Poveži se s nama

Događanja

Na Galici održano natjecanje u igri “prstena”, mladi nadmudrili iskusne igrače (FOTO/VIDEO)

Objavljeno

U petak navečer u planinarskom domu Erik Brandis na Galici u organizaciji Planinarskog društva Paklarske stine, organizirana je tradicionalna igra “Prstena”. Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovalo je šest ekipa, koje su igrale svatko sa svakim, a najbolje su se snašli članovi ekipe Gospodari prstenova iz Paklareva. Drugo mjesto pripalo je ekipi Šipovik, dok je trečeplasirana ekipa Busovače.

Atmosferu sa Galice pogledajte u fotogaleriji i na našem You Tube kanalu.

 

Oglas

Oglas

BiH

Zatvoren dvadeset peti sajam gospodarstva u Mostaru

Objavljeno

Piše

Prema reakcijama izlagača i posjetitelja imali smo sajam kakvog se ne bi postidjeli ni veći gradovi u radije pa i u svijetu, poručila je Bošnjak, piše Večernji.

Dvadeset peti međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2024., na kojem se predstavilo više od 800 izlagača iz 30 zemalja, u subotu je zatvorio svoja vrata.

Ovogodišnjim sajmom, koji se održao od 16. do 20. travnja, prema riječima organizatora, podignuta je ljestvica kad je riječ o predstavljanju izlagača, samoj organizaciji, izgledu štandova i konferencijskom i zabavnom dijelu manifestacije.

Slobodno možemo kazati da je ovo bilo najbolje izdanje sajma. Prema reakcijama izlagača i posjetitelja imali smo sajam kakvog se ne bi postidjeli ni veći gradovi u radije pa i u svijetu. Hvala svima koji su doprinijeli organizaciji, kako izložbenog tako i konferencijskog dijela sajma i tako Mostarski sajam čvrsto pozicionirali u sami vrh najboljih sajmova u regiji – kazala je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

Oglas

Zemlja partner 25. međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru bila je Republika Hrvatska, koja se na Sajmu predstavila na više od 400 m2 s 43 tvrtke.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je, u nazočnosti brojnih lidera iz regije, proglasio sajam otvorenim. S govornice Mostarskog sajma poslane su poruke mira i o potrebi međusobne suradnje zemalja regije, koje je prenijelo oko 300 akreditiranih novinara, poslavši pozitivnu sliku iz Mostara u cijeli svijet.

Kako pićrenosi Večernji, izlagači su iskazali jak poduzetnički duh, što je rezultiralo brojnim poslovnim dogovorima. Interes za nastup na sajmu pokazale su i zemlje koje ranije nisu bile prisutne u Mostaru, a nekoliko država pokazalo je interes da nam budu zemlja partner, o čemu ćemo javnost obavijesti kad se postigne konkretan dogovor.

Izvor: Večernji.ba

Oglas

Nastavi čitati

Događanja

CENTAR ZA KULTURU TRAVNIK: Predstava “Ko je lud” proglašena najboljom predstavom u 2023.godini

Objavljeno

Piše

Sinoć, 18.4.2024. godine u Centru za kulturu općine Travnik održana je 5. “Svečana dodjela nagrada Centra” za 2023., godinu.
Centar time želi dati dodatni značaj umjetnicima, kulturnim radnicima, ali i podsjetiti šta se sve događalo na kulturnoj sceni Travnika tokom jedne godine. 
 
Nagrade su dodjeljene za:
 
– Najbolje književne, edukativne i druge sadržaje;
– Najbolju predstavu;
– Najbolji koncert u protekloj godini.
U kategoriji Najbolji književni, eduktivni i drugi sadržaji nagrađena je izložba „Travnička muzička scena – 50 godina“ nastala u koprodukciji JU Centar za kulturu Travnik i UG Smart Media Travnik. Nagradu je primio Kenan Kavazović, predsjednik UG Smart Media Travnik.
 Za najbolju predstavu u protekloj godini proglašena je komedija „Ko je lud“? Glumci Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Adem Smailhodžić i Zlatan Školjić igraju u predstavi „Ko je lud?“. Podsjetimo i to da su Adem i Zlatan glavni likovi filma „Amanet” koji je za kratko vrijeme doživio veliku popularnost.
U kategoriji Najbolji koncert proglašen je bend Sarajevo Jazz Guerrilla. Ovaj bend duže od decenije okuplja neke od najtraženijih muzičara na domaćoj i regionalnoj sceni, bez obzira na žanr. Ovaj sastav je rezultat ljubavi muzičara prema jazzu. Članovi ovog benda ove godine napunili su sve moguće arene u regiji kao prateći bend Dine Merlina, a publika u Travniku imala priliku da posluša izuzetan koncert ovdje u Centru u sklopu “Mono festa” Travnik.
Posebno priznanje Centar je sinoć uručio travničkim karatistima, Aliju Arnautoviću i Bekiru Grabusu. Nagrade je uručio načelnik općine Travnik, dr.sci. Kenan Dautović.
 
