Connect with us

Vijesti

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje dodjeljuje općinska priznanja

Općina Uskoplje upućuje Javni poziv za dostavljanje prijedloga za dodjelu općinskih priznanja U povodu 01.10.- Dana Općine Gornji Vakuf-Uskoplje.

Published

on

Općina Uskoplje upućuje Javni poziv za dostavljanje prijedloga za dodjelu općinskih priznanja U povodu 01.10.- Dana Općine Gornji Vakuf-Uskoplje.

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje vršit će dodjelu priznanja zaslužnim kolektivima i pojedincima. Zbog toga pozivamo sva privredna društva, javna preduzeća i ustanove, udruženja, političke stranke, mjesne zajednice, građane i druge subjekte sa područja Općine Gornji Vakuf-Uskoplje da predlože osobu-kolektiv koji su najzaslužniji da budu nosioci priznanja nagrade “Povelja s grbom općine” i “Zahvalnica s grbom općine”, a koje će biti dodjeljene na svečanoj sjednici Općinskog vijeća.

Kriteriji za dodjelu priznanja su:

– „Povelja sa grbom Općine Gornji Vakuf-Uskoplje“ dodjeljuje se privrednim društvima, ustanovama, udruženjima građana, drugim pravnim licima i pojedincima za izuzetan doprinos razvoju općine Gornji Vakuf-Uskoplje u oblasti privrede, kulture, obrazovanja, nauke, zdravstva, sporta i drugim oblastima života i rada.

Advertisement

– „Zahvalnica sa grbom Općine Gornji Vakuf-Uskoplje“ dodjeljuje se u znak zahvalnosti Općine Gornji Vakuf-Uskoplje priznatim ličnostima, građanima i pravnim licima Općine Gornji Vakuf-Uskoplje, koji su dali poseban doprinos razvoju i očuvanju civilizacijskih vrijednosti, izgradnji i jačanju institucija lokalne zajednice u Općini Gornji Vakuf-Uskoplje i njenoj afirmaciji u zemlji i inostranstvu.

Prijedlozi se podnose u pisanoj formi Komisiji za izbor i imenovanje Općinskog vijeća i treba da sadrži činjenice i dokaze o zaslugama i djelima zbog kojih se kandidat predlaže. Predlagač priznanja je dužan dostaviti validnu dokumentaciju nadležnih državnih organa ne stariju od šest mjeseci.

U prijedlogu se navodi i vrsta priznanja za koju se kandidat predlaže. Prijedlozi se mogu podnijeti najkasnije do 10.08.2012.godine na adresu:

OPĆINA GORNJI VAKUF – USKOPLJE

Advertisement

Komisija za izbor i imenovanje sa naznakom «Prijedlog za dodjelu općinskih priznanja»,

ul. Bistrićka cesta bb. Gornji Vakuf- Uskoplje.

Broj :01-05-103/12

Gornji Vakuf – Uskoplje

Advertisement

Advertisement

BiH

Gužve na nekoliko graničnih prijelaza na ulazu u BiH

Published

on

By

Putevi u Bosni i Hercegovini jutros su prohodni bez značajnih smetnji ili otežanog saobraćaja. Očekuje se pojačana frekvencija vozila u gradskim zonama i na graničnim prelazima u poslijepodnevnim satima.

S obzirom na vremenske uslove, vozače savjetujemo da u toku putovanja prave češće pauze, te unose dovoljne količine vode u organizam. Molimo vozače i ostale učesnike u saobraćaju da poštuju sve saobraćajne propise.

Zbog postavljanja završnog sloja asfalta, danas će u vremenu od 07 do 18 sati biti obustavljen saobraćaj na dionici regionalnog puta Gračanica-Srnice (u Donjim Srnicama). Za vrijeme obustave alternativni pravac je Gračanica-Srebrenik-Ormanica-Srnice.

I dalje na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača, zbog oštećenja mosta, vozila do 30 tona saobraćaju jednom trakom, dok je za vozila preko 30 tona saobraćaj obustavljen.

Advertisement

 

Sanacioni radovi aktuelni su na magistralnim putevima: Vitez-Travnik, Kladanj-Vlasenica, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Foča-Ustikolina, Dobro Polje-Miljevina, Tomsilavgrad-Šuica, Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići i Semizovac-Srednje. Na ostalim mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno.

