Poveži se s nama

Ekologija

Na planetu Zemlji priznat peti ocean

Objavljeno

PLANET Zemlja prošlog je tjedna dobio peti ocean. Nakon Arktičkog, Atlantskog, Indijskog i Tihog, sada je priznat i Južni ocean.

Znanstvena udruga National Geographic Society službeno je priznala Južni ocean 8. lipnja na Svjetski dan oceana.

Evo što morate znati o Južnom oceanu

1. Bio je dio Tihog oceana. Riječ je o oceanu koji potpuno okružuje Antarktiku i proteže se sjeverno od Antarktike do 60 stupnjeva južne geografske širine, a povezan je s Atlantskim, Indijskim i Tihim oceanom.

Oglas

2. Danas je drugi najmanji ocean na svijetu. Manji je samo Arktički ocean.

3. Od ostalih oceana odvojen je strujama, a ne kontinentima.

4. Stanište je jedinstvenog ekosustava. To je jedino mjesto na svijetu na kojem možete vidjeti carskog pingvina, Weddellova tuljana i tisuće drugih jedinstvenih organizama koji ne žive nigdje drugdje.

Oglas

5. Promjena u obrazovanju. Studenti uče o oceanima kroz one oceane koje proučavaju. Ako u to nije uključen Južni ocean, onda neće naučiti njegove specifičnosti i koliko je on zapravo važan.

Znanstvenici ga godinama nisu službeno priznavali. Sve do sada

“Južni ocean dugo je bio priznat među znanstvenicima, no, kako nije bilo međunarodnog dogovora, nikad ga nismo službeno priznali”, rekao je geograf Alex Tait. Znanstvenici već više od 20 godina priznaju peti ocean, gdje je smještena i Antarktička cirkumpolarna struja (Antarctic Circumpolar Current – ACC), hladna morska struja koja se kreće od zapada prema istoku, a znanstvenici smatraju da je nastala prije 34 milijuna godina, kada se prostor današnje Antarktike odvojio od Južne Amerike.

Upravo zbog ACC-a voda Južnog oceana hladnija je i manje slana u odnosu na vode na sjeveru te pruža stanište za tisuće vrsta, objasnili su znanstvenici. Također, za Južni ocean kažu da je “vitalna komponenta Zemljine promjenjive klime te da je ACC jedina globalna struja koja koristi vode iz tri oceana koja ju okružuju za prijenos topline diljem planeta”.

Oglas

Oceani prekrivaju 71 posto Zemljine površine, a, prema tumačenju američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosferu, predstavljaju jedinstvenu i kontinuiranu vodenu masu velikih dimenzija

Centralna.ba

Oglas
Nastavi čitati
Oglas

BiH

Započinje Tjedan znanosti na Neretvi

Objavljeno

Piše

Tjedan znanosti na Neretvi, koji će okupiti tim od oko 70 znanstvenika i istraživača iz BiH i Europe, a koji će skupljati podatke o ovom jedinstvenom riječnom području s ciljem njegove zaštite, počinje danas u mjestu Ulog i trajat će do 7. lipnja. Znanstvenicima i istraživačima će se pridružiti i umjetnici i aktivisti i brojne novinarske ekipe iz BiH i Europe. Tjedan znanosti se održava u organizaciji Centra za životnu sredinu u partnerstvu sa međunarodnim organizacijama Riverwatch i Euronatur u sklopu kampanje Sačuvajmo plavo srce Europe.

Gornji tok rijeke Neretve i njene pritoke su ugroženi planovima za izgradnju brojnih hidroenergetskih projekata (čak 24). Ukoliko dođe do realizacije ovih planova, ovaj jedinstveni riječni sustav bio bi u potpunosti uništen. Naš cilj je da ovo područje sačuvamo za buduće generacije’, navode organizatori. Tjedan znanosti 2023. je nastavak istraživanja koja su realizirana prošle godine na istom mjestu i čiji je rezultat pronalazak preko 1300 vrsta. Od toga su 24 nove vrste za Bosnu i Hercegovinu i osam vrsta novih za znanost, od kojih je jedna službeno potvrđena i u čast Neretve nosi ime Baeoura neretvaensis. Analizirani fizičko-kemijski parametri vode ukazuju na izuzetnu čistoću vode, te je svrstavaju u I kategoriju kvaliteta. U okviru kampanje Sačuvajmo plavo srce Europe, Tjedan znanosti je realiziran i 2021. godine na rijeci Vjosi u Albaniji, koja je početkom ove godine proglašena nacionalnim parkom i time je postala prva divlja rijeka u Europa koja je nacionalni park cijelim svojim tokom.

