Connect with us

Politika

Međunarodni tjedan djeteta iz kuta jedne jajačke mame: U 21. stoljeću borimo se da djeca imaju organiziran prijevoz

Published

on

Želim se kao roditelj osvrnuti na protekli Međunarodni tjedan djeteta i dešavanja u Jajcu.

Svi smo ovih dana svjedočili ružnim i rekla bi tužnim događajima oko nas. Djeci se uskraćuju osnovna prava, a to je pravo na obrazovanje i odgoj. Škola nije samo obrazovanje, nego i odgoj naše djece.

U 21. stoljeću mi se borimo da djeca imaju organiziran i plaćen prijevoz do škole i nazad.

Pa gdje mi to živimo, ako se moramo boriti za prijevoz?

Advertisement

Centralna.ba

Advertisement

BiH

SARAJEVO: Obilježen Dan Državnosti i Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske 

Published

on

By

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine jučer je održan svečani koncert klasične glazbe i domjenak u povodu Dana Državnosti i Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, te 30. godišnjice otvorenja Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu.

 

Događaju su nazočili dužnosnici HDZ-a BIH predvođeni predsjednicom Federacije BiH, Lidijom Bradara. Uz predsjednicu Bradara, na koncertu je bio i zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH Marinko Čavara, izaslanica u Domu naroda PS BiH Marina Pendeš, federalni ministar pravde Vedran Škobić, predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić, predsjednica Vlade HNŽ-a Marija Buhač, izaslanik predsjedateljice Vijeća ministara Mate Lončar, kao i brojni drugi uvaženi gosti. Svečani govor održao je veleposlanik RH u BiH, Ivan Sabolić. Veleposlanstvo RH u Sarajevu službeno je otvorio dr. Franjo Tuđman, prvi predsjednik RH 14. lipnja 1994. godine, u nazočnosti dr. Zdravka Sančevića, prvog hrvatskog veleposlanika i prvog doajena diplomatskog zbora u BiH (1992-1995).

Koncert su obogatili nastupi sopranistice Katarine Kikić Marić, prvaka opere HNK Zagreb Stjepana Franetovića i pijaniste Davora Ljubića.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Marin Vukoja izabran za sudiju Ustavnog suda BiH

Published

on

By

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine imenovao je noćas, sat i po nakon ponoći, Marina Vukoju na poziciju sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

To je odlučeno na osnovu 51 glasa za, 38 protiv i bez sudržanih. Izborom Vukoje Ustavni sud BiH nije popunjen, ali neće više funkcionirati na rubu kvoruma.

Tokom rasprave o izboru sudije Ustavnog suda BiH najviše je raspravljala opozicija jer je smatrala da se ovakav proces izbora nije trebao izvršiti budući da je poslanici ponuđeno samo jedno ime sa Rang liste, najviše pozicionirani, a to je bio Marin Vukoja.

Poslanici opozicije istakli su da procedura nije izvršena na dobar način te da se čitav postupak trebao ponoviti i sačekati, između ostalog, mišljenje Venecijanske komisije.

Advertisement

Zbog negodovanja da se Vukoja imenuje na funkciju sudije Ustavnog suda BiH opozicija je najavila su da će uložiti apelaciju i žalbu Ustavnom sudu.

U okviru posljednje tačke dnevnog reda “izbori i imenovanja” osim imenovanja Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH,  imenovani su i članovi radnih tijela ovog doma, te odobreni prijedlozi da se određeni zvaničnici imenuju na funkcije u nekoliko federalnih institucija. Tako je bivša ministrica finansija i dopremijerka Federacije BiH Jelka Miličević imenovana na funkciju zamjenika direktora Agencije za bankarstvo FBiH.

Također, za novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma izabran je poslanik Naše stranke Dragan Mioković, a dužnosti je razriješena dosadašnja Mirjana Marinković-Lepić zbog zdravstvenih razloga.

Usvojene Izmjene i dopune Zakona o PIO

Advertisement

Predstavnički dom usvojio je i predloženu izmjenu i dopunu Zakona o PIO, kojom se propisano pravo da se invalidska penzija obezbjeđuje korisniku koji nije u obaveznom osiguranju.

Do sada je ovo pravo bilo regulisano samo za porodičnu penziju.

S obzirom da je korisnik porodične penzije bio sposoban za rad, izostavljeni su korisnici invalidske penzije, pa su oni ovom izmjenom uvedeni u Zakon o PIO.