Na graničnim prijelazima: Izačić, Velika Kladuša, Gradina, Bosanska Gradiška i Bosanska Kostajnica pojačana je frekvencija vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu, a na GP Deleuša na izlazu iz naše zemlje. Na ostalim graničnim prijelazima promet vozila je pojačan, ali za sada zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Do kraja augusta, za putnički saobraćaj otvoren je granični prijelaz Krstac (na putu Gacko-Nikšić). Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prijelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

Advertisement

Continue Reading

Događanja

Danas je blagdan sv.Ilije, svečano na Rostovu, Korićanima i Kiseljaku

Published

on

By

Crkva 20. srpnja slavi Sv. Iliju. Kao starozavjetni prorok on ima vrlo važno mjesto u židovskoj, kršćanskoj i islamskoj predaji, o čemu svjedoče brojni spisi o njemu.Živio je i djelovao u Sjevernom izraelskom kraljevstvu u 9. stoljeću prije Krista u vrijeme kraljevanja Ahaba i Ahazje.

Prema Svetom pismu bio je “podignut u vihoru ognja, u kolima s plamenim konjima”. On je u Starome zavjetu vatreno revnovao za vjeru u jednoga pravoga Boga Jahvu. Njegovo ime u hebrejskom jeziku znači “Jahve je moj Bog”, a za tu se istinu prorok Ilija cijeli svoj život i borio.

Ilija je bio rodom iz Tišbe, pa se naziva i Tišbijac. Borbu s bezbožnim Ahabom i njegovom ženom Jezabelom sam prorok Ilija najbolje je izrekao nalazeći se na Božjoj gori Horebu. Na Jahvin upit zašto je tamo došao, prorok je odgovorio: “Revnovao sam gorljivo za Jahvu, Boga nad vojskama, jer su sinovi Izraelovi napustili tvoj Savez, srušili tvoje žrtvenike i pobili mačem tvoje proroke. Ostao sam sam, a oni traže da i meni uzmu život” (1 Kr 19,10). U tim je riječima sav Ilija. One izriču njegovo proročko poslanje u jednom veoma teškom razdoblju povijesti izabranoga narodaŠtovanje svetog Ilije, kao i inače starozavjetnih svetaca, veoma je rašireno u istočnim Crkvama. Na Zapadu ga iznimno štuju karmelićani. Njegov se blagdan u njihovu misalu prvi put pojavio 1551. Hodočasnici u Svetu zemlju sjećaju se Sv. Ilije naročito na brdu Taboru i Karmelu. Svake godine 20. srpnja mnoštvo hodočasnika dolazi na brdo Karmel, a među njima ima kršćana raznih obreda, Židova i muslimana.U slavenskom pučkom vjerovanju, što je prisutno i u hrvatskim krajevima, Ilija “zapovijeda” gromovima i kiši, pa se čak i naziva “Ilija gromovnik”.

U Vrhbosanskoj nadbiskupiji Sv. Ilija je zaštitnik župa u: Bosanskom Brodu, Čemernom, Doljanima, Kandiji, Korićanima, Kiseljaku, Rostovu, Solakovoj Kuli, Zenici, Ularicama i Turiću.

Advertisement

Sv. Ilija je zaštitnik i cijele Bosne i Hercegovine.

Continue Reading

BiH

Vrijeme u BiH promjenjivo, mogući lokalni pljuskovi

Published

on

By

U Bosni danas umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom se očekuju u Bosni i na sjeveru Hercegovine. 

Vjetar slab do umjeren, u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni.

Jutarnja temperatura iznosiće od 19 do 25, na jugu do 28, a dnevna od 27 do 33, na jugu 37 stepeni.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, nestabilno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura će iznositi od 18 do 20, a dnevna od 32 do 34 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Advertisement

Continue Reading

Događanja

Peđa Jovanović večeras osvaja jajačku tvrđavu na ‘Summer Festu’

Published

on

By

Veceras 20. jula/srpnja 2024. godine, s početkom u 20 sati, jajačka tvrđava će postati epicentar muzičke magije i pozitivne energije. Ljubitelji dobre muzike imaju priliku uživati u nezaboravnom koncertu jednog od najkarizmatičnijih izvođača u regiji – Peđe Jovanovića, a u večer će nas uvesti DJ EXIT.

