Poveži se s nama

Politika

Marija Selak Raspudić svojom torbom privukla pozornost u saboru

Objavljeno

Marija Selak raspudić privukla je pažnju torbom u saboru.

Zastupnica Mosta pojavila se s platnenom torbom s likom Mire Bulja te tako iskoristila priliku da se pohvali uspjehom svoje stranke u Sinju gdje je Bulj izabran za gradonačelnika. U sabornici je zastala pred fotografima i istaknula detalj na torbi, prenosi Index.hr.

Inače, u saboru se danas raspravljao o opozivu ministra zdravstva Vilija Beroša.

Centralna.ba

Oglas

BiH

Nikšić za BHRT: Državna imovina je pitanje države BiH, ako SNSD nastavi uslovljavati, nema dalje razgovora

Objavljeno

Piše

Smatram da bi bilo svrsishodnije, bolje za sve u Bosni i Hercegovini, da mi sjednemo, dogovorimo i donesemo zakon o državnoj imovini u skladu sa odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, govori u intervjuu “Jedan” premijer Federacije BiH i lider Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić.

Nikšić dodaje da ono što je OHR do sada uradio na pripremi zakona, pokazuje da se vodi računa o državi Bosni i Hercegovini i institucijama Bosne i Hercegovine.

Taj zakon mora da bude u skladu sa europskim standardima. Ne dolazi u obzir, što se tiče SDP-a BiH, a siguran sam i Trojke, da pristanemo da se u Ustavnom sudu odlučuje  po nacionalnoj osnovi. Nama je potpuno jasno kad dođemo u situaciju da ispunjavamo uslove na putu prema Evropskoj uniji, da ne možemo biti članica a da imamo strane sudije u Ustavnom sudu. Međutim, to je jedan dugotrajan proces i kad ćemo doći do toga, vidjećemo,pojašnjava Nikšić.

Predsjednik SDP-a BiH ponavlja kako je Trojka do sada pokazala da nije podložna ucjenama i uvjetovanjima. Ono što rade je, kaže, traženje rješenja kroz razgovore i određene kompromise.

Alternativa razgovorima i kompromisima je blokada svega u državi Bosni i Hercegovini, zadržavanje statusa quo i ja smatram da bi takva situacija išla u prilog samo onima koji ne vole ovu državu, koji žele da pokažu da Bosna i Hercegovina kao država nije moguća, navodi Nikšić.

Odgovarajući na prozivke da Trojka sa partnerima iz Republike Srpske razgovara u vrijeme kada iz tog entiteta stižu stalne prijetnje i gotovo ratna retorika, Nermin Nikšić uzvraća da se ne radi o nečemu novom.

Čim nešto nije uredu imamo priču o referendumu, otcjepljenju, udare na ustavni poredak, udare na Ustavni sud Bosne i Hercegovine, institucije Bosne i Hercegovine. To je nešto što imamo latentno na političkoj sceni, ali smo u posljednje vrijeme uspjeli i pored toga da neke stvari pomjerimo s mrtve tačke, govori, između ostalog, u intervjuu “Jedan” premijer Federacije Bosne i Hercegovine i lider Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić.

Izvor: BHRT

Nastavi čitati

BiH

Visoki predstavnik nametnuo izmjene Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari

Objavljeno

Piše

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, na press konferenciji za medije u Memorijalnom centru potočari iskoristio je bonske ovlasti.

Schmidt e nametnuo izmjene Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. Zakon je donesen 2007. godine kada je visoki predstavnik u BiH bio Christian Schwarz –Schilling.

Izmjene podrazumijevaju proširenje ovlasti Memorijalnog centra što će značiti i otvaranje novih departmana, piše Avaz.

Uskoro opširnije.

Nastavi čitati

BiH

Dragan Čović posjetio OO HDZ-a Vitez

Objavljeno

Piše

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović danas boravi u službenom posjetu Općini Vitez gdje se sastao s općinskim načelnikom Borisom Marjanovićem. Uz načelnika Marjanovića sastanku je nazočio i ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi Županije Središnja Bosna Anto Matić.

Uz radni sastanak s načelnikom općine Vitez, održan je i radni sastanak s članovima Općinskog odbora HDZ BiH Vitez.

