Poveži se s nama

Vijesti

Općina Travnik potpisala memorandum o suradnji s Europskim pokretom

Na temelju ocjene Europskog pokreta u BiH da je Travnik društvena zajednica koja propagira, njeguje i unaprjeđuje procese europskih integracija, danas je, u kabinetu načelnika Općine potpisan Memorandum o suradnji.

Objavljeno

Na temelju ocjene Europskog pokreta u BiH da je Travnik društvena zajednica koja propagira, njeguje i unaprjeđuje procese europskih integracija, danas je, u kabinetu načelnika Općine potpisan Memorandum o suradnji.

Prema navedenom Memorandumu između Europskog pokreta u BiH i Općine Travnik postignut je sporazum o promoviranju aktivnosti Općine Travnik u svim oblastima društvenog djelovanja, s posebnim osvrtom na aktivnosti u okviru procesa europskih integracija. Sporazumom su definirane i obveze Europskog pokreta da svojim aktivnostima lobiraju kod partnera za podršku projektnim aktivnostima Travnika kao i da Travnik povezuju sa partnerskim državama, gradovima i organizacijama iz Europske unije.

Svojim preuzetim obvezama iz Memoranduma Općina Travnik se obvezala da će pružiti podršku radu Europskog pokreta u BIH i otvaranju kancelarije u Travniku što će, u mnogome, doprinijeti bržoj realizaciji svih aktivnosti usmjerenih ka europskim integracijama.

Oglas

Gospodarstvo

RASKRINKANE OPTUŽBE: Zubak i partneri spremili isporuku oružja za Ukrajinu, demontirana priča o aferi s Vitezitom

Objavljeno

Piše

Napadom Putinove Rusije na Ukrajinu počeo je istrebljivački rat koji traje već više od dvije godine. No, taj se rat ne odvija samo na frontama i poljima Ukrajine, gotovo jednako toliko traje i rat dobavljača koji na svjetskim tržištima nabavljaju oružje i, što je najpotrebnije – topničke granate i razne projektile, piše jutros zagrebački Večernji list, donoseći dodatne detalje o zbivanjima koje je ranije pratio Viteški.ba, cijeneći interes javnosti i priču o kupovini Vitezita, za koju se, ovim tekstom potvrđuje da nikako nije plaćen nestalih ukrajinskim novcima.

 

Nakon toliko vremena i jednoj i drugoj strani, zbog nezabilježenog intenziteta sukoba, toga najviše manjka. Ukrajincima je iznimno važno sada dobiti barem granate istočnog podrijetla i tehnologije. U tom izdvojenom ratu na tržištima sudjeluju brojne tvrtke, a i neke hrvatske. U ovoj priči to su tvrtka registrirana u Slovačkoj Sevotech as, čiji je suvlasnik Ukrajinac Oleksij Horošajev, hrvatska tvrtka WDG Promet, vlasnika Matiasa Zubaka, te ukrajinska tvrtka Lviv Arsenal, kao posebni uvoznik oružja zastupan po direktoru Juriju Zbitnevu. Radilo se o poslu, nabavi 100 tisuća granata, za minobacače kalibra 82 i 120 mm, a posao je bio vrijedan nešto manje od 38 milijuna USD.

 

Oglas

Sve je počelo prije godinu i pol, a u toj priči, koja je u međuvremenu poprimila sve konture akcijsko-špijunskog trilera, ukrajinskom i hrvatskom dobavljaču dogodilo se ono najgore što se trgovcima oružja može dogoditi. Prvo da stvar postane javna, drugo da te u medijima optuže za kradu novca, i to Ukrajincima usred rata, a treće da ti tim napisima de facto ucrtaju metu na glavu jer riječ je sada o vrlo opasnom biznisu.

 

Četvrti je problem kad se u taj posao uplete i politika, što se dogodilo i Ukrajincu, suvlasniku Sevotecha, gdje se iznenada pojavio i voda ukrajinske oporbe Sergij Taruta, a s hrvatske strane već dobro uhodani političko-medijski tandem koji štanca afere, mostovac Nikola Grmoja i neovisni novinar Marin Vlahović. Oleksij Horošajev u razgovoru za Večernji list sasvim otvoreno optužuje i hrvatskog oporbenjaka te s njim povezane novinare da su svjesno ili nesvjesno upali u pomno ispletenu rusku, kako on kaže, mrežu Kremlja, kojoj je cilj opstruirati svaku nabavu ratnog materijala koji je potreban Ukrajini za obranu. Priča o 100 tisuća granata sretan kraj za Ukrajinu nema ni do danas.

 

Oglas

Novo je, pak, to da je nakon tri pokušaja dio granata proizveden i plaćen, oko 30 posto željenih količina, te da su one već više od četiri mjeseca na raspolaganju Ukrajincima u skladištu proizvođača iz jedne istočnoeuropske EU države, a Ukrajinci još nisu došli po vrijedan teret?! Zadnji je korak u priči to da su Zubak, inače sin poznatog trgovca oružjem Zvonka Zubaka, i Horošajev prebacili prva tri kamiona granata u Slovačku, bliže ukrajinskoj granici sredinom veljače ove godine, te odmah otišli do ukrajinskog veleposlanika u Bratislavi da ga pitaju kad će i hoće li Ukrajinci doći po robu. O tome je snimljen video, gdje se vidi da iznenađeni veleposlanik tvrdi kako će odmah o tome obavijestiti Kijev. Bio je iznenađen jer se i on načitao medijskih napisa da je novac za tu nabavu bio nestao. Do današnjeg dana po taj teret i dalje nitko iz Ukrajine ne dolazi. To je samo dio te čudne priče u kojoj je s vremenom postalo razvidno da Ukrajinci imaju i sami sa sobom problem u prilično kaotičnoj atmosferi koja prati rat.

