- oglas -

“OKRŠAJ” U HRVATSKOM SABORU: Tko se boji izbora, tko se skriva iza virusa, tko puni džepove…

Pročitajte i ovo

Španjolka planirala odmor u Hrvatskoj pa odustala: “Nema smisla trošiti toliki novac”

 Većina Španjolaca zbog koronavirusa neće putovati u inozemstvo ovo ljeto pa bi ih i u Hrvatsku moglo doći znatno...

Jesu li PCR testovi u BiH pouzdani?

 Da li su naši testovi, kao što tvrde europski službenici, lošeg kvaliteta i nepouzdani? Stručnjaci kao i građani su...

100.000 rola WC papira za izbore u BiH

 Održavanje  izbora u uvjetima koronavirusa značajno će poskupjeti, iskomplicirati i usporiti birački proces jer će se, između ostalog, na...
- Advertisement -

SDP-ov saborski zastupnik Saša Đujić optužio je u srijedu HDZ-ovce da koriste krizu uslijed epidemije kako bi napunili vlastite džepove, na što je Branko Bačić (HDZ) uzvratio kako oporba poseže za optužbama zbog straha od izbora.

Đujić je, iznoseći u Saboru stajalište Kluba SDP-a poručio kako je oporba nezadovoljna kada vidi da “korona profiteri iz HDZ-a koriste krizu da bi punili vlastite džepove”.

Vladajućoj stranci zamjera da omogućuje da Hrvatska pošta mimo zakona o javnoj nabavi kupuje opremu za 131 milijun kuna, da šef HEP-a mešetari državnim nekretninama, da glavni državni inspektor Andrija Mikulić “uhljebljuje” vlastitu ženu na plaću od 17 tisuća kuna.

Kritike upućuje i zato što nikome nije utvrđena odgovornost za deset smrtnih slučajeva zaraženih iz Doma za starije u Splitu, kao ni u domu u Koprivnici, da banke zarađuju ekstra profit na odgodi kredita, a cijene zaštitne opreme “lete u nebo”.

Đujić HDZ-ovcima: Nećete se skrivati iza virusa i parazitirati na muci građana

“Bez obzira što nam preporučujete da nosimo zaštite maske nećete nas ušutkati, nećete se skrivati iza virusa i parazitirati na muci građana”, poručio je Đujić vladajućima i dodao kako je Hrvatskoj dosta bahatosti, pljačke, korupcije, nepotizma, nepravde…

“Vrijeme je da se napravi inventura mandata ove Vlade i da podnesete račun za cijeli mandat”, kazao je Đujić uvjeren da će građani na izborima reći ‘ne’ korona-profiterima, kalkulantima, korupciji, žetončićima…

Bačić je u ime Kluba HDZ-a uzvratio da optužbe i klevete oporbe pokazuju koliko je dobro da u ovoj krizi HDZ upravlja Hrvatskom.

“Zalažete se za staro normalno a to je jalova rasprava o partizanima i ustašama, o ideološkim i svjetonazorskim pitanjima, o sukobu crkve i države, o politizaciji svega, pa i rada nedjeljom”, poručio je Bačić oporbenjacima.

Bačić oporbi: Nudite staro normalno, beznađe i nesigurnost

Istaknuo je kako je HDZ pokazao da se zna nositi s krizom, da zna biti i solidaran i odgovoran, a da oporba nudi “staro normalno” – beznađe i nesigurnost.

“Strah od izbora i rezultata očito je nagnao oporbu da poseže za optužbama”, ustvrdio je Bačić.

Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a) osvrnula se na stanje u pravosuđu, ocijenivši da nam prijeti pravosudna katastrofa.

“Otvaranje trgovina i frizeraja je važno, HDZ-u je važno održavanje misa jer idu izbore, no važni su i sudovi”, istaknula je Mrak Taritaš i pozvala na otvaranje sudova.

“Prijete zastare, sudski rokovi teku iako ih se ne može poštivati, građanima i gospodarstvenicima grubo se krše prava, a nekima su ugrožene financije i egzistenicija”, upozorila je.

Zastupnici su tijekom iznošenja stajališta upozorili i na gospodarske posljedice koronavirusa,

Ermina Lekaj-Prljaskaj (Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti) posebno se osvrnula na tešku situaciju pekarskih obrta, a Ante Pranić (Klub Nezavisne liste mladih) na stanje u poljoprivredi i uvoz hrane.

Orepić: Hrvatska mora početi proizvoditi što je god moguće

Vlaho Orepić (Klub HSU-a, SNAGA-e, nezavisnih zastupnika i Nove politike) istaknuo je da Hrvatska mora početi proizvoditi što god je moguće i rashode prilagoditi prihodima, ocijenivši pogrešnim Vladin pristup krizi.

“Ne možemo poistovjetiti državu sa strankom, nemamo nacionalni nego stranački stožer, nemamo nacionalne nego stranačke mjere, a vrhunac te fiškalske politike je gatanje kada trebaju biti parlamentarni izbori te stavljanje svih mjera u kontekst predizborne kampanje”, kazao je Orepić.

Optužbe je zažeo u “neprihvatljiv oblik malograđanštine”.

Zastupnik HDS-a Branko Hrg založio se da nedjelja ostane neradna i nakon epidemije koronavirusa.

Smatra kako bi trebalo dopustiti trgovinama da zbog turističke sezone mogu raditi do deset nedjelja godišnje, po izboru poslodavca. Pritom bi radnici nedjeljom radili dobrovoljno, uz pravo na sto posto veću plaću.

Ne prođe li taj prijedlog, najavljuje referendum jer se, kaže, 80 posto građana u anketama izjasnilo za neradnu nedjelju. Hrg je SDP-u, koji zagovara rad nedjeljom, optužio da brane interese stranih trgovačkih lanaca.

Milorad Pupovac (Klub zastupnika SDSS-a) podržava neradnu nedjelju, ali smatra da to nije jedini problem vezan uz radnička prava, dok se  Ivan Pernar založio da se ljudima ostavi sloboda izbora hoće li imati slobodnu subotu ili nedjelju.

Fenix-magazin/MD/Hina

Najnovije vijesti

Španjolka planirala odmor u Hrvatskoj pa odustala: “Nema smisla trošiti toliki novac”

 Većina Španjolaca zbog koronavirusa neće putovati u inozemstvo ovo ljeto pa bi ih i u Hrvatsku moglo doći znatno...

Jesu li PCR testovi u BiH pouzdani?

 Da li su naši testovi, kao što tvrde europski službenici, lošeg kvaliteta i nepouzdani? Stručnjaci kao i građani su uvjereni da nema razlike između...

100.000 rola WC papira za izbore u BiH

 Održavanje  izbora u uvjetima koronavirusa značajno će poskupjeti, iskomplicirati i usporiti birački proces jer će se, između ostalog, na svakom biračkom mjestu mjeriti temperatura...

U Vitezu obilježen Dan Hrvatskog kulturnog društva Napredak, blagdan sv. Ćirila i Metoda

U nedjelju, 12.srpnja u Planinarskom domu u Zaselju, Vitez u povodu Dana Hrvatskog kulturnog društva Napredak i završetka rada Napretkovih sekcija održano je predavanje...

Konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora trebala bi se održati idući tjedan, Jandroković predsjednik?

Danas se održava zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća hrvatskog HDZ, a Gordan Jandroković, koji će ponovno obnašati dužnost predsjednika Hrvatskog sabora, novinarima je...

Povezane vijesti