Poveži se s nama

Kultura

Obilježena 20. godišnjica humanitarne akcije ‘Bosnienhilfe’

Misom u katedrali Srca Isusova i svečanom akademijom u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu, 25. listopada obilježena je dvadeseta obljetnica humanitarne akcije “Bosnienhilfe” (Pomoć Bosni) koju vodi gospodin Heribert Hölz sa suprugom Ursulom i brojnim dobročiniteljima iz njemačkog grada Duisburga u okviru biskupijskog Caritasa.

Objavljeno

Misom u katedrali Srca Isusova i svečanom akademijom u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu, 25. listopada obilježena je dvadeseta obljetnica humanitarne akcije “Bosnienhilfe” (Pomoć Bosni) koju vodi gospodin Heribert Hölz sa suprugom Ursulom i brojnim dobročiniteljima iz njemačkog grada Duisburga u okviru biskupijskog Caritasa.

Euharistiju je predslavio predsjednik Caritasa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i predsjednik BK BiH mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki, uz suslavlje 20 svećenika među kojima su bili ravnatelji Caritasa BK BiH i dijecezanskih Caritasa iz Sarajeva i Banje Luke fra Miljenko Mika Stojić, vlč. dr. Mirko Šimić i mons. dr. Miljenko Aničić.

Prije početka Mise ravnatelj Šimić je zahvalio biskupu Komarici što je, u ime odsutnog nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića koji se nalazi na Biskupskoj sinodi u Vatikanu, prihvatio doći u Sarajevo i predvoditi Misno slavlje. Poseban pozdrav uputio je obitelji Hölz i gostima iz Njemačke te svim nazočnima među kojima je bio i veći broj sestara Klanjateljica Krvi Kristove predvođenih regionalnom poglavaricom iz Zagreba s. Anom Marijom Antolović, a na Misi je sudjelovala i predsjednica Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH s. Ivanka Mihaljević, provincijalna glavarica Školskih sestara franjevki, te bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa koji su i animirali pjevanje tijekom Misnog slavlja.

U prigodnoj propovijedi biskup Komarica je podsjetio da je ovih dana započela “Godina vjere” ističući da je to poziv vjernicima na razmišljanje “o sebi i nama osobno kakvi smo mi Kristovi vjernici, kakva je naša vjera i koliko je ona vjerodostojna i plodna”. Naglasio je da je, promatrajući dugu povijest Crkve, vidljivo da je konkretna, djelotvorna ljubav bila jedna od najvažnijih dimenzija kršćanskog življenja i djelovanja. “Upravo na toj dimenziji, na tom području stasali su i zasjali mnogi sveti likovi Crkve. Mnogi primjeri, grupe i pokreti – ne samo među svećenicima i redovnicima i redovnicama, nego također i među kršćanskim vjernicima laicima –bili su jasan i dostojan odgovor na mnogovrsnu ljudsku bijedu, ne samo unutar župne zajednice, unutar vlastite biskupije, nego i unutar pripadnika drugih Crkava i vjerskih zajednica kao i unutar nevjerujućih… Hvala Bogu da takvih vjerodostojnih kršćana ima i danas – i u ovom gradu, nadbiskupiji, zemlji, ali i u drugim sredinama našeg kontinenta”, kazao je biskup Komarica ističući da su i ljudi u Bosni i Hercegovini, tijekom nedavne ratne tragedije i drame svih poslijeratnih godina, dobro osjetili postojanje djelotvorne Božje ljubavi.

“Ne samo ja osobno, nego i mnogi od nas večeras u ovoj katedrali sabrani na zahvalno Misno slavlje, moramo zahvaljivati dobrom Bogu, što smo – njegovom dobrotom – smjeli i mogli upoznati – upravo takve – spomenute, plemenite, čestite, neumorne, praktične i savjesne Kristove sljedbenike u osobi našeg brata u vjeri, ovdje nazočnog utemeljitelja i voditelja – dragocjene karitativne akcije “BosniaHilfe” – “Pomoć Bosni” iz njemačkog grada Duisburga u biskupiji Essen – dragog nam prijatelja g. Heriberta Hölza, njegovu jednako dragocjenu suprugu Ursulu, njegovu obitelj i dragocjene suradnike”, kazao je biskup Komarica izražavajući zahvalnost dobročiniteljima. “A ja sam danas ovdje, da Bogu zahvalim i da molim da za vas i za sve one koji su nam – u Bosni – tijekom zadnjih 20 godina pomagali da nosimo svoj križ”, poručio je biskup Komarica.

