- oglas -

MLADEN MIŠURIĆ RAMLJAK: Kiseljak je u zadnjih 10 godina izgradio 950 stanova, povećao uposlenost za 55%, i uspješno se borimo sa pandemijom

Pročitajte i ovo

Izbori za Sabor: Rezultati glasovanja preko mobilne aplikacije mIzbori

Državno izborno povjerenstvo (DIP) Republike Hrvatske pripremilo je mobilne aplikacije za kontrolu zapisnika i za uvid u rezultate glasovanje...

Gužve na granicama, na ulaz u Hrvatsku čeka se do sat i pol

HRT javlja kako u Hrvatsku stižu Nijemci, Austrijanci i Slovenci.Zbog pojačanog prometa i aktualnih kontrola prilikom prelaska državne granice...

TUGA U ČAPLJINI: “Lana je naš najljepši anđeo, bila je vrijedna, skromna, predivna mlada osoba

“Bila je najljepši anđeo. Vrijedna, skromna, predivna osoba pred kojom je bio život…”Tim riječima prijatelji se na društvenim mrežama...
- Advertisement -

U vrijeme velike svjetske krize uzrokovane epidemijom koronavirusa-COVID-19, općina Kiseljak  još jednom je pokazala  svoju spremnost da odgovori i najtežim izazovima koje je pandemija prouzročila na sam život i funkcioniranje jedne male, ali uspješne lokalne zajednice kakva je općina Kiseljak.

Svaki dan smo mogli čitati o aktivnostima koje se poduzimaju na području ove općine i to nas je ponukalo da uradimo razgovor s aktualnim načelnikom općine Kiseljak , Mladenom Mišurićem Ramljakom, i saznamo iz “prve ruke” o trenutnoj situaciji, ali i o svim planovima, projektima i problemima koji će doći na red kada vanredna situacija završi.

 1. Javnost je primjetila jako dobru organiziranost općine Kiseljak kada je u pitanju borba protiv svjetske pandemije uzrokovane virusom COVID-19, možete nam reći koje su to sve mjere koje ste do sada poduzeli na području Općine Kiseljak?

 Na redovitom kolegiju Općinskog načelnika koji je održan 9. ožujka ( kolegij je svakog ponedjeljka ), pomoćnik načelnika u službi civilne zaštite Općine Kiseljak je zadužen da  pripremi  prijedlog mjera Općinskom stožeru civilne zaštite Općine Kiseljak , a čiji su članovi  :

Tajnik  Općine; pomoćnik Načelnika u službi civilne zaštite; pomoćnik za financije i proračun; pomoćnik za gospodarstvo;pomoćnik za opću upravu; pomoćnik za socijalnu skrb; Direktor javnog komunalnog poduzeća; Ravnatelj doma zdravlja; Zapovjednik policijske stanice Kiseljak; Direktor veterinarske stanice Kiseljak; Upravitelj šumarije Kiseljak; Predsjednik crvenog križa

Ovisno o problematici na stožer CZ se zovu i predstavnici i drugih institucija i gospodarskih društava.

Na samom kolegiju je dogovoren veći broj mjera koje trebamo poduzeti: između ostalog nabava određene količine dezinfekcijskih  sredstava kao  druge zaštitne opreme. Općina Kiseljak bez obzira na ovu izvanrednu situaciju svake godine radi dezinfekciju prostora Općine kao i drugih prostora koje su u njenom vlasništvu, a dezinfekcijska sredstva nabavlja i za potrebe škola koje su također obavljale i dezinfekciju školskih prostora kao i ovoga puta . Dogovoreno je da se odmah krene sa dezinfekcijom svih javnih prostora i prije nego smo dobili zapovijed pa i dezinfekciju svi  zgrada kolektivnog stanovanja.

Općinski stožer je održan 13. ožujka gdje je svaki član općinskog stožera dobio konkretna zaduženja.

