Poveži se s nama

Putovanja

Njemačka: Pravila za povratak s godišnjeg odmora

Objavljeno

Savezne i državne vlade su se složile oko novih ograničenja, cilj je bolje kontrolirati lokalne epidemije i zadržati ih na što manjoj mogućoj mjeri.

Federalna i državna vlada dogovorile su precizna pravila kako bi odgovorile na žarišta koronavirusa. Glavni kancelar Helge Braun i šefovi državnih kancelara saveznih država složili utanačili su sve nakon sat i pol rasprave u četvrtak.

Zabrana napuštanja mjesta boravišta
Kaže se da zabrana odlaska postoji ako broj zaraza u posljednjih sedam dana premaši granicu od više od 50 novih infekcija na 100.000 stanovnika. U tim slučajevima, odgovarajuća država i savezna vlada trebale bi podržati brzo praćenje kontakata i mogućnosti testiranja, «kako bi se razdoblje mjera moglo održati što kraćim.

Federalni ministar zdravstva Jens Spahn (CDU) također bi trebao razviti nacionalnu strategiju ispitivanja koronavirusa. Što se događa s povratnicima koji su se vratili s ljetnog odmora.

Oglas

Pravila za povratak s godišnjeg odmora
Povratnici iz inozemstva koji su bili u rizičnom području posljednjih 14 dana prije ulaska u zemlju ostaju dužni otići ravno u karantenu 14 dana. Izuzeci su mogući samo ako prolazite i postoje uvjerljivi profesionalni razlozi – ili ako medicinskim potvrdom možete dokazati da ste testirani negativno u roku od 48 sati.

 

SuperradioMunchen

Oglas

Oglas

BiH

Od sutra avio-linija od Beograda do Mostara

Objavljeno

Piše

Air Serbia od sutra uspostavlja direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara, a kako je ranije najavljeno iz ove kompanije, srpski nacionalni avio-prevoznik će do Mostara leteti tri puta nedeljno i to ponedeljkom, petkom i nedeljom, prenosi BN portal.

Do Mostara će se letjeti avionom tipa embraer 175, let traje 50 minuta, a karte koštaju od 56 eura po smjeru, odnosno od 104 eura za povratno putovanje u ekonomskoj klasi, stoji i na stranici AirSerbia.
Generalni direktor Air Serbia Jirži Marek rekao je ranije prilikom potpisivanja ugovora o uspostavljanju linije da će to pozitivno uticati na ekonomski i privredni rast, olakšati kulturnu razmjenu i doprinijeti još boljoj suradnji na Zapadnom Balkanu.
Izvor: BN/Tanjug

Nastavi čitati

Putovanja

Via Ferrata Paklarske Stijene – Devečani / Vlašić

Objavljeno

Piše

Ukoliko ste fizički spremniji i željni više avanture i adrenalina uvijek možete svoj doživljaj pojačati penjanjem uz jedno od Via Ferata koje su posebno atraktivne.

Za one željne više adrenalina i fizičkog izazova, Srednja Bosna nudi jedinstveno iskustvo penjanja uz Via Ferrata staze.

Ove posebno atraktivne staze omogućuju vam da uz pomoć čeličnih klinova, žica i ljestvi osvojite strme litice i vrhove. Via Ferrata u Srednjoj Bosni pruža vam jedinstvenu priliku da osjetite uzbuđenje penjanja na visine uz sigurne i dobro osigurane staze. Svaki korak donosi novi pogled na prekrasne planinske pejzaže, a adrenalinsko iskustvo postaje sastavni dio vaše avanture.

