Poveži se s nama

Vijesti

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje dodjeljuje općinska priznanja

Općina Uskoplje upućuje Javni poziv za dostavljanje prijedloga za dodjelu općinskih priznanja U povodu 01.10.- Dana Općine Gornji Vakuf-Uskoplje.

Objavljeno

Općina Uskoplje upućuje Javni poziv za dostavljanje prijedloga za dodjelu općinskih priznanja U povodu 01.10.- Dana Općine Gornji Vakuf-Uskoplje.

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje vršit će dodjelu priznanja zaslužnim kolektivima i pojedincima. Zbog toga pozivamo sva privredna društva, javna preduzeća i ustanove, udruženja, političke stranke, mjesne zajednice, građane i druge subjekte sa područja Općine Gornji Vakuf-Uskoplje da predlože osobu-kolektiv koji su najzaslužniji da budu nosioci priznanja nagrade “Povelja s grbom općine” i “Zahvalnica s grbom općine”, a koje će biti dodjeljene na svečanoj sjednici Općinskog vijeća.

Kriteriji za dodjelu priznanja su:

– „Povelja sa grbom Općine Gornji Vakuf-Uskoplje“ dodjeljuje se privrednim društvima, ustanovama, udruženjima građana, drugim pravnim licima i pojedincima za izuzetan doprinos razvoju općine Gornji Vakuf-Uskoplje u oblasti privrede, kulture, obrazovanja, nauke, zdravstva, sporta i drugim oblastima života i rada.

– „Zahvalnica sa grbom Općine Gornji Vakuf-Uskoplje“ dodjeljuje se u znak zahvalnosti Općine Gornji Vakuf-Uskoplje priznatim ličnostima, građanima i pravnim licima Općine Gornji Vakuf-Uskoplje, koji su dali poseban doprinos razvoju i očuvanju civilizacijskih vrijednosti, izgradnji i jačanju institucija lokalne zajednice u Općini Gornji Vakuf-Uskoplje i njenoj afirmaciji u zemlji i inostranstvu.

Prijedlozi se podnose u pisanoj formi Komisiji za izbor i imenovanje Općinskog vijeća i treba da sadrži činjenice i dokaze o zaslugama i djelima zbog kojih se kandidat predlaže. Predlagač priznanja je dužan dostaviti validnu dokumentaciju nadležnih državnih organa ne stariju od šest mjeseci.

U prijedlogu se navodi i vrsta priznanja za koju se kandidat predlaže. Prijedlozi se mogu podnijeti najkasnije do 10.08.2012.godine na adresu:

OPĆINA GORNJI VAKUF – USKOPLJE

Komisija za izbor i imenovanje sa naznakom «Prijedlog za dodjelu općinskih priznanja»,

ul. Bistrićka cesta bb. Gornji Vakuf- Uskoplje.

Broj :01-05-103/12

Gornji Vakuf – Uskoplje

Oglas

BiH

TRAVNIK: Čović održao sastanak sa Općinskom odborom HDZ-a BiH

Objavljeno

Piše

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović te dopredsjednica HDZ-a BiH i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Darijana Filipović, dopredsjednica HDZ-a BiH i predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Županije Središnja Bosna Radoje Vidović, danas borave u posjeti stranačkim odborima u Županiji Središnja Bosna.

Predsjednik Čović uz stranačke dužnosnike, nakon niza posjeta stranačkim odborima posjetili su i Travnik, te održali sastanak sa Općinskom odborom HDZ-a BiH.

Predsjednik stranke u Travniku, ujedno ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Vladi Županijie Središnja Bosna Bojan Domić, predstavio je stranačke aktivnosti koje se provode na terenu. Domić je naglasio kako je stanje u općinskoj organizaciji na čijem je čelu stabilno, ali da je ukupna politička situacija izazovna.

U raspravu su se uključili i članovi općinskog odbora po raznim temama i pitanjima iz oblasti infrastrukture, školstva, sigurnosti, razvoja poljoprivrede.Prilikom sastanka razgovarano je i o realizaciji više infrastrukturnih projekata, gospodarskom razvoju Travnika, koji je važno gospodarsko, kulturno i povijesno središte. Uz sve poteškoće uspijevaju se razvijati, istaknuto je na sastanku, s tim da su za realizaciju određenih infrastrukturnih projekata zatražili pomoć i većih razina vlasti.

Predsjednik Čović je podržao sve prezentirane aktivnosti danas u Travniku. Poticanje razvoja i svih infrastrukturnih projekata najveći je prioritet svih dužnosnika HDZ-a BiH. Uvijek će te imati potporu većih razina vlasti, za daljnji gospodarski i ukupni razvoj istaknuo je.