 

U rujnu 2022. potpisan je ugovor između ukrajinskog Arsenala i Sevotecha te hrvatske tvrtke Elmech Sintermak, malo znane domaće tvrtke koja u Hrvatskom zagorju proizvodi topničke granate. Do nje je vlasnik Sevotecha Horošajev stigao jer mu je to savjetovao njegov dugogodišnji poslovni partner i obiteljski prijatelj Zvonko Zubak. Predstavnici ukrajinskih uvoznika te ukrajinski vojni izaslanik u RH proveli su inspekciju tvrtke pa je posao zaključen. Arsenal, koji je dobio novac od ukrajinskog ministarstva obrane, trebao je Sevotechu prebaciti 100-postotni avans (minus provizija od nekoliko posto), koji je Elemechu za početak proizvodnje trebao uplatiti 50% svo – te. Elmech, naime, mora prvo kupiti sirovine, košuljice za granate, detonatore, barutna punjenja, u koje onda nalijeva TNT koji miješa u svojim kotlovima. Budući da avans nije stizao, zagorski proizvođač odustao je od posla, zbog neozbiljnosti ukrajinske strane. Nakon toga Sevotech piše Arsenalu i nudi im povrat avansa ili da pokušaju preko hrvatskog WDG-a pronaći novog proizvođača. Arsenal je pristao jer je roba već na skladištu pronađena u jednoj azijskoj državi. No, Arsenal opet ne šalje ostatak novca te prolaze još četiri mjeseca.

 

Oglas

U ljeto 2023. Sevotech šalje i izvozne dozvole i licence, koje moraju pratiti takav posao, a problem je što one imaju rok trajanja šest mjeseci. Ukrajinci opet ne plaćaju, tako da dozvole istječu. U rujnu 2023. Sevotech i WDG nalaze novog proizvođača, ovaj put iz EU, dakle treći put rade potrebne dokumente. U studenom 2023. izdane su nove dozvole i obavještava se ukrajinski Arsenal da dođe po dio granata u vrijednosti onog prvobitnog avansa, dakle riječ je o više od 30 tisuća granata. Ne događa se ništa, osim što kreće hajka na dobavljača da su “zamračili” novac, a da Ukrajinci nisu dobili granate. I Horošajevi Zubak pokušavaju medijima objasniti situaciju, no pritom ne smiju pokazati svu dokumentaciju, koja je tajna.

 

U listopadu 2023. mostovac Grmoja postavlja u Saboru pitanje Andreju Plenkoviću tražeći odgovor na medijske tvrdnje kako je Zubakova tvrtka uključena u pronevjeru ukrajinskog novca za nabave oružja. Zvonko Zubak kontaktira Grmoju, zove ga na sastanak da mu pokaže dokumentaciju koja nije za objavu, a iz koje će vidjeti istinu. Grmoja mu odgovara da neka mu je pošalje mailom. U Saboru Grmoja izjavljuje da je izložen prijetnjama Zubaka i njegova odvjetnika Ante Nobila, što Zubak odmah opovrgava. Grmoja podupire priču o tome da je Zubak dio novca preusmjerio u nabavu bosanskohercegovačke tvrtke Vitezit, a radi se očito o podacima koje je plasirao češki bankar Kamil Bahbuh, kojeg je pak Zubak prijavio sudu u Pragu da im je s računa skinuo 5,5 milijuna eura. Uglavnom, procesi pred pravosuđem oko tih priča vode se i u Ukrajini i u Češkoj, a Matias Zubak ispitan je u svojstvu svjedoka, što bi već trebalo naznačiti prema kome je istraga usmjerena, a to nije svjedok.

 

Oglas

Direktoru ukrajinskog Arsenala Juriju Zbitnevu u međuvremenu je po odluci ukrajinskog suda određen kućni pritvor, a veći dio novca koji je ukrajinsko ministarstvo obrane Arsenalu uplatilo kao avans vraćen je u državnu riznicu, dok je račun Arsenala blokiran. Zbitneva se istražuje zbog opstrukcije, pogotovo jer je optuženi izjavio “da je namjerno platio samo 30% avansa, kako bi uštedio sredstva”.

 

Što je važno za Vitezit!?

Ono što je ranije Zubak rekao za domaću javnost sada se još jednom snažno tvrdi i izjavama te dokumentacijom međunarodno poznatih i kredibilnih partnera iz oblasti namjenske industrije. Potpuno je razvidno kako se ovdje radi o pravom obavještajnom obračunu čijim akterima i kreatorima nije u interesu časno ispuniti preuzete poslovne obveze, a još manje im nije interes da ulaganje u Vitezit i Bosnu i Hercegovinu postane velika poduzetnička priča. Isto tako, vlasnik Sevotecha potvrdio je kako se nije uspjelo u diskreditiranju njega, njegove tvrtke te obitelji Zubak, koji su posao priveli kraju te evidentno priželjkuju nastavak kvalitetnog poslovanja u BiH gdje je Zubak odabran kao kupac poduzeća PS Vitezit- u stečaju te se ovih dana očekuje ulazak u posjed.

Oglas

 

Rekonstrukcija sastanaka koje su Horošajev i Zubak imali s raznim partnerima u Pragu, a tamo se bio pojavio i spomenuti šef ukrajinske oporbe Taruta, pokazala je analizom fotografija da su se u sastavu delegacije s ukrajinske strane pojavili i neki likovi dobro poznati ukrajinskoj tajnoj službi i za koje se zna da rade za Putinov Kremlj. Horošajev, inače bivši dužnosnik Ukroboronproma, državne tvrtke za promet oružjem, za Večernji objašnjava kako je dobra referenca i dobar glas za dobavljača u tom biznisu najvažnija stvar. Ključnu ulogu u mogućnosti da ugovorne strane u uvjetima krvavog rata nabave oružje i streljivo imaju međusobne veze dobavljača i proizvođača. Uz to, taj proizvod zahtijeva izdavanje dozvola za prijevoz i tranzit u više zemalja istovremeno. Tu je isto dobra referenca zakon. Taj suptilni posao ugrožavaju, kako kaže, laži i opstrukcija proruskih elemenata, kojima je primarni cilj da potrebno oružje i streljivo Ukrajina dobije što kasnije, po mogućnosti nikada. Na Ukrajincima je sada da istraže neshvatljivo ponašanje Arsenala, kao i ponašanje Oleksandra Lieva iz ministarstva obrane Ukrajine, koji sada, kako kaže, trči po medijima i govori da ništa nije znao. Horošajev ne dvoji da posao do sada nije realiziran zbog nesposobnosti Zbitneva i sabotaže Lieva. No ponavlja kako su Sevotech i WDG spremni ispuniti ugovor, kao što su ispunili i sve prethodne, “kada smo imali posla s kompetentnim partnerima”.

