- oglas -

Mravak izbjegao odgovoriti na pitanja o radu JKP “Komunalac” Busovača, a Mekić poručio kako se naplati samo 24,6% vode koja ide prema stanovništvu

Pročitajte i ovo

Ukupni dug Bosne i Hercegovine gotovo 13 milijardi KM

Javni dug Bosne i Hercegovine na dan 30. lipnja ove godine dosegao je gotovo 13 milijardi maraka, navodi se...

HDZ1990 BUSOVAČA: HDZ Busovača bez problema pregovara s “Komšićevim” DF-om, a izbjegava razgovarati s hrvatskim udrugama i hrvatskim političkim strankama

Iz ureda za informiranje HDZ1990 stiglo je i priopćenje OO HDZ1990 Busovača na našu jučerašnju objavu dokumenta iz kojeg...

Zemlje širom svijeta vape za vozačima

Plaće vozača u europskim zemljama iznose oko 2.500 tisuća eura u prosjeku, i mogu dosezati i do 4.000. Pritom...
- Advertisement -

Rad JKP “Komunalac” Busovača u zadnjih nekoliko mjeseci glavna je tema razgovora i prigovora stanovnika općine Busovača. Važno je samo napomenuti kako su stanovnici Busovače bili dva mjeseca bez pitke vode, a da je uprava reagirala tek kada se dogodio medijski pritisak.

- Advertisement -

U tom trenutku mnogi su političari optuživali medije i na određen način odgovornost s evidentno nesposobne uprave pokušali prebaciti na javnost i stanovnike Busovače.

Već tada se vidjelo koliko je zaista pojedincima stalo da riješi ovaj problem, a koliko su zapravo bili u funkciji “zaštite” pojedinih interesa.

Prije nekoliko dana došlo je i do otkaza dva vodoinstalatera u ovom poduzeću koji su to obrazložili mobingom uprave. Kako se radi o dva Hrvata bilo je očekivano i da reagira OO HDZ BiH Busovača koji inače reagira i zbog puno banalnijih stvari, ali očito je opet prevagnula neka druga “veza”.

Velike kiše donijele su opet zamućenje vode, ali i redukcije te naravno ponovno nezadovoljstvo svih stanovnika Busovače koji su vrlo burno reagirali na društvenim mrežama.

Sve to skupa potaknulo nas da uputimo pet identičnih pitanja Načelniku Asimu Mekiću i predsjedatelju općinskog vijeća Busovača Josipu Mravku.

Načelnik Asim Mekić je odgovorio na naša pitanja dok Predsjedatelj Josip Mravak nije našao valjan razlog da odgovori na ista, niti nam uopće odgovori na mail, iako se radi o problemu koji muči i Hrvate koji su u najvećoj mjeri dali svoj glas njemu i HDZ-u BiH.

U svakom slučaju javnost od političara očekuje preuzimanje odgovornosti i zakazivanje sjednice koju su sami najavili u roku od dva mjeseca, ali su opet očito lagali stanovnike Busovače.

U nastavku donosimo odgovore Asima Mekića na postavljena pitanja:

1. Nakon zaključka kako će sjednica Općinskog vijeća Busovača na temu rada .JKP „Komunalac” d.o.o. Busovača biti zakazana u roku od dva mjeseca, možete li nam odgovoriti zašto ista nije zakazana do sada i kada planirate zakazati istu?

Što se tiče zakazivanja tematske sjednice Općinskog vijeća Busovača odgovor na postavljeno pitanje možete dobiti od predsjednika Općinskog vijeća Busovača koji je zadužen za zakazivanje sjednice.

Međutim, želim da istaknem da sam dana 29.09.2021. godine dobio obavijest od strane predsjednika Općinskog vijeća Busovača da se pripremi radni materijal za održavanje tematske sjednice Općinskog vijeća Busovača koja je u pripremi i da isti treba da bude dostavljen sekretaru Općinskog vijeća Busovača do 06.10.2021. godine.

U tom smislu uputio sam direktorici JKP „Komunalac” d.o.o. Busovača pismeni akt sa zahtjevom da pripremi sve što je potrebno shodno zaključcima sa vanredne sjednice Općinskog vijeća koja je održana 19.07.2021. godine.

  1. Kako komentirate davanje otkaza pod pritiskom dva uposlenika hrvatske nacionalnosti u JKP „Komunalac” d.o.o. Busovača i jeste li bili upoznati s natječajem?

