Poveži se s nama

Politika

MARKO CRNOV (HDZ 1990); Uskoplje je primjer dobre organiziranosti iseljenih Hrvata i onih koji tu žive ali što ti vrijedi rezultat ako to politika ne prepoznaje

Objavljeno

Uskopaljski kraj na izborima u desetom mjesecu ove godine na koalicijskoj listi stranaka okupljenih oko HDZ 1990 za Sabor županije Srednja Bosna, predstavljati će Marko Crnov. Gospodin Crnov je razvojačeni vojni branitelj, bivši zapovjednik vojne policije u Uskoplju koji je nedvojbeno imao vrlo značajnu ulogu u logističkom i organizacijskom smislu prilikom uspostavljanja obrane ovih prostora i osiguranja opstanka hrvatskog naroda u vrbaskoj regiji te obnove i povratka nakon okončanja sukoba. U političkom životu općine Uskoplje uvijek je davao punu podršku zajedničkim nastojanjima za osiguranjem što boljih i povoljnijih izbornih rezultata hrvatskih strana u ovoj općini gdje je hrvatski narod relativna manjina što se pokazalo veoma važnim i značajnim u osiguranju statusa i pozicije hrvatskom narodu kao nezaobilaznom faktoru u političkom životu općine Uskoplje. O razlozima svoje kandidature za Sabor Županije Srednja Bosna dao je izjavu za naš portal;

“Hrvati u općini Uskoplje su relativna manjina u odnosu na brojnije sugrađane Bošnjake. Vi znate kako je Uskoplje zajedno s Bugojnom ratom pogođena regija s ogromnim demografskim posljedicama po hrvatski narod u vrbaskom kraju. Shodno tome općina Uskoplje je povratnička sredina s vrlo brojnom dijasporom u zapadnoj Europi. Unatoč tome uspjeli smo se organizirati u političkom životu naše općine i kao takvi predstavljamo nezaobilazan politički faktor u radu lokalne administracije.

Kao takvi, možda smo najbolji primjer organiziranosti Hrvata u domovini i jako čvrstih veza s ljudima u dijaspori što smo uspijevali pokrenuti na svim izborima u posljednje vrijeme kako bi ljudi koji žive u dijaspori ostvarili svoje biračko pravo glasanjem putem pošte. Bili smo uvjereni kako će ti rezultati biti poticaj političkom vodstvu Hrvata u BiH, a primjer dobre organiziranosti Uskoplja kako će se preslikati na druge sredine te da ćemo kao takvi biti prepoznati i na određen način podržani u našim nastojanjima i nagrađeni za uloženi trud i angažman. Primjer naše organiziranosti je bio pravi primjer kako i u nepovoljnim uvjetima, gdje objektivno živite u manjem broju kao nacionalna zajednica je moguće napraviti izborni rezultat te ojačati i sačuvati politički subjektivitet i biti važan politički faktor u lokalnoj zajednici.

Nažalost to se nije dogodilo ili se nije dogodilo na adekvatan način. Briga o Hrvatima u Uskoplju ali i u Srednjoj Bosni koji su doživjeli brojna iskušenja u posljednjih 30 godina i prošli različite križne puteve nije na zadovoljavajućoj razini osobito ako se to usporedi s općinama u Hercegovini. Slažem se s izjavom predsjednika Ilije Cvitanovića koji je rekao da je Srednja Bosna kralježnica Bosne i Hercegovine i ako ovdje uspijemo pronaći zadovoljavajuću formu u rješavanju i unaprijeđenju međunacionalnih odnosa onda je to moguće i u BiH u cjelini. Protiv sam toga da jedna stranka 30 i više godina stavlja tapiju na nacionalni interes hrvatskog naroda, a s rezultatima koji su vrlo skromni. Demokratizacija političke scene je poželjna i unutar hrvatskog nacionalnog korpusa, naravno ako to ne ide na štetu ukupnog izbornog rezultata i hrvatske nacionalne pozicije. HDZ 1990 nikada nije okrenula leđa hrvatskom čovjeku u BiH i sudjelovala u projektima na štetu svoga naroda. Predsjednik Cvitanović je mlad čovjek, a liste HDZ 1990 ispunjene su mladim i obrazovanim ljudima dostojnim da odgovore izazovima današnjice. Treba im dati podršku i to je moje opredijeljene”

Oglas

Centralna.ba

Oglas

BiH

NOVI ŠAMAR BUGOJANSKIM HRVATIMA: Selmo Cikotić negirao krivicu za ratne zločine na području Bugojna za koje ga tereti Tužilaštvo BiH

Objavljeno

Piše

Pred Sudom Bosne i Hercegovine jutros je održano ročište za izjašnjenje o krivici u predmetu Dževad Mlaćo i drugi, u kojem su se prvooptuženi Mlaćo i drugooptuženi Selmo Cikotić izjasnili da nisu krivi.