JU Centar za kulturu pomjera granice
Tokom protekle godine realizirano je 230 sadržaja, rekao je sinoć direktor Centra, gospodin Taik Ganić. “Naši brojni sadržaji koje realiziramo već su prepoznati i izuzetno smo ponosni na njih. Iz vlastite produkcije i koprodukcije izdvajamo: “Travničke večeri“ koje se održavaju već (17 godina) “Kreativni zimski i ljetni raspust“ (8 godina), „Veseli snježni Travnik“ (6 godina), „Jutro u pozorištu“ (6 godina), „Ogledalo svijeta u očima djeteta“ (5 godine), Svečana dodjela nagrada Centra (4 godine) i Monofest – festival prvog lica (3 godine). “
 
Direktor Ganić najavio je i dva nova projekta: “Pozorište u Centru” i prvi travnički festival autorskih pjesama za djecu “Mali raspjevani grad”.
Muzička zvijezda večeri bio je poznati Travničanin, Seid Memić Vajta koji je goste “Svečane dodjele” obradovao sa tri neprolazna hita koje su zajedno sa njim Travničani pjevali.

Nastavi čitati

Događanja

Ratko Perić u Stocu predstavlja knjigu “Isusovi sakramenti u molitvi Oče naš”

Objavljeno

Piše

U petak, 19. travnja, u 19:30 sati, Troplet Kulturna Zajednica organizira događaj predstavljanja knjiga u Duhovno-kulturnom centru Trebinjsko-mrkanske biskupije Sarsenterum, smještenom u Stocu.

Na događaju će biti predstavljene dvije značajne knjige: “Isusovi sakramenti u molitvi Očenaš” autora Ratka Perića te “O Gospodinovoj molitvi” svetog Tome Akvinskog.

Prezentacije će održati gospodin Petar Marija Radelj i monsinjor dr. Ratko Perić, biskup u miru.

Katolici i svi ljudi dobre volje srdačno su pozvani da prisustvuju ovoj prezentaciji ovih konciznih, ali dubokih knjiga, pružajući priliku za dublje razumijevanje molitve, duhovnog rasta i potvrđivanja temeljnih istina katoličke vjere.

Oglas

O Knjigama:

Ratko Perić: Isusovi sakramenti u molitvi Oče naš

U ovoj knjizi, sedam molitava Očenaša povezane su sa sedam sakramenata. Jednostavno, praktično, konkretno i inspirativno, ona spaja stupove katoličke vjere, prakse, ponašanja i zajedništva s Bogom u koherentnu cjelinu. Ovo djelo služi kao sinteza koja osvježavajuće utvrđuje što, kako i zašto vjernik moli i djeluje. Otvara biblijske horizonte vjernom učeniku Krista koji želi produbiti razumijevanje molitve, duhovnosti i uvjerenja u Isusa.

Sv. Toma Akvinski: O Gospodinovoj molitvi

Oglas

Ova knjiga sadrži prijevode s latinskog jezika tri teksta svetog Tome Akvinskog: “Razlaganje o Gospodinovoj molitvi”, u kojem je zabilježeno svetčevo korizmeno propovijedanje kršćanskom puku u Napulju od 20. veljače do 1. ožujka 1273., te po jedan članak iz njegovih velikih teoloških sinteza: o odnosu Duha Svetoga i molitvi Očenaša (iz 1255.) i o pitanju je li sedam molitava Očenaša prikladno raspoređeno (iz 1272.). Ovo klasično djelo katoličke duhovnosti, objavljeno na hrvatskom povodom 750. obljetnice, pokazuje svoju trajnu valjanost i neophodno je za cijelu Crkvu, budući da je nadahnulo očeve Tridentskog sabora da posvete posljednji, četvrti dio Rimskog katekizma (1564.) razlaganju molitve i Očenaša. Istu strukturu zadržali su i Katekizam Katoličke Crkve (1992.) i njegov Kompendij (2006.).