Via Ferrata osnovne karakteristike:

Oglas
  • Početak: 1550 m n/v
  • Završetak: 1750 m n/v
  • Dužina: 500 m
  • Visinska razlika: 200 m
  • Tehnička ocjena: B/C
  • Fizička zahtjvnost: Srednje teška

Za korištenje Via Ferrate Paklarske stijene – Devečani obavezno je korištenje:

  • Kacige
  • Pojasa
  • Karabineri
  • Rukavice

Mogućnost iznajmljivanja opreme kao i sve dodatne informacije: Planinarsko Društvo Vlašić e-mail:pdvlasictravnik@bih.net.ba

Nastavi čitati

Putovanja

Turizam će u svijetu u 2024. premašiti rekorde

Objavljeno

Piše

Turistička i industrija mogla bi u 2024. godini srušiti rekorde te globalnom BDP-u pridonijeti s više od 11 bilijuna američkih dolara, čime će potvrditi “autoritet globalne gospodarske sile”, prognozira Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC).

WTTC (World Travel and Tourism Council) zastupa interese turističke i industrije putovanja, uključujući privatni i javni sektor. U istraživanju provedenim u suradnji s Oxford Economicom predviđa rekordnu turističku 2024. godinu.

“Turizam i putovanja u 2024. će doprinijeti globalnom BDP-u s dodatnih 770 milijardi dolara u odnosu na prethodni rekord, generirajući jedan na svakih 10 dolara diljem svijeta”, kažu iz WTTC-a, uz ocjenu da turizam u svijetu sada ‘prosperira’ nakon pandemije i očekivanje da će 142 od 185 analiziranih zemalja nadmašiti prethodne nacionalne rekorde.

Istraživanje je pokazalo i da je taj sektor “prepun mogućnosti” te obuhvaća gotovo 348 milijuna radnih mjesta u svijetu, što je porast za više od 13,6 milijuna radnih mjesta u usporedbi s najvišom razinom u predpandemijskoj i (zadnjoj) rekordnoj 2019. godini.

Oglas

Očekuje se da će potrošnja na međunarodna putovanja biti blizu onoj iz 2019. i dosegnuti gotovo 1,9 bilijuna dolara, kao i da će i domaći turisti potrošiti više nego bilo koje godine do sada odnosno oko 5,4 bilijuna dolara.

Već u 2023. napredak

Iz WTTC-a se osvrću i na 2023. godinu kada je turistički sektor u svijetu, unatoč gospodarskim neizvjesnostima i geopolitičkim potresima, pokazao napredak.

“Čineći 9,1 posto globalnog BDP-a s nešto više od 9,9 bilijuna dolara u 2023. financijski učinak turizma i putovanja bio je najveći od zlatne 2019. godine, zaostajući za njom samo četiri posto. Povećan je i broj radnih mjesta za dodatnih 27,4 milijuna, na ukupno gotovo 330 milijuna”, iznose iz WTTC-a.

Oglas

Rasla je i međunarodna turistička potrošnja u odnosu na 2019., za 33,1 posto, na 1,63 bilijuna dolara, a povećala se i domaća potrošnja za 18 posto, na gotovo pet bilijuna dolara.

Predsjednica i glavna izvršna direktorica WTTC-a Julia Simpson poručila je da “sektor putovanja i turizma ostaje globalna gospodarska sila” te da se ne radi samo o obaranju rekorda, nego više o oporavku i “povratku sektora u najboljem izdanju nakon nekoliko teških godina”.

“Ipak, postoji rizik. Vlade SAD-a i Kine trebale bi podržati svoje nacionalne sektore putovanja i turizma. SAD i Kina će i dalje ‘patiti’ dok se u drugim zemljama međunarodni posjetitelji vraćaju mnogo brže”, navela je Simpson s obzirom da se te dvije velike svjetske sile u turizmu nešto sporije oporavljaju.

Oglas

Nastavi čitati

Putovanja

IDETE NA LJETOVANJE? Cijene u Hrvatskoj veće i do 25 posto u odnosu na 2023. godinu

Objavljeno

Piše

Kao i godinama dosad, rezervacije za ljetovanja u punom su jeku, a cijene ove sezone su, prema riječima turističkih radnika, na svim destinacijama više nego godinu dana ranije.

Naime, kako kažu, što se tiče Jadranskog primorja, ljetovanje u Hrvatskoj ove godine je skuplje i do 25 posto nego godinu dana ranije, te za pet dana odmora u Hrvatskoj može se ljetovati i Dubaiju.