 • Ravnatelj doma zdravlja je dobio zaduženje da pripremi dom zdravlja za nadolazeću pandemiju , pored redovite zadaće posebno voditi računa da niti jedan stanovnik ne ostane bez medicinske skrbi i potrebnih lijekova .
 • Direktor JKP da pripremi poduzeće za rad u posebnim uvjetima ( osigura dovoljnu količinu Na-hipoklorita za dezinfekciju vode , radnih prostora, sredstava za zaštitu radnika i posebno vodi računa o higijeni prostora cijele općine prikupljanje i odvoženje komunalnog otpada ).
 • Pomoćnik načelnika za financije da prati stanje proračuna i redovito izvještava o istom i da prati utrošak novca sa računa za posebne namjene.
 • Pomoćnik za socijalnu skrb da osigura sve neophodno da niti jedan korisnik stalne socijalne skrbi nije bez hrane i lijekova , a posebno kada je uvedena zabrana kretanja osobama starijim od 65 godina kao i ostalim koji spadaju u tu kategoriju ,a nisu u stanju socijalne potrebe ali nemaju bližih srodnika koji bi mogli obaviti nabave za njih, poseban izazov je podjela lijekova kroničnim bolesnicima i to starijim od 65 godina , a takvih je najviše.
 • Predsjednik CK je zadužen da sve aktivnosti koordinira sa službom za socijalnu skrb
 • Pomoćnik za gospodarstvo je zadužen da bude na usluzi gospodarstvenicima po pitanjima gdje je općina nadležna  , a posebno kada je u pitanju provedba  mjera koje je naložio stožer CZ Fedracije BiH.
 • Pomoćnik u službi za opću upravu da organizira rad općinskih službi u posebnim uvjetima ( broj ljudi , radno vrijeme ,način komunikacije ). Da Općinske službe rade , a da se mogućnost zaraze svede na najmanju moguću mjeru.
 • Direktor Veterinarske stanice je dobio zaduženje da prati stanje zdravlja životinja ,pojačano nadzire rad klaonica da policiji da upute na koji način se može prometovati životinjama  i uz koju dokumentaciju.
 • Zapovjednik PS Kiseljak je izvjestio  stožer o postupanju policije u ovakvim situacijama o problemima sa kojima se susreću u radu . Dogovorena je konkretna podrška policiji u radu.

Nakon sjednice Općinskog stožera organiziran je sastanak s vlasnicima svih trgovina , vlasnicima pekara , vlasnicima trgovina koje prometuju žitaricama. Dogovoren je način rada u posebnim uvjetima , radno vrijeme svih trgovina koje mogu raditi i koje će se poštovati, a ono je sada od 8-15 sati uključujući i benzinske pumpe , kao i mjere higijene koje moraju poštivati.

Od 9. ožujka uži dio stožera ima sastanke svako jutro u 8 sati; dogovore se zadaće i do 14 sati se podnese izvješće o urađenom.

 1. Kako ste zadovoljni radom i reakcijom ostalih ustanova na području općine Kiseljak kada je u pitanju reakcija na ovu trenutnu zdravstvenu svjetsku krizu?

Kada je u pitanju reakcija svih sudionika osobno sam prezadovoljan ozbiljnošću i  predanošću kojom pristupaju obvezama , a posebno vremenom u kojem realiziraju preuzete obveze. Ponekad ima i poneki šum u komunikaciji,ali to rješavamo u hodu što je i razumljivo kada imate uključen veliki broj sudionika.

 1. Još i prije početka ove velike svjetske zdravstvene krize općina Kiseljak ušla je u projekt izgradnje nove moderne zgrade Doma Zdravlja, kako ste zadovoljni napredovanjem radova na ovom kapitalnom projektu?

 Kada je u pitanju izgradnja nove zgrade doma zdravlja to nije nova inicijativa. U Kiseljaku se dom zdravlja trebao graditi sredinom 80ih godina; urađena je i projektna dokumentacija, ali iz nekih razloga nikada se nije krenulo s realizacijom projektom . Mi smo krenuli  s izgradnjom i nadam se da nas COVID 19 neće značajno usporiti,ali pokazalo se koliko nam sada u ovoj treba suvremena zgrada doma zdravlja  i koliko bi bilo sve sigurnije i lakše organizirati. Radovi za sada idu predviđenom dinamikom, gradilište je aktivno.

 1. Prije više od mjesec dana u javnosti se pojavio podatak kako općina Kiseljak ima oko 55% više uposlenih danas nego je to bio slučaj 1988. Možete nam bar malo približiti gospodarske podatke u tom momentu i otkriti „tajnu“ gospodarskog razvoja ove općine?