Izmjena je izvršena na način da je obrisan član 116. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim je bila propisana obustava isplate penzije u slučaju sticanja statusa osiguranika u obaveznom osiguranju budući da je ovaj član Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim.

Advertisement

To znači da ukoliko ova izmjena stupi na snagu penzioneru neće biti obustavljena penzija kod sticanja dodatnih prihoda na povremenim poslovima.

Ovo zakonsko rješenje treba odobriti i Dom naroda da bi bilo omogućeno da stupi na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH.

Prihvaćen je i Nacrt novog zakona o likvidacionom postupku koji je potrebno donijeti jer je važeći zakon donijet 2003. godine i ima mnogo nedorečenosti. Između ostalog, novim odredbama predviđeno je da se usvoji institut skraćenog dobrovoljnog likvidacijskog postupka po službenoj dužnosti, koji je u Republici Srpskoj uveden još 2019. godine, a kojim se značajno skraćuje period trajanja i pojednostavljuje likvidacioni postupak.

Potrebno je da zakon bude upućen u javnu raspravu, nakon koje slijedi izrada prijedloga zakona, koji je potrebno da usvoje oba doma Parlamenta da bi stupio na snagu.

Advertisement

Poslanici su odobrili Strategiju za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici 2024.-2027. godina, a danas su glasali i za odobravanje više odluka koje se tiču izrade regulacionih planova Štrbački Buk za period od 10 godina i historijskog gradskog područja Jajce za period od deset godina.

Osim toga, prihvaćena je i odluka, kojom se treba odobriti nabavka prostorija za smještaj Fonda za profesionalnu rehabiliataciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom Federacije BiH sa sjedištem u Sarajevu.

Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine „Autocesta na Koridoru Vc“ za period od 20 godina.

Prihvaćeno je i dodatno zaduženje po Sporazumu o zajmu između BiH i OPEC fonda za međunarodni razvoj za realizaciju Projekta Koridor Vc dionica: Nemila – Donja Gračanica (Zenica sjever) poddionica: Vranduk – Ponirak.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Zastupnica Dajana Frljić pokrenula inicijativu za bolju zaštitu trudnica na radnom mjestu

Published

on

By

Sarajevo, 28. svibnja 2024. – Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Dajana Frljić (HDZ BiH), iz Kluba zastupnika HDZ BIH – HNS, uputila je danas zastupničku inicijativu u kojoj se zahtijeva od nadležnih inspekcija dosljedno provođenje Zakona o radu, s posebnim naglaskom na zaštitu prava trudnica.

 

Zastupnica Frljić istaknula je važnost pridržavanja odredbi Zakona o radu, koji zabranjuje nejednako postupanje prema trudnicama, posebice u članu 60. stavak 1. Prema ovom članku, poslodavci ne smiju odbiti zapošljavanje žene zbog trudnoće, kao ni otkazati ugovor o radu tijekom trudnoće, porođajnog odsustva ili dok koristi prava iz članova 63., 64. i 65.

 

Advertisement

“Jedan od većih problema u Bosni i Hercegovini, koji je postao krucijalan u posljednjih godina, je povreda prava na radnom mjestu, osobito problema žena koje odluče formirati obitelj. To je jedan od razloga masovnog odlaska ljudi iz države, jer nemaju nikakvu zaštitu kada je u pitanju ova tema,” objasnila je zastupnica Frljić.

 

 

Inicijativom se traži veća pozornost na ovaj problem te stvaranje pritiska na poslodavce kako bi se osiguralo poštivanje zakona. Zastupnica Frljić vjeruje da će ovakva praksa imati dugoročni pozitivan učinak na demografsku politiku društva, te potaknuti solidarnost i zajednički interes za bolju zaštitu prava trudnica.

Advertisement

 

Dodatno, zastupnica Frljić naglasila je važnost usvajanja Strategije za prevenciju i borbu protiv nasilja u obitelji za razdoblje 2024.-2027. godina, koja je bila 5. točka dnevnog reda današnje sjednice. U sklopu te strategije, predložila je formiranje povjerenstva za praćenje i unaprjeđenje rada tijela kaznenog i prekršajnog postupka, kao i izvršavanje sankcija koje se odnose na zaštitu od nasilja u obitelji. Povjerenstvo bi bilo pod nadležnim ministarstvom, čime bi se osiguralo sustavno praćenje i poboljšanje mjera zaštite žrtava nasilja u obitelji.