 

Matias Zubak, pak, dodaje kako je nevjerojatno da granate i dalje stoje na granici, a u tih godinu i pol, da je sve bilo onako kako treba biti, Ukrajinci su tako propustili kupiti 400 tisuća njima prijeko potrebnih granata. Isti dobavljači, inače, obavili su do sada i mnoge druge narudžbe za Ukrajinu, bez zastoja, a pokazalo se da je jednostavnije i urednije nabavljati oružje za tvrtke iz EU, koje ga onda izravno izručuju Ukrajini.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas o Nacrtu zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH

Objavljeno

Piše

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas.U najavljenom dnevnom redu je jedan od novopredloženih federalnih zakona koji među brojnim drugim mjerama predviđa neradni dan nedjeljom i praznikom za radnike u trgovini – tržnim centrima i drugim prodajnim mjestima.

Zasad je zakon u fazi nacrta, što znači da bi ga Predstavnički dom, ako eventualno podrži nacrt, mogao uputiti u javnu raspravu prije drugog, konačnog glasanja.

Nijedan pa ni taj zakon ne može stupiti na snagu dok ga ne odobre oba doma u Parlamentu, ali dasad nije poznato kad bi mogao biti i na dnevnom redu Doma naroda. Stoga je nemoguće predvidjeti da li će i kada eventualno biti konačno usvojen i u tom slučaju, objavljen u Službenim novinama.Ukoliko oba doma odobre Nacrt, daljni put zakona vremenski može zavisiti i od roka određenog za eventualnu javnu rasprave a i od pitanja kad će po njenom završetku ponovno biti pred članovima oba doma, na zasebnim sjednicama, tad već u formi konačnog prijedloga.

Sindikat radnika u trgovini, obradovan najavljenim neradnim danima za njegove članove, apelovao je u međuvremenu da parlamentarci usvoje taj zakon i tako za gotovo 14.000 članova tog sindikata, ali i za ostale radnike u trgovini, omoguće nešto što željno iščekuju radeći u jednom od najizazovnijih sektora, često u nesigurnim uvjetima i za nisku platu.

Oglas

Puni službeni naziv teksta u sadašnjoj formi je Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH i predviđen je kao šesta tačka u najavljenom dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma.

U samom vrhu predloženog dnevnog reda je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o kontroli cijena, koji je također predložila Federalna vlada inicirajući u ovom slučaju da se Parlament izjasni po skraćenom postupku.

Vlada je obrazložila da su posljednje izmjene zakonodavstva u oblasti kontrole cijena u Federaciji bile 2008. godine te je predložila veće novčane kazne za prekršioce imajući u vidu, kako je navela, da su sadašnjim zakonom propisane relativno niske kazne i da stoga nemaju preventivni ni represivni uticaj na prekršitelje u ovoj oblasti. Vlada smatra da su novopredložene izmjene kaznenih odredbi primjerene i opravdane.Odredbom člana 1. vrši se izmjena člana 14. Zakona o kontroli cijena na način da se mijenja visina kazni u slučaju kada se pravno lice, odgovorno lice u pravnom licu, kao i fizičko lice, ne pridržavaju propisanih mjera neposredne kontrole cijena. Predloženim izmjenama, za prekršaj iz člana 14. Zakona o kontroli cijena, pravno lice bi trebalo plaćati 6.000,00 KM umjesto dosadašnjih 1.000,00 KM, a gornja granica umjesto dosadašnjih 10.000,00 KM bila bi 30.000,00 KM. Odgovorno lice u pravnom licu, umjesto dosadašnjih 250,00 KM trebalo bi da plati 1.000,00 KM, dok bi gornja granica umjesto 2.500,00 KM, iznosila 3.000,00 KM. Donja granica za fizičko lice bi umjesto dosadašnjih 500,00 KM bila 1.000,00 KM a gornja 2.000,00 KM – predložila je Vlada.

Termin ‘fizičko lice’ u ovom slučaju odnosi se npr. na trgovce vlasnike radnji ili one izvan prodavnica, čija djelatnost nije, kao kod pravnih subjekata registrovana sudski, ali jeste rješenjima nadležnih općinskih ili gradskih organa.

Oglas

Odredbom člana 2. novopredloženog akta inicirana je također izmjena člana 17. sadašnjeg Zakona o kontroli cijena, odnosno povećan početni iznos kazni za prekršaj pravnom licu ako ne utvrdi pravila ili ih se ne pridržava kod formiranja cijena te ako u određenom roku ne dostavi obavještenje o promjeni cijena i marži.

U Federaciji Bosne i Hercegovine, predložene su i dopune Zakona o radu, pa su također u najavljenom dnevnom redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma.

Izmjene u ovom slučaju predložene na način da poslodavci mogu ubuduće zaključivati ugovore o radu sa studentima za privremene i povremene poslove u punom ili nepunom radnom vremenu. Isključivo bi to bili poslovi bez većeg rizika, sezonski i pomoćni, za koje se s poslodavcem ugovara rad na određeno vrijeme. Jedan student može biti angažiran najviše dva puta u jednoj kalendarskoj godini na period ne duži ukupno od 180 dana, predviđeno je novopredloženim zakonom. Angažirani student može biti redovni ili vanredni, ne mlađi od 18 ni stariji od 26 godina. U toku rada, imao bi odmor pod istim uvjetima kao i osobe u radnom odnosu te druga prava u skladu s propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.Puni službeni naziv ovog akta je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu Federacije Bosne i Hercegovine.

Današnja sjednica Predstavničkog doma, u čijem su predloženom dnevnom redu i informacija o stanju sigurnosti u FBiH, ali i brojni dugi akti, treba da počne u 11 sati, kako je oficijelno najavljeno iz Parlamenta.

Oglas

Nastavi čitati

Kultura

Promocijom knjige “Gromoglasni šapat” Josipa Milanovića započeo “Andrićev portal” u Travniku

Objavljeno

Piše

U organizaciji HKD “Napredak” Travnik počela je književna manifestacija “Andrićev portal” promocijom knjige “Gromoglasni šapat” Josip Milanović Pisoj.

Promocija je održana sinoć s početkom u klubu Hrvatskog kazališta Travnik.

