U Novom Travniku se masovno izbacuju peči na pelet, grijanje na struju jeftinije

2893

S obzirom na to da je zima sve bliže, a mnogi još uvijek nisu sigurni kako ostati u toplom, istraživali smo na koji način se najisplativije grijati.

 

Nova zima, stare brige. Kako se ugrijati?

S obzirom na sve niži životni standard, a sve više cijene energenata, jedno od glavnih pitanja jeste kako se najefikasnije grijati, a da se pritom potroši što manje novca. Najčešći oblici grijanja kod nas su: plinsko grijanje/centralno grijanje, električna energija, peći na pelet, grijanje na ugalj i drva.

Prije par godina ljudi u Novom Travniku masovno su kupovali peči na pelet, kako bi što jeftinije grijali svoj stan.

Cijena peleta prije nekoliko godina bila je između 200 i 250 KM,  a ove godine se cijena udvostručila, a što je još gore peleta nema na tržištu.

Mnogi su se u Novom Travniku ove godine odlučili na električno grijanje, jer kako kažu građani mnogo je jeftinije, ali i lakše, s obzirom na visoke cijene peleta.

Ako uzmemo kuću od 120 m2, za grijanje će joj biti potrebno između 4 do 6 tona peleta, a sasvim je sigurno da se toliko električne energije neće potrošiti.

Naime, prosječna cijena električne energije iznosi 0,082 KM po kilovat satu (kW/h), što nas svrstava u države s najjeftinijom strujom u regionu.

Cijena instalacije je također jeftina s obzirom na to da za ugradnju tih sistema uglavnom nije potrebno angažovati majstore. Trenutno su najpopularniji tzv. konvektori. Konvektor deklarisane vrijednosti 2 kW/h troši upravo toliko, ali do uštede dolazi zbog sistema dogrijavanja u kojem uređaj samo održava temperaturu.

Za zagrijavanje 50 kvadrata otprilike su potrebna tri konvektora vrijednosti 600 KM, koji se uvijek lako mogu prodati ukoliko nismo zadovoljni.