Iz turističke agencije “Kontiki Travel” iz Banja Luke kazali su da kod njih vlada veliko zanimanje za rezervacije ljetovanja.

“Što se tiče cijena, sve destinacije su poskupjele, neke malo više, neke malo manje, ali na Jadranu se osjeti da je došlo do poskupljenja, u  Hrvatskoj su najskuplji aranžmani”, kazao je Vladimir Ćorović iz “Kontiki travela”.

Oglas

Kako je rekao, ljetovanje za četvoročlanu obitelj u Egiptu kreće se od  4.000 do 7.000 KM ovisno od izabranog hotela.

“Tu su uključeni i povratna avio-karta, smještaj, all-exclusive usluga, sa uključenim obrocima, pićem. Turska je za nijansu skuplja, ali Turska sigurno ima i najbolju ponudu, oni imaju najbolje hotele, dok je Grčka u tom smislu najpovoljnija, te se tu aranžmani kreću do 5.000 KM za sedmodnevni aranžman.

Kako je rekao, što se tiče Jadrana, Crna Gora je dosta povoljnija od Hrvatske.

“To su obiteljski aranžmani sa bukiranim hotelom, te sedmodnevni aranžman iznosi od 2.000 do 5.000 KM, dok isto takvo ljetovanje u Hrvatskoj košta od 4.000 KM pa više”, kazali su iz ove agencije.

Oglas

Ističe da roditelji sa djecom najviše biraju Tursku, dok su parovi ti koji najradije ljetovanje provode u Grčkoj.

I u turističkoj agenciji “Unis Tours” iz Banja Luke kazali su da imaju rani booking kad građani najvećim dijelom rezerviraju  svoja ljetovanja.

“Cijene su  više nego prošle godine, konkretno u Crnoj Gori su više za nekih 10 do 15 posto, dok je ljetovanje u Hrvatskoj skuplje za nekih pet do 25 posto u odnosu na prošlu  godinu.

Kako su rekli, cijene ljetovanja u Hrvatskoj, ovisno od lokacije, blizine plaže,  kreću se od  800 do 3.000 eura za dvije osobe.

Oglas

Iz turističke agencije “Relax Tours” Sarajevo kazali su da kod njih godinama vlada veliko zanimanje za Tursku, iako je od ove godine veliko zanimanje građana i za Tunis.

“Cijene  naravno ovise od hotela, što je sve uključeno, tako da je moguće naći od 1.100 do 3.000 KM po osobe u Hurgadi”, kazali su iz ove turističke agencije.

Dodaju da cijene smještaja u Hrvatskoj  ove godine dostižu baš visoke cifre, te da za četvoročlanu obitelj u nekom solidnom smještaju pet noćenja iznosi preko 4.000 KM.

“Skoro za te pare može se otići na ljetovanje u Dubai”, kazali su iz ove agencije.

Oglas

Sanja Laketić ističe da godinama ljetuje u Hrvatskoj, točnije u Vodicama, te da su prošle godine za svoju četvoročlanu obitelj za smještaj izdvojili 85 eura po noćenju, a ove godine cijena istog smještaja iznosi 115 eura.

“Tako da ćemo dobro razmisliti gdje ćemo  ove godine na odmor”, kazala je ona.

Nastavi čitati

Društvo

Na Vlašiću uskoro četverosjed i nove skijaške staze

Objavljeno

Piše

Iz kompanije OZON z.d.d. zaprimili smo obavijest kojom se stavlja točka na stalne blokade razvoja sportsko rekreacijskog centra na Vlašiću, te otvaraju putevi investicijama u nova postrojenja vertikalnog transporta, uređenje novih ski staza, njihovo osvjetljavanje i zasnježivanje, piše srednjabosna.ba.