Nastavi čitati

Društvo

Dr. Jasmin Čaluk: Urođene srčane mane i njihovo liječenje

Objavljeno

Piše

Urođene srčane mane su varijacije u građi srca koje odstupaju od normalne strukture. Ove varijacije nekad su sasvim bezazlene, ali nekad se dešava da remete funkciju srca i opterećuju srce, pa u krajnjoj liniji mogu dovesti do slabosti ovog organa, kazao je za portal „Avaza“ prof. dr. sc. med. Jasmin Čaluk, internist kardiolog.

– Mnoge od ovih poremećaja možemo liječiti operacijama, a neke od njih i invazivnim, ali neoperacijskim tehnikama (kateterski) – kazao je dr. Čaluk.

Ostane otvor

Jedna od urođenih srčanih mana je ASD (defekt međupretkomorne pregrade). Normalno se između lijeve i desne pretkomore nalazi pregrada koja je cjelovita i krv se ne može „presipati“ iz jedne pretkomore u drugu. Iz pretkomora bi krv, dodje, inače, morala ići samo u komore.

Oglas

– Kod nekih osoba se, međutim, dešava da se, tokom razvoja srca, dok je beba još u majčinoj utrobi, pregrada između pretkomora ne formira normalno, nego na njoj zaostane otvor. U ovim slučajevima krv prelazi iz lijeve pretkomore u desnu pretkomoru. Vremenom ovo može opteretiti srce i dovesti do slabosti, zamaranja, otoka na nogama, gušenja, lupanja srca itd. Ovaj defekt se otkriva ultrazvukom srca. Na poseban način računa se značaj defekta i, ukoliko on spada u značajne, preporučuje se njegova korekcija. Korekcija

se radi na dva načina: operacijom srca ili kateterski. Cilj je zatvoriti otvor u pregradi i potpuno međusobno izolirati pretkomore – naveo je dr. Čaluk.

Aortna valvula (zalistak) je izlazni ventil iz srca, dodaje doktor, na izlazu iz lijeve srčane komore, a na ulazu u aortu – veliku krvnu žilu iz koje se granaju sve arterije. Aortna valvula je ventil koji mora bez poteškoća puštati da se krv ispumpa iz lijeve komore u aortu, a između dva otkucaja se nakratko zatvori da spriječi da se već ispumpana krv vrati natrag iz cirkulacije k lijevoj komori.

– Normalno se ovaj ventil sastoji iz tri listića, koja se odmaknu ustranu u trenutku srčanog otkucaja kad srce ispumpava krv u aortu, a vrate se da se zaklope između dva otkucaja. U osoba koje imaju bikuspidnu valvulu, čini se kao da imaju samo dva listića, tj. kao da su dva od tri listića međusobnno srasla. Ovo remeti funkciju valvule (ventila) i ako je jako intenzivno, može oslabiti srce. Mana se otkriva ultrazvukom srca, a liječi se operacijom, dok se u posljednje vrijeme može liječiti I kateterskom metodom (tzv. TAVI), iako je TAVI, u principu, metoda rezervirana za starije pacijente koji imaju problem s aortnom valvulom. Mlađi se, u pravilu, usmjeravaju na klasičnu operaciju srca – navodi dr. Čaluk.

Oglas

Koarktacija aorte

Aorta, kaže, je velika krvna žila koja izlazi iz srca, može biti urođeno sužena nakon odvajanja arterija koje odvode krv ka glavi i rukama. Ovo suženje (uštinuće) izgleda slično kao da je aorta stisnuta kliještima. Takvo suženje uzrok je pojave visokog pritiska u glavi i rukama, ali istovremeno niskog u trbuhu i nogama. Opterećuje rad srca i liječi se ugradnjom aortnog stenta ili operacijom. Otkriva se ultrazvukom srca.
Perzistentni ductus arteriosus (DAP)

– Perzistentni ductus arteriosus, ova mana podrazumijeva postojanje komunikacijskog kanala između aorte i plućne arterije. Isti ne bi smio postojati nakon rođenja (tj. trebao bi biti zatvoren), a normalno je da postoji dok je beba u majčinoj utrobi i tad je normalan i neophodan dio tzv. fetalne cirkulacije. Uzrokom je karakterističnog šuma na srcu. Dio krvi bogate kisikom koji bi se trebao isporučiti za tijelo, odlijeva se na pogrešnu stranu, u plućnu arteriju i ide ka plućima. Ova urođena greška uzrokuje zamorljivost, kratkoću daha i sl. Otkriva se ultrazvukom, a liječi intervencijskom kateterskom procedurom ili operacijom srca – rekao je dr. Čaluk.
Ebsteinova (Epštajnova) anomalija

Ebsteinova anomalija je urođena srčana mana u kojoj je trikuspidna srčana valvula, tj. „ventil“ na ulazu u desnu komoru postavljen niže od uobičajenog mjesta. Nekad ne uzrokuje nikakve tegobe i vidi se slučajno na ultrazvučnom pregledu. U slučaju da uzrokuje jaku zamorljivost i gušenje te prijeti razvojem srčane slabosti, pribjegava se operaciji srca da se mana rastereti. Ponekad je ova mana udružena s drugim poremećajima na srcu, kao što su PDA (perzistentni ductus arteriosus), ASD (defekt međupretkomorne pretrage) i dr.
Fallotova tetralogija

Oglas

Ova kompleksna srčana mana, dodaje dr. Čaluk, sastoji se iz defekta međukomorne pregrade preko kojeg nasjeda proširena aorta (tzv. jašuća aorta), pritom je plućna arterija sužena, a desna komora hipertrofiranog mišića. Mana je uzrokom pojave „plavih beba“ i smatra se vrlo kompliciranom. Morala bi se zbrinuti operacijom još u ranom djetinjstvu, što se u razvijenim zemljama i uradi u praktično svim slučajevima. Ako se to ne učini na vrijeme, mana jako opterećuje srce, ali i pluća i plućnu cirkulaciju. Kasnije ju je vrlo teško ili nemoguće tretirati, pa jedina preostala opcija bude transplantacija srce-pluća.
AV-kanalni defekt

– AV-kanalni defekt je teška srčana mana u kojoj postoji veliki otvor između pretkomora na koji se nadovezuje i veliki otvor između komora, a pretkomorno-komorni srčani zalisci su izmijenjene strukture. Mana teško opterećuje srce i morala bi se podvrgnuti operacijskom tretmanu u najranijem djetinjtvu. U protivnom dovodi do velikog opterećenja srca i pluća, teško ju je ili nemoguće tretirati, pa ostaje još jedino opceija transplantacije srce-pluća – govori dr. Čaluk.