Mlaćo se za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima tereti u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva općine Bugojno, a Cikotić u svojstvu komandanta Operativne grupe Zapad Trećeg korpusa Armije RBiH.

“Nisam kriv”, izjavila su obojica optuženih pred vijećem kojim predsjedava sudija Braco Stupar, prenosi Detektor.

Inače, prema prvobitnoj optužnici u ovom predmetu je optuženi bio i Tahir Granić, ali je Sud BiH sredinom prošlog mjeseca odbio optužnicu u odnosu na osumnjičenog

Oglas

“Optuženi Dževad Mlaćo i Selmo Cikotić se terete da su tokom rata u BiH i u vrijeme oružanog sukoba između HVO i ARBiH, u vremenskom periodu od 18. jula 1993. godine do polovine aprila 1994. godine, Dževad Mlaćo kao predsjednik Ratnog predsjedništva opštine Bugojno, a optuženi Selmo Cikotić kao komandant OG Zapad ARBiH od 12. marta 1993. do 13. aprila 1994. godine, a od navedenog dana u svojstvu načelnika štaba u 7. korpusu ARBiH, za vrijeme obavljanja pomenutih dužnosti i funkcija, u okviru svojih ovlaštenja, postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, te suprotno Naredbi Predsjedništva RBiH o primjeni pravila međunarodnog ratnog prava u Oružanim snagama RBiH i Dopunskog protokola II iz 1977. godine”, stoji u optužnici.

U optužnici se dodaje da je optuženi Dževad Mlaćo naredio ubistva zarobljenika hrvatske nacionalnosti, njih 23 do 26, na način da je napravljen spisak tzv. “ekstrema” zarobljenika HVO, a potom odvođenje tih lica u prostorije BH banke, gdje su mučeni i premlaćivani, nakon čega su od strane pripadnika vojne policije odvođeni u posebne prostorije na lokalitetu Rostovo, da bi potom bili likvidirani od strane pripadnika vojne policije.

Dalje se navodi da je optuženi Selmo Cikotić propustio da preduzme sve moguće mjere u granicama svojih ovlaštenja da spriječi učinjenje krivičnih djela ubistava i nečovječno postupanje, koje su izvršene na način da su, nakon što je Dževad Mlaćo u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva opštine Bugojno, nakon 15. vanredne sjednice Ratnog predsjedištva, dana 22.07.1993. godine, kao de facto autoritet civilne i vojne vlasti na području opštine Bugojno, čije su se odluke poštovale i provodile, donio odluku da se određeni broj zarobljenika hrvatske nacionalnosti koje je označio kao “esktremni dio” tajno likvidira.

“Optuženi se tereti i da je izdavao naredbe da se zarobljena lica hrvatske nacionalnosti izvode na obavljanje prinudnih radova na prvim borbenim linijama, svjestan da je takvo postupanje nedozvoljeno i nezakonito, jer im je na takav način ugrožen život, na koji način je nečovječno postupao prema istima”, zaključuje se u optužnici.

Oglas

Nastavi čitati

Politika

U četvrtak 29.02.zakazana Svečana sjednica OV Novi Travnik

Objavljeno

Piše

29.02. svečana sjednica u povodu Dana nezavisnosti/ neovisnosti BIH

Općinsko vijeće Novi Travnik u povodu obilježavanja Dana neovisnosti/nezavisnosti BIH i Dana Civilne zaštite u četvrtak, 29.02.2024. godine, s početkom u 10:00 sati, u velikoj dvorani Općine Novi Travnik održat će svečanu sjednicu.

Svečanoj sjednici prethodit će polaganje vijenaca i to:

9:30 na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima ABIH

Oglas

9:45 na Spomen obilježju poginulim pripadnicima HVO-a i civilnim žrtvama rata

 

Nastavi čitati

BiH

Bradara sa veleposlanicom Grčke: Podrška europskom putu i nastojanja za većom gospodarskom suradnjom

Objavljeno

Piše

Novoimenovana veleposlanica Grčke u Bosni i Hercegovini Ioanna Efthymiadou posjetila je predsjednicu Federacije BiH Lidiju Bradara, s ciljem, kako je kazala, da se što prije upozna sa što više relevantnih predstavnika svih razina vlasti, a samim time i situacijom u našoj zemlji.