Predsjednik Čović u pratnji stranačkog izaslanstva posjetio je i Katolički školski centar „Petar Barbarić“ u Travniku, gdje su razgovarali s ravnateljem Centra don Željkom Marićem.

Nastavi čitati

Središnja Bosna

TREBATE POMOĆ NA PODRUČJU SREDNJE BOSNE: Patronažna služba i zdravstvena njega u kući

Objavljeno

Piše

Agencija za zdravstvenu njegu u kući djeluje na području Travnika, NovogbTravnika i Viteza, pruža Vam visokvalitetnu i personaliziranu skrb u udobnosti vašeg doma.

Posvećena ekipa stručnih medicinskih sestara i njegovatelja posvećena je vašem dobrobiti i sigurnosti, pružajući vam kvalitetnu zdravstvenu njegu bez potrebe za odlaskom u bolnicu ili medicinski centar.

Naša usluga zdravstvene njege u kući je namijenjena svima koji žele ostati u udobnosti i sigurnosti svog doma te ujedno dobivati sveobuhvatnu i kvalitetnu zdravstvenu njegu. Bez obzira jeste li osoba starije životne dobi, osoba s invaliditetom ili osoba koja se oporavlja od bolesti ili ozljede, naš tim je tu kako bi vam pružio podršku i skrb koja vam je potrebna.

Ekipa stručnjaka pruža širok spektar usluga, uključujući praćenje vitalnih znakova, pružanje terapija i lijekova, previjanje rana, pomaganje pri higijeni i osobnoj njezi, te pružanje emocionalne podrške i pratnje. Naši stručnjaci su obučeni da se prilagode vašim individualnim potrebama i uvijek će vam osigurati najbolju moguću njegu.

Agencija za zdravstvenu njegu u kući je posvećena sigurnosti i dobrobiti naših korisnika. Stoga smo poduzeli sve mjere opreza kako bismo osigurali sigurno pružanje usluga. Sva naša osoblja redovito se podvrgavaju testiranju i pridržavaju se strogih higijenskih standarda. Također surađujemo s vodećim zdravstvenim ustanovama kako bismo osigurali da naši stručnjaci redovito prate najnovije smjernice i protokole.

Cilj je pružiti vam osobiziranu i kvalitetnu njegu kako biste imali bolji kvalitet života iz udobnosti vlastitog doma. Uvijek smo tu za vas, 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu.

Kontaktirajte nas danas na broj mobitela 063 501 918  i dajte nam priliku da vam pokažemo kako vam možemo olakšati svakodnevicu i pružiti vam vrhunsku zdravstvenu njegu u kući.

Vaše zdravlje je naš prioritet.

Nastavi čitati

Sport

HNK Sloga se nije osramotila, Sarajevo prošlo dalje

Objavljeno

Piše

Nogometaši Sarajeva sigurnom pobjedom protiv Sloge Gornji Vakuf – Uskoplje osigurali su plasman u osminu finala Kupa Bosne i Hercegovine, a konačan rezultat na kraju je glasio 4:1 za Bordo tim.

Meč se odigrao pred ispunjenim tribinama stadiona u Gornjem Vakufu – Uskoplju te su igrači imali sve potrebne uslove da prikažu dobru igru, što se na kraju i desilo. Ipak, do iznenađenja nije došlo, Sarajevo je bilo puno bolji tim i na kraju je zasluženo ostvarilo pobjedu.Već u 11. minuti Sarajevo je došlo u vodstvo golom Anđušića, kojem se lopta sretno odbila i nakon čega je rutinski pogodio. Sedam minuta poslije, Trako pravi prekršaj u svom kaznenom prostoru, sudija je opravdano pokazao na bijelu tačku, a Grubeša pogodio za poravnanje.

I to je bilo sve što smo vidjeli od Sloge u ovom meču. Do novog vodstva Sarajevo je došlo u 30. minuti kada je Čataković pogodio za 2:1, a treći gol, kojim je faktički i riješeno pitanje pobjednika, Bordo tim postiže u 44. minuti kada je strijelac bio Kyreemeh.U drugom poluvremenu Sarajevo je samo rutinski privelo meč kraju, a četvrti gol za Bordo tim postigao je Penaranda, koji je u 60. minuti sigurno realizovao penal. Na kraju, to je bio i konačan rezultat meča.Titulu iz prošle sezone brani ekipa Zrinjskog, koja se pobjedom protiv Veleža, uz osvojenu Premijer ligu BiH, domogla prve duple krune u svojoj historiji.

Za razliku od prošlih nekoliko sezona, u ovoj će se igrati dvije finalne utakmica najmasovnijeg takmičenja u BiH.

Nastavi čitati

BiH

Zoran Milanović: BiH ne funkcionira i treba ući u EU, tretira se kao pacijent na aparatima

Objavljeno

Piše

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović komentirao je situaciju sa migrantskom krizom na granici Hrvatske i BiH te je poručio kako su problemi prouzrokovani prije svega nefunkcionalnošću vlasti u BiH.

