Poveži se s nama

Politika

Mađarska predsjednica podnijela ostavku

Objavljeno

MAĐARSKA predsjednica Katalin Novak podnijela je ostavku nakon što se našla pod velikim pritiskom zbog pomilovanja muškarca koji je osuđen kao pomagač u prikrivanju slučaja seksualnog zlostavljanja u dječjem domu.

Novak je prekinula turneju po Bliskom istoku kako bi se vratila u Mađarsku i odgovorila na sve brojnija pitanja o svojoj ulozi u pomilovanju dotične osobe. Tijekom televizijske objave započela je svoju izjavu riječima: “Ne obraćam se političarima, kreatorima politike, već ljudima kojima sam se zaklela služiti prije dvije godine.”

U obraćanju citirala himnu

“Pogriješila sam… Danas je zadnji dan da vam se obraćam kao predsjednica”, rekla je Novak u govoru koji je prenosila državna televizija.

Predsjednica je u objavi zahvalila svojoj obitelji i svima koji su joj pomogli u radu. “Politika je težak, ponekad okrutan svijet”, istaknula je. Obraćanje je završila citirajući himnu: “Bože, blagoslovi Mađare.”

Oglas

Bila je ministrica u Orbanovoj vladi

Ranije ovog tjedna premijer Viktor Orban nagovijestio je da će predložiti ustavni amandman o pravu na pomilovanje koji bi onemogućio pomilovanje osuđenika uključenih u slučajeve zlostavljanja djece.

Novak, ključna Orbanova saveznica i bivša potpredsjednica Fidesza, bila je mađarska ministrica za obitelji do njezina imenovanja za predsjednicu. Otvoreno se zalagala za tradicionalne obiteljske vrijednosti i zaštitu djece. Bila je prva predsjednica u povijesti Mađarske i najmlađa osoba koja je ikada obnašala tu dužnost.Inače, pomilovani muškarac je 2018. godine osuđen na više od tri godine zatvora zbog pomaganja u prikrivanju seksualnog zlostavljanja koje je počinio ravnatelj ustanove. Optuženi ravnatelj je osuđen na osam godina zbog zlostavljanja najmanje 10 djece između 2004. i 2016. godine.

Izdala pomilovanje tijekom posjeta pape Franje

Novak, koja je izdala sporno pomilovanje zajedno s još dvadesetak drugih, prilikom posjeta pape Franje Mađarskoj u travnju prošle godine, prethodnih je dana nijekala da je postupila nedolično i odbacila pozive za službenim objašnjenjem svoje odluke.

U pomilovanje je također umiješana Judit Varga, još jedna ključna osoba Fidesza, koja je kao tadašnja mađarska ministrica pravosuđa podržala pomilovanje. Očekivalo se da će Varga predvoditi listu kandidata Fidesza za Europski parlament na izborima ovog ljeta.

Oglas

No, u današnjoj objavi na Facebooku, Varga je najavila da će preuzeti političku odgovornost za odobravanje pomilovanja i “povući se iz javnog života, dajući ostavku na svoje mjesto zastupnice u parlamentu i nositeljice liste za EP”.

Oglas

BiH

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas o Nacrtu zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH

Objavljeno

Piše

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas.U najavljenom dnevnom redu je jedan od novopredloženih federalnih zakona koji među brojnim drugim mjerama predviđa neradni dan nedjeljom i praznikom za radnike u trgovini – tržnim centrima i drugim prodajnim mjestima.

Zasad je zakon u fazi nacrta, što znači da bi ga Predstavnički dom, ako eventualno podrži nacrt, mogao uputiti u javnu raspravu prije drugog, konačnog glasanja.

Nijedan pa ni taj zakon ne može stupiti na snagu dok ga ne odobre oba doma u Parlamentu, ali dasad nije poznato kad bi mogao biti i na dnevnom redu Doma naroda. Stoga je nemoguće predvidjeti da li će i kada eventualno biti konačno usvojen i u tom slučaju, objavljen u Službenim novinama.Ukoliko oba doma odobre Nacrt, daljni put zakona vremenski može zavisiti i od roka određenog za eventualnu javnu rasprave a i od pitanja kad će po njenom završetku ponovno biti pred članovima oba doma, na zasebnim sjednicama, tad već u formi konačnog prijedloga.