Continue Reading

BiH

Lidija Bradara: Proces imenovanja suca Ustavnog suda BiH namjerno otežavan i odugovlačen

Published

on

By

Predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari (HDZ), kao i potpredsjednicima Refiku Lendi (SDA) i Igoru Stojanoviću (SDP), poslani su dopisi ispred zastupničkih klubova Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte i Stranke za BiH u Federalnom parlamentu s ciljem da rukovodstvo Federacije BiH na neki način zaustavi potvrđivanje imenovanja suca Ustavnog suda BiH na današnjoj sjednici Zastupničkog doma.

To je za Fenu potvrdila predsjednica FBiH Lidija Bradara navodeći da je Komisija za izbor i imenovanje Zastupničkog doma utvrdila prijedlog da Marin Vukoja bude imenovan za suca Ustavnog suda BiH.

“Zbog toga očekujem da na današnjoj sjednici u okviru točke “izbori i imenovanja” Zastupnički dom potvrdi ovaj prijedlog na osnovu kojeg bi za suca bio imenovan Marin Vukoja jer je on najvišepozicioniraniji kandidat na rang listi” – kazala je Bradara.

U osvrtu na upućeni zahtjev zastupnika oporbe da se spriječi ovo imenovanje istaknula je da je “cijeli proces politiziran i licemjeran“.

Advertisement

“Smatram da je namjerno otežavan i odugovlačen kao rijetko koji otkako pratim politička događanja u Bosni i Hercegovini. Uskoro ćemo popunjavati još mjesta u Ustavnom sudu BiH, ali i provoditi brojna druga imenovanja. Hoće li nam opet trebati dvije godine?” – poručila je Bradara.

Podsjećamo, Komisija za izbor i imenovanje na posljednjoj sjednici utvrdila je i to da je cijela procedura oko izbora suca Ustavnog suda BiH provedena u skladu s Ustavom BiH, Poslovnikom Zastupničkog doma i Odlukom o postupku izbora sudaca Ustavnog suda BiH, koje bira Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

“Na koncu, na dnevnom redu današnje sjednice su i druga važna imenovanja, poput izbora zajedničkog povjerenstva za izbor glavnog revizora, Neovisnog policijskog odbora, odbora za reviziju pa i imenovanje novog predsjedatelja Zastupničkog doma” – dodala je Bradara, koja je danas prisustvovala sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

U ranijem tijeku ove sjednice nije usvojen prijedlog potpredsjednika FBiH Refika Lende da se s dnevnog reda pod posljednjom točkom “izbori i imenovanja” skine točka izglasavanje o imenovanju suca Ustavnog suda BiH.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Pozder: Očuvanje i promocija našeg prirodnog blaga treba biti dio kulture življenja

Published

on

By

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder prisustvovala je završnoj manifestaciji – prezentaciji korisnika i rezultata projekta BRIDGE u Bosni i Hercegovini, održanoj u Dječjoj kući u Sarajevu.

Radi se projektu Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP), održanom uz partnerstvo Federalnog ministarstva okoliša i turizma. U projektu je sudjelovalo 1.830 mladih iz 55 lokalnih zajednica sa prostora cijele Bosne i Hercegovine, navodi Ured Federalne vlade za odnose s javnošću pozivajući se na priopćenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

– Sretna sam da je ovaj projekt povezao mlade ljude iz cijele Bosne i Hercegovine. BRIDGE je uistinu pomogao kako konkretnim akcijama, tako i promociji održivog turizma i zaštiti okoliša u našoj prekrasnoj zemlji. Važno je podizanje svijesti o tome da moramo čuvati prirodu, da štitimo i promoviramo naše kulturno-povijesno naslijeđe, da imamo fantastične turističke potencijale i da je to sve veliki resurs za buduće generacije. Najviše me se dojmio edukativni karakter projekta i važnost da mladi ljudi usvajaju i promoviraju ekologiju kao kulturu življenja. Mladi iz čak 50 lokalnih zajednica će moći prenijeti ovo važno iskustvo u svojim sredinama i tako promovirati prakse održivog turizma koje koriste tim zajednicama i našim prirodnim eko-sistemima – istakla je ministrica Pozder.

Naglasila je i uvjerenje da su projektom BRIDGE unaprijeđene mogućnosti da mladi svoju buduću karijeru usmjere i ka turizmu.

