- oglas -

Novotravničanin Franjo Topić sudionik velike Europske konferencije u Poljskoj

Pročitajte i ovo

Od prodaje Titove vile u New Yorku BiH dobiva 7,5 milijuna dolara

Vila je prodana za ukupnu cijenu od 50 milijuna dolara, a 15 posto pripalo je Bosni i Hercegovini Prodana je...

Osam najčešćih razloga mutnog vida – neki su vrlo česti, a neki će vas iznenaditi

Ponekad se problemi s vidom mogu javiti jer ste umorni nakon cjelodnevnog gledanja u ekran, ali nekada su i...

Uposlenima u Elektroprivredi BiH pomoć u iznosu 750 KM, rudari neće dobiti ništa

Uposlenima u Elektroprivredi BiH bit će isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od po 750 KM, ali prema odluci...
- Advertisement -

Europska konferencija Karpata kao dio XXXIV. Ekonomskog foruma održana je od 6.-8. rujna u Karpaczu, Poljska.

- Advertisement -

Ekonomski forum je najveća i najvažnija konferencija u srednjoj i istočnoj Europi.

Forum već preko 30 godina okuplja političke, gospodarske i društvene lidere iz više od 60 zemalja svijeta. Služi kao platforma zahvaljujući kojoj najvažnije osobe europske politike i gospodarstva mogu razmijeniti svoja mišljenja.


Svake godine tijekom Foruma donose se važne deklaracije, zbog čega zasjedanja najviše privlače medije iz cijeloga svijeta, a njihovi učinci odjekuju među stručnjacima i dugo nakon zatvaranja Foruma. Među pozvanim sudionicima bili su, među ostalima, predsjednik vladajuće stranke „Pravo i pravda“ Jarosław Kaczyński, predsjednik poljske vlade Mateusz Morawiecki, ministar kulture i nacionalne baštine Piotr Gliński i potpredsjednik vlade, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Henryk Kowalczyk. Forumu su nazočili i ministar infrastrukture Andrzej Adamczyk, ministrica obitelji i socijalne politike Marlena Maląg, ministrica agrarne politike i hrane Ukrajine Mykola Solskyi, ministar poljoprivrede Češke Republike Zdeněk Nekula, europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski, kao i zastupnici u Europskom parlamentu i zastupnici iz zemalja regije.

Ovogodišnja tema ekonomskog foruma je “ Europa pred novim izazovima”.

Tijekom debata panelisti su govorili o modelu i pravcima suradnje karpatskih država, donose važne odluke koje se, između ostalog, tiču razvoja infrastrukture koja ih povezuje ili budućnosti Inicijative triju mora. U okviru razgovora tijekom konferencije Europa Karpata često se donose važne deklaracije o strateškim aktivnostima zemalja u regiji

Konferenciju je otvorio Marek Kuchciński, bivši predsjednik Poljskog Sejma-parlamenta, predsjednik Odbora za vanjske poslove Poljske a medju sudionicima prvog panela pod nazivom “ Srednjoeuropski identitet. Atributi i simboli”

Bosnu i Hercegovinu je predstavljao mons. prof. dr. Franjo Topić , jedini iz regije, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta iz Sarajeva te počasni predsjednik HKD Napretka i Paneuropske Unije.

Prof. Topić je govorio o Odnosu rata i religije. Osporio je tezu da različite religije dovode do ratova, što je bio i razlog da se u Europskom ustavu nije htjelo ni spomenuti Boga i religije. Uz ostalo rat u Ukrajini relativizira ovu tezu. Prof. Topić je podsjetio kako su Rusija i Ukrajina, pravoslavne, čak slavenske krvi i porijekla, pa ratuju. Paradoks je da pravoslavnoj Ukrajini najviše pomaže katolička Poljska, a onda i druge katoličke i protestantske zemlje. Treba istaknuti da Europska unija vrlo malo pomaže Poljskoj koja je primila oko četiri milijuna ukrajinskih izbjeglica. Ključni razlog je što Poljska vlada promiče religiozne i kršćanske vrednote, o čemu je i na Konferenciji govorio Kaczyński, neosporni lider današnje Poljske.