Ulaznice za ovaj jedinstveni muzički događaj već su dostupne u pretprodaji na platformi Event.ba, kao i na prodajnim mjestima u Jajcu: Hotel Turist, caffe Bunga Bunga, te Info Centar Agencije Jajce. Cijena ulaznice iznosi 20 KM, dok će na dan koncerta iznositi 30 KM.

Veče će biti ispunjeno emocijama, ljubavlju i neodoljivim muzičkim talentom Peđe Jovanovića, koji će svojim nevjerojatnim scenskim nastupom raznježiti srca brojnih posjetitelja. Jajačka tvrđava će se pretvoriti u oazu ljubavi i pozitivne energije dok će Peđa izvoditi svoje najveće hitove, stvarajući nezaboravno iskustvo koje će ostati urezano u sjećanjima svih prisutnih.

Pozivamo sve ljubitelje dobre muzike da osiguraju svoje mjesto na ovoj posebnoj muzičkoj manifestaciji. Summer Fest 2024 obećava jedinstveni doživljaj. Peđa Jovanović, koji je više od pet godina bio neizostavan dio „Lexington benda“, posljednjih godina uživa u solo karijeri i oduševljava publiku svojim iznimnim muzičkim obradama. Njegovi kaveri pjesama kolega osvajaju srca publike, što se odražava i u milijunima pregleda video klipova na različitim platformama.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Idući tjedan presuda za vrijeđanje stradale djece u Vitezu

Published

on

By

Sud Bosne i Hercegovine zakazao je za 25. juli izricanje presude Samiru Nukiću za izazivanje mržnje, zbog komentara na Facebooku prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti.

Tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo da Nukić bude proglašen krivim za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, dok je Odbrana navela da djelo nije dokazano i zatražila oslobađajuću presudu.

Tužiteljica Biljana Golijanin kazala je da je nesumnjivo dokazano da je optuženi autor komentara na Facebooku u kojem psuje i vrijeđa ubijenu djecu.

“Predmetna izjava je izazvala bure reakcija i prenošena je na više portala“, kazala je tužiteljica, dodajući da je očito da ta izjava izaziva mržnju.

Advertisement

Ona je dodala da je iz izjava svjedoka jasno da je Nukić izazvao reakciju javnosti, a ni sam optuženi nije negirao da je objavio komentar, kao i spornu fotografiju s oružjem.

“Smisao nije dokazati da je Samir Nukić imao minobacač, smisao je da se pošalje poruka“, kazala je Golijanin.

Ona se osvrnula na granicu između slobode govora i govora mržnje, navodeći da sloboda izražavanja podrazumijeva ograničenja u određenim slučajevima.

“Potrebno je da se ovakvi akti sankcionišu i da se pošalje poruka javnosti“, navela je tužiteljica.

Advertisement

Ona je rekla da treba imati u vidu životnu dob optuženog, kao i da ranije nije osuđivan.

Odbrana je navela da je optužnica neodrživa i da nije dokazano biće krivičnog djela, kao i da je optuženi objavio komentar na svom privatnom profilu, a da su ga mediji prenijeli dajući vlastita tumačenja.

Braniteljica Amina Suljagić kazala je da Nukić nije javno izazivao mržnju prema hrvatskom narodu ni stanovnicima Viteza.

Dodala je da nisu provedeni dokazi o izazivanju mržnje, osim što je svjedok Ivan Garić, koji je podnio prijavu, iznio svoj subjektivni osjećaj.

Advertisement

Braniteljica je kazala da je fotografija s maketom minobacača objavljena tri mjeseca prije spornog komentara i da je nastala kada je s ocem išao na obilježavanje policijskog događaja.

“Potpuno je neutemeljeno povezivati fotografiju i objavu i dovoditi ih u uzročno-posljedičnu vezu“, kazala je Suljagić.

Ona smatra da je potrebno u obzir uzeti i društveno-politički kontekst u BiH, uključujući izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u vezi s genocidom i osuđenog za ratne zločine, Darija Kordića, koji je rekao da bi sve isto ponovio. Napomenula je da je Nukić u ratu izgubio tri člana uže porodice.

“Optuženi Samir Nukić je osoba mlađe životne dobi… nije postupao umišljajno. On nema društveni angažman ni uticaj“, kazala je Suljagić.

