- oglas -

Nelson: Izbornom reformom prije izbora naredne godine ukloniti diskriminaciju i zloupotrebu izbornog procesa

Pročitajte i ovo

Mamić: Povlačim se iz borbe za Dinamo

Zdravko Mamić rekao je da se više neće boriti za prevlast u Dinamu, objavio je Dnevnik Nove TV. Mamić,...

Otkriven kafić star 5.000 godina

Tim američkih arheologa je u Iraku otkrio 5.000 godina star kafić s otvorenim prostorom za ishranu i dijelom kuhinje. Kafić...

BiH traži od Slovenije da vrati helikopter, oni poručili da je slučaj zaključen?

Rijetka su otvorena pitanja između Slovenije i Bosne i Hercegovine, ako izuzmemo dugogodišnje "muke" štediša Ljubljanske banke. No, Slovenija...
- Advertisement -

Istaknuo je kako su Bosni i Hercegovini za izgradnju povjerenja potrebni lideri kojima je potrebno osigurati uporište.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini večeras je putem Facebook stranice organizirala proslavu 245. godišnjice nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država.

- Advertisement -

U svome obraćanju američki veleposlanik Eric Nelson je istaknuo da je današnji praznik prilika da se u Bosni i Hercegovini proslavi i 25 godina partnerstva SAD i Bosne i Hercegovine te dodao da se ove godine obilježava važan trenutak u odnosima dviju zemalja – 25 godina otkako je Agencija za međunarodni razvoj SAD-a (USAID) počela pružati pomoć BiH.

Podsjetio je da je u prvim godinama poslije rata ta pomoć bila usmjerena na obnovu zemlje i ponovno pokretanje gospodarstva. Naglasio je da već 25 godina ulažu u institucije i obuku građana ove zemlje koji teže prosperitetnoj i demokratskoj budućnosti zasnovanoj na vladavini zakona.

“Dok obilježavamo ovu godišnjicu USAID-a svakog tjedna putem društvenih mreža promoviramo heroje BiH. Ti heroji su građani koji su iskoristili obuku i pomoć USAID-a za izgradnju jače, prosperitetnije demokracije u Bosni i Hercegovini”, naglasio je veleposlanik Nelson, prenosi N1.

Dodao je kako njihove priče o teško postignutim rezultatima u polju ljudskih prava, pravde, mira i povjerenja, poduzetništva i otvaranja radnih mjesta, obrazovanja i drugog podsjećaju na napredak koji je postignut.

“Njihove priče su utjelovljenje sposobnosti ove zemlje da dostigne standarde koji vrijede u euroatlantskoj zajednici. Kroz pružanje naše pomoći mi nastavljamo ulagati u buduće generacije”, rekao je Nelson.

Potrebni lideri kojima je potrebno osigurati uporište

Istaknuo je kako su Bosni i Hercegovini za izgradnju povjerenja potrebni lideri kojima je potrebno osigurati uporište.

“Istinsko uporište za budućnost treba da uključuje i izbornu reformu prije izbora naredne godine, kao i reforme koje će privući strane investicije i pomoći legitimnim poslovnim subjektima da otvore radna mjesta, napredovanje u realizaciji reformi koje će BiH približiti članstvu u EU, a iznad svega zajedničku borbu protiv korupcije”, kazao je američki veleposlanik.

Podsjetio je na nedavne riječi predsjednika Joea Bidena: „Korupcija nagriza temelje društva“, te istaknuo da su zbog nje vlasti manje efikasne, rasipaju se javni resursi i stvara nejednakost kada je u pitanju dostupnost usluga, što obiteljima otežava brigu o najmilijima.

Govoreći o izborima veleposlanik Nelson je kazao da korumpirani akteri koji izborni sistem iskorištavaju i njime manipuli zarad vlastite koristi otimaju građanima pravo da biraju vlastite lidere i pozivaju te iste lidere na odgovornost.

“Reforme kojima bi se riješila ta pitanja, potakao gospodarski rast u BiH, eliminirala diskriminacija i zloupotreba izbornog procesa te otpočelo vraćanje povjerenja u pravosudne institucije nadomak su ruke u ovoj godini. SAD će ostati nepokolebljiv partner liderima i građanima koji su spremni da rješavaju ovakve probleme i BiH usmjere naprijed”, zaključio je američki veleposlanik Eric Nelson.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Mamić: Povlačim se iz borbe za Dinamo

Zdravko Mamić rekao je da se više neće boriti za prevlast u Dinamu, objavio je Dnevnik Nove TV. Mamić,...

Otkriven kafić star 5.000 godina

Tim američkih arheologa je u Iraku otkrio 5.000 godina star kafić s otvorenim prostorom za ishranu i dijelom kuhinje. Kafić je otkrivena u južnom drevnom...

BiH traži od Slovenije da vrati helikopter, oni poručili da je slučaj zaključen?

Rijetka su otvorena pitanja između Slovenije i Bosne i Hercegovine, ako izuzmemo dugogodišnje "muke" štediša Ljubljanske banke. No, Slovenija je, osim novca velikog broja...

Sa tržišta u BiH povučeno kuhalo za vodu zbog opasnosti od strujnog udara

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine je povukla jedan kuhinjski proizvod (kuhalo) zbog toga što predstavlja opasnost od strujnog udara. Riječ je o...

NJEMAČKA: Koliko morate zarađivati ako želite mirovinu od 1.200 eura?

Za 1.200 eura budući umirovljenici u Njemačkoj moraju se dobro naraditi. Naime, potrebno je zarađivati najmanje 37.000 eura godišnje ako želite imati ovoliku mirovinu,...

Povezane vijesti