Transpozicija velikih krvnih žila

U ovoj anomaliji, aorta izlazi iz morfološkog desnog, a plućna arterija iz morfološkog lijevog ventrikula, a normalno bi trebalo biti obratno. Komunikacija između dva cirkulatorna sistema ostvaruje se preko ASD-a, VSD-a (ove mane su spomenute na početku teksta) ili prohodnog ductus arteriosus-a (kanala između aorte i plućne arterje).

Oglas

– Ovi pacijenti bez hirurške intervencije ne preživljavaju do odrasle dobi. Mana je, naravno, iznimno rijetka. Reparacija se izvodi tzv. operacijom Mustard, uvedenom 1960-tih. Po uvođenju u praksu, Mustardova operacija popravila je prognozu “plavih beba”: sa 80 posto smrtnosti u prvoj godini života na već inicijalno 80 postotnoj preživljavanje do početka trećeg desetljeća života. Mustardova procedura uveliko je zamijenjena kasnih 1970-tih procedurom Jatene (po brazilskom kardiohirurgu Adibu Jateneu, koji ju je prvi uspješno izveo). Jateneova procedura se izvodi, u idealnim okolnostima, u drugoj nedjelji života, a inicijalna stopa uspjeha je 96 posto ili više – rekao je dr. Čaluk.

Urođene srčane mane mogu postojati i u cijelom spektru drukčijih poremećaja, ali ove koje su opisane su najčešće ili najznačajnije. U nekim slučajevima, urođene mane su blage i ne opterećuju srce naročito, pa se otkriju u kasnijj životnoj dobi slučajno, ili pak vremenom tek pomalo opterećuju srce, pa se otkrivaju kasnije, ali zbog tegoba koje nastaju kumulativno tokom života.

– Da bi se teške mane otkrile na vrijeme i takvim osobama omogućio normalan život korekcijom tih mana, vrlo je važno pravilno i sistematično pregledati novorođenče odmah nakon poroda, ali i dojenčad u najranijoj dobi te kasnije temeljito pregledati školsku djecu i organizirati ozbiljne periodične sistematske preglede. Pri takvim pregledima, u sumnji na urođenu srčanu manu, ljekar će malog pacijenta uputiti pedijatrijskom kardiologu, a ovaj će poduzeti ostale neophodne mjere – navodi dr. Čaluk.

Iako izgleda kao drastična mjera za tako malu djecu, velika operacija srca ponekad je jedina mogućnost da se omogući normalan život.

Oglas

Prof.dr.sc.med. Jasmin Čaluk rođen u Travniku

Prof.dr.sc.med. Jasmin Čaluk, internist kardiolog, vlasnik je i direktor, te radi kao kardiolog u Poliklinici Kardiocentar Sarajevo. Profesor je interne medicine, autor više knjiga iz kardiologije u međunarodnom i domaćem izdavaštvu, kao i nekoliko desetina naučnih radova iz oblasti kardiologije. Nosilac je titule Senior Fellow na New Westminster College u Kanadi, a od 2010 član je Predsjedništva Udruženja kardiologa BiH.

Prof.dr.sc.med. Jasmin Čaluk, internist kardiolog, vlasnik je i direktor, te radi kao kardiolog u Poliklinici Kardiocentar Sarajevo.

Rođen u Travniku, BiH, decembra 1976. Osnovnu školu, Muzičku školu (smjer klavir) i Opću gimnaziju završio je u Travniku. Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli diplomirao je u julu 2001. Proglašen je studentom generacije i nosilac je priznanja Zlatna plaketa Univerziteta u Tuzli. Nakon diplomiranja i pripravničkog staža kompletiranog u Domu zdravlja Travnik, postaje uposlenik je Klinike za kardiovaskularne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, potom je od 2008-2014 zaposlen u Centru za srce BiH u Tuzli na poziciji zamjenika šefa Odjela intervencijske kardiologije, a od kraja 2014 naovamo u Poliklinici Kardiocentar Sarajevo. Magistrirao 2006. Specijalist interne medicine od 2007. Doktorsku disertaciju odbranio 2009.

Oglas

Stručne edukacije iz intervencijske i neinvazivne kardiologije: Rikshospitalet Oslo, Norveška, Bezmialem Vakif Universitesi, Istanbul, Turska, UKC Tuzla, BiH. Šef je Katedre za internističku skupinu predmeta Farmaceutsko-zdravstvenog i Stomatološkog fakulteta u Travniku.

Od 2010. god. je član Predsjedništva Udruženja kardiologa Bosne i Hercegovine. Član je Europskog udruženja kardiologa (ESC), a od 2008. god. također je član Europske asocijacije za perkutane koronarne intervencije (EAPCI). Od 2010. god. član je Europske asocijacije za srčanu insuficijenciju (HFA) i Euro-echo asocijacije Europskog kardiološkog društva za ultrazvuk srca. Od septembra 2015 imenovan je za Senior Fellow na New Westminster College, British Columbia, Canada. Od 2017. god. je u svojstvu profesionalnog člana Europskog udruženja kardiologa.

Autor je i koautor brojnih internacionalno publiciranih naučnih i stručnih radova iz kardiologije, recenzent je više naučnih radova iz kardiologije u internacionalnim indeksiranim časopisima. Samostalni je autor knjige KARDIOVASKULARNE BOLESTI I TRUDNOĆA, urednik je i autor u knjizi KARDIOVASKULARNE BOLESTI I KOMORBIDITETI, koautor u knjigama (međunarodno izdavaštvo): ADVANCES IN THE DIAGNOSIS OF CORONARY ATHEROSCLEROSIS, edited by Suna F. Kiraç, InTech 2011; WHAT SHOULD WE KNOW ABOUT … CORONARY ARTERY DISEASE, edited by Baskot B, In Tech 2012; kao i (domaće izdavaštvo): STABILNA ANGINA PECTORIS, Kulić M i sar; AKUTNI KORONARNI SINDROM, Kulić M i sar, učestvovao je i u pisanju i pripremi knjige KARDIOLOGIJA, Kušljugić Z. i sar.