Ovaj najviši stupanj zaštite Vjose je jedan od rezultata istraživanja čiji su podaci bili glavni argumenti za njenu zaštitu, što je i cilj Tjedna znanosti na Neretvi.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Šesnaestogodišnjak iz Goražda osmislio novu aplikaciju

Objavljeno

Piše

Odsustvo ekološke svijesti i brojne divlje deponije u Goraždu bili su motiv za šesnaestogodišnjeg Runija Bakera, učenika prvog razreda Mješovite srednje škole (MSŠ) “Enver Pozderović”, da krene u proces osmišljavanja prve aplikacije na području BPK Goražde ali i šire regije, koja ima za cilj reciklažu otpada.

Uspio je osmisliti i napraviti aplikaciju recikliraj.ba, putem koje će želi doprinijeti podizanju svijesti o potrebi recikliranja otpada, piše FENA.

Putem aplikacije građani će moći dobiti sve potrebne informacije, a na početnoj stranici imamo tri kategorije – prva je kategorija otpada u kojoj je jasno precizirano u koje kante se odlažu koje vrste otpada( plave, zelene I žute). Drugi dio pokazuje lokacije, gdje će biti postvaljene kante za reciklažu i treći dio pojašnjava tačno značenje oznaka koje možemo vidjeti na ambalažama raznih artikala, navodi Baker.

Oglas

Napominje da je na izradi aplikacije radio oko mjesec dana te se nada da će ona uskoro biti dostupna javnosti.

Sve je počelo od takmičenja na kojem sam imao ideju da napravim aplikaciju koja će informisati građane o recikliranju, ali nažalost taj projekat na takmičenju nije prošao. Nakon toga sam odlučio da napravim neku promjenu u projektu i da proširim to ne samo kroz aplikaciju već i da se u gradu postave kante za recikliranje. Trenutno radim na završnim aktivnostima i aplikacija će uskoro biti dostupna. Postavit ćemo desetak kanti za recikliranje i građani će, nakon što instaliraju aplikaciju, moći saznati gdje se one nalaze. Projekat pokušavamo realizirati uz pomoć organizacije World Vision i nadam se da ćemo uspjeti, navodi on.

Naglašava da uništavanjem prirode, nesavjesni građani ugrožavaju budućnost te je mišljenja da svako može dati svoj doprinos da se to spriječi.

Oglas

Trenutno planiramo recikliranje plastike i papira, a u doglednoj budućnosti možda i staklo, ali mislim da je ovo dobar početak. Na području grada Goražde postoji na desetine divljih deponija koje “bodu oči” svim ljubiteljima prirode te je hitno potrebno mjenjati svijest građana. Volio bih da napravimo promjenu i počnemo bar pionirske korake u recikliranju, zaključuje mladi eko aktivista Runi Baker, koji trenutno radi na kreiranju plana o načinu odvoza i recikliranju prikupljenog otpada u Goraždu, zaključuje Fena, a prenosi N1.

Nastavi čitati

BiH

Novi Travnik: U ulici Ljudevita Gaja postavljen e- kontejner

Objavljeno

Piše

Danas je izvršena isporuka i postavljanje jednog e-kontejnera  na odobrenoj lokaciji u Ulici Ljudevita Gaja u Novom Travniku.

Kako su poručili iz Općine Novi Travnik, nakon što je početkom ove godine prihvaćena aplikacija Općine Novi Travnik na Javni poziv za nabavu novih kontejnera za električni i elektronski otpad, započela je implementacija projekta, a  u suradnji s JKP Vilenica-Čistoća d.o.o., izvršene su potrebne pripreme.

Projektom se djeluje u pravcu propisnog sakupljanja i zbrinjavanja električnog i elektronskog otpada u općini Novi Travnik.