Općinski načelnik i predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Vitez, Boris Marijanović na početku susreta govorio je o stanju u Općini Vitez. Istaknuo je infrastrukturne i druge razvojne projekte koji su u tijeku te je govorio i o drugim aktualnim projektnim aktivnostima, kao i infrastrukturnim planovima općine Vitez u sljedećem razdoblju. Istaknuo je kako se i pojedini projekti provode i uz potporu viših razina vlasti.

Tijekom sastanka dr. Čoviću predstavljen je detaljni presjek stanja u općini Vitez, te svi detalji vezani u funkcioniranje i aktivnosti HDZ-a BiH u Vitezu, s osvrtom na provedeni unutarstanački izborni proces.

Predsjednik Čović nazočne je informirao o aktualnoj političkoj situaciji u BiH kao i aktivnostima svih razina vlasti. Istaknuo je kako međusobnom suradnjom lokalne i viših razina vlasti, od županijske preko federalne do državne, treba pomoći razvoju projekata u Vitezu te iskazao neupitnu potporu svim projektima koje lokalna zajednica smatra prioritetnima.

Nastavi čitati

BiH

Nasilje nad ženama na “parlamentarni” način

Objavljeno

Piše

Goruća tema posljednjih mjeseci u našoj državi je nasilje nad ženama. Svjedoci smo stravičnih premlaćivanja i ubojstava žena, koji zgražavaju širu javnost.

Nastavi čitati

Politika

Stjepan Dujo i Dragan Čović obišli gradilište Srednje škole u Novom Travniku

Objavljeno

Piše

Načelnik Novog Travnika Stjepan Dujo i predsjednik HDZ BIH Dragan Čović danas su u pratnji direktorice Srednje Škole Dražane Hegediš obišli radove na gradilištu nove Srednje škole Novi Travnik.

Čović je oduševljen planom i rasporedom učionica i ureda, te je obečao pomoć da se radovi privedu kraju.

Nastavi čitati

BiH

Vijećnik iz Usore uvidio mane stranke, napustio Devedestku i priključio se stranci HDZ BIH

Objavljeno

Piše

Jučer 14. rujna 2023. godine održana je redovita sjednica Općinskoga vijeća Općine Usora. Sve točke dnevnog reda su nakon kraćih rasprava usvojene i to gotovo sve jednoglasno.

Na sjednici je dosadašnji vijećnik i član kluba vijećnika HDZ 1990 Goran Ivić napustio spomenuti klub i stranku, te pristupio našem klubu vijećnika.

Kao razloge kratko je naveo kako smatra da rad koji radi HDZ BiH u Usori u ovih proteklih godina je upravo za dobrobit svih žitelja Usore i jednostavno je procjenio da svojim glasom želi davati podršku daljnjem radu i razvoju Usore.

Na posljetku se zahvalio dosadašnjim stranačkim kolegama na suradnji.

OO HDZ BiH Usora, Klub vijećnika HDZ BiH u Općinskom vijeću Općine Usora se zahvaljuje na prepoznavanju našeg rada i vjerujemo kako će i zajednički rezultati u narednim godinama i dalje biti na dobro žitelja Usore i u konačnici sve bolji i značajniji.

Nastavi čitati

BiH

Vlada SBK: Naloženo zapošljavanje 17 mladih liječnika s evidencije Zavoda

Objavljeno

Piše

Srednjobosanski kanton pokušat će zadržati mlade liječnike s područja SBK kojih se u zadnje vrijeme čak 17 prijavilo na evidenciju Službe za zapošljavanje.

Tako je Vlada SBK na današnjoj sjednici u Travniku donijela zaključak kojim je obvezala Ministarstvo zdravstva i socijalne politike, Zavod za zdravstveno osiguranje i Službu za zapošljavanje da nađu modalitet zapošljavanja tih liječnika.

– Mi smo nakon korone u jednom kratkom razdoblju na evidenciji Službe za zapošljavanje u KSB dobili 17 mladih liječnika, koji su vrijednost za ovaj kanton i želja Vlade je da ih sve zadržimo u javnim ustanovama u našem kantonu. S tom željom mi smo danas donijeli zaključak da zadužimo Ministarstvo zdravstva i socijalne politike, Zavod za zdravstveno osiguranje i Službu za zapošljavanje da naprave program zapošljavanja svih 17 mladih liječnika – rekao je premijer KSB Tahir Lendo.

Kantonalni ministar zdravstva Anto Matić dodao je kako dugo vremena nije bilo nezaposlenih liječnika, pa su srednjobosanske zdravstvene ustanove svoj kadar popunjavali liječnicima iz drugih kantona.