Kada je riječ o problemima sa migrantima koji se protežu od Slovenije pa sve do BiH, Milanović je rekao kako je njegov stav o ovom pitanju poznat.

“Prošlo je osam godina kako je bio najveći talas migranata. Moj stav je tada bio svima poznat i to bih ponovio, ali se ne bih više vraćao. U međuvremenu, počelo se to zloupotrebljavati i problem je kako to BiH radi i vodi. Slovencima se nema šta zamjeriti. Naša policija radi što može i više od toga ne smije. Čuvaju državnu granicu. Nema Evrope bez granica”, rekao je Milanović.

Nakon toga, osvrnuo se na situaciju u BiH u kontekstu kontrolisanja migracija.

“Bosna i Hercegovine je problem jer ne funkcionira. Jedini način da se to riješi jeste da se BiH što prije treba integrisati u Evropsku uniju. Tretira se kao kolonija i pacijent na aparatima. Ne daju im da dišu. Hajde da ih probamo dublje inkorporirati u naš sistem. To je Hrvatskoj važno jer je BiH u ‘stomaku’ Hrvatske, a nije Hrvatska”, ističe Milanović.

Na kraju, Milanović je uporedio trenutni status BiH sa Ukrajinom.

“Ako Ukrajina može biti kandidat, BiH je već trebala biti u Evropskoj uniji. Tamo živi puno Hrvata. Cijela država nema više od 2.600.000 ljudi. To EU ne može probaviti i uključiti u svoj sistem? Vidjeli biste kako bi se stvari promijenile i kako bi manje bilo migranata. Potpuno je moguće. BiH u EU za godinu. Koga će to ugroziti?”, zaključio je Milanović.

Nastavi čitati

Crna kronika

U Jajcu pokopan franjevac fra Stipo Karajica

Objavljeno

Piše

Danas je u rodnom Jajcu pokopan fra Stipo Karajica, svećenik franjevac Bosne Srebrene, jedan od onih koji su ostavili snažan pečat u hrvatskom narodu i katoličkom puku.

U kraljevskom gradu Jajcu na posljednje počivalište ispratili jednog velikog i dobrog čovjeka – fra Stipu Karajicu.

Cijeli svoj život fra Stipo je posvetio činjenju dobra, pomaganju potrebitima i oživotvorenju riječi Božje među ljudima.

Hvala mu za sva učinjena dobra i neka ga sada dragi Bog povede kroz rajske doline. Pokoj vječni daruj mu Gospodine.

Počivao u miru Božjem!

Nastavi čitati

Politika

Čović i dopredsjednica Filipović u posjeti stranačkim dužnosnicima u Bugojnu

Objavljeno

Piše

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović i dopredsjednica HDZ-a BiH i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Darijana Filipović nakon Uskoplja posjetili su Općinski odbor HDZ-a BiH Bugojno, gdje je domaćin bio Igor Vrljić, predsjednik stranačke organizacije.

Prilikom susreta razgovarano je o lokalnim projektima koji su značajni za općinu Bugojno, trenutnim infrastrukturnim problemima i izazovima ali i njihovim rješenjima.

O aktualnoj političkoj situaciji ove općine, govorili su Igor Vrljić, predsjednik stranačke organizacije, Miroslav Zelić predsjedatelj Općinskog vijeća Bugojno a u raspravu su se uključili svi nazočni članovi odbora.

Tijekom sastanka predsjedniku Čoviću predstavljen je detaljni presjek stanja funkcioniranja i aktivnosti HDZ-a BiH u Bugojnu, s osvrtom na provedeni unutarstanački izborni proces.

Predsjednik Čović prezentirao je aktualno političko stanje u BiH i okruženju, govorio je o izazovima ali i narednim koracima u funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti. Ohrabrio je stranačko vodstvo u Bugojnu te pružio punu podršku pri realizaciji svih iznesenih projekata. Dužnosnici na svim razinama vlasti će biti u svakom trenutku na raspolaganju za svu moguću pomoć, istaknuo je.

Nastavi čitati

Politika

Čović posjetio Uskoplje i razgovarao sa stranačkim dužnosnicima

Objavljeno

Piše

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović danas je u posjeti stranačkim odborima u Županiji Središnja Bosna. Prvi posjet i radni sastanak održan je u Uskoplju sa predsjedništvom Općinskog odbora HDZ-a BiH Uskoplje. Sastanku je nazočila i dopredsjednica HDZ-a BiH i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Darijana Filipović.