Oglas

ZEOS eko-sistem, društvo za postupanje otpadnom električnom i elektroničkom opremom Sarajevo, osigurava isporuku i postavljanje e-kontejnera, te pražnjenje i zbrinjavanje e-otpada. Nakon analize sakupljenih količina e-otpada i učinkovitosti e-kontejnera uslijedit će odluke o eventualnom povećanju infrastrukture za odvojeno sakupljanje e-otpada u općini Novi Travnik.

E-otpad je opasni otpad kojeg je potrebno posebno skupljati i koji se ne smije miješati sa ostalim komunalnim otpadom.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Učenici iz Stojkovića obogatili svoj okoliš sa dva nova drveta

Objavljeno

Piše

Povodom obilježavanja Dana planete zemlje učenici OŠ fra Marijana Šunjića Stojkovići, ispred svoje škole, posadili su dva stabla Japanske vrbe.

Učenici na ovaj način žele pomoći našoj planeti da ostane zelena i poručuju: “Čovjek je taj koji odlučuje kako će njegov okoliš izgledati”.

Kreator ideje, učiteljica Branka Šiško, zahvaljuje roditeljima djece na podršci za ne samo ovu ideju nego i sve ranije koje su realizirali.

Oglas

fbt

Nastavi čitati

BiH

Gradonačelnik Mostara sa sugrađanima u radnoj akciji čišćenja grada

Objavljeno

Piše

Gradonačelnik grada Mostara pridružio se danas svojim sugrađanima u radnoj akciji čišćenja te poručio:

S velikom radošću sam se pridružio sugrađanima u današnjoj akciji čišćenja prostora od Orlaca do Raštana. Akciju su organizirali mještani kako bi svoj mikroprostor u kojem se svakodnevno kreću učinili ugodnijim.

Također je dodao:

Oglas

Pozivam sve druge sugrađane da naprave isto. Gradska poduzeća koja se bave čistoćom grada se nalaze u velikom izazovu, posebno u proljeće kada vegetacija posebno buja.  Pomozimo svi u skladu sa svim kapacitetima kako bi svaki kutak našega Mostara bio ugodan za sve nas. Grad je doista naša kuća i sretan sam kada ga tako doživljavamo.

Nastavi čitati

BiH

Prvi kontejner za EE otpad instaliran u Vitezu

Objavljeno

Piše

EE otpad ne bacaj u smeće. Prvi kontejner za EE otpad nalazi se na eko otoku iza zgrade općine Vitez .EE otpad koji se može odložiti u “crveni kontejner” je sav otpad koji je za svoj rad koristio električnu energiju: žarulje, pegle, fenovi, telefoni, mobiteli, baterije, zvučnici, razni alati, kuhala, tableti, laptopi, printeri, skeneri, igračke na baterije ili struju, IT oprema, mikrotalasne pećnice, blenderi, poručili su iz Ekološke udruge Kremenik Vitez.

 

Nastavi čitati

BiH

Vitkom najavljuje zanimljivu radionicu – igraonicu za najmlađe Vitežane

Objavljeno

Piše

U ponedjeljak, 24.4.2023. godine, JKP Vitkom d.o.o. Vitez, u suradnji s Ekopak d.o.o. Sarajevo i općinom Vitez, organizira radionicu – igraonicu za djecu na temu “Recikliranje je zabavno”, a u okviru Dana općine Vitez.

Zbog najavljene kiše, umjesto kako je prethodno bilo planirano na Trgu, radionica – igraonica će biti održana u Gradskoj sportskoj dvorani, u vremenu od 09:30h do 11:30h.

Pozivamo naše najmlađe sugrađane da uz igru i zabavu sa zekopakom i ostalim maskotama  nauče kako sačuvati svoj okoliš.

Oglas

ULAZNICA -1 PLASTIČNA BOCA!

Nastavi čitati

BiH

Jajčanin s kolegama otkrio jednu od najrjeđih riba naših mora

Objavljeno

Piše

Bosanskohercegovački biolog, istraživač i aktivista Andrej Gajić na društvenim mrežama je otkrio da je pronašao jednu od najrijeđih i najugroženijih vrsta riba u našim morima džinovsku leptirastu ražu, prenosi Jajceonline.