Kako je kazala veleposlanica, Grčka je snažan zagovaratelj proširenja Europske unije kada su u pitanju zemlje Zapadnog Balkana uključujući Bosnu i Hercegovinu koja ima realnu priliku početi pregovore. Osim toga, cilj veleposlanice Efthymiadou je osnažiti gospodarsku razmjenu BiH i Grčke te priliku vidi i u najavljenim izravnim avio linijama između ostalih i s prijestolnicama dvije zemlje kako u olakšanju poslovnih kontakata, ali i poboljšanju turizma.

Pomoć i iskustvo svoje zemlje ponudila je i u oblasti zaštite okoliša i borbe protiv zagađenja zraka te izrazila nastojanje da što skorije posjeti neke od manjih sredina u BiH te radi na povezivanju istih s određenim, kompatibilnim gradovima zemlje iz koje dolazi a opet u cilju konkretne suradnje, razmjene i novih projekata.

Predsjednica Bradara je predstavila trenutnu situaciju u Federaciji BiH, iskazala zadovoljstvo brojnim pokrenutim procesima i reformama od strane Vlade Federacije kao i naporima koje Vijeće ministara BiH čini s ciljem otvaranja pregovora o ulasku u Europsku uniju, a sve s ciljem boljeg života svih naroda i građana.

Oglas

Pohvalila je i brojne lokalne sredine na čelu s novom, mladom generacijom načelnika čije općine i gradovi već liče i sve više provode europske standarde i trendove te daju primjer kako bi BiH trebala i mogla izgledati u budućnosti.

Iskazala je uvjerenje kako se svi politički dužnosnici u BiH trebaju suzdržati od tzv. zapaljive političke retorike te širiti optimizam te raditi maksimalno unutar svojih nadležnosti pogotovo u ovako osjetljivom i velikom političkom trenutku za cijelu zemlju.

21. 2. 2024. godine

Ured za odnose s javnošću

Oglas

 

 

 

 

Oglas

 

 

 

 

Oglas

 

 

 

 

Oglas

Nastavi čitati

Politika

Sutra 34.sjednica Vlade SBK

Objavljeno

Piše

Na osnovu člana 28. Zakona o Vladi Srednjobosanskog kantona (Službene novine Srednjobosanskog kantona, broj: 5/03 – pročišćeni tekst i 14/03) i člana 9. Poslovnika o radu Vlade Srednjobosanskog kantona (Službene novine Srednjobosanskog kantona, broj 12/16 – prečišćeni tekst),


S A Z I V A M
34. sjednicu Vlade Srednjobosanskog kantona, za četvrtak, 22. 2. 2024. godine, u 9 sati