Svečanu akademija u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu otvorio je Zbor Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije formiran za ovu prigodu na inicijativu s. Kate Ostojić, školske sestre franjevke Hercegovačke provincije, a pod ravnanjem maestra Darija Vučića, ravnatelja Narodnog pozorišta Sarajevo.

Riječi zahvale dobročiniteljima uputio je najprije biskup Komarica. “Dolazeći iz podalekog njemačkog grada Duisburga i tamošnje donjo-rajnske oblasti ne tek nekoliko puta nego preko 70 puta s uprošenim, sakupljenim i vlastitim rukama teško zarađenim sredstvima za pomoć mnogobrojnim siromasima u našoj zemlji, pokazali su na djelu svima nama, ali i mnogim drugima, kako izgleda kršćanska ljubav na djelu, koja ne poznaje ni granica, ni udaljenosti, ni nezahvalnosti, ni umora”, kazao je biskup Komarica ističući da su ovi dobročinitelji “doista veliki i dragocjeni Božji dar – i nama u Bosni, ali i cijeloj Crkvi. oni su svoje učinili i još uvijek čine”, kazao je biskup Komarica.

Ravnatelj Šimić je u svom obraćanju istaknuo da je obitelj Hölz u Caritasu Duisburg utemeljila projekt “Bosnienhilfe” te u suradnji s mnogim dobrim ljudima jako puno pomogla potrebnima u Bosni i Hercegovini. “Gospodin Heribert, koji je ‘Bosnienhilfe’ pokrenuo praktički iz ničega, izabran je 2011. za osobu godine u Duisburgu”, kazao je ravnatelj Šimić naglasivši da je Heribert, zajedno sa svojom suprugom gospođom Ursulom i velikim brojem ljudi, puno pomogao ljudima u BiH. “Bezbroj transporta hrane koje je otpremio iz Duisburga, sam predmnijeva da ih je dosad bilo preko 80, zatim izravna pomoć kroz novčana sredstva, bezbroj medicinskih pomagala, odjeće i obuće, higijenskih potrepština, prikupljanja sredstava za oboljelu djecu i mlade, nabavka vozila za caritase naših nadbiskupija, župa, samostana, crkvenog inventara, orgulja, oltara, pomoć za ekonomsku održivost povratnika kroz nabavku stoke, poljoprivrednih strojeva i traktora, pomoć u izgradnji i obnovi najrazličitijih objekata /vrtića, crkava, župnih kuća, obiteljskih gospodarstava/, kumstava za roditelje s više djece i svega drugoga što je teško i nabrojiti, a kamoli zapamtiti, je svojevrsni pokazatelj zapravo na koji je način u djelo pretočena vjera iz ljubavi prema čovjeku u nevolji”, rekao je ravnatelj Šimić zahvaljujući za toliku ljubav prema stanovnicima BiH.

Potom je biskup Komarica svečano uručio gospodinu Heribertu Hölzu zahvalnicu i medalju s likom prvog vrhbosanskog nadbiskupa dr. Josipa Stadlera.

Riječi zahvale uputio je i ravnatelj Caritasa Banjolučke biskupije mons. dr. Miljenko Aničić napominjući da je tijekom i nakon rata susreo mnoge dobrotvore koji su pomagali ljudima u Bosni i Hercegovini. “Rijetko sam susreo čovjeka odnosno bračni par koji je tako dugo ostao vjeran ovoj zemlji i ljudima u nevolji. Rijeko sam vidio ljubav koja je tako vjerna, jednostavna, probojna, inventivna i bogata idejama”, kazao je mons. Aničić ističući da ga je to motiviralo i u njegovu radu. “Kad je jedan čovjek, koji je tako daleko, toliko učinio, što bi onda sve mi morali učiniti”, zapitao je mons. Aničić koji je potom obitelji Hölz u znak zahvalnosti predao zahvalnicu i umjetničku sliku banjolučke katedrale.