– Interes je da zadržimo sve mlade liječnike na području kantona. Istini za volju, u zadnje vrijeme dosta je liječnika iz drugih kantona došlo raditi kod nas, tako su se složile stvari da u to vrijeme na Zavodu nije bilo ovakvih liječnika podrijetlom iz ovog kantona, nego su ljudi zapošljavani iz Tuzlanskog i drugih kantona. Probat ćemo dati priliku ovim mladim ljudima da ostvare svoje prvo zaposlenje – rekao je Matić.

Nastavi čitati

Politika

Snažna podrška: Vlada ŽSB izdvaja više od 2,1 milijuna KM poticaja za poduzeća i obrte

Objavljeno

Piše

Vlada Županije Središnja Bosna danas je donijela značajnu odluku koja će podržati lokalno gospodarstvo. Više od 2,1 milijuna maraka bit će raspoređeno kao poticaji za poduzeća i obrte na području Županije Središnja Bosna.

Iz Vlade ŽSB ističu da je ovaj značajan financijski poticaj usmjeren prema gospodarstvu s ciljem poticanja ekonomskog razvoja. Županija Središnja Bosna je za ovu svrhu osigurala ukupno više od 5,5 milijuna KM, a današnjom odlukom Vlade ŽSB, 2,1 milijun KM bit će odmah dodijeljen kako bi se podržali različiti sektori.

Kada razmotrimo raspodjelu poticaja po gospodarskim granama, primjećujemo raznolikost podržanih sektora. Za drvoprerađivačku industriju izdvojeno je 351.230,00 KM, dok metalna industrija dobiva 497.990,00 KM. Industrija tekstila, kože i obuće također će imati značajan poticaj s iznosom od 333.700,00 KM. Tehnološki sektor također neće biti zapostavljen, budući da mu je dodijeljeno 22.728,00 KM. Za ostale industrijske grane predviđeno je 638.400,00 KM. Osim toga, značajna financijska sredstva od 272.500,00 KM rezervirana su za podršku obrtnicima.

Tijekom rasprave na sjednici, Vlada ŽSB prepoznala je potrebu za inovacijama u programu podrške gospodarstvu. Shvaćajući da strategija razvoja mora biti usmjerena prema ciljanim sektorima koji će donijeti održiv rast županije i potaknuti zapošljavanje, zaključili su da je potrebno preispitati način dodjele sredstava kako bi se izbjegle sitne potpore koje nemaju značajan utjecaj na razvoj.

Današnje izdvajanje značajnih financijskih sredstava za poticaje gospodarstvu odražava predanost Vlade ŽSB kontinuiranoj podršci društvu i razvoju Županije Središnja Bosna. Ovaj korak predstavlja jasnu viziju ŽSB-a kao mjesta ugodnog života, razvoja i napretka za sve građane.

Nastavi čitati

BiH

U Uzdolu obilježena 30.obljetnica stravičnog zločina nad Hrvatima

Objavljeno

Piše

Polaganjem vijenaca pred spomen obilježjem hrvatskim žrtvama, u memorijalnom centru u Uzdolu te misom zadušnicom koju je ispred župne crkve u Uzdolu predvodio don Pavo Jurišić, danas 14. rujna na blagdan Uzvišenja svetog Križa, obilježena je 30. obljetnica stravičnog zločina kojeg su pripadnici Armije BiH počinili nad Hrvatima župe Uzdol u općini Prozor/Rama.

Prije početka sv. mise, žrtvama Uzdola poklonili su se članovi obitelji, predstavnici braniteljskih udruga te brojno izaslanstvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodog sabora BiH koje je predvodila Lidija Bradara, dopredsjednica HDZ-a BiH i predsjednica Federacije BiH, uz izaslanstvo dužnosnika izvršne i zakonodavne vlasti svih razina u BiH.

„Uzdol je otvorena rana koja krvari i nakon 30 godina sabrane tuge, ocvalih proljeća i sumornih jeseni u ovom mirnom mjestu u kojemu vrijeme ne liječi rane, u kojemu su i suze presušile. Već 30 godina okupljamo se ovdje na blagdan Uzvišenja Križa Gospodinova oko uzdolskog križa. Okuplja nas ljubav prema Bogu i čovjeku ali i sjećanje na žrtve koje su ubili pripadnici Armije RBiH. Nisu oni došli odnekud, oni su rasli u ovoj u zemlji, u njima je tinjala mržnja koja je bila u stanju ubiti staricu Lucu i njezinu unuku Jadranku“, kazao je u svojoj propovjedi don Pavo Jurišić. On je istaknuo i kako je u BiH i dalje na djelu selektivna pravda u kojoj sve žrtve nisu jednake.