U junu 2018. godine njegova knjiga “Kardiovaskularne bolesti i trudnoća” postaje dio centralne kolekcije najznačajnije svjetske bilbioteke: biblioteke Bodleian Univerziteta Oxford u Velikoj Britaniji. Jasmin Čaluk učestvovao je i u izradi Smjernica Europskog kardiološkog društva za zbrinjavanje kardiovaskularnih bolesti u trudnoći, objavljenih augusta 2018 u European Heart Journal.

Oglas

Poznati je stručni predavač s velikim iskustvom na međunarodnim kardiološkim skupovima (Istanbul, Rim, Barcelona, Zagreb, Dubrovnik, Beograd itd) i redovan je predavač za doktore specijaliste na domaćim stručnim skupovima i kongresima kardiologa, doktora porodične medicine, internista itd.

U svakodnevnom radu bavi se intervencijskom i invazivnom kardiologijom – perkutanim koronarnim intervencijama s implantacijom koronarnih stentova, implantacijom pacemakera, invazivnom kardiološkom dijagnostikom – koronarografijom, kao i neinvazivnom i kliničkom kardiologijom: ultrazvukom srca, transezofagealnim i intraoperacijskim ultrazvukom srca, ergometrijom, Holter-EKG-om, predoperacijskom pripremom kardiohirurških pacijenata i njihovim poslijeoperacijskim praćenjem i tretmanom.

Prvi je u Bosni i Hercegovini uradio perkutanu koronarnu intervenciju s implantacijom stenta u glavno stablo lijeve koronarne arterije. Prvi je u Bosni i Hercegovini uradio implantacije specijalno dizajniranih bifurkacijskih koronarnih stentova i uveo ovaj vid perkutanih koronarnih intervencija u kliničku praksu u BiH. Oženjen je otac troje djece. Aktivno govori engleski i njemački jezik.

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

ZVONKO VUKOVIĆ: Opstali smo u središnjoj Bosni zahvaljujući hrabrosti hrvatskog naroda

Objavljeno

Piše

Broj prognanih u ratu na prostoru središnje Bosne bio je veći od 75.000. Svima njima, a na poseban način poginulima, za žrtvu trebamo biti vječno zahvalni. Današnja sloboda imala je veliku cijenu, što ne smijemo nikada zaboraviti.

Nakon što su se mjesecima naoružavali i obučavali svjesni nadolazeće ratne opasnosti, 27. veljače 1992. godine Hrvati uspostavljaju Regionalni stožer središnje Bosne, koji poslije postaje sastavni dio Hrvatskoga vijeća obrane i Zborno područje Vitez. Prvi zapovjednik je Paško Ljubičić, a zamjenik mu je Zvonko Vuković iz Travnika, danas brigadir Hrvatskoga vijeća obrane u mirovini. Tim povodom u Vitezu se 27. veljače 2024. godine obilježavala 32. godišnjica u spomen na ta ponosna vremena u organizaciji Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a HB Srednjobosanske županije. Vuković u razgovoru za Večernjak govori o golemim iskušenjima, žrtvama, stradanjima, ali i herojskome otporu i pobjedi.

Večernji list: Poštovani brigadiru, prošle su 32 godine. Što je značilo organiziranje, ustrojavanje Operativne zone Vitez i gdje bi danas Hrvati bili da to niste napravili?

– Organiziranje i ustrojavanje Regionalnog stožera središnje Bosne tada je bilo od iznimne važnosti za hrvatski narod. Poučeni onim što je velikosrpska agresija učinila u RH 1991., smatralo se nužnim, i to što prije, početi s pripremama i organiziranjem za obranu kako ne bismo doživjeli sudbinu koja nam je bila namijenjena. Tako političko vodstvo u središnjoj Bosni donosi odluku o organiziranju Regionalnog stožera središnje Bosne, koji se poslije ustrojava u Operativnu zonu (OZ) Središnja Bosna pa Zborno područje Vitez. Da se tada nismo tako organizirali, zasigurno bismo početak rata dočekali nespremni, što bi zasigurno za posljedicu imalo mnogo veći broj žrtava i svakako bi bio upitan opstanak na ovim prostorima. Ustrojem OZ Središnja Bosna dobili smo zapovjedništvo koje će koordinirati sve ustrojbene, logističke i borbene aktivnosti s općinskim stožerima HVO-a, a poslije brigadama. Bila je to velika

Oglas

i odgovorna zadaća za koju su tada bili angažirani najsposobniji i najspremniji koji su se stavili na raspolaganje.

Večernji list: Često se zna istaknuti kako je Hercegovina “ostavila” središnju Bosnu, Posavinu. Je li to točno i kakav je u tome smislu bio odnos u ratu, ali i danas?

– S tim se nikako ne bih složio, možda bih samo kratko kazao da se zasigurno moglo nešto više učiniti. Sve dok nismo zapali u okruženje i bili razbijeni u enklave. Po mom mišljenju, ta deplasirana priča o izdaji može biti prihvaćena od neupućenih o događajima o ratu.

Večernji list: HVO se odupro dvama mnogo brojnijim i snažnijim neprijateljima – JNA i Armiji BiH. Danas se to čini nemogućim u uvjetima opkoljenosti, opremljenosti… Što je bilo presudno?

Oglas

– Svima nam je poznato da su neprijatelji VRS i ABiH bili, dakako, mnogo naoružaniji i višestruko brojniji, a pogotovo kada smo bili u potpunom okruženju koje je potrajalo 316 dana. Za našu obranu i opstojnost presudne su bile odlučnost i hrabrost našeg naroda u cjelini, kao i ljudi koji su u to vrijeme u tako teškim okolnostima zapovijedali postrojbama u središnjoj Bosni. Hrabrost i odlučnost ogledale su se u borbi za život i živote svojih obitelji, cijeloga hrvatskog naroda i opstanka na ovim prostorima, što smo na kraju i uspjeli.

Večernji list: Koliko je branitelja pri tome dalo živote za slobodu Hrvata, koliko ih je ranjeno i jeste li zadovoljni njihovim statusom?