Advertisement

– Uvjerena sam da smo ih potaknuli na razmišljanje o pozicioniranju industrije turizma kao poziva koji u ovoj zemlji itekako ima budućnost. Izražavam iskrenu zahvalnost UNDP-u na njihovom dugoročnom partnerstvu, fokusu koji su u ovom projektu stavili upravo na mlade ljude i uspostavljanje njihove međusobne suradnje na promicanju potencijala Bosne i Hercegovine – kazala je ministrica Pozder.

U priopćenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma istaknuto je da je projekt BRIDGE pokazao kako se može uspostaviti suradnja, ali i povezati mladi u našoj zemlji. Naime, tijekom projekta održane su brojne aktivnosti u avanturističkim kampovima za izviđače, kao i sportske igre za mlade u prirodi. Vođene su i kampanje za očuvanje okoliša, ozelenjavanje i označavanje planinarskih staza. Provedene su i aktivnosti digitalizacije i tiskanje brošure „Via Dinarica 30 ruta koje morate posjetiti“ te su održane interaktivne radionice (u formatu TEDxTalk), a mladi iz naše zemlje sudjelovali su i na međunarodnim takmičenjima na kojima su osvojili nagrade.

Projekt su podržali Talijanska agencija za razvojnu suradnju (AICS) i Veleposlanstva Republike Italije u BiH, a partneri su bili i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, resorno ministarstvo iz RS-a te brojne lokalne zajednice, navedeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Bosna i Hercegovina je još jedan korak bliže punopravnom članstvu u NATO 

Published

on

By

Parlamentarna skupština NATO-a održala je plenarnu sjednicu u Sofiji, na kojoj je formalno potvrđen kandidatski status za BiH unutar Parlamentarne skupštine.

 

Novi status donosi i nova prava našoj zemlji u vidu proširenja broja članova delegacija BiH sa postojeća tri na pet članova Delegacije, pravo učešća na sjednicama i odbora Parlamentarne skupštine NATO-a, pravo podnošenja amandmana na skupštinske dokumente i šireg učešća na budućim događajima u organizaciji PSNATO-a.

Na ovaj način Bosna i Hercegovina formalno dobiva pravo na oblikovanje ciljeva i strategija NATO saveza.

Advertisement

 

Od preuzimanja dužnosti ministra odbrane BiH i Zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, fokus moga rada je bio na ispunjavanju uslova za euroatlantske integracije naše zemlje.

Ministarstvo odbrane BiH, na čijem sam čelu i Oružane snage BiH su sprovele niz mjera i aktivnosti kako bismo uskladili naše djelovanje, programe i planove sa NATO standardima.

 

Advertisement

Imao sam više sastanka sa najvišim NATO zvaničnicima, među njima sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, vrhovnim zapovjednikom savezničkih snaga za Europu generalom Christopherom Cavolijem, više posjeta sjedištu NATO u Briselu, a sve u cilju kako bih lobirao i približio našu zemlju članstvu u NATO.

 

Današnje zasjedanje plenarne sjednice Parlamentarne skupštine NATO-a je potvrda da su poduzete aktivnosti pravi put u cilju punopravnog članstva Bosne i Hercegovine u NATO savezu.

Od svih država koje pretenduju da budu dio NATO, Bosna i Hercegovina je jedina u Akcionom planu za članstvo, što našu zemlju u ovom trenutku čini najbližom punopravnom članstvu u NATO savezu.

Advertisement

 

I dalje ću nastaviti da radim sve što je u mojoj moći i nadležnosti da Bosnu i Hercegovinu uvedem u NATO, jer samo članstvo naše zemlje NATO savezu dugoročno osigurava mir, stabilnost, sigurnost, slobodu i ekonomski napredak svih građana u BiH te zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemllje.

Continue Reading

Društvo

Hoće li se uskladiti osnovica plaće u ŽSB?

Published

on

By

Vlada ŽSB na posljednjoj sjednici usvojila je Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2025 -2027. godine.

Riječ je o ključnom dokumentu u postupku planiranja proračuna.

O tomu ali i nekim drugim temama koje se tiču financija u ŽSB za Dnevnik TV HB govori resorna ministrica Mirjana Plavčić.

Advertisement

Continue Reading

BiH

GRLIĆ RADMAN: “Neprihvatljivo je Hrvatsku stavljati u istu ravan sa Srbijom! HV i HVO su spriječili genocid u Bihaću!”