DNEVNI RED

1. Zapisnik sa 33. sjednice Vlade Srednjobosanskog kantona – sekretar Vlade
2. Izvještaji o radu ministarstava za 2023. godinu
a) Ministarstvo unutrašnjih poslova
b) Ministarstvo pravosuđa i uprave
c) Ministarstvo finansija
d) Ministarstvo privrede
e) Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova
f) Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva
g) Ministarstvo zdravstva i socijalne politike
h) Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta
3. Izvještaji o radu uprava i upravnih organizacija za 2023. godinu
a) Kantonalna uprava za branioce
b) Kantonalna uprava za civilnu zaštitu
c) Kantonalna uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove
d) Kantonalni zavod za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa
e) Kantonalni arhiv
f) Kantonalna direkcija za puteve
4. Izvještaji o radu ureda i službi za 2023. godinu
a) Stručna služba Vlade
b) Služba za zajedničke poslove
c) Ured za zakonodavstvo Vlade
d) Kabinet premijera Kantona
e) Ured za javne nabavke za potrebe korisnika budžeta SBK/KSB
f) Ured za evropske integracije, fondove odnose s javnošću i kvalitetu prema međunarodnom standardu
5. Izvještaj o realizaciji Akcionog plana Vlade Kantona za sprječavanje korupcije i radu Tima Vlade Kantona za sprječavanje korupcije za 2023. godinu – Koordinator Tima za sprječavanje korupcije
6. Program rada Agencije za privatizaciju za 2024. godinu – Agencija za privatizaciju
7. Plan aktivnosti na sprovođenju Zakona o javno-privatnom partnerstvu Srednjobosanskog kantona za 2024. godinu – Ministarstvo privrede
8. Mišljenje o inicijativi za autentično tumačenje odredbi Zakona o porezu na promet nekretnina i Zakona o porezima – Ministarstvo finansija
9. Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Službe za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona – Služba za zapošljavanje
10. Odluka o izmjenama i dopunama Statuta Službe za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona (saglasnost) – Služba za zapošljavanje
11. Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Službe za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona (saglasnost) – Služba za zapošljavanje
12. Prijedlog odluke o usvajanju Programa korištenja sredstava sa kriterijima raspodjele sa pozicije „Tekući transferi neprofitnim organizacijama – REZ-u“ za 2024. godinu – Ministarstvo privrede
13. Prijedlog odluke o usvajanju Programa korištenja sredstava sa kriterijima raspodjele sa pozicije „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – poticaji privredi“ za 2024. godinu – Ministarstvo privrede
14. Prijedlog odluke o usvajanju Programa korištenja sredstava sa kriterijima raspodjele sa pozicije „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – za podršku razvoju preduzetničkih zona“ za 2024. godinu – Ministarstvo privrede
15. Prijedlog odluke o usvajanju Programa korištenja sredstava sa kriterijima raspodjele sa pozicije „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – za javno privatno partnerstvo“ za 2024. godinu – Ministarstvo privrede
16. Prijedlog odluke o usvajanju Programa korištenja sredstava sa kriterijima raspodjele sa pozicije „Tekući transferi neprofitnim organizacija“ za 2024. godinu – Ministarstvo privrede
17. Prijedlog odluke o usvajanju Programa korištenja sredstava sa kriterijima raspodjele ostvarenih od naknada za tehničke preglede vozila za 2024. godinu – Ministarstvo privrede
18. Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterija za raspodjelu sredstava sa pozicije „Tekući transferi neprofitnim organizacijama – akademijama“ za 2024. godinu – Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta
19. Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterija za raspodjelu sredstava sa pozicije „Tekući transferi za mlade“ za 2024. godinu – Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta
20. Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterija za raspodjelu sredstava sa pozicije „Tekući transferi pojedincima za naučne radove“ za 2024. godinu – Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta
21. Prijedlog odluke o raspodjeli sredstava za visoko obrazovanje za 2024. godinu – Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta
22. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti osnovnim školama za raspisivanje konkursa za popunu radnih mjesta za školsku 2023/24. godinu (OŠ „Kaonik“ Busovača i drugi) – Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta
23. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti srednjim školama za zaključivanje ugovora o djelu za obavljanje poslova upražnjenih radnih mjesta za školsku 2023/24. godinu (MSTŠ „Travnik“ Travnik i drugi) – Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta
24. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti osnovnim školama za zaključivanje ugovora o djelu za obavljanje poslova upražnjenih radnih mjesta za školsku 2023/24. godinu (OŠ „Kaonik“ Busovača i drugi) – Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta
25. Prijedlog odluke o izvršenju neplaniranih sredstava u Budžetu Srednjobosanskog kantona za 2024. godinu – Ministarstvo finansija
26. Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava za nabavku mobilnog uređaja – Skupština Kantona
27. Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava za nabavku diskova za server sa konfiguracijom – Ministarstvo unutrašnjih poslova
28. Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava za nabavku računarske opreme za potrebe OŠ „Drvetine“, Bugojno – Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta
29. Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava za nabavku slušalica – Ministarstvo privrede
30. Prijedlog odluka o davanju saglasnosti za nabavku roba i usluga za potrebe MUP-a – Ministarstvo unutrašnjih poslova
a) za izradu projekta zgrade PS Fojnica
b) za izradu izvedbenog projekta zgrade PS Fojnica
c) za veterinarske usluge
d) za održavanje vozila van garantnog roka
e) za izmještanje podzemnog električnog kabla
f) za održavanje prijenosa signala za video nadzor grada Viteza
g) za održavanje i popravku računarske opreme
h) za korištenje sportske dvorane
i) za reviziju projekta PS Busovača
j) za nabavku rezervnih dijelova za računarsku opremu
k) za nabavku usnika za alkometre
l) za nabavku potrošnog materijala za foto printer
m) za nabavku materijala
n) za nabavku filtera za gas maske
31. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za nabavku uredskog namještaja – Ministarstvo pravosuđa i uprave
32. Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti za nabavku električne energije za Kantonalni sud u Novom Travniku – Ministarstvo pravosuđa i uprave
33. Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti za nabavku policijskih uniformi – Ministarstvo unutrašnjih poslova
34. Saglasnost za nabavku roba i usluga za potrebe škola – Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta
35. Saglasnost za nabavku roba i usluga za potrebe Ureda za javne nabavke – Ured za javne nabavke
a) za nabavku licenci za Microsoftove proizvode i usluge
b) za usluge ispisa i upravljanja sistemom ispisa
36. Saglasnost na Odluku o izuzeću od primjene Zakona o javnim nabavkama BiH – Ministarstvo pravosuđa i uprave
37. Saglasnost za prenamjenu sredstava dodijeljenih Domu zdravlja Busovača– Ministarstvo zdravstva i socijalne politike
38. Saglasnost za plaćanje računa za nabavku plina za potrebe MUP-a – Ministarstvo unutrašnjih poslova
39. Saglasnost za plaćanje računa za štampanje Službenih novina SBK/KSB – Stručna služba Vlade
40. Saglasnost na Sporazum o poslovnoj saradnji između Vlade Kantona i Internacionalnog Univerziteta Travnik i Saobraćajnog fakulteta Travnik – Kabinet premijera Kantona
41. Izvještaj o korištenju sredstava tekuće rezerve Budžeta Srednjobosanskog kantona za 2023. godinu – Ministarstvo finansija
42. Izvještaj Općine Vitez o utrošku doniranih sredstava za oblast civile zaštite – Kantonalna uprava za civilnu zaštitu

Oglas

PREMIJER KANTONA
Tahir Lendo dipl. ing.