Sindikat radnika u trgovini, obradovan najavljenim neradnim danima za njegove članove, apelovao je u međuvremenu da parlamentarci usvoje taj zakon i tako za gotovo 14.000 članova tog sindikata, ali i za ostale radnike u trgovini, omoguće nešto što željno iščekuju radeći u jednom od najizazovnijih sektora, često u nesigurnim uvjetima i za nisku platu.

Oglas

Puni službeni naziv teksta u sadašnjoj formi je Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH i predviđen je kao šesta tačka u najavljenom dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma.

U samom vrhu predloženog dnevnog reda je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o kontroli cijena, koji je također predložila Federalna vlada inicirajući u ovom slučaju da se Parlament izjasni po skraćenom postupku.

Vlada je obrazložila da su posljednje izmjene zakonodavstva u oblasti kontrole cijena u Federaciji bile 2008. godine te je predložila veće novčane kazne za prekršioce imajući u vidu, kako je navela, da su sadašnjim zakonom propisane relativno niske kazne i da stoga nemaju preventivni ni represivni uticaj na prekršitelje u ovoj oblasti. Vlada smatra da su novopredložene izmjene kaznenih odredbi primjerene i opravdane.Odredbom člana 1. vrši se izmjena člana 14. Zakona o kontroli cijena na način da se mijenja visina kazni u slučaju kada se pravno lice, odgovorno lice u pravnom licu, kao i fizičko lice, ne pridržavaju propisanih mjera neposredne kontrole cijena. Predloženim izmjenama, za prekršaj iz člana 14. Zakona o kontroli cijena, pravno lice bi trebalo plaćati 6.000,00 KM umjesto dosadašnjih 1.000,00 KM, a gornja granica umjesto dosadašnjih 10.000,00 KM bila bi 30.000,00 KM. Odgovorno lice u pravnom licu, umjesto dosadašnjih 250,00 KM trebalo bi da plati 1.000,00 KM, dok bi gornja granica umjesto 2.500,00 KM, iznosila 3.000,00 KM. Donja granica za fizičko lice bi umjesto dosadašnjih 500,00 KM bila 1.000,00 KM a gornja 2.000,00 KM – predložila je Vlada.

Termin ‘fizičko lice’ u ovom slučaju odnosi se npr. na trgovce vlasnike radnji ili one izvan prodavnica, čija djelatnost nije, kao kod pravnih subjekata registrovana sudski, ali jeste rješenjima nadležnih općinskih ili gradskih organa.

Oglas

Odredbom člana 2. novopredloženog akta inicirana je također izmjena člana 17. sadašnjeg Zakona o kontroli cijena, odnosno povećan početni iznos kazni za prekršaj pravnom licu ako ne utvrdi pravila ili ih se ne pridržava kod formiranja cijena te ako u određenom roku ne dostavi obavještenje o promjeni cijena i marži.

U Federaciji Bosne i Hercegovine, predložene su i dopune Zakona o radu, pa su također u najavljenom dnevnom redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma.

Izmjene u ovom slučaju predložene na način da poslodavci mogu ubuduće zaključivati ugovore o radu sa studentima za privremene i povremene poslove u punom ili nepunom radnom vremenu. Isključivo bi to bili poslovi bez većeg rizika, sezonski i pomoćni, za koje se s poslodavcem ugovara rad na određeno vrijeme. Jedan student može biti angažiran najviše dva puta u jednoj kalendarskoj godini na period ne duži ukupno od 180 dana, predviđeno je novopredloženim zakonom. Angažirani student može biti redovni ili vanredni, ne mlađi od 18 ni stariji od 26 godina. U toku rada, imao bi odmor pod istim uvjetima kao i osobe u radnom odnosu te druga prava u skladu s propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.Puni službeni naziv ovog akta je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu Federacije Bosne i Hercegovine.

