Održani Šopovi dani na Plivi 2013.

49

Prošli tjedan Jajce je obilježila kulturna manifestacija “Šopovi dani na Plivi” koja se ove godine obilježava po jedanaesti put pod nazivom “Jajačke astralije”. Bila je posvećena Nikoli Šopu, tj. obilježavanju 30 godina od pjesnikove smrti. Svoj doprinos obilježavanju ove važne manifestacije dale su sve jajačke škole dajući četiri noći za redom, u okviru pjesničkih večeri, svoje viđenje pjesništva Nikole Šopa. Učenici su nas na taj način uveli u svijet stihova čiju smo kulminaciju doživjeli u petak na književnoj večeri zajedno s gostima pjesnicima. Na istoj večeri dodijeljene su i nagrade najboljim literarnim radovima. Tako su u kategoriji osnovnih škola nagrade osvojili sljedeći učenici:

3. mjesto je osvojila Harisa Duranović, učenica osmog razreda za rad “Ništa ne boli kao gubitak voljene osobe”

2. mjesto je osvojila Gabrijela Miketa, učenica petog razreda za rad “Jajce u srcu”

1. mjesto je osvojila Nikolina Spajić, učenica osmog razreda za rad “Treba li u životu uspjeti vlastitim znanjem i sposobnostima ili uz tuđu pomoć”

U kategoriji srednjih škola:

3. mjesto je osvojio Nermin Delić, učenik trećeg razreda za rad “Svemirski pohodi”

2. mjesto je osvojila Ivana Antunović, učenica četvrtog razreda za rad “Prepuklo je srce sata”

1. mjesto su podijelili Malika Imamović, učenica prvog razreda za rad “Svemirski pohodi” i Nermin Delić, učenik trećeg razreda za rad “Bosanski amanetnik”

Ovogodišnji “Šopovi dani na Plivi” su završili u subotu, “Šopovom šetnjom” s pjesnicima u prijepodnevnim satima te kulturno-zabavnom večeri starih bosanskohercegovačkih napjeva u večernjim satima.

Organizator, HKD Napredak podružnica Jajce se zahvaljuje svima koji su pomogli pri organizaciji ove značajne manifestacije, prenosi GlasJaca.com.

Tomislava Ladan