Nastavi čitati

BiH

Održana sjednica Predsjedništva HNS-a: nastavljamo predvoditi europsku integraciju BiH, pozivamo na dogovor i usvajanje reformskih zakona

Objavljeno

Piše

Danas je u Mostaru održana osma sjednica Predsjedništva HNS-a BiH na kojoj je govoreno o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, aktivnostima vezanima za izmjene izbornog zakonodavstva te otvaranju pregovaračkog procesa s Europskom unijom. Dužnosnici su također razgovarali o stanju u elektro-energetskom sektoru te kulturi i obrazovanju.
Naznačeno je kako je usvajanjem Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti na Domu naroda 16. veljače napravljen važan iskorak za europsku Bosnu i Hercegovinu, u čemu su hrvatski dužnosnici imali ključnu ulogu. Izraženo je očekivanje za što skorijim postizanjem dogovora političkih lidera i usvajanjem preostalih reformskih zakona koji će pomoći da BiH u ožujku ostvari otvaranje pregovora s EU.
Ključnim je istaknuto usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH. Time bi se, kako je kazano, stabilizirao unutarnji politički dijalog i vratilo međusobno povjerenje, prvenstveno u Federaciji BiH, koje je narušeno destruktivnom praksom preglasavanja hrvatskoga naroda. Odbacivanjem konstruktivnih i ustavno utemeljenih rješenja pod krinkom žurno potrebnih ustavnih izmjena odlaže se i izbjegava rješavanje jednog od najbitnijih unutarnjih pitanja – kazano je.
Dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora pozvali su političke lidere na dijalog i kompromis, kao i poštivanje ustavne arhitekture i prava tri konstitutivna naroda. Suradnja legitimnih predstavnika sva tri naroda preduvjet je za sve odluke koje će omogućiti da se u ožujku ostvari otvaranje pregovora s Europskom unijom.
Razgovarano je i o energetskoj diverzifikaciji te planovima za poticanje kulture i obrazovanja u BiH koji zahtijevaju potporu sa svih razina vlasti. Naglašeno je kako BiH mora postići značajne iskorake u elektro-energetskoj oblasti te isto iskoristiti kao povijesnu šansu za gospodarski i socijalni razvoj.
U pogledu kulture i obrazovanja, razmatrani su projekti od strateške važnosti za unaprjeđenje kulturne scene diljem BiH, kao i unaprjeđenje obrazovanja. Predsjedništvo HNS BiH na današnjoj je sjednici prihvatilo izvješće o aktivnostima Radne skupine Glavnog vijeća HNS BiH koja se bavi pitanjem ustanova kulture i znanosti od značaja za (F)BiH.

Ured za informiranje HNS-a

Nastavi čitati

BiH

Stanivuković najvjerojatniji kandidat za gradonačelnika Banja Luke

Objavljeno

Piše

Gradonačelnik Banje Luke i predsjednik Gradskog odbora PDP-a Draško Stanivuković poručio je da ima podršku stranke i da će opet biti kandidat, te da ga ne brinu kokodakanja onih koji ne misle dobro partiji. 
Stanivuković je ovo izjavio komentirajući jučerašnje priopćenje dvojice potpredsjednika PDP-a Igora Crnatka i Milka Grmuše u kojem su “pobili” njegovu raniju izjavu da će biti kandidat za gradonačelnika.Kolegijum Predsjedništva PDP-a, Predsjedništvo PDP-a i Glavni odbor PDP-a organi koji u skladu sa Statutom PDP-a mogu donijeti odluku o kandidatu PDP-a za gradonačelnika Banje Luke do kraja februara ove godine, rekli su u zajedničkoj izjavi Crnadak i Grmuša.

Naveli su i to da se u Gradskom odboru PDP-a Banja Luka sprovode unutarstranački izbori, te da u glasanju za kandidata za gradonačelnika Banje Luke na sastanku u petak nije učestvovao nitko od članova najužeg rukovodstva PDP-a koji su iz Banje Luke, ni predsjednik PDP-a, ni počasni predsjednik PDP-a, kao ni bilo koji od tri potpredsjednika PDP-a.