Općina Kiseljak je u socijalizmu nosila stigmu ustaške općine tako da nije bilo značajnijih investicija u gospodarstvo i infrastrukturu – tako da smo koncem osamdesetih u Općini imali 2800 uposlenih javni –društveni i privatni sektor . U to vrijeme smo imali skoro isti broj Kiseljačana  koji su radili u inozemstvu. Po završetku rata uslijed nedostatka radnih mjesta naši građani su krenuli u pokretanje privatnih biznisa što je dovelo do ovako značajnog povećanja radnih mjesta.

Koliko se malo u socijalizmu ulagalo u Kiseljak najbolje oslikava ovaj primjer- u privatizaciju tzv. Društvenih stanova Općina Kiseljak je ušla sa 270 stanova od kojih je trećina vojnih jer smo imali, a i sada imamo vojarnu u Kiseljaku. Znači, za  45 godina socijalizma izgrađeno je 270 stanova , a u zadnjih 10 godina u Kiseljaku je izgrađeno 950 stanova, onda možete zamisliti razmjere ulaganja u gospodarstvo i radna mjesta sad i prije.

 1. Već je jasno kako se ulazi u jednu dugu gospodarsku krizu u svijetu koja neće zaobići ni Bosnu i Hercegovinu, postoje li modeli da se amortizira ogroman gubitak većine gospodarskih subjekata i izbjegnu otkazi, što po tom pitanju može učiniti i Općina?

U svakom slučaju COVID 19 će ostaviti strašne posljedice po gospodarstvo. Kada smo se počeli gospodarski oporavljati, bilježiti rast uposlenih dogodilo se nešto što je uzrokovalo da sada skoro sve stane. Teško da općine mogu značajnije pomoći  oporavku  gospodarstvu. Proračuni  će se  sigurno morati smanjivati , a samim tim i prostor za bilo kakvu financijsku podršku gospodarstvu. Ključnu ulogu u ovome imaju više razine vlasti, a što će oni učiniti teško mi je predviđati, a posebno predlagati neke mjere .

 1. Za kraj što možete poručiti našim čitateljima u ovim vrlo teškim trenucima?

Poruka za kraj , ovo je prije svega  vrijeme osobne, ali i društvene odgovornosti prema sebi ,obitelji, a posebno društvene solidarnosti . Pozivam sve nas da poštujemo mjere nadležnih institucija koje smo dužni i provoditi kako bi umanjili posljedice koje bi našim neodgovornim ponašanjem mogle biti katastrofalne, pogotovo kada sagledamo naše materijalne i ekonomske mogućnosti .

Čuvajmo svoje zdravlje, zdravlje naših najbližih. Budemo li se tako ponašali izbjeći ćemo najgori scenarij, bitno je da vreće koje smo nabavili za pokop umrlih od COVID 19 ostanu prazne .

 

AUTOR: JK

Najnovije vijesti

Izbori za Sabor: Rezultati glasovanja preko mobilne aplikacije mIzbori

Državno izborno povjerenstvo (DIP) Republike Hrvatske pripremilo je mobilne aplikacije za kontrolu zapisnika i za uvid u rezultate glasovanje...

Gužve na granicama, na ulaz u Hrvatsku čeka se do sat i pol

HRT javlja kako u Hrvatsku stižu Nijemci, Austrijanci i Slovenci.Zbog pojačanog prometa i aktualnih kontrola prilikom prelaska državne granice na većini su graničnih prijelaza...

TUGA U ČAPLJINI: “Lana je naš najljepši anđeo, bila je vrijedna, skromna, predivna mlada osoba

“Bila je najljepši anđeo. Vrijedna, skromna, predivna osoba pred kojom je bio život…”Tim riječima prijatelji se na društvenim mrežama opraštaju od Lane Jurković, 18-godišnjakinje...

VIDEO: U Covid-bolnici liječnici i baka zapjevali: ‘Da li će se ikad sresti tvoja noć i moja zora, hej, nema spora’

Tako su crnogorski liječnici zapjevali pjesmu "Tvoja noć i moja zora", a s njima ruke diže i pjeva dobro raspoložena bakica zaražena koronavirusom. Javnost je...

UPOZORENJE RADNICIMA: Tko bude zaražen koronom, dobit će otkaz

 U jednoj trgovini u Banjoj Luci osvanulo je prijeteće upozorenje radnicima - tko se zarazi koronom dobit će otkaz.Anonimne prijave već su stigle do...

Povezane vijesti