Poveži se s nama

Crna kronika

Nova afera u najavi? Osoba imena Nikola Lakušić, koji je posrednik za cjepiva za FBiH, 2016. uhićen zbog pokušaja ubojstva

Objavljeno

Osoba imena Nikola Lakušić, koji je inače posrednik iz Srbije za nabavku cjepiva Sputnjik V za Federaciju BiH, 2016. godine u Beogradu uhićena je zbog pokušaja ubojstva izvjesnog Stefana Mićića i ranjavanja djevojke T.P. u Krunskoj ulici u središtu Beograda, piše Inforadar.

Piše istraživački tim Inforadara!

Kako saznaje Inforadar, Lakušić iz beogradske pucnjave vlasnik je podebljeg policijskog dosjea, a na policijskim agencijama BiH je utvrde da li se radi o istom čovjeku.

Naime, Nikola Lakušić iz pregovora s Vladom FBiH potpisuje se i sa „Nikola Zukur Lakušić“, odnosno „Nikola Zukor Lakušić“ u korespondenciji s pojedinim vlasnicima i predstavnicima veledrogerija u BiH. Izvor iz policije pojašnjava da osobe iz krim-miljea u osobnim dokumentima često mijenjaju jedno slovo imena ili prezimena, a onda nastupaju s drugim, kako bi bila otežana njihova identifikacija u poslovima kojima se bave.

Oglas

Da li je to i ovdje slučaj – odgovor trebaju da ponude bh. sigurnosne i policijske strukture. S obzirom na to da je ovo pitanje od najvišeg mogućeg javnog interesa, a pogotovo interesa za javno zdravlje, na pravoj državi je da utvrdi konačni identitet „Nikole Lakušića“.

Podsjećamo, firmu Medimpex na telefonskoj sjednici Vlada FBiH je u utorak navečer izabrala od tri ponuđača. Ponuđena je nabavka 500.000 ruskih cjepiva Sputnjik V, po cijeni od 14,3 eura po cjepivu (oko 28 KM, iako je fiksna cijena Sputnjika 9.95 dolara – oko 16 KM!) uz obavezu da u roku od tri dana od potpisivanja ugovora na Sarajevski aerodrom isporuči prvu turu od 100.000. Ostatak od 400.000 cjepiva, trebao bi biti isporučen u roku od tri tjedna.

Posrednika Nikolu Lakušića Ruski Investicijski fond ovlastio je kao agenta za prodaju cjepiva na teritoriji bivše Jugoslavije.

Kako je došlo do veze posrednika i ponuđača, Mujezina i Lakušića?

Oglas

Odgovor se nalazi u izjavi predsjednika LDP-a Čedomira Jovanovića u Srbiji, a savjetnika Željka Komšića u Predsjedništvu BiH, prilikom intervjua prošle subote na Face TV.

Zanimljivo je da je prije bilo kakvih informacija i saznanja u javnosti o nabavci Jovanović najavio dolazak ovih vakcina. Dakle, četiri dana prije. Gostujući na Face TV Jovanović je rekao da je „Novaliću otežan rad jer čitav dan sjedi u Sudu zbog respiratora, gdje je završio zbog toga što je plaćao respiratore onoliko koliko su u tom trenutku koštali“.

Također je implicirao da se protiv njega vodi politički proces.

„Podržite tog Novalića. Nismo ni mi naivni. Znamo mi vrlo dobro što je iza svega toga, i tko kontrolira Tužiteljstvo i o čemu se ovdje radi“, izjavio je Jovanović, podržavši tezu da je afera i proces Respiratori razlog zašto se sada kasni s nabavkom cjepiva. To je inače narativ s kojim se ovih dana razmeću brojni zvaničnici SDA. Dodao je da nabavku cjepiva „opstruiraju oni koji ruše Bosnu“.

Oglas

„Znam da u ovom trenutku u BiH treba da dođe 400.000 cjepiva koje čekaju isporuku, nabavljene po najnižoj cijeni po kojoj se Sputnik prodao do sada. Oni koji nisu uspjeli da BiH sruše topovima s Trebevića 1992. godine, oni spletkaroši iz 2018., muljatori iz Mostara od prije tri mjeseca, sad bi da korona završi posao za njih. Zašto nema ni jednog cjepiva…“

To je govorio Čeda i s pravom izazvao lavinu reakcija te mnoga pitanja, uključujući i dva osnovna: zašto brani optuženog Novalića i otkuda mu informacije o dolasku cjepiva?