Nastavi čitati

BiH

Sastali se Krišto, Čović i Vučić uoči 25. međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru

Objavljeno

Piše

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i dopredsjedatelj Doma naroda PS BiH dr. Dragan Čović sa izaslanstvom razgovarali su danas, uoči 25. međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem o unapređenju bilateralnih odnosa, gospodarskoj suradnji kao i stanju u regiji.

Na sastanku je potvrđeno kako se radi o dvije prijateljske zemlje s dobrom institucionalnom suradnjom.

Predsjedateljica Krišto je kazala da je raduje realizaciji projekta o kojem je razgovarala s predsjednikom Vučićem prije tri mjeseca na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu. Dodala je da će povezivanje Beograda i Mostara doprinijeti gospodarskom i turističkom razvitku cijele Hercegovine.

Tijekom susreta razgovarano je o trenutačnoj političko-gospodarstvenoj situaciji u BiH i regiji.

Oglas

Predsjedateljica Krišto istaknula je kako je Vijeće ministara BiH, putem politike kontinuiranog dijaloga, kompromisa i konsenzusa legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda, napravilo povijesni iskorak za Bosnu i Hercegovinu na europskom putu, što je prepoznala i Europska komisija dajući preporuku za otvaranje pregovora o pristupanja za našu zemlju.

Izvor: vijeće ministara 

Nastavi čitati

Događanja

Sutra “Uskrsni koncert” OGŠ Jakova Gotovca Busovača

Objavljeno

Piše

Osnovna glazbena škola “Jakova Gotovca” Novi Travnik Područni odjel Busovača organizira “Uskrsni koncert”, koji će biti upriličen sutra, 16. travnja s početkom u 19.30 sati u holu Srednje škole “Busovača”.

“Svi ste dobrodošli”, poručuju organizatori.

Nastavi čitati

Događanja

Travnik: U četvrtak književna večer s Rusmirom Agačevićem

Objavljeno

Piše

U Rodnoj kući Ive Andrića, “Ex Ponto – mjesto susreta” održat će se književna večer s poznatim Travničaninom Rusmirom Agačevićem Rusom.

Književna večer pod nazivom “Šeš-beš babo” održat će se u četvrtak, 18. travnja 2024. godine u 19 sati.

Nastavi čitati

Događanja

Seminar folklora i tradicijske kulture u Vitezu

Objavljeno

Piše

Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Vitez i Napretkov kulturni centar, u suradnji s Institutom za tradiciju i kulturu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, čiji je osnivač HKD Napredak, organiziraju III. Seminar folklora.

Seminar će se održati od 19. do 21. travnja 2024. godine u Napretkovom domu u Vitezu, Kralja Tvrtka 1, 72250 Vitez. Seminar je namijenjen voditeljima i članovima folklornih skupina, društava i udruga. Voditelji seminara su Vladimir Kuraja, voditelj seminara i plesa, Ante Kuraja, predavač i Martin Mužak, predavač.

Konačan program seminara:

Petak, 19. 4. 2024. godine, dvorana HKD Napredak podružnica Vitez, 17:00 otvaranje III. Seminara folklora

Oglas

Subota, 20. 4. 2024. godine, dvorana HKD Napredak podružnica Vitez, 9:00 do 16:00 III. Seminar folklora predavanje i vježbe.

Subota, 20.04.2024. Hvatski dom, 20:00 koncert povodom Uskrsa, patrona župe sv. Juraja i Dana općine Vitez.

Nedjelja, 21. 4. 2024. godine, dvorana HKD Napredak podružnica Vitez, 10:00 – 13:00 repeticija gradiva i podjela certifikata,

13:00 posjet franjevačkom samostanu Guča Gora.

Oglas

Seminar folklora u Vitezu se održava pod pokroviteljstvom Središnje uprave HKD Napredak, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Općine Vitez.

Nastavi čitati

Događanja

Više od 400 natjecatelja nastupilo na 5. Viteškoj utrci “Vitez trči za Svjetski dan bubrega”

Objavljeno

Piše

ZAVRŠENA 5. VITEŠKA UTRKA

Više od 400 natjecatelja nastupilo je na današnjoj 5. Viteškoj utrci “Vitez trči za Svjetski dan bubrega”, koju je iznimno uspješno organizirala Udruga dijaliziranih i transplantirani bolesnika KSB.