Kantonalni sud u Novom Travniku je dana 09.02.2024.godine, potvrdio ranije donijetu prvostepenu odluku Općinskog suda u Travniku kojom se na postojećim i planiranim skijaškim stazama na Vlašiću konačno rješavaju sporna imovinsko-pravna pitanja i skida barijera za građenje novih skijaških staza na Vlašiću kao i instalacija četvorosjeda i trosjeda. – navodi se u dijelu obavijesti, te se dodaje:

Ovim sudskim odlukama je konačno utvrđeno pravo organizatora skijanja na nesmetano i trajno korištenje skijaških objekata kao i mogućnost dalje izgradnje i modernizacije ski centra na Vlašiću u skladu sa regulacionim i prostornim planovima.

Ljubitelji planine Vlašić, posebno zaljubljenici u zimske sportove, već dugo čekaju zbog nemogućnosti modernizacije ski centra, što se posebno odnosi na postojeće ski liftove – vučnice “Babanovac” i “Markovac”.

Oglas

U svakom slučaju objavljujemo da ovakva odluka omogućava firmi „OZON” z.d.d. Travnik da konačno realizuje svoje razvojne projekte i postavi moderan vertikalni transport na planini Vlašić te da izgradi i osvijetli nove kilometre skijaških staza.– dodaje se.

U obavijesti se dalje navodi: Kao što je navedeno firma „OZON” z.d.d. Travnik, za ove zahvate, nije do sada mogla da dobije urbanističku niti građevinsku dozvolu, ali ova sudska odluka, joj to sada u potpunosti omogućava.

OZON z.d.d. očekuje da će u ovoj godini u razumnom i zakonitom roku dobiti urbanističku i građevinsku dozvolu za postavljanje novog četvorosjeda i dogradnju glavne ski staze ,a odmah nakon toga i dozvolu za gradnju trosjeda za izlazak na vrhove Vlašića (Čavo i Pavo) i gradnju novih pet ski staza sa dužinama od novih,12-13 kilometara, koji bi se gradili na većoj nadmorskoj visini, iznad 1.500 metara.

Sredstva i oprema za ove građevinske poduhvate su obezbjeđena,kao što smo naveli.

Oglas

Riješeni su imovinsko-pravni odnosi te se očekuje dalji ubrzani rad na pribavljanju dozvola za gradnju i sama gradnja. Očekuje se da će novi ski lift – četvorosjed biti u funkciji za narednu skijašku sezonu. Modernizacijom vertikalnog transporta i gradnjom novih kilometara ski staza, Vlašić će ponovo postati konkurentan skijalištima na Jahorini i Bjelašnici te drugim poznatim centrima u Regiji.

Na ovaj način će se kompletirati i upotpuniti turistička ponuda grada Travnika dati novi zamah razvoju turizma na ovoj regiji, dodaje se u obavijesti kompanije OZON z.d.d.

Izvor: srednjabosna.ba

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Za unaprjeđenje avioprometa u FBiH izdvojit će se 24.3 miliona KM

Objavljeno

Piše

Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Vlada Federacije BiH danas je donijela odluke o usvajanju programa utroška sredstava kojim se aerodromima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, te Bihaću, iz ovogodišnjeg Federalnog budžeta dodjeljuje ukupno 24,3 miliona KM za unapređenje avioprometa u Federaciji BiH.

Jednom odlukom usvojen je Program utroška sredstava u iznosu od ukupno 7.000.000 KM Tekućeg transfera „Subvencije javnim preduzećima – za unapređenje avioprometa FBiH“ Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija. Ovom odlukom 3.000.000 KM dodjeljuje se Javnom preduzeću Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo, a po 2.000.000 KM javnim preduzećima Međunarodna zračna luka – aerodrom Mostar d.o.o. i Međunarodni aerodrom Tuzla d.o.o. Sredstva su namijenjena za troškove tekućega poslovanja i subvencioniranje postojećih i otvaranje novih aviolinija.

