i bogatom baštinom, čineći je nezaobilaznom destinacijom za sve ljubitelje povijesti, kulture i prirode. Nalazi se na 998 metara nadmorske visine, 21 kilometar udaljena od Novog Travnika, i predstavlja izuzetno sačuvanu nekropolu sa više od stotinu stećaka, što je rijetkost čak i među ostalim sličnim lokacijama. Smještena blizu cestovnog pravca Novi Travnik – Gornji Vakuf/Uskoplje, lako je dostupna svima koji žele otkriti ovu dragocjenost bosanskohercegovačke kulturne i povijesne baštine.

Za putnike željne upijanja bogate povijesti i kulture Bosne, nekropola stećaka Maculje pruža jedinstvenu priliku za istraživanje prošlosti ovog područja. Stećci, srednjovjekovni nadgrobni spomenici s ukrašenim ornamentima i zagonetnim natpisima, govore priču o ljudima koji su nekada hodili ovim predjelima, njihovim običajima i vjerovanjima. No, to nije sve što ova lokacija nudi. Posjetitelji će biti zadivljeni spektakularnim zalascima sunca koji boje nebo nijansama toplih tonova, stvarajući nezaboravne prizore koji će ostati urezani u sjećanje. Čista priroda koja okružuje nekropolu pruža priliku za opuštanje i revitalizaciju duha, dok se šetate među cvjetnim livadama. Bosna je zemlja čarobnih boja prirode, a nekropola stećaka Maculje je nezaobilazna točka za sve putnike koji žele doživjeti tu čaroliju.

Dođite i istražite ovu dragocjenost, otvorite svoje srce za ljepotu koju pruža, i odnesite sa sobom nezaboravna iskustva koja će vas pratiti zauvijek.

Oglas

Nastavi čitati

Scena

SREDNJA BOSNA: Kaže mama što nisi išo u školu, reko otelila se krava

Objavljeno

Piše

Kasim Bešir je mladi stočar koji voli stočarstvo i proljoprivredu. U svojoj štali ima 2 krave i jedno tele, a pored toga uzgaja i koke, patke ali i 10 ovaca. Planira se širiti kako bude mogao a činjenica da ima samo 19 godina govori da ima mladih na kojima ostaje stočarstvo. U planu je da proširi i štalu a ne bježi ni od posla u firmi jer je tek završio školu pa ako bude prilike radio bi sve uporedo.
Rijedak primjer čestitog momka, pogledajte u reportaži YouTube kanala Srednja Bosna Danas.

Nastavi čitati

Na današnji dan

Tri godine od Bandićeve smrti: Još nema spomenik

Objavljeno

Piše

Milan Bandić preminuo je 28. veljače 2021. od srčanog udara. Imao je 65 godina. Dvaput je bio u pritvoru, a iza njega je ostao niz optužnica za milijunske korupcijske afere.

Umro je na slobodi i na funkciji gradonačelnika ZagrebaBivši gradonačelnik Zagreba Milan Bandić preminuo je 28. veljače 2021. godine. Od njegove smrti prošlo je tri godine, a njegov grob je i dalje bez spomenika.Milan Bandić rođen je 1955. godine u zaseoku Bandića Brig u općini Grude. Nakon srednje i osnovne škole u Grudama otišao je studirati u Zagreb.

Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti. Uz studij je i radio na istovaru šećera i ugljenja te žbukanju pročelja gradskih zgrada. Nakon fakulteta je odslužio vojni rok i zaposlio se u zagrebačkom Ledu. 

Tamo je radio do 1983. kada se kao stručno-politički radnik zaposlio u Općinskom komitetu SKH Peščenica. Politička karijera pokrenula se 1993. godine kada postaje tajnik gradske organizacije SDP-a, a dvije godine kasnije postaje zastupnik u Gradskoj skupštini. Predsjednik zagrebačkog SDP-a postao je 1997. godine, a bio je i član u Glavnom odboru te stranke.Prvi put je izabran za gradonačelnika na izvanrednim izborima 2000. godine. Unatoč aferi nakon što je pokušao podmititi policajca koji ga je uhvatio kako vozi pod utjecajem alkohola, 2005. i 2009. je ponovo izabran za gradonačelnika. Do objave kandidature za predsjednika Republike Hrvatske, 5. studenog 2009. godine, bio je član SDP-a, a tada je automatski izbačen iz stranke. 