Radio Vitez donosi rezultate najuspješnijih sudionika.

SENIORKE:
1. Amela Trožić,
2. Vesna Čavar i
3. Lejla Hodžić.
SENIORI:
1. Berin Mušanović,
2. Džemal Bukvić i
3. Josip Martinović.

Oglas

JUNIORKE:
1. Anđela Talić,
2. Nika Kusin i
3. Antea Pavličević.
JUNIORI:
1. Rijad Brodlija,
2. Mario Lovrinović i
3. Ivan Marković.

VETERANKE:
1. Ajla Pinjo,
2. Nermina Gegić i
3. Jasna Buturac.
VETERANI:
1. Ante Klišanin,
2. Zoran Dedić i
3. Željo Bošnjak.

Nastavi čitati

BiH

Zaštitarska firma uputila izvinjenje navijačima Zrinjskog

Objavljeno

Piše

Zaštitarska agencija Delta Security kasno sinoć oglasila se priopćenjem u kojem su potvrdili navode gradonačelnika Mostara Marija Kordića, o odgovornosti jednog njihovog uposlenika za zbivanja tokom mostarskog derbija.

Povodom incidenta nakon završene utakmice između ekipa HŠK Zrinjski i FK Velež došlo je do neodgovornog – neprimjerenog ponašanja jednog našeg zaštitara zbog čega želimo uputiti izvinjenje cijeloj sportskoj porodici našeg HŠK Zrinjskog, a posebno navijačkoj grupi Ultrasi s kojima imamo uspješnu višegodišnju saradnju.

Izvještavamo da je protiv zaštitara pokrenut postupak, te da će isti biti sankcioniran. Ovim putem napominjemo da je naša Agencija dugogodišnji prijatelj i sponzor Hrvatskog športskog kluba Zrinjski, te da ispad pojedinca neće takmičiti na daljnu uspješnu saradnju s klubom i navijačkom grupom Ultrasi – naveli su.

Izvor: Avaz

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Društvoprije 49 minuta

Sveto mjesto Hrvata Srednje Bosne: Srednjovjekovna crkva sv.Ive u Podmilačju

Franjevačko sakralno graditeljstvo u Bosni svoje početke ima u srednjem vijeku. Jedina crkva iz toga doba (15. st.), koja je...

Društvoprije 1 sat

Slavica iz Brajkovića treba našu pomoć!

Zamolba za pomoć u liječenju Slavice Matković nastanjena u Brajkovićima…   Poštovani, Obraćamo Vam se sa zamolbom za pomoć u...

Sportprije 1 sat

Danas je odlučujući El Clasico. Evo gdje gledati Real i Barcelonu

EL CLASICO, najatraktivniji derbi u nogometnom svijetu, igra se večeras s ogromnim ulogom na Santiago Bernabeuu u 32. kolu La...

Servisne informacijeprije 1 sat

Ovo je raspored današnjih radarskih kontrola

Donosimo vam listu radarskih kontrola u Srednjobosanskom kantonu. PS TRAVNIK 08:30 do 10:30 sati Vrelo12:00 do 14:00 sati Kalibunar16:30 do...

Društvoprije 2 sata

Održana V. Izborna skupština Zajednice žena HDZ BiH Kraljica Katarina Kosača ŽSB

U petak, 19.travnja 2024. u Vitezu, u Franšiznom centru BiH, održana V. izborna skupština Zajednice žena HDZ BiH Kraljica Katarina...

Sportprije 11 sati

Remi Sarajeva i Borca na Koševu

Nogometaši Sarajeva i Borca remizirali su u derbiju 27. kola Wwin lige BiH odigravši 1:1. Uzbuđenja su krenula u 12....

Sportprije 16 sati

Zrinjski slavio protiv Sloge i nastavio potjeru za Borcem

Nogometaši Sloge iz Doboja i Zrinjskog iz Mostara odigrali su svoju utakmicu u novom kolu WWIN lige Bosne i Hercegovine....

Društvoprije 17 sati

TRAVNIK: Održan XXIV. susret ministranata Vrhbosanske nadbiskupije

Uoči Nedjelje Dobrog Pastira – Svjetskog molitvenog dana za svećenička i redovnička zvanja, u subotu 20. travnja u KŠC-u „Petar...

Oglas
Oglas
LM