Rusija opravdava rat govoreći da žele pomoći Ukrajincima da postanu nešto drugo. Oni „denacificiraju“ Ukrajinksu vlast. Zar je moguće da Rusi i Putin ne znaju da je Zelenski Židov? Ili im je Bog pomutio pamet pa su se latili i takvog krivog argumenta? Zar su zaboravili da su u laži kratke noge. Bez propagande ne može se dobiti rat, ali propaganda nije laganje, nego ozbiljan posao.

Osvrnuo se prof. Topić također na izjavu ruskog patrijarha Kirila “Ovo nije samo fizička nego metafizicka borba!”. Ovim je riječima Patrijarh preuzeo božanske prerogative. Vjerski poglavari i imaju neke božanske prerorgative od služenja liturgije, dijeljenja sakramenata, ali to uključuje i drugu stranu medalje, a to je odgovornost i sloboda. Nema vjere, nema ni čovjeka bez slobode. Svi od patrijarha Kirila pa dalje koji podržavaju rat su u biti protiv Evanđelja, odnosno protiv samog Krista koji je rekao: Blago mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati. Ima li išta ljepše, nego biti sin Božji! Što se u ljudima događa da se to poremeti, da to ne prihvaćaju, pogotovo oni od kojih se to očekujekao što su vjerski lideri? Neki od odgovora su: ljudska pohlepa i želja za vlašću, kakoje pisao poljski filozof Friedrich Nietzsche. Putin ima najveću zemlju, Rusija ima od Moskve do Vladivostoka oko 10,000 kilometara (od zapada to istoka), i treba mu još kilometara od Ukrajine!

Rat je donio mnoge poginule, ranjene, raseljene a nemjerljive su materijalne štete. Uz to odnosi Rusije i Ukrajine nikada više neće biti isti, niti odnosi njihovih Crkava.

Ratom se ništa ne dobiva a sve se može izgubiti često je ponavljao poljski sveti papa Ivan Pavao II. No, u srazu oružja i ideja pobjeđuju ideje naglasio je prof. Topić, što je pokazao i rat u ex Jugoslaviji.

Zaključnom mišlju: „Mir nije sve, ali bez mira sve je ništa“ mons. Franjo Topić zahvalio je organizatorima na pozivu da sudjeluje i govori na ovoj Konferenciji koja je okupila preko tri tisuće sudionika.

 

 

 

 

Najnovije vijesti

Od prodaje Titove vile u New Yorku BiH dobiva 7,5 milijuna dolara

Vila je prodana za ukupnu cijenu od 50 milijuna dolara, a 15 posto pripalo je Bosni i Hercegovini Prodana je...

Osam najčešćih razloga mutnog vida – neki su vrlo česti, a neki će vas iznenaditi

Ponekad se problemi s vidom mogu javiti jer ste umorni nakon cjelodnevnog gledanja u ekran, ali nekada su i posljedica stanja poput hipertenzije i...

Uposlenima u Elektroprivredi BiH pomoć u iznosu 750 KM, rudari neće dobiti ništa

Uposlenima u Elektroprivredi BiH bit će isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od po 750 KM, ali prema odluci Upravnog odbora ovog poduzeća, na...

Ekonomski instituti: Zbog porasta cijene plina Njemačku 2023. čeka recesija

Vodeći njemački ekonomski instituti procjenjuju da će njemačko gospodarstvo sljedeće godine ući u recesiju, proizlazi iz redovite jesenske analize, objavljene danas. "Zbog snažno poraslih cijena plina, troškovi energije...

PROMETNA NESREĆA: Kamion se zabio u benzinsku postaju

Nesvakidašnja prometna nezgoda u kojoj je kamion udario u bezinsku postaju dogodila se u Drinovcima. Kamion koji je dolazio na benzinsku crpku nije se na vrijeme...

Povezane vijesti