Oglas

Na parlamentarnim izborima 2011. kandidarao se s neovisnom listom naziva Stijena. Peti put je izabran za gradonačelnika Zagreba 2013. godine, a njegova je lista, pojedinačno gledajući, osvojila najviše mandata u Gradskoj Skupštini. Stranka Milan Bandić 365 – Stranka rada i solidarnosti, osnovana je 2015. godine, a kao član iste stranke je 2017. opet izabran za gradonačelnika Zagreba. Stranka je ujedno osvojila i najviše mandata u Skupštini.

Nastavi čitati

Scena

Recept za sočne čokoladne kocke

Objavljeno

Piše

U nastavku možete pronaći recept za čokoladne kocke bez jaja koje možete peći u kalupu, četvrtastom plehu, ili pak kao mafine. Priprema je brza i laka, a ovaj kolač sadrži i pekmez, zbog kojega je posebno sočan. Može dugo stajati, klinci ga obožavaju, a ostaje sočan i čak i par dana nakon pripreme.

Čokoladne kocke – sastojci:

Za biskvit:

 • 200 g brašna
 • 2 čajne žlice sode bikarbone
 • 4 žlice kakaa
 • 4 žlice mljevenih oraha ili lješnjaka
 • 250 ml tekućeg jogurta
 • 100 ml ulja
 • 8 žlica šećera
 • 4 pune žlice pekmeza po želji

Za preljev:

 • 100 g margarina ili maslaca
 • 100 g čokolade
 • 3 žlice kakaa
 • 3 žlice šećera
 • 100 ml mlijeka

Dodatno:

 • 4 žlice pekmeza

Čokoladne kocke – priprema:

 1. U zdjelu staviti šećer i sve mokre sastojke: jogurt, pekmez i ulje pa sve dobro izmiksati. Dodati brašno pomiješano sa sodom, kakao i orahe pa mikserom kratko izmiješati.
 2. Smjesu izliti u pleh (20 puta 28 cm) obložen papirom za pečenje pa peći oko 30 minuta na 180 stupnjeva. Pazite da se kolač ne prepeče – gotov je čim se krene odvajati od rubova pleha.
 3. Dok se kolač peče pripremite preljev. Na vatri otopite maslac, dodajte šećer, mlijeko, kakao i čokoladu izlomljenu na kockice.
 4. Vrući kolač izbosti vilicom, obilno premazati pekmezom pa preliti čokoladnim preljevom.
 5. Po želji posuti čokoladnim mrvicama ili naribati čokoladu.

U slast!

izvor: zadovoljna.hr/radiovitez.ba

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Halid Bešlić pred koncert u Brčkom: To je čaršija koja voli muziku

Objavljeno

Piše

Brčko će u naredni utorak, 5. marta, biti muzički centar regiona. Hiljade posjetilaca iz Bosne i Hercegovine, ali i iz Hrvatske i Srbije uživat će u spektaklu legendarnog Halida Bešlića na Trgu mladih.

Koncerti Halida Bešlića su više od koncerata, a on bez problema puni najveće dvorane i stadione širom regiona. Muzika i pjesme su jednostavno njegov život. Spektakl 5. marta se održava povodom 24. godišnjice distrikta Brčko i u organizaciji Vlade Brčko distrikta, a ulaz je besplatan.

“Ja bez tebe ne mogu da živim”, “Miljacka”, “Prvi poljubac”, “Lavanda”, “U meni jesen je”, “Zlatne strune”, “Romanija”, “Dvadesete” samo su neki od hitova Bešlića koje će publika horski pjevati 5. marta.

-Nisam odavno bio u Brčkom. Publika može da očekuje moje najbolje izdanje, najbolje pjesme i dva sata dobre muzike. Pružit ću im kofer mojih hitova. Pjevat ću uz kompletan bend sa vrhunskim stejdžom i produkcijom. Brčko je čaršija koja voli muziku i zna šta je dobra muzika. Prve koncerte imao sam u Domu kulture u Brčkom. Na repertoaru će se naći i pjesma “Dvadesete” koja je posljednjih sedmica doživjela pravu ekspanziju u regionu, posebno u Srbiji. To je jedna lijepa pop pjesma koju su uradili momci iz benda “Okus meda” iz Bihaća. Poslije Brčkog nemam vremena za odmor i 9. marta nastupit ću u Gossau (St. Galen) u Švicarskoj, a publiku će prije mene zagrijati Amar Jašarspahić Gile. Nakon toga slijede koncerti u Varaždinu (13. mart) i Osijeku (16. mart) – kaže Halid Bešlić.