Published

on

By

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman izjavio je kako je neprihvatljivo i neutemeljeno Hrvatsku stavljati u istu poziciju sa Srbijom kao agresore u BiH što se sugerira knjigom koju je predstavilo udruženje koje okuplja obitelji žrtava genocida iz Srebrenice.

– Sama činjenica da predstavljanje knjige koincidira s donošenjem Rezolucije u UN-u i da ima sugestivna pitanja gdje su spomenute Hrvatska i Srbija, to nama u Hrvatskoj nije prihvatljivo, rekao je Grlić Radman odgovarajući na novinarski upit u Stocu gdje je sudjelovao na obilježavanju 79. godišnjice stradanja Hrvata u Drugom svjetskom ratu i poraću.

U Sarajevu je u subotu, samo dva dana nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, predstavljena knjiga “Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini Agresori za veliku Srbiju i veliku Hrvatsku” čiji je izdavač bošnjačko Udruženje žrtava genocida.

Tom knjigom su obuhvaćeni zaključci Haaškog tribunala iz devet presuda koje navode da su Srbija i Hrvatska sudjelovale u međunarodnom oružanom sukobu u BiH.

Advertisement

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova rekao je kako će se Hrvatskoj morati objasniti taj narativ kojim se “iskrivljuju činjenice i povijesna istina.”

– Neobično je da se to događa upravo u trenutku usvajanja Rezolucije o srebreničkom genocidu, rekao je.

Opća skupština Ujedinjenih naroda u četvrtak je donijela rezoluciju kojom podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice 1995., poziva na poštivanje žrtava i činjenica utvrđenih sudskim presudama te na uspostavu Međunarodnog dana sjećanja na taj zločin.

Za neobvezujuću rezoluciju su glasale 84 od 193 država članica UN-a, protiv je bilo 19 i suzdržano 68, uglavnom uz obrazloženje da nije bilo potrebnog konsenzusa.

Advertisement

Rezoluciju su predložile Njemačka i Ruanda, a sponzori su joj bili četrdesetak država, uključujući Hrvatsku koja je također glasala “za”.

HV i HVO su spriječili genocid u Bihaćkoj regiji

Grlić Radman je podsjetio da su nakon srebreničkog genocida sredinom 1995. hrvatske snage koje su činile Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće obrane spriječile da se ponovi genocid u Bihaćkoj regiji koja se našla pod snažnim napadima srpskih snaga.

Dodao je kako se “ne mogu nikako” uspoređivati uloga Hrvatske i Srbije u posljednjem ratu.

Advertisement

– Da nije bilo Hrvatske i Hrvata ne bi bilo cjelovite, neovisne i suverene BiH, istaknuo je.

Najavio je kako će se nova hrvatska vlada još snažnije zauzimati za popravljanje položaja Hrvata u BiH te ubrzavanje puta te zemlje prema EU.

– Mi ćemo u trećem mandatu još snažnije zagovarati potrebu da Hrvati ostvare svoja prava koja im pripadaju. Nitko nema pravo preglasavati Hrvate na izborima. Hrvati imaju pravo na svoje legitimne predstavnike, ne koje im netko drugi izabere, poručio je šef hrvatske diplomacije.

Centralna.ba

Advertisement

Continue Reading

BiH

Republici Srpskoj nedostaje novca: “Pitanje je dana kada će sistem pući kao balon”

Published

on

By

Vlada Republike Srpske ovih dana je suočena sa pitanjima o stanju u budžetu, dugovanjima i nedostatku novca. Premijer Radovan Višković uvjerava da će penzije i plate u javnom sektoru biti redovne. Istovremeno, postoje procjene da će deficit premašiti budžetom planiranih 200 miliona maraka.

Republika Srpska je, hvali se premijer Višković, za četiri mjeseca otplatila 317 miliona maraka duga, a zadužila se 155 miliona. Pred prvomajske praznike obradovala je penzionere sa prijevremenom isplatom aprilske penzije.

O stotinama miliona maraka dugova privredi, dobavljačima i izvođačima javnih radova, kako je glasilo poslaničko pitanje, kaže:

“Rupa” u budžetu”

-Dugovanja prema svim kategorijama, od privrednika do poljoprivrednika, na današnji dan su oko 72 miliona KM. Izvođači izmireni u potpunosti. Možda nisu zadnje fakture u zadnjih 15 dana, i nikome drugom se ništa ne duguje.