Današnja sjednica Predstavničkog doma, u čijem su predloženom dnevnom redu i informacija o stanju sigurnosti u FBiH, ali i brojni dugi akti, treba da počne u 11 sati, kako je oficijelno najavljeno iz Parlamenta.

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

ZVONKO VUKOVIĆ: Opstali smo u središnjoj Bosni zahvaljujući hrabrosti hrvatskog naroda

Objavljeno

Piše

Broj prognanih u ratu na prostoru središnje Bosne bio je veći od 75.000. Svima njima, a na poseban način poginulima, za žrtvu trebamo biti vječno zahvalni. Današnja sloboda imala je veliku cijenu, što ne smijemo nikada zaboraviti.

Nakon što su se mjesecima naoružavali i obučavali svjesni nadolazeće ratne opasnosti, 27. veljače 1992. godine Hrvati uspostavljaju Regionalni stožer središnje Bosne, koji poslije postaje sastavni dio Hrvatskoga vijeća obrane i Zborno područje Vitez. Prvi zapovjednik je Paško Ljubičić, a zamjenik mu je Zvonko Vuković iz Travnika, danas brigadir Hrvatskoga vijeća obrane u mirovini. Tim povodom u Vitezu se 27. veljače 2024. godine obilježavala 32. godišnjica u spomen na ta ponosna vremena u organizaciji Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a HB Srednjobosanske županije. Vuković u razgovoru za Večernjak govori o golemim iskušenjima, žrtvama, stradanjima, ali i herojskome otporu i pobjedi.

Večernji list: Poštovani brigadiru, prošle su 32 godine. Što je značilo organiziranje, ustrojavanje Operativne zone Vitez i gdje bi danas Hrvati bili da to niste napravili?

– Organiziranje i ustrojavanje Regionalnog stožera središnje Bosne tada je bilo od iznimne važnosti za hrvatski narod. Poučeni onim što je velikosrpska agresija učinila u RH 1991., smatralo se nužnim, i to što prije, početi s pripremama i organiziranjem za obranu kako ne bismo doživjeli sudbinu koja nam je bila namijenjena. Tako političko vodstvo u središnjoj Bosni donosi odluku o organiziranju Regionalnog stožera središnje Bosne, koji se poslije ustrojava u Operativnu zonu (OZ) Središnja Bosna pa Zborno područje Vitez. Da se tada nismo tako organizirali, zasigurno bismo početak rata dočekali nespremni, što bi zasigurno za posljedicu imalo mnogo veći broj žrtava i svakako bi bio upitan opstanak na ovim prostorima. Ustrojem OZ Središnja Bosna dobili smo zapovjedništvo koje će koordinirati sve ustrojbene, logističke i borbene aktivnosti s općinskim stožerima HVO-a, a poslije brigadama. Bila je to velika

Oglas

i odgovorna zadaća za koju su tada bili angažirani najsposobniji i najspremniji koji su se stavili na raspolaganje.

Večernji list: Često se zna istaknuti kako je Hercegovina “ostavila” središnju Bosnu, Posavinu. Je li to točno i kakav je u tome smislu bio odnos u ratu, ali i danas?

– S tim se nikako ne bih složio, možda bih samo kratko kazao da se zasigurno moglo nešto više učiniti. Sve dok nismo zapali u okruženje i bili razbijeni u enklave. Po mom mišljenju, ta deplasirana priča o izdaji može biti prihvaćena od neupućenih o događajima o ratu.

Večernji list: HVO se odupro dvama mnogo brojnijim i snažnijim neprijateljima – JNA i Armiji BiH. Danas se to čini nemogućim u uvjetima opkoljenosti, opremljenosti… Što je bilo presudno?