Oglas

Gradonačelnik Brčkog Zijad Nišić sretan je što će na 24. rođendanu distrikta Brčko pjevati Halid Bešlić.

-Halid voli Brčko, Brčko voli Halida. Nije slučajno da je upravo on bio naš izbor da u utorak pjeva u našem gradu. Bešlić je omiljen među svim ljudima i, kada smo saopštili da će pjevati u Brčkom, svi su bili oduševljeni. Svi u našem gradu odbrojavaju dane do spektakla regionalne muzičke zvijezde. Dobrodošli su i svi ljudi dobre volje iz našeg okruženja, ali i iz susjednih država – kaže Zijad Nišić, gradonačelnik Brčkog.

Nastavi čitati

Scena

CENTRALNA BOSNA: Podigao kredit i otvorio svoj rudnik, nudi dnevnicu od 200 KM

Objavljeno

Piše

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike u općini Zenica.

Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio 11 godina, odlučio je podići kredit kod jedne banke i otvoriti svoj rudnik uglja. Za sada poslovi dobro idu a desetak radnika solidno zarađuje u njegovom rudniku.

Problem predstavlja nedostatak radne snage pa kopačima Salih nudi dnevnicu 200 KM za 10 sati rada.

Na području između Tetova i Stranjana kod Zenice nalazi se desetine rudarskih jama u kojima radi više stotina radnika.

Oglas

Dobro bi bilo kada bi im vlasti dodijelile koncesije za iskopavanje uglja za minimalan novac jer rudnici će se i dalje zatvarati a rudari ostajati bez posla.

Mnogima je ovo jedini način da prežive sa svojimobiteljima.

Više pogledajte u video priči:

Oglas

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Gospodarstvoprije 20 minuta

RASKRINKANE OPTUŽBE: Zubak i partneri spremili isporuku oružja za Ukrajinu, demontirana priča o aferi s Vitezitom

Napadom Putinove Rusije na Ukrajinu počeo je istrebljivački rat koji traje već više od dvije godine. No, taj se rat...

BiHprije 2 sata

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas o Nacrtu zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas.U najavljenom dnevnom redu je jedan od novopredloženih federalnih...

Sportprije 2 sata

Nestvaran nastup Nurkića. Nitko nije skupio toliko skokova još od 2010.

PHOENIX SUNSI upisali su drugi poraz u nizu, ovaj put od Oklahoma City Thundera na domaćem parketu (110:118). Utakmicu je...

Kulturaprije 2 sata

Promocijom knjige “Gromoglasni šapat” Josipa Milanovića započeo “Andrićev portal” u Travniku

U organizaciji HKD “Napredak” Travnik počela je književna manifestacija “Andrićev portal” promocijom knjige “Gromoglasni šapat” Josip Milanović Pisoj. Promocija je...

Društvoprije 2 sata

Dr. Jasmin Čaluk: Urođene srčane mane i njihovo liječenje

Urođene srčane mane su varijacije u građi srca koje odstupaju od normalne strukture. Ove varijacije nekad su sasvim bezazlene, ali...

Društvoprije 2 sata

ZVONKO VUKOVIĆ: Opstali smo u središnjoj Bosni zahvaljujući hrabrosti hrvatskog naroda

Broj prognanih u ratu na prostoru središnje Bosne bio je veći od 75.000. Svima njima, a na poseban način poginulima,...

BiHprije 2 sata

Porast naoblake uz slabu kišu i lokalne pljuskove 

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje porast naoblake s jugozapada koji će uvjetovati većinom slabu kišu ili lokalni pljusak. ...

Servisne informacijeprije 3 sata

Na ovim mjestima možete očekivati radarske kontrole

Pogledajte gdje danas možete očekivati radarske kontrole: 1. SREDNJOBOSANSKI KANTON PS TRAVNIKOglas 08:30 do 10:30 sati Nova Bila12:00 do 14:00...

Oglas
Oglas
LM