- oglas -

Mato Oraškić je prije 22 godine u sudnici ubio suprugu, njenu odvjetnicu i sutkinju

Pročitajte i ovo

Australski mediji: Đoković će biti deportiran danas u 12:30

NOVAK ĐOKOVIĆ napustit će Australiju danas u 12:30, javljaju brojni australski mediji, koji tvrde da će Đoković iz Australije...

Teška nesreća u BiH: Poginula jedna osoba, ima povrijeđenih

U prometnoj nesreći koja se noćas oko 2.20 sata dogodila na regionalnom putu Bosanski Novi-Karan, u mjestu Bojišta, jedna...

Dodik fantazira o Đokoviću: Sve se ovo izdešavalo zato što si Srbin

Podršku Novaku Đokoviću, nakon što mu je Federalni sud Australije odbacio žalbu na ukidanje vize, pružio je u pismu...
- Advertisement -
Hrvatska danas obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na tri ubijene žene i jednu teško ranjenu u maloj sudnici zagrebačkog Općinskog suda tijekom brakorazvodne parnice 1999. godine.

Nezapamćeni zločin dogodio se 22. rujna 1999. u maloj sudnici, u kojoj je Mato Oraškić prije ročišta u predmetu razvoda braka ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

- Advertisement -

Oraškić, inače policajac Policijske postaje Novi Zagreb, koji je zbog sumnje da je zapalio kuću ženinih roditelja bio suspendiran, postao je prva osoba u Hrvatskoj osuđena na maksimalnih 40 godina zatvora, podsjeća Index.hr.

Tog jutra, 22. rujna 1999., oko 9:30 došao je naoružan pištoljem u Palaču pravde. Rasprava je trajala od 9:45 do 10 sati, a kada ju je sutkinja Hvalec privela kraju, Oraškić je izvadio pištolj i zapucao po sudnici, u kojoj se nakon tog krvavog događaja nikada više nije održala rasprava.


Stanka Cvetković jedina je preživjela pokolj. Kasnije je Večernjem listu opisala stravični događaj.

“Kada je sutkinja Ljiljana Hvalec na kraju brakorazvodne parnice u zapisnik izdiktirala ‘dovršeno’, čula sam kako joj se oteo uzvik iznenađenja. Podigla sam pogled i vidjela pištolj u njegovoj ruci. Repetirao ga je i počeo je pucati. Izbrojila sam osam hitaca, nadala se da će mu se isprazniti pištolj, da neće pucati u mene. No tada mi je prišao. Ispalio mi je metak u leđa i glavu”, ispričala je Cvetković.

Nakon pucnjave Oraškić je izašao laganim korakom, kao da se ništa nije dogodilo, te je najprije otišao do obližnjeg WC-a kako bi s ruku oprao tragove baruta. Zatim je, iskoristivši gužvu koja nastala, napustio zgradu suda.

Svojim Passatom zaputio se put graničnog prijelaza Bregana, gdje su ga oko 13 sati uhitili. Kada je zaustavljen, na suvozačkom sjedalu imao je policijsku uniformu, koja mu je trebala poslužiti kao krinka, pisao je Večernji list.

Na granici je rekao da je policajac te da ide u Brežice na sprovod pa onda na posao. No, nisu mu povjerovali. Njegova je fotografija, odmah nakon masakra, odaslana svim policijskim ophodnjama u zemlji. Granični policajci rekli su Oraškiću da izađe iz vozila i dođe u službene prostorije, gdje je uhićen.

Pretragom vozila nađeni su pištolj, brakorazvodni spis te gotovo 90.000 DEM i 180.000 kuna. Sve je govorilo da je Oraškić zločin i bijeg pomno planirao.

Tijekom suđenja tražio je izuzeća sudskih vijeća, stalno je vrijeđao suca i članove obitelji svojih žrtva, kojima je poručivao da su đubrad, a novinare je nazivao štakorima. Izrečenu presudu nije mogao mirno saslušati. U jednom je trenutku kleknuo te je prekrio uši, ne želeći slušati presudu.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Australski mediji: Đoković će biti deportiran danas u 12:30

NOVAK ĐOKOVIĆ napustit će Australiju danas u 12:30, javljaju brojni australski mediji, koji tvrde da će Đoković iz Australije...

Teška nesreća u BiH: Poginula jedna osoba, ima povrijeđenih

U prometnoj nesreći koja se noćas oko 2.20 sata dogodila na regionalnom putu Bosanski Novi-Karan, u mjestu Bojišta, jedna osoba je poginula, a druga...

Dodik fantazira o Đokoviću: Sve se ovo izdešavalo zato što si Srbin

Podršku Novaku Đokoviću, nakon što mu je Federalni sud Australije odbacio žalbu na ukidanje vize, pružio je u pismu i član Predsjedništva BiH Milorad...

Preminuo Ivan (Ivo) Bošnjak – Janjetov

Pokoj vječni daruj mu Gospodine, svjetlost vječna neka mu svjetli.

Planinarska sekcija HKD Napredak Busovača organizirala zimski pohod na Busovačke staje

Petak 14. siječnja planinarska sekcija HKD Napredak podružnica Busovača organizirala je zimski pohod na Busovačke staje.Uspon od 10 km mali planinari su savladali za...

Povezane vijesti