Stanivuković im danas odgovara da je nakon sjednice Predsjedništva Gradskog odbora PDP-a jasno navedeno da je jednoglasno predložen kao kandidat za gradonačelnika.

Dakle, nisam uopšte osporio to da konačnu odluku donosi Predsjedništvo i Glavni odbor PDP-a, niti sam osporio proceduru. Jasno sam naveo da će se u narednom periodu o istom pitanju izjasniti svih 57 mjesnih odbora PDP-a Banja Luka, istakao je Stanivuković.

Oglas

On kaže da to što pojedinci ne dolaze ili dolaze rijetko na sjednice Predsjedništva Gradskog odbora PDP-a Banjaluka, iako se uredno pozivaju, nije na njemu da komentira.

Stanivuković ističe da je sjednica Predsjedništva Gradskog odbora PDP-a Banja Luka sazvana legalno, svi su o tome bili obaviješteni, a na njoj su bila prisutna dvojica potpredsjednika i sekretar, te su imali potreban kvorum

Na sjednici smo imali dvije teme: kandidatske liste za odbornike i kandidatura za gradonačelnika. Usaglašeno je da će jedini kandidat ispred Gradskog odbora PDP-a biti sadašnji i budući gradonačelnik koji sjedi ispred vas,  istakao je Stanivuković.

Na pitanje zašto je toliko siguran u to s obzirom na priopćenje Crnatka i Grmuše, Stanivuković je odgovorio da je ono bilo neozbiljno s njihove strane.

Oglas

Obojica su starija od mene 10 ili čak 20 godina. Neki imaju političke karijere koliko ja imam godina i služe se tako neozbiljnim stvarima. Ako smo jedna stranka, a jesmo, onda se sjedne i razgovara. Na tu sjednicu su bili pozvani svi i nije moje da dovodim ljude na nju, rekao je Stanivuković.

On je dodao da je Gradski odbor PDP-a Banja Luka najveći rezultat u povijesti njegovog postojanja u ovom gradu ostvario prije četiri godine, kada je on postao gradonačelnik.

Prije toga, ističe Stanivuković, PDP je u Banjoj Luci imao tri odbornika, a sada sedam.

On kaže da Banja Luka ide dobrim putem, te da rezultati o tome sve govore.

Oglas

Stanivuković nije želio da detaljnije komentira  izjave Crnatka i Grmuše, ističući da će se ovaj put suzdržati od “suvišnih riječi”.

Ako neko s druge strane bude previše provocirao reći ću sve što imam. Međutim, umjetnost je prećutati i ovdje ću se zaustaviti. Te njihove poruke najmanje štete meni personalno, čak ne mogu nikako da mi naštete. Dok neki ljudi daju jedno saopštenje ja obiđem deset terena i tako 10 godina,  istakao je Stanivuković.

On je na kraju dodao da je epilog cijele priče taj da će on biti kandidat PDP-a i drugih koalicijskih partnera na ovim izborima.

Podržaće me jednoglasno Gradski odbor i Predsjedništvo Gradskog odbora PDP-a. Imam snagu i stabilnu većinu da sav taj proces i proceduru završim u sopstvenoj stranci. Imaću snažne i stabilne koalicione partnere. Ubjedljivo ću opet pobijediti na izborima, kategoričan je Stanivuković.

Oglas

On je istakao da kritike, pa čak i od stranačkih kolega, “doživljava na lagan i mekan način jer zna šta treba da uradi”.

Razlika između mene i drugih je jer radim ćutke, a drugo je što neki kokodaču i idu u medije. To je nečija slabost kada se moraju obračunavati na taj način. Dokaz da oni to rade vrlo pogrešno jeste da se tome najviše raduju oni koji nas politički ne vole, u prvom redu SNSD. Ako žele loše stranci neka nastave tako, a ako žele dobro neka ćute i riješe to unutar PDP-a, poručio je Stanivuković.

Izvor: Klix.ba

Oglas

Nastavi čitati

Politika

Ovo su svi izabrani članovi Hrvatskog demokratskog saveza!

Objavljeno

Piše

POPIS SVIH IZABRANIH U PREDSJEDNIŠTVO, GLAVNI I NADZORNI ODBOR HDS-A!

Predsjedništvo HDS-a:

 

IVO TADIĆ -Predsjednik,

Oglas

 

ZDRAVKO MAROŠEVIĆ -Zamjenik predsjednika,

 

Dopredsjednici:

Oglas

ANTO PEŠIĆ, VALENTINA TROGRLIĆ, dr. ANTONIO ŠIMUNOVIĆ, ANTE KELAVIĆ, ANDREJ KAJIĆ.