Riječi zahvale obitelji Hölz i suradnicima izrekla je i predsjednica Centra za odvikavanje od ovisnosti “Marjanovac” u Bosanskom Aleksandrovcu kod Banje Luke sestra Ancila Vukoja izražavajući duboku zahvalnost za pomoću spomenutom Centru. “Kroz 12 godina otkako je Centar otvor, oko 100 mladića i djevojaka uspješno je završilo program pod naslovom: ‘Projekt-Čovjek’. Zahvaljujući donatorima i odgovornima u Centru, oni su ponovno otkrili smisao života i dobili nadu. Danas su sposobni časno i pošteno živjeti, zarađivati za život za se i za svoju obitelj”, rekla je članica zajednice Klanjateljica Krvi Kristove s. Ancila.

Svoju zahvalnost u ime oko 400 obitelji, koji su nakon izgona iz Bosanske Posavine svoj smještaj našli na teritoriju župe Duha Svetoga u Slavonskom Brodu, izrekao je tamošnji župnik mons. Stjepan Belobrajdić predajući prigodne darove. Župnik i gvardijan u Fojnici fra Janko Ljubos također je srdačno zahvalio za pomoć poznatom franjevačkom samostanu. Riječi zahvale izrekao je i župnik župe Lug-Brankovići kod Žepča vlč. Matija Šimić.

Nazočnima se obratio i g. Heribert Hölz koji je kazao da se osjeća vrlo počašćen i duboko dirnut. Spomenuo je da je od malih nogu u krugu obitelji bio obogaćen kršćanskim vrijednostima izražavajući zahvalnost prije svega Bogu. Istaknuo je velike zasluge svoje supruge Ursule, zatim brojnih osoba iz Duisburga i oblasti donje Rajne. “Pored sve pomoći, smatram bitnom zadaćom Caritasa ljude osposobiti, motivirati kako bi bili od pomoći ljudima kojima je pomoć potrebna. Zato želim reći da čestitamo i svima onima koji danas nisu mogli biti ovdje, a vrlo rado bi bili tu”, kazao je g. Hölz napominjući kako ni sanjati nije mogao da će prvi dolazak 1992. godine prerasti u 20 godina pomaganja što smatra Božjim darom. “Sve to ne bi bilo moguće da nije rađeno srcem… Ima li išta smislenije za nas, koji se zovemo kršćanima, od toga da pomognemo ljudima koji su bez nade? Sve to činim vrlo rado jer drugačije ne bi bilo moguće”, rekao je g. Hölz ističući da su im smjernica u djelovanju Isusove riječi: “Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!”

Dodao je da je nastojao putem medija pobuditi zanimanje za Bosnu i Hercegovinu u vrijeme kada se o njoj sve manje govorilo te da je od početka uključio i medije, prije svega novine i televiziju. Caritasu i franjevačkom samostanu u Fojnici predao je pet svezaka u kojima se na više od 2.100 stranica nalaze kopija izvještaja o akciji “Bosnienhilfe” od 1992. do 2011. koji su objavljeni u novinama.

Tijekom svečane akademije nastupio je i bogoslovski tamburaški orkestar, a na kraju su svi nazočni otpjevali pjesmu “Za svaku dobru riječ… od sveg ti srca hvala”. Nakon toga uslijedilo je zajedničko druženje u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, a u stvaranju ugodnog ozračja prednjačio je biskup Komarica, bivši profesor crkvene glazbe, pjevajući s gospodinom Hölzom domaće i njemačke pjesme. [kta]

Oglas

Društvo

Predstavi “Ugovor” GKM-a Vitez nagrada za najbolju predstavu Komedija festa u Bjelovaru

Objavljeno

Piše

Sinoć je završen 12. Komedija fest u Bjelovaru, a Gradsko kazalište mladih Vitez osvojilo je s predstavom “Ugovor” tri nagrade, među kojima i onu najznačajniju, za najbolju predstavu po izboru publike.

Na 12. Komedija festu nastupila su kazališta iz Zagreba, Svetog Ivana Zeline, Retkovaca, Županje, Nedelišća, Hercegovca, Metkovića i Viteza. Publika je kao i
svake godine birala najbolju predstavu, a ovoga puta je to bila predstava “Ugovor” GKM-a Vitez s iznimno visokom ocjenom, 4,89. I ostale predstave su dobile prilično visoke ocjene, što dovoljno govori o izvrsnoj konkurenciji i kvalitetu predstava.

