- oglas -

Negativno mišljenje za šest županija u BiH

Pročitajte i ovo

Uznemirujuća snimka: Stisnuo gas i namjerno pregazio brata

U Splitu, u Hrvatskoj, jučer je došlo do incidenta u kojem je muškarac namjerno automobilom pregazio svog brata, a...

Čerkez: Nema panike, spremni smo na majmunske boginje

Majmunske boginje polako se šire Europom, a stigle su i u regiju. U Federaciji Bosne i Hercegovine još uvijek...

BiH nakon dvije godine dobila proračun, političarima primanja i do 8000 KM, a državnim službenicima povećanje plaća do 100 KM

Na današnjoj sjednici Doma naroda, usprkos inicijativama da se izmjeni proračun za 2022. godinu, usvojen je Zakon o financiranju...
- Advertisement -

Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH dao je negativno mišljenje o poslovanju iskazanom u financijskim izvještajima Unsko-sanske, Srednjobosanske, Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke, te Sarajevske i Herceg-Bosanske županije po izvršenim revizijama za 2011. godinu.

- Advertisement -

Mišljenja s rezervom data su Tuzlanskoj, Bosanskopodrinjskoj i Posavskoj županiji, dok Zeničko-dobojska županija nije bila obuhvaćena revizijom jer Ured za reviziju institucija FBiH u izvještaju preskoči županiju koja je u prethodnom izvještaju dobila pozitivno mišljenje.

Generalni revizor ovog ureda Ibrahim Okanović rekao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da su izvještaji pokazali da su najveće nepravilnosti u planiranju proračuna koje se ne vrši u skladu s propisima i realnim mogućnostima, zatim netransparentno trošenje javnog novca i kršenje propisa o javnim nabavkama, te loše upravljanje imovinom i nepoštivanje pravila knjigovodstvenog evidentiranja i iskazivanja financijskih transakcija.


Istakanuo je da je svih 10 županija ukupno planiralo proračun od 2.155.416.865 KM, koji je rebalansom smanjen za oko 60 milijuna KM, a da su ukupni rashodi u odnosu na prihode veći za 207.181.229 KM.

Okanović je naglasio da mnoge županije imaju obaveze bez datih garancija za druge korisnike kredita, od neplaćenih doprinosa iz ranijih godina, obaveza prema radnicima itd., koje zaključno s 31. prosince 2011. ukupno iznose 649.425.628 KM za svih 10 kantona.

”Potencijalne obaveze, odnosno pokrenuti sudski sporovi protiv županija, povećavaju utvrđene obaveze za 244.875.956 KM, s tim da tri županije nemaju podatke o ovim obavezama (Srednjobosanska, Posavska i Hercegbosanska) a Unsko-sanska županija nije dala na uvid ove podatke, kazao je Okanović.

Naveo je da je 50.955 zaposlenih koji se financiraju iz proračuna u svih 10 županija, od čega je najviše u obrazovanju – 32.502, zatim u policiji – 10.367, administraciji – 4.932 i pravosuđu – 3.154, za čije je plaće i naknade izdvojeno 56,18 posto ukupne potrošnje.

Izvještaj je pokazao da u tome prednjači Hercegbosanska županija u kojoj je na plaće i naknade potrošeno 76,54 posto proračuna, dok je ta brojka najmanja u Sarajevskoj županiji – 37,73 posto.

Prezentirani podaci, kako po broju zaposlenih tako i po visini troškova koji se isplaćuju, ne obuhvaćaju visokoškolske ustanove u Sarajevskj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji jer nisu obuhvaćeni trezorskim poslovanjem, a u 2011. trasferiran im je javni novac (Sarajevskoj 70.391.400, a Hercegovačko-neretvanskoj 4.233.000 KM).

”Primanja zakonodavnih i izvršnih organa, odnosno županijskih premijera, ministara, predsjedavajućih skupština, te zastupnika, najveća su u Unsko-sanskoj županiji gdje premijer zarađuje 4.379 KM, dok je u najviše županija najveća plaća predsjednika županijskog suda – 3.400 KM. Najniže plaće u županijama kreću se od 351 u Posavskoj, do 570 KM u Sarajevskoj županiji”, zaključio je Okanović.

Ured za reviziju institucija FBiH dao je 222 preporuke za otklanjanje nepravilnosti u poslovanju, od čega najviše Zapadnohercegovačkoj županiji – 34 a najmanje Hercegovačko-neretvanskj – 19, čije će provođenje u narednom razdoblju biti praćeno.

Potcrtano je da je dosadašnje iskustvo Ureda pokazalo da se u izvještajima redovno ponavljaju isti nalazi i daju iste preporuke koje oni koji bi ih trebali provoditi ne uvažavaju. (Fena)

Najnovije vijesti

Uznemirujuća snimka: Stisnuo gas i namjerno pregazio brata

U Splitu, u Hrvatskoj, jučer je došlo do incidenta u kojem je muškarac namjerno automobilom pregazio svog brata, a...

Čerkez: Nema panike, spremni smo na majmunske boginje

Majmunske boginje polako se šire Europom, a stigle su i u regiju. U Federaciji Bosne i Hercegovine još uvijek nije prijavljen nijedan slučaj. Kako je...

BiH nakon dvije godine dobila proračun, političarima primanja i do 8000 KM, a državnim službenicima povećanje plaća do 100 KM

Na današnjoj sjednici Doma naroda, usprkos inicijativama da se izmjeni proračun za 2022. godinu, usvojen je Zakon o financiranju institucija BiH koji predviđa i...

Analiza: Zašto su se Rusi povukli sa Zmijskog otoka? Natjerala su ih ova dva događaja

"RUSKE snage povukle su se sa Zmijskog otoka pokraj ukrajinske obale u Crnom moru u znak dobre volje", objavilo je rusko ministarstvo obrane. A...

NAJPAMETNIJE I NAJLJEPŠE BIĆE: Kandidatura za hrvatsku članicu Predsjedništva je velika čast, ali i još veća odgovornost

Najpametnije i najljepše biće,  kandidatkinja HDZ-a BiH za hrvatsku članicu Predsjedništva BiH  izjavilo je kako ova kandidatura za nju predstavlja iznimnu čast ali i još...

Povezane vijesti