Prema informacijama iz više nezavisnih izvora, Jovanović poznaje Lakušića, a kao politički savjetnik veza je s Komšićem i Avdom Gljivom, DF-ovim predsjednikom UO Apoteke Sarajevo i predsjednikom OO DF Vogošća, koji je opet blizak Mujezinu, a Mujezin Asimu Sarajliću, neformalnom gazdi Vogošće.

Infradar je pokušao istražiti  da li je bilo tko u Bosni i Hercegovini interesirao za dosje posrednika za BiH, odnosno, da li je bilo tko pokušao da utvrdi da li je Nikola Lukušić, inače osoba s podebelim policijskim dosjeom, isti Nikola Lukušić angažiran za nabavku 500.000 cjepiva za FBiH po višestruko napumpanim cijenama?

Oglas

Njihovu vezu potenciraju i ruski mediji, pa tako portal Balkanist u današnjoj priči dovodi u direktnu vezu Čedu Jovanovića i Nikolu Lakušića.

Također, informacije iz više izvora potvrdio je i Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a, nakon što smo ga kontaktirali. Kaže da su bh. vlasti pokazale da ni u vrijeme pandemije nemaju problem da uđu u silne zloupotrebe.

“Postoje razne priče i iz Beograda i Sarajeva da je famozna nabavka vakcina od strane Vlade FBiH u najmanju ruku čudna, te se kao posrednici pominju i Čedomir Jovanović i mnogi drugi vezani za vladajuću koaliciju u FBiH. Kako nam se ne bi ponovila afera ‘respiratori’, neka institucije BiH a prvenstveno SIPA provjere da li postoje neregularnosti u nabavci istih cjepiva. Ono što je u najmanju ruku čudno jeste da ćemo od zemlje koja nije nabavila ni jedno cjepivo postati zemlja koja je uspela za tri dana da nabavi 500.000 cjepiva. Poučeni iskustvom respiratora, poljskih bolnica i ostalih spornih nabavki u vrijeme pandemije, ne vidim ništa sporno da SIPA provjeri i nabavku cjepiva, što ni u kom slučaju ne može da zaustavi dolazak istih cjepivau BiH. Ako je sve po zakonu, nema razloga da se neko od vladajućih plaši rada SIPA-e te da putem režimskih medija spinuje izmišljene kontraobavještajne ratove. Ako pola Beograda i Sarajeva priča o u najmanju ruku čudnoj nabavci cjepiva, to je dovoljan razlog da institucije BiH obrate pažnju na ovu nabavku!”, poručuje Mijatović.

Kad je pak u pitanju angažman Lakušića u Rusiji, naš izvor ističe da zadatak ruskog fonda nije da kontrolira koji im se komercijalista pojavi s nekom ponudom.

Oglas

„Nije problem u ruskom fondu, oni direktno rade s državnim fondovima, i to su svima rekli. Međutim, ako se njima javi privatni diler iz regije ili BiH onda oni mogu da ga usmjere na drugog dilera, tako da svi mogu da otvore kanal za svoju zaradu i tako raste cijena. Ali zašto mi pristajemo na to? Zašto nismo prilagodili zakonsku regulativu ranije, jer smo samo mi izuzetak kojem trebaju posredničke privatne firme. Zašto? Zbog velike zarade mnogih u lancu ugrađivanja. I je li moguće da jedan čovjek u parlamentu zaustavi to sve?“, zaključuje naš izvor, dobro upućen u farmaceutsko tržište i političke okolnosti.

Kao što je poznato, ponuđač će vakcinu Sputnjik V navodno nabavljati preko kompanije ALLIANZ SWISS TRADE iz Švicarske. Ovu kompaniju nemoguće je naći u švicarskom registru i nema nijedan dokaz poslovanja na tržištu. Neka saznanja upućuju da je njeno sjedište u Dubaiju.

Još jedan bitan segment cijele priče jeste da će, ako sve ovako ostane, 500.000 hiljada doza Sputnjika biti plaćeno oko 2,98 milijuna eura iznad realne cijene. To je novac koji će „nekome“ ostati. Pri tome, domaći dobavljači mogu maksimalno profitirati osam posto.