– U borbi za život i za opstanak na ovim prostorima živote je dalo 2780 branitelja, ubijeno je 138 djece te ranjeno više od 7200. Broj prognanih u ratu na prostoru središnje Bosne bio je veći od 75.000. Svima njima, a na poseban način poginulima, za žrtvu trebamo biti vječno zahvalni. Današnja sloboda imala je veliku cijenu, što ne smijemo nikada zaboraviti. Što se tiče statusa stradalnika rata, kako obitelji poginulih tako i ratnih vojnih invalida, po mom mišljenju, riješen je na zadovoljavajući način, premda mislim da se tu može još više učiniti i pojedine nepravde ispraviti. Iako mislim da se životi i dijelovi tijela ne mogu materijalno nadoknaditi. Ovom prilikom posebno želim zahvaliti Republici Hrvatskoj, koja je u punom opsegu uključena u skrb o našim stradalnicima Domovinskog rata. Mišljenja sam da bi se svakako moglo i trebalo još više učiniti kako bi ta skrb o stradalnicima Domovinskog rata bila još kvalitetnija i bolja, pogotovo kod oboljelih od posljedica rata.

Večernji list: U ratnome putu navode se brojne herojske pobjede. Koje biste vi izdvojili?

Oglas

– Teško bi bilo izdvajati neke od njih da ne bismo zaboravili neke nešto manje vrijedne. Bitke su se vodile svakodnevno i na svim bojištima u zoni odgovornosti, sve do Washingtonskog sporazuma. Iako je sa stajališta stanja na bojištu situacija bila jako teška, toliko da smo imali dovoljno streljiva i materijalno-tehničkih sredstava da bismo se probili do Uskoplja.

Večernji list: Kada je pak u ratu bilo najteže, opsada?! Jeste li se ikada pokolebali?

– Tijekom cijelog rata nikada se nismo pokolebali niti dovodili obranu u pitanje. Moral za opstanak na ovim prostorima bio je nemjerljiv, živjelo se u nadi da ćemo to sve uz Božju pomoć izdržati, što smo na kraju, pokazalo se, i uspjeli.

Večernji list: Unatoč zajedničkom neprijatelju, zašto Armija BiH okreće puške na HVO već 1992.?

Oglas

– Rat s ABiH koncept je koji je izmislila Armija. Prvo je bio plan poraziti Hrvate na ovim prostorima, a poslije pokušati sukob s Vojskom Republike Srpske. Ovome ratu svakako su prethodili brojni incidenti koji su se počeli svakodnevno događati, takoreći.

Večernji list: Svejedno, haaške presude govore drukčije, da je nekoliko puta manje brojan narod i u okruženju bio “agresor i zločinac”. Kako to doživljavate i što kažu vaši podaci?

– Znamo svi koje je presude donio Haaški sud kada su Hrvati u pitanju. Svakako je istina da je u tim teškim borbama bilo zločina koji su počinjeni s naše strane, a dobro znamo kakvi su sve strašni zločini učinjeni nad Hrvatima središnje Bosne od ABiH. Nažalost, pokazalo se da životi Hrvata manje vrijede. To je nešto što mene uistinu najviše muči, od rata pa do danas, s čime se ni ja niti ijedan Hrvat ne možemo pomiriti.

Večernji list: Prognani su deseci tisuća Hrvata – Dusina, Križančevo Selo, Maljine, Bikoše, Buhine Kuće, Bugojno, kao i druga hrvatska stratišta, ostala su uglavnom netaknuta?

Oglas

– Nažalost, svjedoci smo svih tih navedenih zločina i da još uvijek nisu na pravi način procesuirani. Teško se zasigurno nositi s tim. Još uvijek živim u nadi da će do toga doći i da će pravda učiniti svoje.

Večernji list: Kako se, po vašem mišljenju, do sada uspješno prikrivala uloga mudžahedina, čiji su zločini među najstrašnijim u posljednjem ratu, gotovo da su bili prethodnica kasnijim Al-Kaidi, ISIL-u?

– Dobro svi znamo da je međunarodna zajednica pomno štitila bošnjačku stranu od završetka rata sve do danas. Ali u posljednje vrijeme, čini mi se, stvari pomalo izlaze na vidjelo. Mišljenja sam da će u skorije vrijeme doći do procesuiranja određenih zločina nad Hrvatima središnje Bosne.

Večernji list: Nakon rata s Armijom BiH HVO se transformira i u središnjoj Bosni. Koje su operacije bile najvažnije?

Oglas

– Postrojbe Zbornog područja Vitez i 3. gardijske motorizirane brigade u listopadu 1994. godine daju puni doprinos u oslobađanju Kupresa, kao i daljnjem držanju oslobođenih crta obrane. U zajedničkim djelovanjima HV i HVO i ABiH ZP Vitez, s 3. gardijskom brigadom “Jastrebovi”, na ratištu u zapadnoj Bosni neprestano imaju više od 2000 vojnika. Postrojbe ZP Vitez sudjeluju u akcijama (“Zima – Cincar”, “Skok 1 i 2”), kao i operaciji “Ljeto ‘95.”. Do kraja rata ZP Vitez i 3. gardijska brigada, kao dio hrvatskih snaga, daju ogroman doprinos u svim oslobodilačkim operacijama – od Oluje pa sve do potpisivanja mirovnog sporazuma u Daytonu.

Večernji list: Imaju li Hrvati razloga, unatoč svemu, danas biti ponosni na HVO i kako središnja Bosna diše?

– Bez obzira na sve poteškoće, hrvatski narod središnje Bosne junački se borio i obranio, a činjenica ostaje za povijest, na ponos svakom Hrvatu središnje Bosne. Poštujući i žrtve druge strane, priznajući počinjene pogreške i iz naših redova, mi smo kao živi svjedoci jednog teškog vremena pozvani svjedočiti svoju istinu o herojskoj obrani hrvatskog naroda.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Porast naoblake uz slabu kišu i lokalne pljuskove 

Objavljeno

Piše

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje porast naoblake s jugozapada koji će uvjetovati većinom slabu kišu ili lokalni pljusak. 

Nešto više padavina se očekuje na području Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i jugoistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 7°C, na jugu zemlje do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 17°C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme.

Oglas

Slaba kiša je moguća u poslijepodnevnim i večernjim satima.

Najniža jutarnja temperatura zraka oko 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka oko 15°C.