 

Članovi Predsjedništva:

SANDRA KOMŠO, ANTO PERKOVIĆ, MARIJANA JOZINOVIĆ, JOSIP LOVRIĆ, VEDRANA DUGONJIĆ, ROBERT BOŠNJAK, VALENTINA ĐURIČIĆ, DAMIR JUKIĆ, IVAN TOMIĆ, MARKO TOMAS, MIROSLAV STAPIĆ, IVAN LUKIĆ, PERICA PERIĆ, NIKOLA SPAJIĆ.

Oglas

 

Glavni odbor HDS-a: 21 član Predsjedništva + članovi:

MARIJA PAVLOVIĆ, DANIJEL ŽUTIĆ, ANTUN PERIĆ, IRENA JUKIĆ, TOMISLAV JOZINOVIĆ, TAMARA MARJANOVIĆ, ŽELJKO ŠUMIĆ, RUŽA MILIČEVIĆ, JOSIP ANTOLOVIĆ, SUZANA PAPIĆ ŠIRIĆ, MARIO ŠUPUKOVIĆ, BRANIMIR BIRČIĆ, MARINA ŠIMIĆ, STJEPAN ILIĆ, MARIJA CVITANOVIĆ, MATO ADŽIĆ, IVAN LOVRIĆ, BRUNO JOZINOVIĆ, DRAGO ANTOLOVIĆ, DANIJEL RADIĆ, IVANA TADIĆ, IVICA ANDRIĆ, ANTON SPAJIĆ, EMILIJA ANTOLOVIĆ, MARIO KAJIĆ, JOSIP MARKOVIĆ, NIKOLA JOZINOVIĆ, FRANJO TROGRLIĆ.

 

Oglas

Nadzorni odbor HDS-a:

 

GORAN GARIĆ -predsjednik,

RUŽA PERKOVIĆ -član,

Oglas

DANIJEL PEŠIĆ -član.

Nastavi čitati

BiH

Borjana Krišto sudjelovala na otvaranju 60. konferencije o sigurnosti u Minhenu

Objavljeno

Piše

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH je naglasila važnost suradnje s europskim partnerima i kontinuirane potpore država članica EU kako bi Bosna i Hercegovina ostala na europskom putu, te važnost regionalne suradnje u osiguranju mira i stabilnosti, što je ključ za napredak BiH i cijele regije, stoji u priopćenju.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sudjelovala je na otvaranju 60. konferencije o sigurnosti u Minhenu.

Ključne teme o kojima se raspravljalo na panelima su uloga Europe u sigurnosti i obrani, novim vizijama globalnog poretka, te o sigurnosnim implikacijama klimatskih promjena.

Krišto je sudjelovala na panel diskusiji „Povećanje kolača: globalni poredak koji funkcionira za sve“, na kojoj su panelisti bili: glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, predsjednik R. Gane Nana Addo Dankwa Akufo Accra, predsjednik R. Kolumbije Gustavo Francisco Petro Urrego i premijerka Barbadosa Mia Amor Mottly.

Oglas

Također je sudjelovala na panel diskusiji „Sjedinjene Američke Države u svijetu“, na kojoj je glavni panelist bila zamjenica predsjednika SAD-a Kamala Harris.

Krišto se na marginama konferencija susrela s predsjednikom R. Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom vanjskih poslova R. Austrije Alexanderom Schallenbergom i ministrom vanjskih i europskih poslova R. Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom, te održala odvojene bilateralne susrete s potpredsjednicom Europske komisije Dubravkom Šuicom i delegacijom Vlade Republike Hrvatske koju je predvodio premijer Andrej Plenković, a u kojoj je bio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić.

Tijekom sastanaka razgovarano je o europskom putu Bosne i Hercegovine, reformskim procesima, sigurnosnim izazovima i regionalnoj suradnji.
Predsjedateljica Vijeća ministara BiH je naglasila posvećenost Bosne i Hercegovine ostvarenju našeg ključnog vanjskopolitičkog cilja punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Informirala je sugovornike o postignućima Vijeća ministara BiH u provedbi reformi u različitim sektorima. Istaknula je važnost suradnje s europskim partnerima i kontinuirane potpore država članica EU kako bi Bosna i Hercegovina ostala na europskom putu, te važnost regionalne suradnje u osiguranju mira i stabilnosti, što je ključ za napredak BiH i cijele regije.
Informirala je sugovornike  da je Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jučer podržao Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, čime je ispunjen još jedan uvjet za otvaranje pregovora s Europskom unijom.

Izvor: Vijeće ministara 

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Usvojen zakon o sprečavanju pranja novca

Objavljeno

Piše

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jednoglasno su izglasali Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji je jedan od tri uslova za otvaranje pregovora s EU u martu.
Treba istaći da su hitnu sjednicu sazvali opozicioni delegati u Domu naroda PSBiH.