Dražen Matišić, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Uskoplje uz članove predsjedništva, na održanom sastanku izložio je presjek stanja i aktivnosti. Govoreno je političkoj, gospodarskoj i sigurnosnoj situaciji u općini Gornji Vakuf-Uskoplje, kako bi se stvarala klima bolje kvalitete života.

Na sastanku je razgovarano o stranačkim aktivnostima i drugim aktualnim temama koje se trenutno vežu za Gornji Vakuf-Uskoplje, od razvojnih projekata i velikih potencijala, infrastrukture, obrazovanja i funkcioniranja javnih poduzeća.

Na sastanku su precizirane i dogovorene daljnje aktivnosti, predsjednik Čović je obećao punu podršku razvojnim programima i projektima općini Gornji Vakuf-Uskoplje. Dužnosnici viših razina vlasti, od resornih ministarstva iz županije, Federacije te Vijeća ministara, pomoći će pri realizaciji naznačenih projekata ovdje, kazao je predsjednik Čović, te je nazočne upoznao s aktualnom političkom situacijom te izazovima u Bosni i Hercegovini.

Nastavi čitati

Društvo

Hitno potrebna krv A pozitivna za Franju Čakara

Objavljeno

Piše

Radi izvođenja operacije hitno potrebna krv  A pozotivna za gdina Franju Čakara.

Molimo dobrovoljne darivatelje da se jave na odjel trasfuzije u bolnicu Travnik.

Nastavi čitati

Sport

PRAZNIK NOGOMETA U USKOPLJU: HNK Sloga dočekuje FK Sarajevo

Objavljeno

Piše

Još nekoliko sati ostalo do jednog od najvećih sportskih događaja u G.Vakufu/Uskoplju, a to je šesnaestina finala Kupa Bosne i Hercegovine, u kojem će domaća momčad HNK SLOGA odmjeriti snage sa premijerligašem FK Sarajevo.

Na Košute dolaze kao trenutno četvrtoplasirana momčad Premijer lige BiH. Jedan od najtrofejnijih klubova s ovih prostora, kroz svoju bogatu povijest bilježio je velike sportske uspjehe, te u svojim redovima imao mnoga poznata imena, kako BH tako i svjetskog nogometa.

4 x Premijer Liga BiH , 5 x Kup BiH, 1 x Prva Nogometna liga NS BiH, 2 x Kup NS BiH, 1 x Superkup NS BiH, 2 x Prva nogometna liga Jugoslavije.

Kroz europska natjecanja odmjeravali su snage sa mnogim velikanima poput Manchester Uniteda, Celtica, HSV, Bešiktaša, Atalante itd, a u srijedu nam dolaze na Gradski stadion Košute.

Dobrodošli u Gornji Vakuf – Uskoplje!

Utakmica počinje u 15:30.

 

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Sportprije 5 sati

Real pobjedom prestigao Barcelonu

REAL je u 7. kolu Primere s 2:0 slavio protiv Las Palmasa i tako opet prestigao Barcelonu koja je dan...

Sportprije 5 sati

Jusuf Nurkić ima novi klub!

Bh. centar Jusuf Nurkić od večeras ima novi klub. Bosnian Beast će u buduće nositi dres Phoenix Sunsa! Prema informacijama...

BiHprije 6 sati

TRAVNIK: Čović održao sastanak sa Općinskom odborom HDZ-a BiH

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović te dopredsjednica HDZ-a BiH i zastupnica u Zastupničkom domu...

Središnja Bosnaprije 7 sati

TREBATE POMOĆ NA PODRUČJU SREDNJE BOSNE: Patronažna služba i zdravstvena njega u kući

Agencija za zdravstvenu njegu u kući djeluje na području Travnika, NovogbTravnika i Viteza, pruža Vam visokvalitetnu i personaliziranu skrb u...

Sportprije 8 sati

HNK Sloga se nije osramotila, Sarajevo prošlo dalje

Nogometaši Sarajeva sigurnom pobjedom protiv Sloge Gornji Vakuf – Uskoplje osigurali su plasman u osminu finala Kupa Bosne i Hercegovine,...

BiHprije 8 sati

Zoran Milanović: BiH ne funkcionira i treba ući u EU, tretira se kao pacijent na aparatima

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović komentirao je situaciju sa migrantskom krizom na granici Hrvatske i BiH te je poručio kako su...

Crna kronikaprije 8 sati

U Jajcu pokopan franjevac fra Stipo Karajica

Danas je u rodnom Jajcu pokopan fra Stipo Karajica, svećenik franjevac Bosne Srebrene, jedan od onih koji su ostavili snažan...

Politikaprije 13 sati

Čović i dopredsjednica Filipović u posjeti stranačkim dužnosnicima u Bugojnu

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović i dopredsjednica HDZ-a BiH i zastupnica u Zastupničkom domu...

Oglas
Oglas