- oglas -

Medicinari KS danas se povlače s trijažnih punktova

Pročitajte i ovo

WHO: Ovo su načini da pobijedimo COVID-19

 Dvadeset milijuna i 593.000 zaraženih, 747.230 smrtnih slučajeva.Ovo su aktualni podaci Worldometersa o pandemiji koronavirusa koja hara svijetom.Od kraja prošle...

Hrvatski grad s najviše turista: Još donedavno smo imali 100 gostiju, sve smo ih znali po imenu

 - Da, sretni smo da je situacija takva kakva jest jer smo na proljeće mislili da ćemo imati čistu...

Novi kiks nogometaša Zrinjskog

Nogometaši Zrinjskog i Radnika podijelili su bodove na Stadionu pod Bijelim Brijegom u okviru trećeg kola Premijer lige Bosne...
- Advertisement -

Približno tri i po tisuće medicinara, članova Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo danas stupaju u generalni štrajk.

Oni će se povući s trijažnih punktova i na taj način nastaviti s generalnim štrajkom tokom kojeg će primati samo životno ugrožene pacijente.

Kako nam je rekao prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata, medicinari će od danas svako jutro od 10.30 do 11 sati izlaziti ispred svojih zdravstvenih ustanova dok sa Vladom Kantona Sarajevo ne postignu dogovor o potpisivanju Granskog kolektivnog ugovora na koji čekaju od veljače prošle godine.

“Ovo je bio neki trenutak kad smo morali reagovati. Ove koalicije se stalno spajaju i razdvajaju pa je ovo trenutak da s nekom normalnom, razumnom Vladom ovo završimo. Pustiti da ovo dalje traje znači jednu totalnu neozbiljnost vlasti. Ako tako maltretirate zdravstvo kako ćete onda neke druge grane maltretirati”, kazao je za Radiosarajevo.ba Selimić.

Podsjetimo, Sindikat radnika u zdravstvu KS u generalnom štrajku je od 2. rujna prošle godine, ali su, navodi Selimić, cijelo vrijeme obavljali više od 80 posto svog posla kako građani ne bi ispaštali.

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo donio je odluku o izlasku na mirne proteste koji su najavljeni za četvrtak u 12 sati ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Na ovaj korak odlučili su se, kako je rekao Selimić, zbog neodlučnosti Marija Nenadića, premijera Vlade KS, da se riješi njihov problem.

Podsjetio je kako je Sindikat s predsjedavajućim Skupštine KS, Mirzom Čelikom, u ožujku dogovorio rješavanje problema radnika u zdravstvu, ali se sve zadržalo na tome.

“Nažalost, izbila je epidemija. Sve smo ispregovarali, jedino je ostalo da premijer na Vladi kaže “Da” po receptu kako je to učinio njegov prethodnik Edin Forto kada je sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije KS potpisao strukovni kolektivni ugovor i to predao Zavodu zdravstvenog osiguranja KS na finansiranje, nakon čega je nova Vlada u martu na Skupštini izvršila rebalans finansija Zavoda. To isto očekujemo i od Nenadića, ali on očigledno nešto čeka. “Šestorka” nas je izvarala, ali s ovom Vladom imamo korektne odnose od samog početka”, naglasio je Selimić.

Na pitanje kako će to uticati na pacijente, on je istakao kako se nada da će brzo dobiti ono što traže i da građani neće ispaštati.

 “Trudit ćemo se da pacijenti što manje osjete ovo jer su pacijenti ti koji nas plaćaju. Toga moraju biti svjesni i ljudi iz vlasti. Prošla vlast nije bilo toga svjesna. Mislim da ovo možemo završiti u narednih par dana da pacijenti ništa ne osjete”, poručio je Selimić.

 

Radiosarajevo.ba

Najnovije vijesti

WHO: Ovo su načini da pobijedimo COVID-19

 Dvadeset milijuna i 593.000 zaraženih, 747.230 smrtnih slučajeva.Ovo su aktualni podaci Worldometersa o pandemiji koronavirusa koja hara svijetom.Od kraja prošle...

Hrvatski grad s najviše turista: Još donedavno smo imali 100 gostiju, sve smo ih znali po imenu

 - Da, sretni smo da je situacija takva kakva jest jer smo na proljeće mislili da ćemo imati čistu nulu. U travnju smo imali...

Novi kiks nogometaša Zrinjskog

Nogometaši Zrinjskog i Radnika podijelili su bodove na Stadionu pod Bijelim Brijegom u okviru trećeg kola Premijer lige Bosne i Hercegovine odigravši neriješeno 0:0.Plemići...

Lančani sudar u tunelu Vranduk, ima povrijeđenih

Jedna osoba povrijeđena je u lančanom sudaru koji se dogodio u tunelu Vranduk kod Zenice, saznaje “Avaz”.Prema informacijama iz policije, u nesreći su učestvovala...

Sat i datum rođenja otkrivaju tipove ljubavnika: Koji ste vi?

Ovo je zgodan način i kako predvidjeti kakav će netko biti u krevetu prije samog seksualnog odnosa - samo ga pitajte koji je znak...

Povezane vijesti