Prvo i osnovno pitanje koje se nakon svega nameće jeste kako je uopće moguće da je Vladi FBIH i premijeru Fadilu Novaliću „promaklo“ ime posrednika iz Srbije i po svemu sudeći veze Čede Jovanovića? Da li je bilo teško izvršiti sigurnosne provjere, ili je upravo bio cilj da se ništa ne provjeri?

Oglas

Dnevnik.ba

Oglas

Crna kronika

TKO JE BIO FRA NIKICA ZLATUNIĆ: Rođen na Docu kod Travnika, 30.godina misonar u Australiji, umro u Bučićima

Objavljeno

Piše

Poštovana braćo Bosne Srebrene, prijatelji i poznanici javljamo vam tužnu vijest da je sinoć 15. travnja 2024. u Bučićima u 69. godini života iznenada preminuo naš subrat fra Nikica Zlatunić.

Fra Nikica Zlatunić rođen je 14. siječnja 1955. u mjestu Dolac na Lašvi od oca Stipe i majke Marije r. Dilber. Nakon završene osnovne škole u rodnom mjestu pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom (1970-1974), a zatim teološki studij na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu (1975-1982).

Franjevački habit fra Nikica je obukao 15. srpnja 1974. u Visokom. Prve redovničke zavjete dao je 13. srpnja 1975. u Visokom, a svečane redovničke zavjete položio je u ruke provincijala fra Alojzija Ištuka 25. travnja 1981. godine. Red đakonata primio je 5. srpnja 1981. u Sarajevu, a za svećenika je zaređen 19. ožujka 1982. po rukama mons. Marka Jozinovića, vrhbosanskog nadbiskupa.

Nakon svećeničkog ređenja fra Nikica je najprije obnašao službu župnog vikara u župi sv. Juraja u Vitezu od 1982. do 1984. Od 1984. do 1985. obnašao je službu župnog vikara u župi Svih Svetih u Livnu, a zatim istu službu od 1985. do 1988. u župi Duha Svetoga u Novoj Biloj.

Oglas

Godine 1988. fra Nikica se odlučio poći u daleku Australiju i brinuti se za pastoralne potrebe našega naroda u Hrvatskoj katoličkoj misiji Brisbane, gdje je ostao sve do 2016. godine. Te godine vratio se u svoj matični samostan sv. Franje u Gučoj Gori, gdje je najprije bio član samostanskog bratstva, a početkom 2018. imenovan je župnim vikarom u župi Guča Gora. Iste 2018. godine, zbog pastoralnih potreba u Australiji, ponovno je pristao poći u Australiju, gdje je preuzeo službu voditelja Hrvatskog katoličkog centra u Adelaidu i ondje ostao do 2021. godine, kada je provincijskim dekretom imenovan članom samostanskog bratstva i župnim vikarom u Gučoj Gori. Na provincijskom Kapitulu 2022. imenovan je župnikom u župi sv. Martina u Bučićima i tu službu će obnašati sve do svoje smrti.

O pokojnom fra Nikici će pričati oni koji su ga bolje poznavali, ali bitno je naglasiti jednu njegovu karakternu crtu po kojoj će ostati trajno u sjećanju svih onih koji su ga poznavali. Fra Nikica je bio radostan i druželjubiv čovjek i tu radost na osobit način pronosio je preko dara koji mu je Bog dao: predivnog glasa! I nakon njegovog odlaska u vječnost ostat će predivni stihovi koje je otpjevao kao vokal VIS-a Jukić, kojeg su činili franjevački bogoslovi Provincije Bosne Srebrene. Neka Ti dobri Gospodin bude nagrada za sve dobro koje si za života učinio, a sve slabosti i propuste neka Ti oprosti po svome beskrajnom milosrđu.

Obitelji pokojnika iskrena sućut. Počivao u miru Božjem!

Sveta misa zadušnica i sprovod pokojnoga fra Nikice Zlatunića bit će u četvrtak 18. travnja u 13 sati u Gučoj Gori. Ranije istoga dana bit će ispraćaj iz župe Bučići u 9 sati.

Oglas

Pokoj vječni daruj mu Gospodine. I svjetlost vječna neka mu svijetli.

Nastavi čitati

BiH

BUGOJNO: ŠUMSKI POŽAR STAVLJEN POD KONTROLU

Objavljeno

Piše

Požar koji je izbio u petak iznad naselja Vesela u Bugojnu stavljen je pod kontrolu, obavijestio je Federalni operativni centar.