Član GKM-a Vitez, Emin Šahdan, dobio je nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu na festivalu, a Iva Šakić je dobila nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu na 12. Komedija festu u Bjelovaru. Predstava “Ugovor” i GKM Vitez tako su upotpunili bogatu kolekciju nagrada koje je ova predstava ranije osvajala, kako u BiH, tako i zemljama okruženja.

“Prije svega želim zahvaliti i čestitati ekipi iz Bjelovarskog kazališta i njihovoj divnoj voditeljici Maji, koji su uložili velik napor i vrhunski organizirali još jedan Komedija fest. Prekrasno je vidjeti ispunjenu dvoranu doma kulture u Bjelovaru na svakoj predstavi, ali i sve sjajne predstave koje su ove godine bile u konkurenciji, tako da čestitam našim dragim prijateljima iz ostalih kazališnih skupina na iznimnim predstavama. Hvala i publici u Bjelovaru, koja već drugu godinu u nizu daje najveću ocjenu našim predstavama, a na koncu posebne čestitka ansamblu predstave “Ugovor” na jednoj divnoj energiji i razigranosti, ali i svim članovima naše kazališne obitelji. U ovoj predstavi glume mladi glumci, koji još uvijek pohađaju osnovnu i srednju školu, što je svakako zaslog naše sjajne budućnosti”, poručio je iz Bjelovara voditelj GKM-a Vitez, Ivan Sajević.

Predstavu “Ugovor” režirao je i tekst adaptirao Marko Mirković. U predstavi igraju: Emin Šahdan, Leo Lukić, Ivan Žuljević, Iva Šakić, Hanka Salkić i Pavla Plavčić. Izvršni producent predstave je Ivan Sajević.

Gradsko kazalište mladih Vitez tijekom ove godine osvojilo je brojne festivalske nagrade, a vrijedi istaknuti kako su s čak četiri različite predstave u ovoj godini
osvajali nagrade za najbolju predstavu ne festivalima u BiH i zemljama okruženja. Proteklog vikenda predstava “Pidžama za šestero” proglašena je najboljom
predstavom 2. ZAmKa festa u Svetom Ivanu Zelini.

Nastavi čitati

Društvo

Pidžama za šestero proglašena najboljom predstavom 2. ZAmKa festa u Svetom Ivanu Zelini

Objavljeno

Piše

U nedjelju 17. rujna završen je 2. ZAmKa fest koji je održan u organizaciji Zelinskog amaterskog kazališta “Zamka” i Pučkog otvorenog učilišta u Svetom Ivanu Zelini (Republika Hrvatska). Šest amaterskih kazališta i šest raznovrsnih predstava obilježilo je ovogodišnji ZAmKa fest.

Brojni gledatelji i ove su godine pokazali kako Zelina voli kazalište, a na kraju svake predstave publika je dala svoje ocjene birajući najbolju predstavu festivala. Sve predstave su dobile prilično visoke ocjene, ali publici se najviše svidjela predstava “Pidžama za šestero”, koprodukcija Gradskog kazališta mladih Vitez i Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila, koja je tako proglašena najboljom predstavom festivala. Riječ je o urnebesnoj komediju, koja oduševljava publiku gdje god se igra, a tako je bilo i na 2. ZAmKa festu u Svetom Ivanu Zelini.

Predstavu je režirao Marko Mirković, koji ujedno potpisuje i adaptaciju teksta Marca Camelottija. U predstavi igraju Slaven Katava, Ivanela Brković, Bruno Grebenar, Iljana Budimir Trupina, Ana Gabrić i Matej Baškarad. Producenti predstave su Ivan Sajević i Dragan Đido.

“Prije svega moram naglasiti kako nas je gostoprimstvo naših domaćina iz Zeline ponovno sve oduševilo, na čemu im iskreno zahvaljujem. Zbilja smo se osjećali prekrasno, ljubav i energija koju ulažu u organizaciji ZAmKa festa je za svaku pohvalu. Ovim putem želim zahvaliti i publici na sjajnoj reakciji i ocjenama za našu predstavu, kao i čestitati ansamblu predstave, ali i svim ostalim sudionicima festivala”, kazao je Ivan Sajević, voditelj GKM-a Vitez.

