Kada je u pitanju naš metabolizam skoro pa je sve moguće. Najnovije studije pokazale su neke rezultate u koje mnogi u početku nisu vjerovali.
Nova studija je pokazala da pojedinci koji “utovaruju u sebe” masnu hranu u zakazano vrijeme tijekom dana mogu poboljšati svoju metaboličku funkciju. Masti trebaju dolaziti iz zdravih izvora poput lososa. Loše stvari kao što su krafne i pizze s puno sira moraju se jesti u isto vrijeme i za isto vremensko razdoblje svaki dan.
Istraživači s Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu podijelili su miševe u četiri skupine (uključujući raspoređene i nepredviđeno visoke masnoće, kao i planirano i neplanirano niske masnoće) za 18 tjedana eksperimentiranja. Neuobičajeno, s jednakim unosom kalorija, grupa visoke masnoće završila je s nižim tjelesnim težinama, nego nepredviđena i nemasna grupa (ne vrijedi isto za skupinu neplanirano visoke masnoće). Zašto je to tako?
Vrijeme potrošnje hrane je važan alat za kontrolu tjelesne težine (jesti masnoće ujutro na prazan želudac, u odnosu na jedenje nešto masnih namirnica nakon velikog obroka).
Za doručak, pokušajte dodavanjem kikirikija, badema, suncokreta ili maslaca na tost, jer su ovo veliki izvori nezasićenih masti. Na ručak, dodajte tunu na svoj sendvič umjesto bezmasnih pilećih prsa. Za izdržljivost tijekom popodnevnih kriza, zamijenite niske masnoće miješanim orašastim plodovima). Na večer, dodajte maslinovo ulje na salatu umjesto nemasnih začina.