Zakon je ranije po hitnoj proceduri usvojen u Predstavničkom domu BiH, ali su ga poslanici SNSD-a bez ijedne riječi i obrazloženja, oborili u Domu naroda uprkos tome što ga je pripremio DNS-ov ministar Nenad Nešić.

Zbog toga je moralo doći do dodatnog usaglašavanja kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH nakon čega je ponovo upućen u Dom naroda po hitnoj proceduri.

Osim što je ovaj zakon, pored zakona o sudovima i zakona o sukobu interesa, jedan od prioriteta EU kako bi konačno dobili otvaranje pregovora, a što smo propustili da dobijemo u decembru, on je također važan i kako bi spriječili negativan izvještaj Komiteta eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL).

Oglas

Delegacija MONEYVAL-a boravi u BiH od 12. februara upravo s ciljem ocjene napretka BiH iz ove oblasti, a za šta nam je bilo neminovno usvajanje zakona.Brojne delegacije EU i SAD-a su tokom ovog mjeseca također bile u BiH. Naime, prije zasjedanja Evropskog vijeća u decembru prošle godine, Evropska komisija je BiH dala uslovnu preporuku za otvaranje pregovora, stoga su delegacije bile u BiH kako bi nam detaljnije precizirali šta je potrebno za konačno otvaranje pregovora.

Jasno su istaknuli da su nam potrebni ispunjeni 3+1 prioriteti, a do sada je već usvojeno otvaranje pregovora s Frontexom. Osim zakona o pranju novca, potrebno je da lideri na državnom nivou postignu saglasnost i o zakonu o sudovima i zakonu o sukobu interesa, međutim uslovljavanje i posljednje poruke koje dolaze s vrha ne ulijevaju optimizam.

Dragan Čović je pokušao u prioritete EU progurati i svoje želje za izmjenu Izbornog zakona BiH u dijelu izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. To mu je i uspjelo u jednom dijelu NiP-a, međutim iz Naše stranke, kao i pojedinci iz SDP-a poručili su da ne podržavaju izmjene Izbornog zakona BiH bez izmjena Ustava BiH.

Zatim su Čović i Dodik pokušali svaliti krivicu na Trojku zbog izostanka napretka na EU putu, nakon čega se javila Američka ambasada i poslala poruku Dodiku da je on jedini krivac za to. Dodik je odgovorio kontranapadom pa je u svojim medijima predstavio Ambasadu SAD-a kao rušitelja evropskog puta BiH.

Oglas

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Sportprije 3 sata

VITEZ: U subotu završna ceremonija projekta “Vitez pliva”

U subotu 24.02.2024. održava se završna ceremonija projekta “Vitez pliva” koji se implementira u okviru Regionalnog programa lokalne demokracije na...

Društvoprije 6 sati

U petak u Travniku predstavljanje knjige „Gospodarski potencijali Lašvanske doline“

Europski dom u Bosni i Hercegovini iz Viteza i Udruga „Klik“ iz Travnika organiziraju predstavljanje knjige „Gospodarski potencijali Lašvanske doline“,...

Servisne informacijeprije 6 sati

Novi Travnik: Obavijest o poligonskom gađanju

BNT – Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik obavještava građane da će  u  dane  22. i 23. 02. 2024....

BiHprije 6 sati

Ismet Gavrankapetanović ipak nije dobio saglasnost za funkciju direktora KCUS-a

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac i zvanično nije dao saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a, saznaje Klix.ba....

BiHprije 7 sati

Objavljujemo detalje ubistva u Tuzli: Mađar udavio suprugu!

U prigradskom naselju Lipnica nadomak Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Muškarac je, kako je saopćeno, ubio ženu. Kako su kazali...

Sportprije 7 sati

Dinamo je ranije objavio da je rasprodao stadion. Sad je otvorio novu tribinu

DINAMO u četvrtak s početkom u 18:45 sati na Maksimiru dočekuje Betis u uzvratnoj utakmici playoff knock-out runde UEFA Europa...

Svijetprije 7 sati

Dogovorena gradnja novog stadiona na Maksimiru. Objavljeni detalji sporazuma

POSTIGNUT je dogovor o zemljištu na kojemu se treba graditi Dinamov stadion. Vlada će danas potpisati dva sporazuma o razumijevanju,...

Sportprije 7 sati

Evo kad i s kim hrvatski rukometaši igraju kvalifikacije za Olimpijske igre

Tri tjedna uoči početka olimpijskih kvalifikacija za rukometaše Svjetska rukometna federacija (IHF) objavila je satnicu natjecanja u svakoj od tri...

Oglas
Oglas
LM