Prema informacijama dobivenim iz Općinske službe civilne zaštite Bugojno i odgovorne osobe iz Vatrogasnog društva Bugojno, šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen je pod kontrolu, navodi se u izvještaju.

Šumski požar je izbio u petak, 12. aprila, oko 22 sata, iznad naselja Vesela, desna strana lokaliteta Garački podovi.Dodaje se da su na terenu dežurni vatrogasni timovi koji vrše preventivni nadzor požarišta.

Nastavi čitati

Crna kronika

Poznat datum sahrane bučićkog župnika fra Nikice Zlatunića

Objavljeno

Piše

U noći sa ponedjeljka na utorak iznenada je preminuo fra Nikica Zlatunić, župnik župe svetog Martina u Bučićima.

Posljednji ispraćaj iz župe Bučići biti će u četvrtak u 09 sati, a sveta misa zadušnica biti će istog dana u 13 sati u samostanu svetog Franje u Gučoj Gori, a sahrana je nakon svete mise na groblju Gorica.

Nastavi čitati

Crna kronika

Umro fra Nikica Zlatunić, župnik iz Bučića

Objavljeno

Piše

Kako doznaje naš portal u noći sa ponedjeljka na utorak iznenada je preminuo fra Nikica Zlatunić, župnik župe svetog Martina u Bučićima.

Fra Nikica je dužnost župnika obnašao posljednje dvije i pol godine, a tridesetak godina bio je u misijama u Australiji.

U ime redakcije portala Centralna.ba franjevačkoj provinciji i obitelji izražavamo iskrenu sućut.

 

Oglas

Nastavi čitati

BiH

SREDNJA BOSNA: Poznat datum sahrane 34-godišnjakinje

Objavljeno

Piše

Dženaza Amili Šehović (34) , čije je tijelo zajedno s tijelom njenog djeteta izvučeno iz korita Miljacke, na području Bentbaše u Sarajevu, klanjat će se u utorak, 16. aprila 2024, poslije ikindije namaza u Vukeljićima, kod tekije gdje će se obaviti i ukop merhume.

Mještani Vukeljića kod Fojnice ne pamte da je ovakva tuga pogodila njihovo mjesto.

Podsjetimo, u petak prije ponoći PU Stari Grad zaprimila je prijavu da je u Miljacki, područje Bentbaše, u koritu uočeno tijelo. U 01.30 sati, izvučeno je tijelo žene srednje životne dobi i, uz nju tijelo djeteta do 4 godine. Ljekari su na licu mjesta konstatovali smrt obje osobe.

Nastavi čitati

BiH

Zemljotres pogodio dio BiH

Objavljeno

Piše

Bosnu i Hercegovinu je pogodio zemljotres. Naime, zemljotres još uvijek neutvrđene magnitude prije nekoliko trenutaka zatresao je šire područje Mostara.

Kako se navodi na stranici Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), epicentar je bio u blizini Mostara.

“Kratko, ali jako”, “Jako je zatreslo”, neki su od komentara na stranici EMSC-a.

Nastavi čitati

Crna kronika

Preminuo Josip Manolić – Joža

Objavljeno

Piše

Jedan od događaja koji su obilježili njegov život upravo je bio zadatak da otprati kardinala Alojzija Stepinca u zatvor.

Bivši predsjednik hrvatske Vlade i najpoznatiji hrvatski špijun Josip Manolić preminuo u 105. godini života, piše Nacional. Za novine je to potvrdila njegova kći.

Manolić je u javnosti smatran kontroverznom ličnošću s obzirom na to da mu se predbacuje njegovo djelovanje u Udbi, među kojima se ponajviše ističu optužbe u kojem se njega krivi za smrt nadbiskupa Alojzija Stepinca. S druge strane, on je bio među ključnim akterima u razdoblju kad se stvarala hrvatska država, a u kasnijim godinama života postao je dio meme kulture mlađih generacija kao posljednji pripadnik generacije političara koji su stvarali noviju povijest Hrvatske.

Rođen je 22. ožujka 1920. u mjestu Kalinovac kod Đurđevca. Imao je brata i dvije sestre, a otac mu je umro kad je imao šest godina.
U intervju danom 2016. godine za Večernji list ispričao je kako mu je otac nedostajao cijelog života, ali i to da se njegova majka preudala u obitelj s čovjekom koji je imao četvero djece pa ih je bilo ukupno osmero.