Oglas

– Svima nam je poznato da su neprijatelji VRS i ABiH bili, dakako, mnogo naoružaniji i višestruko brojniji, a pogotovo kada smo bili u potpunom okruženju koje je potrajalo 316 dana. Za našu obranu i opstojnost presudne su bile odlučnost i hrabrost našeg naroda u cjelini, kao i ljudi koji su u to vrijeme u tako teškim okolnostima zapovijedali postrojbama u središnjoj Bosni. Hrabrost i odlučnost ogledale su se u borbi za život i živote svojih obitelji, cijeloga hrvatskog naroda i opstanka na ovim prostorima, što smo na kraju i uspjeli.

Večernji list: Koliko je branitelja pri tome dalo živote za slobodu Hrvata, koliko ih je ranjeno i jeste li zadovoljni njihovim statusom?

– U borbi za život i za opstanak na ovim prostorima živote je dalo 2780 branitelja, ubijeno je 138 djece te ranjeno više od 7200. Broj prognanih u ratu na prostoru središnje Bosne bio je veći od 75.000. Svima njima, a na poseban način poginulima, za žrtvu trebamo biti vječno zahvalni. Današnja sloboda imala je veliku cijenu, što ne smijemo nikada zaboraviti. Što se tiče statusa stradalnika rata, kako obitelji poginulih tako i ratnih vojnih invalida, po mom mišljenju, riješen je na zadovoljavajući način, premda mislim da se tu može još više učiniti i pojedine nepravde ispraviti. Iako mislim da se životi i dijelovi tijela ne mogu materijalno nadoknaditi. Ovom prilikom posebno želim zahvaliti Republici Hrvatskoj, koja je u punom opsegu uključena u skrb o našim stradalnicima Domovinskog rata. Mišljenja sam da bi se svakako moglo i trebalo još više učiniti kako bi ta skrb o stradalnicima Domovinskog rata bila još kvalitetnija i bolja, pogotovo kod oboljelih od posljedica rata.

Večernji list: U ratnome putu navode se brojne herojske pobjede. Koje biste vi izdvojili?

Oglas

– Teško bi bilo izdvajati neke od njih da ne bismo zaboravili neke nešto manje vrijedne. Bitke su se vodile svakodnevno i na svim bojištima u zoni odgovornosti, sve do Washingtonskog sporazuma. Iako je sa stajališta stanja na bojištu situacija bila jako teška, toliko da smo imali dovoljno streljiva i materijalno-tehničkih sredstava da bismo se probili do Uskoplja.

Večernji list: Kada je pak u ratu bilo najteže, opsada?! Jeste li se ikada pokolebali?

– Tijekom cijelog rata nikada se nismo pokolebali niti dovodili obranu u pitanje. Moral za opstanak na ovim prostorima bio je nemjerljiv, živjelo se u nadi da ćemo to sve uz Božju pomoć izdržati, što smo na kraju, pokazalo se, i uspjeli.

Večernji list: Unatoč zajedničkom neprijatelju, zašto Armija BiH okreće puške na HVO već 1992.?

Oglas

– Rat s ABiH koncept je koji je izmislila Armija. Prvo je bio plan poraziti Hrvate na ovim prostorima, a poslije pokušati sukob s Vojskom Republike Srpske. Ovome ratu svakako su prethodili brojni incidenti koji su se počeli svakodnevno događati, takoreći.

Večernji list: Svejedno, haaške presude govore drukčije, da je nekoliko puta manje brojan narod i u okruženju bio “agresor i zločinac”. Kako to doživljavate i što kažu vaši podaci?

– Znamo svi koje je presude donio Haaški sud kada su Hrvati u pitanju. Svakako je istina da je u tim teškim borbama bilo zločina koji su počinjeni s naše strane, a dobro znamo kakvi su sve strašni zločini učinjeni nad Hrvatima središnje Bosne od ABiH. Nažalost, pokazalo se da životi Hrvata manje vrijede. To je nešto što mene uistinu najviše muči, od rata pa do danas, s čime se ni ja niti ijedan Hrvat ne možemo pomiriti.