Naglasio je da ona u ovom vijeku nije bilježena u Jadranskom moru.

 

Oglas

 

Dragi prijatelji, posebno je zadovoljstvo podijeliti s vama jedno od najvećih otkrića u karijeri publicirano u prestižnom Journal of Fish Biology! Tokom svojih sistematskih istraživanja u Valoni, u saradnji s lokalnim ribolovcima, otkrili smo jednu od najrijeđih i najugroženijih vrsta naših mora – leptiricu (Gymnura altavela), koja u ovom vijeku nije bilježena u Jadranskom moru. Pored toga, nalaz predstavlja i prvi opis gravidne ženke u čitavom sjevernom Mediteranu. Iznenađujuće, jedinka je bila veća od prethodno opisanih, nosila je najveći broj fetusa i pronađena je na dosta većoj dubini od one koja se smatrala maksimalnom za vrstu – naveo je Gajić.

Naš palpacijski pregled ukazao je na kasni graviditet. Fetuse sam hirurški odstranio iz oba uterusa, nakon čega smo ih pažljivo prenijeli na improviziranu in-vitro inkubaciju i praćenje. Tokom inkubacije, fetuse smo hranili ručno, i to putem cjevčice. Jedinke smo docnije pregledali patomorfološki, histopatološki, imunološki, radiološki i mikrobiološki – što predstavlja najopsežniji pregled do sad u regiji i predmet je drugog rada koji prati ovaj publicirani. Pored nalaza u proteklih 12 mjeseci imali smo još pet novih susreta s adultnim jedinkama na tri lokacije duž istočnog Jadrana – istakao je Gajić.

Oglas
Nastavi čitati

BREAKING

Pogledajte ekološku katastrofu u Središnjoj Bosni, tone smeća plutaju rijekom Lašvom

Objavljeno

Piše

Tone smeća danas su se pojavile u rijeci Lašvi.

Ova ekološka katastrofa još je jednom pokazala svu ne brigu vlasti o vlastitoj životnoj sredini.

Stanovnici su ogorčeni no što vrijedi vlast je dovoljna sama sebi i polako uništava naš životni prostor.

Oglas

POGLEDAJTE VIDEO EKOLOŠKE KATASTROFE

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 1 sat

Započinje Tjedan znanosti na Neretvi

Tjedan znanosti na Neretvi, koji će okupiti tim od oko 70 znanstvenika i istraživača iz BiH i Europe, a koji...

Događanjaprije 2 sata

Organizator turnira se oglasio hoće li Đoković biti kažnjen

Organizatori Roland Garrosa su odlučili hoće li kazniti Đokovića zbog poruke “Kosovo je srce Srbije” koju je napisao na kameri...

Društvoprije 2 sata

Hrvatska danas obilježava Dan državnosti

Dan državnosti u Hrvatskoj se obilježava 30. svibnja. Ove se godine slavi 33. godišnjica konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora. 30. svibnja...

Vijestiprije 2 sata

Vitez: Načelnik Marjanović službeno posjetio Bugarsku: Izražena želja za jačanjem suradnje

Općinski načelnik Boris Marjanović sa suradnicima posjetio je općinu Sadovo u Plovdivskoj oblasti u Republici Bugarskoj gdje je razgovarao s...

Politikaprije 2 sata

Borell pozvao kosovske vlasti i demonstrante da smanje tenzije

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell istakao je da EU najoštrije osuđuje “šokantno nasilje u...

Sportprije 3 sata

Španjolci: Livaković je sve dogovorio s Villarrealom

LIVI, ostani”, skandirali su Bad Blue Boysi više puta na utakmici Dinama i Gorice (4:1), a nakon toga Dominik Livaković...

Sportprije 4 sata

Miami će igrati finale s Denverom

Košarkaši Bostona bili su nadomak historijskog uspjeha i ulaska u finale play-offa NBA lige, no na kraju će tamo protiv...

BiHprije 4 sata

Učestali odroni na brojnim dionicama

Stanje na cestama 30. 05. 2023. u 06 : 25 sati Zbog nestabilne vremenske situacije i povremenih padavina savjetujemo oprezniju...

Oglas
Oglas