Na festivalu su nastupila kazališta iz Županje, Zagreba, Bjelovara, Bugojna, Sombora i Viteza. Dodajmo kako je Gradsko kazalište mladih Vitez i na prvom ZAmKa festu, predstavom “Ugovor”, osvojilo nagradu za najbolju predstavu.

Nastavi čitati

Kultura

VITEZ: Hrvatsko amatersko kazalište Travnik oduševilo publiku predstavom “Oblaci”

Objavljeno

Piše

Hrvatsko amatersko kazalište Travnik nastupilo je sinoć predstavom “Oblaci” na 15. Danima kazališta “Vitez 2023”.

Svojevrsna kazališna poema o životu, koja otvara njegova najintimnija pitanja i dramski preispituje različite životne situacije, rađena je po motivima teksta dramskog pisaca, scenariste i glumca iz Splita Elvisa Bošnjaka, a u režiji Anta Bilića.

“Oblaci” su pobrali simatije publike u Vitezu, koja je oduševljeno gromoglasnim pljeskom na koncu predstave pozdravila glumački ansambl, Renatu Ignjić, Mateja Baškarada i Antonia Bilića.

Iz Gradskog kazališta mladih Vitez odlučili su ovu večer učiniti dodatno posebnom. Sav prihod od ulaznica s ove predstave iz GKM-a Vitez uplatit će Dječjem domu “Maestral” za djecu bez roditeljskog staranja iz Splita, s kojima viteški kazalištarci surađuju već dugi niz godina.

Publiku u Vitezu već u četvrtak, 21. rujna, s početkom u 20,00 sati, očekuje urnebesna komedija “Taximetar”, koja je također višestruko nagrađivana na festivalima u BiH, ali i zemljama okruženja.

Generalni pokrovitelj 15. Dana kazališta „Vitez 2023“ je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa Kantona Središnja Bosna i ministar Bojan Domić, a partner festivala je ALF BiH.

Nastavi čitati

Društvo

Eman Ganić izvedbom oduševio Travničane

Objavljeno

Piše

Sinoć je u maloj galeriji Rodne kuće Ive Andrića, mladi Eman Ganić počastio Travničane svojevrsnim Gitarskim recitalom.

Ovaj izuzetno talentovani umjetnik se predstavio djelima autora među kojima su J.S Bach, I. Albeniz, M. Giuliani i Goran Bregović, a njegov način interpretacije na gitari svakako da je nešto što ćemo sa zadovoljstvom slušati i u narednom periodu.

Nastavi čitati

BiH

Hrvatsko narodno kazalište će biti ne samo hram kulture BiH, nego i simbol konstitutivnosti hrvatskog naroda

Objavljeno

Piše

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog naroda sabora BiH dr. Dragan Čović, tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i saborska zastupnica i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić, sastali su se danas u Mostaru.

Dužnosnici su razgovarali o potpori i projektima koje Vlada Republike Hrvatske unaprijeđuje odnose i pruža potporu cijeloj BiH. U potporu su uključeni projekti kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Čović se zahvalio na svesrdnoj potpori koji institucije Vlade RH na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem podupiru strateške projekte Hrvata u BiH.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske naglasio je kako će svi projekti hrvatskog naroda i u budućnosti imati apsolutnu infrastrukturnu i financijsku potporu Vlade RH što je nastavak sveobuhvatne suradnje institucija RH s hrvatskim ustanovama u Bosni i Hercegovini.

Dužnosnici su prije održanog sastanka obišli gradilište Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, čiju izgradnju financira upravo Vlada Republike Hrvatske.

Ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja upoznao je predsjednika Čovića i državnog tajnika Milasa s fazama izgradnje. Istaknuo je zahvalu dužnosnicima koji u najvećoj mjeri preko institucija Republike Hrvatske financiraju nastavak izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

„Bez podrške Vlade RH, ne samo ove faze izgranje, nego i priješnjih faza dok smo radili projektnu dokumentaciju i sve drugo što je bilo potrebno da ovi radovi mogu krenuti, bilo bi jako teško, ili gotovo nemoguće, cijeli proces dovesti u ovu fazu u kojoj se sada nalazi. Također, imamo i pomoć Vlade Federacije BiH, sredstvima u prošloj i ovoj godini, nadam se i u slijedećoj, pri čemu pomažu financijski nastavak gradnje Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru“, istaknuo je ravnatelj Vukoja.