Večernji list: Prognani su deseci tisuća Hrvata – Dusina, Križančevo Selo, Maljine, Bikoše, Buhine Kuće, Bugojno, kao i druga hrvatska stratišta, ostala su uglavnom netaknuta?

Oglas

– Nažalost, svjedoci smo svih tih navedenih zločina i da još uvijek nisu na pravi način procesuirani. Teško se zasigurno nositi s tim. Još uvijek živim u nadi da će do toga doći i da će pravda učiniti svoje.

Večernji list: Kako se, po vašem mišljenju, do sada uspješno prikrivala uloga mudžahedina, čiji su zločini među najstrašnijim u posljednjem ratu, gotovo da su bili prethodnica kasnijim Al-Kaidi, ISIL-u?

– Dobro svi znamo da je međunarodna zajednica pomno štitila bošnjačku stranu od završetka rata sve do danas. Ali u posljednje vrijeme, čini mi se, stvari pomalo izlaze na vidjelo. Mišljenja sam da će u skorije vrijeme doći do procesuiranja određenih zločina nad Hrvatima središnje Bosne.

Večernji list: Nakon rata s Armijom BiH HVO se transformira i u središnjoj Bosni. Koje su operacije bile najvažnije?

Oglas

– Postrojbe Zbornog područja Vitez i 3. gardijske motorizirane brigade u listopadu 1994. godine daju puni doprinos u oslobađanju Kupresa, kao i daljnjem držanju oslobođenih crta obrane. U zajedničkim djelovanjima HV i HVO i ABiH ZP Vitez, s 3. gardijskom brigadom “Jastrebovi”, na ratištu u zapadnoj Bosni neprestano imaju više od 2000 vojnika. Postrojbe ZP Vitez sudjeluju u akcijama (“Zima – Cincar”, “Skok 1 i 2”), kao i operaciji “Ljeto ‘95.”. Do kraja rata ZP Vitez i 3. gardijska brigada, kao dio hrvatskih snaga, daju ogroman doprinos u svim oslobodilačkim operacijama – od Oluje pa sve do potpisivanja mirovnog sporazuma u Daytonu.

Večernji list: Imaju li Hrvati razloga, unatoč svemu, danas biti ponosni na HVO i kako središnja Bosna diše?

– Bez obzira na sve poteškoće, hrvatski narod središnje Bosne junački se borio i obranio, a činjenica ostaje za povijest, na ponos svakom Hrvatu središnje Bosne. Poštujući i žrtve druge strane, priznajući počinjene pogreške i iz naših redova, mi smo kao živi svjedoci jednog teškog vremena pozvani svjedočiti svoju istinu o herojskoj obrani hrvatskog naroda.

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Novi Travnik u proljeće s brojnim projketima

Objavljeno

Piše

Po broju različitih projekata koji se realiziraju Novi Travnik ima status najvećeg gradilišta u ŽSB.

Realizaciju prati rekordan proračun koji je blizu 25 milijuna KM ali i pomoć s viših razina vlasti.

Bili smo u Novom Travniku i razgovarali s načelnikom Stjepanom Dujom.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Predsjedništvo imenovalo Milana Tegeltiju za bh. konzula u Rijeci

Objavljeno

Piše

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imenovalo je bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za konzula u Rijeci u Republici Hrvatskoj.

Tegeltija je lično potvrdio informaciju na X-u nakon što je portal Istraga.ba objavio informaciju.

Odluku o imenovanju Tegeltije jednoglasno je donijelo Predsjedništvo. On se još uvijek nalazi na američkoj crnoj listi. Sankcije su mu uvedene zbog zloupotreba tokom obavljanja funkcije predsjednika VSTV-a.

“Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija svoj položaj iskoristio za traženje koristi u zamjenu za miješanje u sudski proces, kao i manipulaciju imenovanjima sudija i drugim javnim poslovima”, saopćeno je početkom 2022. godine iz State Departmenta.