Druga odluka se odnosi na usvajanje Programa utroška sredstava u iznosu od 17.000.000 KM iz Kapitalnog transfera „Kapitalni transferi javnim preduzećima – za unapređenje avioprometa FBiH“ Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, a koji se dodjeljuju Javnom preduzeću Aerodrom Bihać d.o.o. Sredstva će biti utrošena za otkup zemljišta, troškove pretvorbe zemljišta, izgradnju aerodromskog kompleksa (PSS, stajanke, rulnice), te izradu elaborata za dobijanje vodne saglasnosti. Tu spadaju i troškovi nadzora nad izvođenjem radova, usluga izrade revidiranja (usklađivanja projektno-tehničke dokumentacije, kao i revizije glavnoga projekta, konsultantske usluge, te usluge izrade master plana, odnosno plana detaljne regulacije aerodromskog kompleksa Bihać. Također, sredstva su namijenjena i za troškove usluga geodetskog snimanja prepreka, nabake pokretne meteorološke stanice i izradu glavnih i idejnih projekata. Pored toga, Aerodromu Bihać se dodjeljuje i 300.000 KM za subvencioniranje tekućeg poslovanja ovog preduzeća, stoji u priopćenju.

 

Oglas

Nastavi čitati

BiH

BRAVO: Bh. poduzetnik svojim radnicama za Dan žena platio putovanje u Rim

Objavljeno

Piše

Nedžad Paloš, vlasnik Robne kuće centar u Kalesiji, gospodarstvenik je koji se često uključuje u humanitarne akcije, a neke i osobno i direktno inicira, kako u svojoj mjesnoj zajednici i općini, tako i prema organizacijama i udruženjima, sportskim, kulturnim i drugim kolektivima, pa čak i prema javnim ustanovama.

Ovoga puta, pred Međunarodni dan žena 8. ožujak – donosimo nešto drugačiju priču.

Iako nije prvi put da Nedžad Paloš organizira druženja, domaće ili inozemne posjete za zaposlenike njegove firme – ova priča ipak zaslužuje dodatnu pažnju u kontekstu ovog praznika.

Naime, devet zaposlenica firme Robna kuća centar (Dubnica-Kalesija) boravi u Rimu za Dan žena. One su na put otišle u srijedu, a povratak je u subotu (9. ožujak), izvijestio je Nezavisni kalesijski portal (NKP).

Oglas

Ovakav gest je svakako za pohvalu i primjer i putokaz i drugim gospodarstvenicia i onima koji su u mogućnosti da imaju ovakav odnos prema svojim zaposlenicima.

Nastavi čitati

BiH

Ogroman turistički rast Rame, ljeti jako teško pronaći slobodan krevet

Objavljeno

Piše

Rama je u proteklih nekoliko godina iznenada postala popularno turističko odredište, privlačeći sve veći broj posjetitelja iz Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja. Sve je krenulo od pandemije koronavirusa kada je primjetan češći dolazak turista. I sada se u ljetnim mjesecima traži krevet više.
Luka Markešić i njegova supruga pet godina uspješno upravljaju obiteljskim turizmom na području Ramskog jezera. Supruga se brine o apartmanima, iznajmljivanju i čišćenju, dok je umirovljenik Luka Markešić, kako sam kaže, uključen kao pomoćni radnik.

– Turisti prije svega dolaze zbog Ramskog jezera. Međutim, znaju se smjestiti u apartmane i onda obilaziti planine oko jezera. Postoji i nekoliko obilježenih biciklističkih staza koje turisti često koriste. Čak se znaju ovdje smjestiti i na deset dana, a na jedan dan odu u Jajce, Visoko, Kravice i slično. Moguće da razlog leži u tomu jer je ovdje smještaj jeftiniji u odnosu na jadransku obalu i druge destinacije – rekao je Markešić Feni.

Prisjetio se prve godine njihovog rada u turizmu kada je u tijeku bila pandemija koronavirusa. Tada su ih, kako je rekao, uglavnom posjećivali turisti iz BiH, a sezona je bila iznimno uspješna što nitko nije očekivao.

– Mi smo te godine sredili apartmane i nismo očekivali turiste jer je bila pandemija. Međutim, to ljeto bili smo puni. Dolazili su najčešće građani BiH, dok sada više dolaze strani turisti – istaknuo je on.