Također, izrazio je uvjerenje da će ova zgrada, kada bude napravljena, biti u arhitektonskom smislu, simbol grada, nova dodana arhitektonska i urbanistička vrijednost, te isto tako, biti simbol hrvatske konstitutivnosti u BiH i hram kulture.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske ustvrdio je kako konačni cilj, izgradnja Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru ide svojim putem.

„Hrvatsko narodno kazalište će doista, kako je i ravnatelj rekao, biti ne samo hram kulture BiH, nego i simbol konstitutivnosti hrvatskog naroda, i sve ono što u kulturnom smislu Hrvati predstavljaju“, istaknuo je državni tajnik Milas.

„Vlada RH i Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske apsolutno su prepoznali ovaj kao i niz drugih značajnih projekata, kojima je cilj očuvanje Hrvata na ovom području“, naglasio je Milas, te je iskazao daljnju podršku pri završetku ovog iznimno važnog projekta.

Predsjednik Čović je istaknuo kako Vlada RH na čelu s predsjednikom Plenkovićem prati sve hrvatske projekte diljem Bosne i Hercegovine.

„Ovo je jedan od najznačajnih projekta“, kazao je predsjednik Čović te uz zahvalu izrazio uvjerenje kako će iduće godine biti potpuni završetak radova Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Nastavi čitati

Događanja

U Novoj Biloj svečano otvoren “InBox 2023” – Regionalni festival monodrame

Objavljeno

Piše

Večeras je na platou HKC-a u Novoj Biloi svečano otvoren treći po redu Regionalni festival monodrame “InBox 2023”.

Nakon uvodnog pozdrava organizatorice Anele Križanac, prisutnima se obratio načelnik Travnika gdin Kenan Dautović, te ministar obrazovanja, mladih, kulture i sporta SBK gdin Boja  Domić, koji je službeno otvorio festival.

Prve večeri na sceni InBoxa nastupio je Ljubomir Kerekeš sa predstavom Dimnjačar.

Nastavi čitati

Događanja

Večeras u Novoj Biloj počinje “InBox” – 3.Regionalni festival monodrame

Objavljeno

Piše

Večeras na platou HKC-a u Novoj Biloj započinje 3.Regionalni festival monodrame “InBox”.

Ceremonija svečanog otvorenja predviđena je za 20:30, a nakon otvorenja u kojeg ne sumnjamo da će biti u vrhunskoj produkciji slijedi predstava “Dimnjačar” u izvedbi Ljubomira Kerekeša iz Hrvatske.

Program 3.InBox-a pogledajte na plakatu.

Nastavi čitati

BiH

Film “Ekskurzija” ovogodišnji kandidat BiH za Oscara

Objavljeno

Piše

Bosanskohercegovački kandidat u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film za nagradu Oscar Američke akademije (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) je film Ekskurzija rediteljice Une Gunjak.

Udruženje filmskih radnika BiH, kao certificirana strukovna organizacija za Bosnu i Hercegovinu, organizirala je izbor, te je komisija u čijem su se sastavu našli reditelj Alen Drljević, casting direktorica i koordinatorica produkcije Narcisa Cvitanović, producentica Amira Kudumović, scenaristica Melina Alagić i reditelj Nermin Hamzagić, glasanjem odlučila o bosanskohercegovačkom kandidatu.

Film Ekskurzija je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Locarno Film Festivalu, gdje je otvorio program Cineasti del presente, posvećen prvim i drugim filmovima najzanimljivijih novih autora, a nagrađen je Specijalnim priznanjem na dodjeli nagrada Locarno Film Festivala. Film je također prikazan u okviru programa Sarajevo Film Festivala, Bihać Avantura Film Festivala, gdje je osvojio Grand Prix „Unska sirena“, te na Montenegro Film Festivalu u Herceg Novom, gdje je osvojio Zlatnu mimozu za najbolji scenarij (Una Gunjak) i nagradu za najbolju glumicu (Asja Zara Lagumdžija).