Nastavi čitati

Servisne informacije

Na ovim mjestima možete očekivati radarske kontrole

Objavljeno

Piše

Pogledajte gdje danas možete očekivati radarske kontrole:

1. SREDNJOBOSANSKI KANTON

PS TRAVNIK

Oglas

08:30 do 10:30 sati Nova Bila
12:00 do 14:00 sati Dolac na Lašvi
16:30 do 18:30 sati Mehurići (škola)
20:00 do 21:30 sati Aleja Konzula

PS VITEZ

07:00 do 09:00 sati lokalna cesta PC 96 II, Krčevine
09:00 do 11:00 sati M-5 Bila
12:00 do 13:00 sati ulica Stjepana Radića
13:00 do 14:00 sati M-5 Ahmići

PS FOJNICA

Oglas

08:00 do 10:00 sati ulica Bosanska
10:30 do 12:30 sati Polje Ostružnica
12:40 do 14:40 sati Gojevići

PS BUGOJNO

09:00 do 10:30 sati Bugojno-Novi Travnik, Rostovo
11:00 do 12:30 sati Bugojno-Kupres, Poriče
13:00 do 14:30 sati Bugojno-Donji Vakuf, lok.Miličevića kuće
15:00 do 16:30 sati ulica Slobode

PS GORNJI VAKUF/USKOPLJE

Oglas

07:00 do 08:30 sati Pajić Polje
10:00 do 11:30 sati ulica Gradska
16:30 do 18:00 sati ulica Bistrička cesta
22:30 do 00:00 sati ulica Vrbaska

PS BUSOVAČA

09:00 do 10:00 sati ulica 1.mart/ožujak (u mjestu Draga)
10:00 do 11:00 sati Lugovi
12:00 do 13:00 sati Kaonik (stari most)
13:00 do 14:30 sati Polje
14:30 do 16:00 sati ulica N.Š.Zrinski (kod ug.ob.KIM)

PS KISELJAK

Oglas

09:00 do 10:00 sati Brestovsko
10:30 do 11:30 sati Dugo Polje
12:30 do 13:30 sati Jehovac
14:00 do 15:00 sati Dugo Polje

PS KREŠEVO

09:30 do 11:00 sati Polje
20:00 do 21:30 sati Resnik

PS NOVI TRAVNIK

Oglas

07:30 do 09:00 sati ulica Kalinska
10:00 do 11:30 sati R-439 Rastovci
12:30 do 13:30 sati M-16.4 Margetići
14:00 do 15:00 sati M-16.4 K.Potok

Nastavi čitati

Društvo

Novi Travnik u proljeće s brojnim projketima

Objavljeno

Piše

Po broju različitih projekata koji se realiziraju Novi Travnik ima status najvećeg gradilišta u ŽSB.

Realizaciju prati rekordan proračun koji je blizu 25 milijuna KM ali i pomoć s viših razina vlasti.

Bili smo u Novom Travniku i razgovarali s načelnikom Stjepanom Dujom.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Predsjedništvo imenovalo Milana Tegeltiju za bh. konzula u Rijeci

Objavljeno

Piše

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imenovalo je bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za konzula u Rijeci u Republici Hrvatskoj.

Tegeltija je lično potvrdio informaciju na X-u nakon što je portal Istraga.ba objavio informaciju.

Odluku o imenovanju Tegeltije jednoglasno je donijelo Predsjedništvo. On se još uvijek nalazi na američkoj crnoj listi. Sankcije su mu uvedene zbog zloupotreba tokom obavljanja funkcije predsjednika VSTV-a.

“Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija svoj položaj iskoristio za traženje koristi u zamjenu za miješanje u sudski proces, kao i manipulaciju imenovanjima sudija i drugim javnim poslovima”, saopćeno je početkom 2022. godine iz State Departmenta.

U decembru 2020. godine Tegeltija je podnio ostavku na funkciju predsjednika VSTV-a. U međuvremenu Tegeltija je obavljao funkciju predsjednika FK Borac, da bi početkom januara ove godine podnio ostavku.

Oglas

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Gospodarstvoprije 29 minuta

RASKRINKANE OPTUŽBE: Zubak i partneri spremili isporuku oružja za Ukrajinu, demontirana priča o aferi s Vitezitom

Napadom Putinove Rusije na Ukrajinu počeo je istrebljivački rat koji traje već više od dvije godine. No, taj se rat...

BiHprije 2 sata

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas o Nacrtu zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas.U najavljenom dnevnom redu je jedan od novopredloženih federalnih...

Sportprije 2 sata

Nestvaran nastup Nurkića. Nitko nije skupio toliko skokova još od 2010.

PHOENIX SUNSI upisali su drugi poraz u nizu, ovaj put od Oklahoma City Thundera na domaćem parketu (110:118). Utakmicu je...

Kulturaprije 2 sata

Promocijom knjige “Gromoglasni šapat” Josipa Milanovića započeo “Andrićev portal” u Travniku

U organizaciji HKD “Napredak” Travnik počela je književna manifestacija “Andrićev portal” promocijom knjige “Gromoglasni šapat” Josip Milanović Pisoj. Promocija je...

Društvoprije 2 sata

Dr. Jasmin Čaluk: Urođene srčane mane i njihovo liječenje

Urođene srčane mane su varijacije u građi srca koje odstupaju od normalne strukture. Ove varijacije nekad su sasvim bezazlene, ali...

Društvoprije 2 sata

ZVONKO VUKOVIĆ: Opstali smo u središnjoj Bosni zahvaljujući hrabrosti hrvatskog naroda

Broj prognanih u ratu na prostoru središnje Bosne bio je veći od 75.000. Svima njima, a na poseban način poginulima,...

BiHprije 3 sata

Porast naoblake uz slabu kišu i lokalne pljuskove 

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje porast naoblake s jugozapada koji će uvjetovati većinom slabu kišu ili lokalni pljusak. ...

Servisne informacijeprije 3 sata

Na ovim mjestima možete očekivati radarske kontrole

Pogledajte gdje danas možete očekivati radarske kontrole: 1. SREDNJOBOSANSKI KANTON PS TRAVNIKOglas 08:30 do 10:30 sati Nova Bila12:00 do 14:00...

Oglas
Oglas
LM