U decembru 2020. godine Tegeltija je podnio ostavku na funkciju predsjednika VSTV-a. U međuvremenu Tegeltija je obavljao funkciju predsjednika FK Borac, da bi početkom januara ove godine podnio ostavku.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Plenković iz B.Luke: Hrvatska snažno podupire BiH i Hrvate u njoj

Objavljeno

Piše

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković izjavio je u subotu u Banjoj Luci kako očekuje da će Bosna i Hercegovina ispuniti uvjete potrebne za otvaranje pregovora o članstvu s EU-om a najavio je kako će Hrvatska nastaviti snažno podupirati tu zemlju na njenom europskom putu kao i Hrvate koji u njoj žive.

“Mi se borimo za BiH kao da se borimo za Hrvatsku”, kazao je Plenković za hrvatske medije ocijenivši kako se u BiH radi puno ne bi li se ispunili kriteriji što ih je Europska komisija postavila kako bi preporučila Europskom vijeću da na zasjedanju 20. i 21. ožujka odobri otvaranje pristupnih pregovora s BiH.

Europska je komisija zatražila da BiH do tada otvori pregovore s Frontexom te donese tri zakona i provede reformu izbornog zakona kroz njegove tehničke izmjene. Do sada je usvojen zakon o sprječavanju pranja novca i otvoreni su pregovori s Frontexom no i dalje traju prijepori o preostala tri zakonska rješenja dok se rok za njihovo usvajanje bliži.

Hrvatski je premijer uvjeren da BiH ipak može dosegnuti postavljeni cilj i kaže kako je u stalnoj komunikaciji s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

Oglas

“Donose se zakoni, provode se reforme”, kaže Plenković dodajući kako vjeruje da će biti usvojeni i preostali zakoni a da sve njegove kolege u državama EU prate i prepoznaju napredak kojega je BiH ostvarila od prosinca.

Hrvatski je premijer došao u Banju Luku kako bi sudjelovao u euharistijskom slavlju u povodu ređenja novog banjolučkog biskupa don Željka Majića a nakon sastanka s njim i sada umirovljenim biskupom Franjom Komaricom izjavio je kako je tim dolaskom želio dati potporu novom biskupu i zahvaliti se Komarici na svemu što je učinio.

“Biskup Komarica prošao je mučenički put hrvatskog naroda i svećenstva”, kazao je Plenković.

Istaknuo je kako je važno da hrvatska vlada još jednom demonstrira potporu Hrvatima sjeverozapadne Bosne kao što snažno podupire ravnopravnost Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH

Oglas

Na pitanje može li se nešto dodatno učiniti ne bi li se potaknuo povraka Hrvata na područje Banjolučke biskupije u kojoj je ostalo svega oko 30 tisuća vjernika Plenković je kazao kako je najbolji put osigurati trajnu stabilnost i ubrzati proces europskih integracija.

“Kako je Hrvatska snažnija a BiH stabilnija i cijelo ozračje okrenuto ka europskom putu vjerujem da će i brojni Hrvati koji su tu prije živjeli sve više dolaziti u svoje prijeratne domove”, kazao je hrvatski premijer.

Nastavi čitati

BiH

HDZ BIH: Dan neovisnosti poziva na ustavno domoljublje, nastavljamo raditi na otvaranju procesa pregovora s EU

Objavljeno

Piše

U Banja Luci održana sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH: Dan neovisnosti poziva na ustavno domoljublje, nastavljamo raditi na otvaranju procesa pregovora s EU

Danas je u Banja Luci održana 10. redovita sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine. Sjednica je održana u prostorijama Franjevačkog samostana Petrićevac, kojega je 2003. godine pohodio papa Ivan Pavao II.

Dužnosnici su razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji na svim razinama, s naglaskom na aktivnosti koje su ključne na putu otvaranja pregovaračkog procesa s Europskom unijom tijekom ovog mjeseca.

Čestitajući Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo HDZ-a BiH je istaknulo kako upravo i 1. ožujak obvezuje sve žitelje na ustavno domoljublje i poštivanje državotvornih naroda i svih njihovih prava.