Glavne uloge u filmu ostvarili su Asja Zara Lagumdžija, Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović. Film je nastao po scenariju i u režiji Une Gunjak, a ostatak autorske ekipe filma čine direktor fotografije Matthias Pilz, montažerka Clémence Diard, scenografkinja Emina Kujundžić, kostimografkinja Katarina Pilić, kasting direktorica Timka Grin, dizajner zvuka Igor Čamo, kompozitor Draško Adžić i šminkerka Lamija Hadžihasanović-Homarac.

Producenti filma su Amra Bakšić Čamo, Adis Đapo (SCCA/pro.ba) a koproducenti: Nukleus film (Siniša Juričić), Baš Čelik (Jelena Mitrović), Salaud Morisset (François Morisset), Mer Film (Gary Cranner).

Radnja filma prati Iman, koja dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju, privlači pažnju starijeg dečka. Nakon što se, nakon igre istine i izazova po školi proširi glasina da je Iman trudna i to ugrozi ekskurziju, Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja, a događaji koje je izazvala izmiču kontroli.

Film je sniman u Sarajevu od 22.travnja do 29. maja 2022. godine, i realizovan je kao koprodukcija 6 zemalja: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Francuska, Norveška i Katar. Film su podržali Fondacija za kinematografiju, Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS, HAVC, Filmski centar Srbije, Sorfond, Doha Film Institute, Hubert Bals Fund i Eurimages.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 22 godine kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji za Najbolji internacionalni film. Na osnovu kandidature Udruženja filmski radnika, film Ničija zemlja Danisa Tanovića je 2002. godine nagrađen nagradom Oscar za najbolji strani film, a bh. kandidat za 2020. godinu, film Quo vadis, Aida? bio je nominovan za ovu prestižnu nagradu. Nagradu Oscar dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke AMPAS, a jedna je od najznačajnijih nagrada u svijetu filmske umjetnosti dok je sama ceremonija dodjele jedan je od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u SAD-u a i u svijetu.

(Autor: N1)

Nastavi čitati

Događanja

Objavljujemo bogat program regionalnog festivala monodrame “InBox” u Novoj Biloj

Objavljeno

Piše

Pripremite svoje kalendare i zabilježite datume! Ispred vas, ovogodišnji program 3. festivala monodrame inBox!

Vidimo se u Novoj Biloj od 07.do 10.09.2023.godine, na platou ispred HKC Nova Bila.

 

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Sportprije 6 sati

Real pobjedom prestigao Barcelonu

REAL je u 7. kolu Primere s 2:0 slavio protiv Las Palmasa i tako opet prestigao Barcelonu koja je dan...

Sportprije 6 sati

Jusuf Nurkić ima novi klub!

Bh. centar Jusuf Nurkić od večeras ima novi klub. Bosnian Beast će u buduće nositi dres Phoenix Sunsa! Prema informacijama...

BiHprije 6 sati

TRAVNIK: Čović održao sastanak sa Općinskom odborom HDZ-a BiH

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović te dopredsjednica HDZ-a BiH i zastupnica u Zastupničkom domu...

Središnja Bosnaprije 7 sati

TREBATE POMOĆ NA PODRUČJU SREDNJE BOSNE: Patronažna služba i zdravstvena njega u kući

Agencija za zdravstvenu njegu u kući djeluje na području Travnika, NovogbTravnika i Viteza, pruža Vam visokvalitetnu i personaliziranu skrb u...

Sportprije 9 sati

HNK Sloga se nije osramotila, Sarajevo prošlo dalje

Nogometaši Sarajeva sigurnom pobjedom protiv Sloge Gornji Vakuf – Uskoplje osigurali su plasman u osminu finala Kupa Bosne i Hercegovine,...

BiHprije 9 sati

Zoran Milanović: BiH ne funkcionira i treba ući u EU, tretira se kao pacijent na aparatima

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović komentirao je situaciju sa migrantskom krizom na granici Hrvatske i BiH te je poručio kako su...

Crna kronikaprije 9 sati

U Jajcu pokopan franjevac fra Stipo Karajica

Danas je u rodnom Jajcu pokopan fra Stipo Karajica, svećenik franjevac Bosne Srebrene, jedan od onih koji su ostavili snažan...

Politikaprije 13 sati

Čović i dopredsjednica Filipović u posjeti stranačkim dužnosnicima u Bugojnu

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović i dopredsjednica HDZ-a BiH i zastupnica u Zastupničkom domu...

Oglas
Oglas