Advertisement

Nukić je optužen za izazivanje rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti zbog objava na Facebooku u kojima je vrijeđao djecu stradalu 1993. godine u Vitezu.

U optužnici se navodi da je sredinom prošle godine, za vrijeme obilježavanja stradanja osmoro djece u eksploziji granate na igralištu, na Facebooku s mobilnog telefona upućivao psovke i izraze mržnje prema stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti.

Continue Reading

Društvo

Završne pripreme za moto susrete u Novom Travniku, očekuje nas vrhunska zabava

Published

on

By

19 Jula 2024 – 21 Jula 2024 održat će se Moto susreti u Novom Travniku…

MK The Crows Novi Travnik – 21. moto susret.

  • 19.07.2024 – 21.07.2024.
  • Kamp osiguran, ručak za bajkere, moto igre, defile, gogo plesačice.
  • Vojna Baza Stojkovići, Novi Travnik, BiH.

U Tijeku su završne pripreme za spektakl:

Continue Reading

BiH

Osamnaestogodišnjak iz Zenice prvi smrtni slučaj od morbila u ZDK, 1.218 zaraženih u ovoj godini

Published

on

By

Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) prijavljen je prvi smrtni slučaj od morbila sa područja Zeničko-dobojskog kantona, potvrdio je dr. Alisa Kozica, načelnik Službe za epidemiologiju i higijenu INZ-a.

– Radi se o muškoj osobi, rođenoj 2006. godine iz Zenice, hospitaliziranoj u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ), rekao je dr. Kozica.

U periodu od 01. januara do danas, 19. jula ove godine, ukupan broj oboljelih od morbilla je 1.218 slučajeva, prema pristiglim prijavama o zaraznim bolestima  na području ZDK. Najviše je prijavljenih u Zenici – 487, Kaknju – 443, te Visokom – 185. Danas je u ovom kantonu, nadležno Ministarstvo proglasilo epidemiju.

– I dalje se nastavlja eksponencijalni rast zaražavanja od morbilla, što znači da jedno oboljelo dijete može da zarazi četrdesetero (40) druge djece. Za isti period vakcinalni obuhvat ciljane dobne skupine MRP vakcinom na području ZDK iznosi 37 posto, dok obuhvat drugih dobnih skupina (dopunske imunizacije) iznosi 46 posto. Da bi spriječili epidemiju potrebno je u svakom naselju nastojati da se vakciniše najmanje 95 posto djece koja nisu vakcinisana, ističe dr. Kozica.

Advertisement

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica ponovno su upozorili roditelje da je imunizacija jedina epidemiološka mjera za sprječavanje oboljenja, te razvijanje komplikacija, uključujući smrt od zarazne bolesti.

– Treba koristiti primjere dobre prakse roditelja iz drugih gradova Zeničko-dobojskog kantona koji su postigli visok obuhvat imunizacije i na taj način stekli veliki kolektivni imunitet, te s toga imaju i manji broj oboljelih, poručuju iz INZ.

INZ

Advertisement

Continue Reading

BiH

Otvaranje turističko-hodočasničke staze Camino Dubrovnik – Međugorje 24. rujna

Published

on

By

Na sastanku gradonačelnika Dubrovnika Mate Frankovića i sudionika projekta “Camino Dubrovnik”, održanom u četvrtak, 18. srpnja, usuglašen je datum ove pješačke turističko-hodočasničke staze u dužini od oko 150 kilometara, od benediktinskog samostana sv. Jakova u Dubrovniku do crkve sv. Jakova u Međugorju, koja će početi 24. rujna polaskom iz Dubrovnika, a završiti 29. rujna misom u Međugorju, prenosi RTV Herceg-Bosne.

Naime, nakon trasiranja, staza je u cijeloj dužini očišćena i označena prepoznatljivim Camino oznakama. Ova faza ključna je za funkcioniranje projekta u budućnosti jer je naglasak na sigurnosti hodočasnika, s obzirom na to da je dio terena neurban i nepristupačan, priopćeno je iz Općine Čitluk.