Nisam bio upoznat da su uposlenici o kojima govorite pod pritiskom dali otkaze ugovora o radu, niti da je raspisan javni natječaj za prijem novih. Tek poslije toga obratila su mi se dvojica navedenih uposlenika koji su mi rekli da je razlog njihovog davanja otkaza mobing, ali i nestručno i nesavjesno davanje zadataka koje treba da obavljaju. Naveli su mi da su dobivali zadatke koje nisu bili u stanju izvršiti, ali isto tako da nisu bili u smislu rješavanja problema kada je u pitanju vodosnabdijevanje.

Poslije toga sam obavio razgovor sa direktoricom JKP „Komunalac”” d.o.o. Busovača i ista mi je rekla da to nije točno, te da su uposlenici koji su dali otkaz uvjetovali i ucjenjivali nju kao direktoricu, ali i šefa sektora za vodovod kada su u pitanju poslovi koje trebaju obaviti.

  1. Koga, nakon što su stanovnici Busovače bili dva mjeseca bez pitke vode, smatrate odgovornim i jesu li Vam poznati razlozi zbog kojih je do tog problema došlo?

Na samoj izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća Busovača sam rekao da je razlog zbog kojeg je došlo do poremećaju u sistemu vodosnabdijevanja pa voda u gradskom vodovodu nije bila pitka, rukovanje i upravljanje vodovodnom mrežom, to jest sistemom vodosnabdijevanja.

Sistem vodosnabdijevanja sastoji se od mjesta za zahvatanje vode, pročistača, filter stanice, primarnog cjevovoda, glavnog rezervoara na Hrastovoj Glavici, te distributivne mreže do potrošača. Tu ulaze i novizgrađeni rezervoari do kojih se voda transportira pumpama.

Voda u tom sistemu je bila ispravna za piće, za što postoje odgovarajući nalazi, i u tom smislu nije bilo problema.

U tom istom sistemu određeno vrijeme voda nije bila za piće. Sada je voda ponovo ispravna za piće a ništa se u sistemu nije promijenilo. Šta to znači? Sistem ostao isti a stanje se mijenjalo daje voda bila ispravna, jedno vrijeme neispravna i ponovo ispravna za piće? To govori da u ovom segmentu nije u pitanju ispravnost sistema nego rukovanje sistemom.

A koji su razlozi pitanje treba postaviti rukovodstvu JKP „Komunalac41 d.o.o. Busovača.

  1. Kada će javnost dobiti odgovor postoje li pojedinci kojima se ne izdaju računi za usluge i time se nanosi direktna financijska šteta JKP „Komunalac” d.o.o. Busovača?

Na ovo pitanje precizan i jasan odgovor može Vam dati rukovodstvo JKP „Komunalac” d.o.o. Busovača, a iz njihovih izvještaja vidi se da se naplati samo 24,6% vode koja ude u sistem za snabdijevanje, to jest u sekundarnu mrežu, odnosno onaj dio vodovoda koji ide prema građanima.

  1. Smatrate li da je potrebno kao poruku javnosti uraditi smjenu Nadzornog odbora i uprave JKP „Komunalac” d.o.o. Busovača?

Jedno je sigurno: odgovornost za navedenu situaciju treba da snose oni koji i jesu odgovorni za istu, ali ja kao načelnik Općine ne želim govoriti o smjenama. Neka svaki nadležni organ radi svoj posao. Pošto ste naveli smjenu Nadzornog odbora i Uprave oni imaju organ koji je stariji od njih, odnosno Skupštinu JKP „Komunalac44 d.o.o. Busovača koju je imenovalo Općinsko vijeće Busovača.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Ukupni dug Bosne i Hercegovine gotovo 13 milijardi KM

Javni dug Bosne i Hercegovine na dan 30. lipnja ove godine dosegao je gotovo 13 milijardi maraka, navodi se...

HDZ1990 BUSOVAČA: HDZ Busovača bez problema pregovara s “Komšićevim” DF-om, a izbjegava razgovarati s hrvatskim udrugama i hrvatskim političkim strankama

Iz ureda za informiranje HDZ1990 stiglo je i priopćenje OO HDZ1990 Busovača na našu jučerašnju objavu dokumenta iz kojeg je vidljivo kako u najtežim...

Zemlje širom svijeta vape za vozačima

Plaće vozača u europskim zemljama iznose oko 2.500 tisuća eura u prosjeku, i mogu dosezati i do 4.000. Pritom je važno znati da vozači...

Fatalna Sunita ponovo pred Vrhovnim sudom F BiH

U Vrhovnom sudu Federacije BiH je za 29.prosinca zakazan pretres u predmetu protiv Sunite Hindić (23), optužene za ubojstvo Nine Ivankovića (55), mostarskog ugostitelja.Ovu...

Schmidt poslao pismo kolegiju Doma naroda i Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt u pismu poslanom danas kolegijima Doma naroda i Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pozvao je na formiranja ekspertske...

Povezane vijesti