Oglas

Kao 18-godišnjak ušao je u Savez komunističke omladine Jugoslavije, a 1939. godine primljen je u Komunističku partiju Jugoslavije. Manolić je izabran 1940. godine za sekretara Okružnog komiteta SKOJ-a za Novu Gradišku i člana pokrajinskom komiteta Partije.
U ožujku 1944. postao je član Okružnog komiteta Partije za Bjelovarski okrug, a potom i organizacijski sekretar. U listopadu 1944. imenovan je za načelnika Ozne 2 u Bjelovaru, komunističke policije osnovane u svibnju te godine, te je upućen u akciju oslobođenja Bjelovara i okolice.

Nastavi čitati

BiH

Teška nesreća kod Tešnja: Sudar dva automobila i kamiona, ima povrijeđenih

Objavljeno

Piše

Teška saobraćajna nesreća dogodila se u mjestu Karuše, kod Tešnja, u kojoj su povrijeđene dvije osobe.

Kako nam je rečeno iz Operativnog centra MUP-a ZDK, u nesreći su sudjelovala tri automobila, dva putnička i jedno teretno.

– Povrijeđene su dvije osobe i prevezene na ukazivanje pomoći u bolnicu u Doboju – rečeno je za portal “Avaza” iz Operativnog centra MUP-a ZDK.

Kao što se vidi na fotografijama, osim policije i Hitne pomoći, na terenu su bili i vatrogasci.

Oglas

Nastavi čitati

Crna kronika

Prometna nesreća na dionici Kiseljak – Busovača

Objavljeno

Piše

Kako javljaju čitatelji u naselju Bilalovac dogodila se prometna nesreća.Nije poznato ima li ozljeđenih u prometnoj nesreći.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Muzikaprije 1 sat

Zabranjeno pušenje najavilo novi koncert u Sarajevu: Jedna svirka za tri jubileja

Grupa Zabranjeno pušenje će 24. svibnja 2024. godine u Sarajevu održati veliki koncert. Nastup će biti organiziran u Dvorani Mirza...

Društvoprije 1 sat

Internacionalni univerzitet Travnik nastavlja implementaciju projekta iz oblasti međunarodne suradnje

Internacionalni univerzitet Travnik nastavlja s uspješnom implementacijom projekata iz oblasti međunarodne suradnje. Profesori Fakulteta politehničkih nauka i Saobraćajnog fakulteta Internacionalnog...

Promoprije 1 sat

Poznati trgovački lanac “Sinsay” otvara poslovnicu u Travniku, prilika za posao!

Poznati trgovački lanac “Sinsay” uskoro otvara trgovačku radnju u Travniku. Lokacija još nije poznata ali na svojoj Instagram stranici objavili su oglas...

Društvoprije 1 sat

OO HDZ BiH Vitez zajedno s Udrugama Domovinskog rata HVO-a Vitez obilježio  16. travnja 1993. – početak sukoba na općinu Vitez

Općinski odbor HDZ BiH Vitez i Udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Vitez u ponedjeljak, 16. travnja 2024. godine položili...

Društvoprije 2 sata

JKP „Vilenica -Čistoća“ d.o.o. Novi Travnik nabavila za svoje potrebe auto dizalicu sa košarom

JKP “Vilenica-Čistoća“ d.o.o. Novi Travnik je nabavila teretno vozilo auto dizalicu sa košarom. Vozilo, osim standardnih tehničkih osobina, posjeduje radnu...

Crna kronikaprije 2 sata

TKO JE BIO FRA NIKICA ZLATUNIĆ: Rođen na Docu kod Travnika, 30.godina misonar u Australiji, umro u Bučićima

Poštovana braćo Bosne Srebrene, prijatelji i poznanici javljamo vam tužnu vijest da je sinoć 15. travnja 2024. u Bučićima u...

BiHprije 2 sata

BUGOJNO: ŠUMSKI POŽAR STAVLJEN POD KONTROLU

Požar koji je izbio u petak iznad naselja Vesela u Bugojnu stavljen je pod kontrolu, obavijestio je Federalni operativni centar....

Crna kronikaprije 2 sata

Poznat datum sahrane bučićkog župnika fra Nikice Zlatunića

U noći sa ponedjeljka na utorak iznenada je preminuo fra Nikica Zlatunić, župnik župe svetog Martina u Bučićima. Posljednji ispraćaj...

Oglas
Oglas
LM