Oglas

Ljeti se traži krevet više

Kako Markešić dodaje, sada češće stižu turisti iz udaljenih zemalja poput Japana, Kine i Sudana, te iz europskih zemalja poput Slovenije, Njemačke, Mađarske, Austrije, Hrvatske i Srbije. Prvih godina turisti su se zadržavali jedan dan ili bi eventualno došli na produženi vikend, dok sada ostaju i do deset dana, a uglavnom im se vraćaju stari gosti.

Markešić napominje da turistička sezona u Rami kreće početkom svibnja.

– U svibnju i lipnju uglavnom su popunjeni vikendi. Završetkom školske godine, odnosno od polovine lipnja do polovine rujna sve je puno. U srpnju i kolovozu, posebno ako je neko zbivanje, a ima ih često, ne može se naći smještaj – pojasnio je on.

Oglas

Turističkog kapaciteta sigurno ima, smatra Markešić, ali naglašava potrebu za poboljšanjem infrastrukture, posebno kanalizacijskog sustava.

Turistički centar na Ramskom jezeru

Da je u proteklih nekoliko godina vidno povećan broj turističkih dolazaka potvrdio je i pomoćnik načelnika Prozor-Rame Josip Juričić, a posebno u prošloj godini kada je Ramsko jezero tijekom cijelog ljeta bilo puno.

– Sve ono što radimo pomalo se odražava na turizam. Imamo destinacija koje su na neki način u korištenju, a imamo one koje su potencijalne i na koje računamo da će u idućem razdoblju biti puno više posjećene – dodao je on.

Oglas

Kao potencijalnu destinaciju posebno je istaknuo arheološko nalazište Gradac, odredište koje plijeni pažnju povjesničara, ali i turista. Ovo nalazište, napominje Juričić, nisu puno promovirali da ne bi stvarali gužvu zbog daljnjih arheološka istraživanja, ali ne odbijaju posjete.

Opredjeljenje općine za daljnji razvoj turizma pokazuje i Strategija razvoja u kojoj, među ostalim, stoji i izgradnja turističkog centra na Ramskom jezeru, zajedno s privatnim partnerima.

– Još je to u fazi ideje, ali približili smo se realizaciji. Mislimo da će naše zamisli biti ostvarive u razdoblju do 2027. godine, odnosno do kada nam je kreirana Strategija. Dio tih nastojanja je i promidžba, a radimo je vrlo dobro putem medija i društvenih mreža – pojasnio je Juričić.

Nedostatak smještajnih kapaciteta

Oglas

Povećanjem turističkih dolazaka, pojavio se problem i nedovoljnog smještajnog kapaciteta, ali je vidljivo pozitivno opredjeljenje žitelja, posebno onih uz Ramsko jezero, da sudjeluju u turističkoj ponudi ovoga kraja.

– Postoji solidna ponuda apartmana, kuća za odmor, brvnara i svega što privlači turiste na duže vrijeme. Međutim, nije to dovoljno. Kada dođu manifestacije, kao što su vjerske, traži se mjesto više i teško se nalazi. Čak i kada imamo sajam Dani šljive, koji je također postao mali turistički brend naše općine, ni tada nema smještaja u okolnim mjestima – istaknuo je.

Juričić stoga naglašava potrebu za regulacijom i registracijom smještajnih objekata kako bi se zadovoljile potrebe rastućeg turističkog interesa.

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Otkrijte tajne Kamenih svatova: Nekropola stećaka Maculje

Objavljeno

Piše

U dubokim prostranstvima Bosne, gdje se povijest isprepliće s prirodnim ljepotama, leži neobično blago – Nekropola stećaka Maculje, poznata među lokalnim stanovništvom kao “Kameni svatovi”.