Dovršen je i proces dizajniranja pečata koje hodočasnici prikupljaju nakon završenih dionica, te diplome za prijeđeni put tzv. compostele. Pri samom završetku je izrada internetske stranice projekta i interaktivne aplikacije za hodočasnike preko koje mogu vidjeti gdje se nalaze, ali i neka mjesta koja bi bilo dobro posjetiti, te hitne brojeve.

Uz stručne službe gradske uprave Dubrovnika, sastanku su nazočili i predstavnici Grada Čapljine, općina Dubrovačko primorje, Ravno, Neum i Čitluk, te Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije, Turističke zajednice Općine Čitluk i Turističke zajednice Grada Dubrovnika, kao i tim planinara i HGSS-a koji su čistili i označavali stazu: HGSS Dubrovnik, HGSS Čapljina i Čitluk, HPD Sniježnica i HPD Brotnjo.

Advertisement

Izvor: RTV Herceg-Bosne 

Continue Reading

BiH

Ministar Delić potpisao ugovore sa sigurnim kućama, milion maraka za prevenciju i zbrinjavanje žrtava porodičnog i rodno zasnovanog nasilja

Published

on

By

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić potpisao je danas ugovore s pet sigurnih kuća s područja Federacije BiH o sufinanciranju zbrinjavanja žrtava porodičnog i rodno zasnovanog nasilja u 2024. godini. Ovaj transfer, koji Ministarstvo provodi svake godine, najveći je do sada i iznosi milion KM s ciljem podrške žrtvama nasilja i prevencije kroz različite programe i aktivnosti.

– Ove godine, za rad i zbrinjavanje žrtava u sigurnim kućama izdvojeno je ukupno milion konvertibilnih maraka, raspoređenih na pet sigurnih kuća u iznosima od 100.000 do 255.000 konvertibilnih maraka, u skladu s programima koje su organizacije predale u svojim aplikacijama. Na ovaj način, Ministarstvo je još jednom pokazalo svoju suštinsku opredijeljenost sistemskom rješavanju podrške žrtvama nasilja i podizanju svijesti o važnosti prepoznavanja i brige za devijantna ponašanja u porodici i zajednici – kazao je ministar Delić, stoji u priopćenju.

 

Continue Reading

Najnovije vijesti

Događanja1 sat ago

U četvrtak prva memorijalna dječja utrka “Sjećanje na palčicu Anu”

Udruga za prijevremeno rođenu djecu „Mali Heroji“ sa zadovoljstvom vas poziva na prvu memorijalnu dječju utrku “Sjećanje na palčicu Anu”...

BiH6 sati ago

Gužve na nekoliko graničnih prijelaza na ulazu u BiH

Putevi u Bosni i Hercegovini jutros su prohodni bez značajnih smetnji ili otežanog saobraćaja. Očekuje se pojačana frekvencija vozila u...

Događanja6 sati ago

Danas je blagdan sv.Ilije, svečano na Rostovu, Korićanima i Kiseljaku

Crkva 20. srpnja slavi Sv. Iliju. Kao starozavjetni prorok on ima vrlo važno mjesto u židovskoj, kršćanskoj i islamskoj predaji,...

BiH7 sati ago

Vrijeme u BiH promjenjivo, mogući lokalni pljuskovi

U Bosni danas umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Kiša i lokalni...

Događanja7 sati ago

Peđa Jovanović večeras osvaja jajačku tvrđavu na ‘Summer Festu’

Veceras 20. jula/srpnja 2024. godine, s početkom u 20 sati, jajačka tvrđava će postati epicentar muzičke magije i pozitivne energije....

BiH16 sati ago

Idući tjedan presuda za vrijeđanje stradale djece u Vitezu

Sud Bosne i Hercegovine zakazao je za 25. juli izricanje presude Samiru Nukiću za izazivanje mržnje, zbog komentara na Facebooku...

Društvo20 sati ago

Završne pripreme za moto susrete u Novom Travniku, očekuje nas vrhunska zabava

19 Jula 2024 – 21 Jula 2024 održat će se Moto susreti u Novom Travniku… MK The Crows Novi Travnik – 21....

BiH20 sati ago

Osamnaestogodišnjak iz Zenice prvi smrtni slučaj od morbila u ZDK, 1.218 zaraženih u ovoj godini

Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) prijavljen je prvi smrtni slučaj od morbila sa područja Zeničko-dobojskog kantona, potvrdio...

Advertisement
Advertisement
LM