Oglas

Za dobrobit stabilnosti, razvoja i napretka BiH, ponovno je istaknuto kako je nužno prekinuti prakse koje narušavaju prava i jednakopravnost tri konstitutivna naroda, kao i stabilan politički dijalog. U tom svjetlu je naglašeno kako se bez odlaganja treba pristupiti izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Također, govoreno je o pripremama za Lokalne izbore koji će se održati u listopadu, te su razmatrane planirane aktivnosti u svim stranačkim tijelima Hrvatske demokratske zajednice BiH diljem Bosne i Hercegovine.

 

 

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Zukan Helez obilježio Dan nezavisnosti BiH: Bez domovine čovjek ne živi

Objavljeno

Piše

Povodom obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane BiH Zukan Helez položio je cvijeće na nekoliko lokacija u općini Gornji Vakuf – Uskoplje.

Ministar Helez je položio cvijeće i proučio fatihu poginulim borcima i šehidima na šehidskom mezarju u Gornjoj Mahali te položio cvijeće na mezar zlatnog ljiljana Gorana Čišića, kao i na spomeniku šehidima u mjesnoj zajednici Voljice.Nakon šetnje gradom, ministar Helez je položio cvijeće na grob pukovnika HVO-a Zvonimira Fontane, osobe koje je bila simbol zajedništva u općini Gornji Vakuf – Uskoplje.Tokom obilježavanja Dana nezavisnosti, ministar Helez je naglasio da Bosne i Hercegovine ima i u „malim sredinama“, te da nam je u ovakvim prilikama obaveza uvijek posebno poštovanje iskazati prema onima koji su, kada je bilo najteže, bili zaštitnici slobode, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, a posebno onima koji su svoje živote utkali u temelje naše domovine.

– Bez korijena ni trava ne raste, bez domovine čovjek ne živi. Prije 32 godine građani Bosne i Hercegovine su na legalnom i međunarodno priznatom referendumu u ogromnoj većini odlučili da Bosna i Hercegovina bude nezavisna, suverena i jedinstvena država. Ovaj važni događaj u historiji naše domovine ostat će upamćen, kao dan kada je Bosna i Hercegovina poslije vjekova tuđih uprava obnovila svoj suverenitet i postala samostalna država. Teško stečenu državnost Bosne i Hercegovine moramo nastaviti braniti, čuvati i razvijati, a to moramo raditi otvoreno, javno i konkretno. Generacijama koje dolaze dugujemo da gradimo budućnost Bosne i Hercegovine, kao suverene, stabilne i prosperitetne države, članice Evropske unije i NATO saveza, koja će biti država jednakih građana na svakom njenom pedlju.

Oglas

Ova zemlja je dovoljno velika i bogata za sve nas. U želji da nam svaki 1. mart bude razlog za ponos i dostojanstvo, svim građanima Bosne i Hercegovine, još jednom, čestitam Dan nezavisnosti BiH – poručio je Helez, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Nastavi čitati

BiH

Borjana Krišto čestitala Dan neovisnosti BiH

Objavljeno

Piše

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto uputila je čestitku u povodu 1. ožujka, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

– Na današnji dan 1992. godine izjasnili smo se za Bosnu i Hercegovinu – državu Hrvata, Bošnjaka i Srba kao konstitutivnih naroda i svih drugih koji u njoj žive. Stoga neka i ovaj Dan neovisnosti bude podsjetnik za naše zajedničko djelovanje i predanost izgradnji bolje, sigurnije, prosperitetnije države jednakopravnih konstitutivnih naroda i drugih građana.

Danas, 32 godine poslije, čvrsto smo uvjereni u uspjeh BiH na europskom putu i iščekujemo službeno otvaranje pregovora BiH s Evropskom unijom – navela je Krišto.

Čestitku je uputila svima u Bosni i Hercegovini osobno i kao predsjedateljica Vijeća ministara BiH.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

DRAGAN ČOVIĆ: Nastavljamo podržavati Izrael, Južna plinska interkonekcija strateški projekt energetske neovisnosti

Objavljeno

Piše

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović održao je danas u Domu HDZ-a BiH u Mostaru sastanak s veleposlanicom Države Izrael pri Bosni i Hercegovini Nj. E. Galit Peleg.