Advertisement

Odgovor pred parlamentom izazvao je sugestivna pitanja poslanika o konkretnim projektima.

-To znači da su izvođačima radova isplaćeni dugovi koji kasne i da radovi koji su obustavljeni mogu da budu nastavljeni? I izvođač koji pravi garažu na UKC-u, tvrdi Tanja Vukomanović, zastupnica PDP-a u NSRS.

Na potencijalnu „rupu“ u budžetu ukazuje informacija da je Vlada već prekoračila plan zaduženja na domaćem finansijskom tržištu, a bezuspješno traga za 850 miliona maraka na međunarodnom, javlja BHRT.

-Nema nikakvih priča o tome da idemo sa novom emisijom međunarodnih obveznica londonske ili bečke berze, nema povoljnih vijesti iz Mađarske ili Rusije da će taj novac doći. Što pokazuje, kada to podijelimo na 12 mjeseci, da već sada je budžet kratak za nekih 400 miliona KM, rekao je Siniša Vukelić, urednik portala Capital.

Advertisement

Povećanjem minimalne plate rastao je dio javnih prihoda i između ostalog popravio saldo javnih fondova, ali to je jedna strana medalje. Nedavna analiza Ministarstva finansija ukazuje na pad udjela Republike Srpske u krajnjoj potrošnji Bosne i Hercegovine. To bi moglo da umanji procenat raspodjele prihoda od PDV-a. Vladajući ipak ne pokazuju zabrinutost.

Negativni ekonomski trendovi

-Cijenimo da nema značajnijih izazova za ukupan okvir budžeta i izvršavanje obaveza. S tim da u nekoj dinamici je moguće da dođe do malih zastoja, ali ne na penzijama, platama, socijalnim davanjima i dugu prema inostranstvu, poručio je predsjednik entiteta Milorad Dodik.

-Pitanje je samo dana kada će prenapregnuti sistem da pukne kao jedan balon i kada ćemo svi osjetiti na svojoj koži posljedice godina koje su pojeli skakavci kriminala, zloupotreba, korupcije, poručuje Nebojša Vukanović, zastupnik u NSRS-u.

Nisu ohrabrujući ni najnoviji podaci o padu proizvodnje i zaposlenosti u industriji u prva četiri mjeseca.

Advertisement

Centralna.ba

Continue Reading

Najnovije vijesti

BiH2 sata ago

DNEVNICE BERAČA MALINA KREĆU SE OD 70 DO 100 KM

U Podrinju je započela berba ovogodišnjeg roda malina, ali uz nadu u bolju naplatu od prošle godine, proizvođači su suočeni...

Sport2 sata ago

Hrvatski mediji: Radeljić uskoro pravi transfer karijere!?

Iza Stjepana Radeljića je sjajna sezona u dresu Rijeke. Stasiti stoper rodom iz Novog Travnika se s Rijekom nije uspio okititi...

Promo2 sata ago

Natječaj Pirotehnike “Orion” Vitez za prijem komercijaliste u radni odnos

„Pirotehnika Orion“d.o.o. Vitez, firma sa dugogodišnjim iskustvom u trgovini pirotehnike objavljuje natječaj za prijem u radni odnos: KOMERCIJALISTA Opis posla:...

Crna kronika2 sata ago

STRAAŠN SUDAR AUTOBUSA I AUTOMOBILA: Poginuo vozač, više od 30 ozlijeđenih

U srijedu u Srbiji kod Malog Požarevca dogodila se prometna nesreća u kojoj je poginuo vozač automobila. U srijedu u...

Sport2 sata ago

Modrić će u subotu srušiti Lothara Matthausa, a ostati na korak do Paola Maldinija

SAMO TRI dana nas dijele od najveće utakmice klupskog nogometa. U finalu Lige prvaka, na legendarnom stadionu Wembley u Londonu,...

BiH3 sata ago

SARAJEVO: Obilježen Dan Državnosti i Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske 

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine jučer je održan svečani koncert klasične glazbe i domjenak u povodu Dana Državnosti...

BiH3 sata ago

Danas umjereno do pretežno oblačno, moguće lokalne nepogode

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz uslove za lokalne nepogode, jače padavine ponegdje...

BiH3 sata ago

Marin Vukoja izabran za sudiju Ustavnog suda BiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine imenovao je noćas, sat i po nakon ponoći, Marina Vukoju na poziciju sudije...

Advertisement
Advertisement
LM