„Ono što mi želimo je da pravna država zaista fuknkcionira i da svi počinitelji i nalogodavci ovakvih zločina budu kažnjeni i privedni pred lice pravde. Naravno, naša je trajna zadaća ne zaboraviti niti jednu žrtvu, odati joj počast. To smo prije nekoliko dana učinili u Garbovici, danas to činimo u Uzdolu“, kazala je Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH koja je predvodila brojno izaslanstvo dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora BiH u kojemu su, uz ostale, bili i Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH kao i Mladen Begić, predsjednik Odbora za branitelje Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Žrtvama Uzdola poklonilo se i brojno izaslanstvo dužnosnika Republike Hrvatske na čelu sa Zdravkom Bušić, zastupnicom u Saboru RH ali i brojna izaslanstva Udruga proistklih iz Domovinskog rata od Rame preko Bugojna do Splita i Vukovara.

Pripadnici Prozorskog bataljuna Armije BiH u rano jutro 14. rujna 1993 godine upali su u selo Uzdol te na krajnje okrutan način pobili 41-og Hrvata, 29 civila od kojih je najmlađa imalo deset, a najstarija 87 godina, kao i 12 pripadnika HVO-a. U Uzdolu je na spomen na taj zločin podignut veliki drveni križ na kojem je ugrađen još 41 mali križ i na svakom zapisano ime i prezime, dan rođenja i smrti pojedine uzdolske žrtve.

Za ovaj zločin samo je osuđen tadašnji zapovijednik ”Prozorskog bataljona”  Enver Buza na kaznu zatvora od osam godina. Kada su u pitanju žrtve hrvatske nacionalnosti, najbolje govori činjenica da je Tužiteljstvo BiH donijelo odluku o obustavi istrage protiv 36 pripadnika  Armije BiH, koji se sumnjiče da su bili izravni izvršitelji ovog zločina.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Sportprije 32 minute

Rendulić: O ovome će se pričati generacijama

Trener Zrinjskog Krunoslav Rendulić, nakon pobjede 4:3 njegove momčadi protiv Alkmaar u Konferencijskog ligi, kazao je kako cijela ova priča...

Sportprije 34 minute

Dinamova petarda Astani na otvaranju Konferencijske lige

Nogometaši Dinama u svom su prvom nastupu u Konferencijskoj ligi, u susretu 1. kola skupine C kao domaćini na stadionu...

BiHprije 2 sata

Sjajan meč u Mostaru: Zrinjski odigrao utakmicu za pamćenje

Nevjerojatna utakmica odigrala se u Mostaru. Utakmica koja se pamti. Gosti iz Nizozemske imali su pobjedu u svojim rukama, da...

Sportprije 5 sati

Veliki talent iz Novog Travnika Luka Barnjak potpisao za NK TRAVNIK

Luka Barnjak, junior NK Travnik, danas je potpisao ugovor sa klubom. Luka je jedan od najtalentovanijih i perpektivnih igrača omladinskog...

Modaprije 5 sati

Vraća se i izbor Miss hrvatske dijaspore, prijave otvorene  

Trideseta obljetnica najstarijeg izbora ljepote u Hrvatskoj održat će se ove godine 27.studenog u Zagrebu. Nakon pauze uzrokovane svjetskom pandemijom...

BiHprije 5 sati

Predsjednik Čović se sastao s vodstvom Matice hrvatske u Zagrebu

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović posjetio je Maticu hrvatsku. S predsjednikom Čovićem susreli su...

BiHprije 6 sati

Kodro više nije izbornik nogometne reprezentacije BiH

Meho Kodro više nije izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Iako su neki članovi Izvršnog odbora NS/FSBiH dali podršku Kodri,...

Filmprije 9 sati

Novi Travnik: Vraćaju se filmske projekcije u naš grad: večeras prikaz prve projekcije

U Kino dvorani, odnosno u Domu kulture Novi Travnik večeras će se održati filmska projekcija hrvatskog filma “Smrt djevojčice sa...

Oglas
Oglas