Ova jedinstvena lokacija očarava posjetitelje svojom mističnom atmosferom i bogatom baštinom, čineći je nezaobilaznom destinacijom za sve ljubitelje povijesti, kulture i prirode. Nalazi se na 998 metara nadmorske visine, 21 kilometar udaljena od Novog Travnika, i predstavlja izuzetno sačuvanu nekropolu sa više od stotinu stećaka, što je rijetkost čak i među ostalim sličnim lokacijama. Smještena blizu cestovnog pravca Novi Travnik – Gornji Vakuf/Uskoplje, lako je dostupna svima koji žele otkriti ovu dragocjenost bosanskohercegovačke kulturne i povijesne baštine.

Za putnike željne upijanja bogate povijesti i kulture Bosne, nekropola stećaka Maculje pruža jedinstvenu priliku za istraživanje prošlosti ovog područja. Stećci, srednjovjekovni nadgrobni spomenici s ukrašenim ornamentima i zagonetnim natpisima, govore priču o ljudima koji su nekada hodili ovim predjelima, njihovim običajima i vjerovanjima. No, to nije sve što ova lokacija nudi. Posjetitelji će biti zadivljeni spektakularnim zalascima sunca koji boje nebo nijansama toplih tonova, stvarajući nezaboravne prizore koji će ostati urezani u sjećanje. Čista priroda koja okružuje nekropolu pruža priliku za opuštanje i revitalizaciju duha, dok se šetate među cvjetnim livadama. Bosna je zemlja čarobnih boja prirode, a nekropola stećaka Maculje je nezaobilazna točka za sve putnike koji žele doživjeti tu čaroliju.

Dođite i istražite ovu dragocjenost, otvorite svoje srce za ljepotu koju pruža, i odnesite sa sobom nezaboravna iskustva koja će vas pratiti zauvijek.

Oglas

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Društvoprije 23 minute

Sveto mjesto Hrvata Srednje Bosne: Srednjovjekovna crkva sv.Ive u Podmilačju

Franjevačko sakralno graditeljstvo u Bosni svoje početke ima u srednjem vijeku. Jedina crkva iz toga doba (15. st.), koja je...

Društvoprije 39 minuta

Slavica iz Brajkovića treba našu pomoć!

Zamolba za pomoć u liječenju Slavice Matković nastanjena u Brajkovićima…   Poštovani, Obraćamo Vam se sa zamolbom za pomoć u...

Sportprije 1 sat

Danas je odlučujući El Clasico. Evo gdje gledati Real i Barcelonu

EL CLASICO, najatraktivniji derbi u nogometnom svijetu, igra se večeras s ogromnim ulogom na Santiago Bernabeuu u 32. kolu La...

Servisne informacijeprije 1 sat

Ovo je raspored današnjih radarskih kontrola

Donosimo vam listu radarskih kontrola u Srednjobosanskom kantonu. PS TRAVNIK 08:30 do 10:30 sati Vrelo12:00 do 14:00 sati Kalibunar16:30 do...

Društvoprije 1 sat

Održana V. Izborna skupština Zajednice žena HDZ BiH Kraljica Katarina Kosača ŽSB

U petak, 19.travnja 2024. u Vitezu, u Franšiznom centru BiH, održana V. izborna skupština Zajednice žena HDZ BiH Kraljica Katarina...

Sportprije 11 sati

Remi Sarajeva i Borca na Koševu

Nogometaši Sarajeva i Borca remizirali su u derbiju 27. kola Wwin lige BiH odigravši 1:1. Uzbuđenja su krenula u 12....

Sportprije 16 sati

Zrinjski slavio protiv Sloge i nastavio potjeru za Borcem

Nogometaši Sloge iz Doboja i Zrinjskog iz Mostara odigrali su svoju utakmicu u novom kolu WWIN lige Bosne i Hercegovine....

Društvoprije 16 sati

TRAVNIK: Održan XXIV. susret ministranata Vrhbosanske nadbiskupije

Uoči Nedjelje Dobrog Pastira – Svjetskog molitvenog dana za svećenička i redovnička zvanja, u subotu 20. travnja u KŠC-u „Petar...

Oglas
Oglas
LM