Dužnosnici su razgovarali o aktualnim političkim prilikama u Bosni i Hercegovini kao i energetskoj diverzifikaciji BiH. Razgovarano je i o ekonomskoj suradnji između dvije države te podršci Izraelu u obrani od terorističkih napada Hamasa.

Predsjednik Čović tom je prilikom istaknuo aktualnu političku situaciju u BiH, naglašavajući važnost stabilnog političkog dijaloga i značajnih iskoraka na europskom putu. Kazao je kako je, u svjetlu rastuće potrebe za energetskom diverzifikacijom, nužno osigurati potrebne pomake na realizaciji projekta Južne plinske interkonekcije koji je strateški projekt za energetsku neovisnost BiH i sve žitelje koji će biti izravni korisnici usluga navedenog plinovoda.

Veleposlanica Države Izrael istaknula je podršku predsjedniku Čoviću u realizaciji poboljšane energetske neovisnosti Bosne i Hercegovine, kao i očekivanje za nastavkom ekonomske suradnje i odličnog odnosa dva prijateljska naroda.

Oglas

Osobito je istaknuo potporu hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini koji čvrsto stoji uz Izrael i podržava njegovo pravo u obrani od terorističkih napada. Predsjednik Čović izrazio je nadu za što skorijim okončanjem oružanog sukoba i osiguravanjem prijeko potrebnog mira.

Na osnovu pogledanih isječaka iz filma koji prikazuju stradanja koje su počinili teroristi Hamasa, predsjednik je izrazio svoje suosjećanje prema potrebi Izraela da zaštiti svoje građane od vladavine terorista Hamasa.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 32 minute

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas o Nacrtu zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas.U najavljenom dnevnom redu je jedan od novopredloženih federalnih...

Sportprije 41 minuta

Nestvaran nastup Nurkića. Nitko nije skupio toliko skokova još od 2010.

PHOENIX SUNSI upisali su drugi poraz u nizu, ovaj put od Oklahoma City Thundera na domaćem parketu (110:118). Utakmicu je...

Kulturaprije 1 sat

Promocijom knjige “Gromoglasni šapat” Josipa Milanovića započeo “Andrićev portal” u Travniku

U organizaciji HKD “Napredak” Travnik počela je književna manifestacija “Andrićev portal” promocijom knjige “Gromoglasni šapat” Josip Milanović Pisoj. Promocija je...

Društvoprije 1 sat

Dr. Jasmin Čaluk: Urođene srčane mane i njihovo liječenje

Urođene srčane mane su varijacije u građi srca koje odstupaju od normalne strukture. Ove varijacije nekad su sasvim bezazlene, ali...

Društvoprije 1 sat

ZVONKO VUKOVIĆ: Opstali smo u središnjoj Bosni zahvaljujući hrabrosti hrvatskog naroda

Broj prognanih u ratu na prostoru središnje Bosne bio je veći od 75.000. Svima njima, a na poseban način poginulima,...

BiHprije 1 sat

Porast naoblake uz slabu kišu i lokalne pljuskove 

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje porast naoblake s jugozapada koji će uvjetovati većinom slabu kišu ili lokalni pljusak. ...

Servisne informacijeprije 1 sat

Na ovim mjestima možete očekivati radarske kontrole

Pogledajte gdje danas možete očekivati radarske kontrole: 1. SREDNJOBOSANSKI KANTON PS TRAVNIKOglas 08:30 do 10:30 sati Nova Bila12:00 do 14:00...

Društvoprije 11 sati

Novi Travnik u proljeće s brojnim projketima

Po broju različitih projekata koji se realiziraju Novi Travnik ima status najvećeg gradilišta u ŽSB. Realizaciju prati rekordan proračun koji...

Oglas
Oglas
LM