Poveži se s nama

Scena

Ljeto je stiglo

Ljeto je jedno od četiri godišnja doba i najtoplije je od njih. Na sjevernoj polutki traje otprilike od 21. lipnja do 23. rujna. Na južnoj polutki traje od oko 20. prosinca do oko 21. ožujka.

Objavljeno

Ljeto je jedno od četiri godišnja doba i najtoplije je od njih. Na sjevernoj polutki traje otprilike od 21. lipnja do 23. rujna. Na južnoj polutki traje od oko 20. prosinca do oko 21. ožujka.

Na prvi nadnevak noć je najkraća, a dan najduži. Ljeto je jedno od godišnjih doba, koje po konvenciji na sjevernoj Zemljinoj polutki traje dio lipnja, cijeli srpanj, kolovoz i dio rujna, a na južnoj Zemljinoj polutki dio prosinca, cijeli siječanj, veljača i dio ožujka.

Na dan početka ljeta, takozvanu dugodnevnicu (ljetnji solsticij), koja obično pada oko 22. lipnja, dan je najduži, a noć najkraća. Ovog puta, 21. lipnja,  u 1 sat i 5 minuta došlo je ljeto i u našu zemlju.

Ljeto je za učenike simbol za vrijeme praznika a za odrasle vrijeme kraćeg rada.

Oglas

BiH

Program za najmlađu djecu Viteza: Ples i mašta mogu svašta

Objavljeno

Piše

Plesne animatorske i likovne tematske radionice uz dječje pjesme za najmlađu djecu,na zadane teme sa pozitivnim porukama ,maštovitim pričama i sjajnim kostimima .

5.mjeseci rada sa djecom i priprema za završnu svečanost i dodjelu certifikata za naše najmlađe.Ovaj sjani projekat je u potpunosti besplatan za sve korisnike,radimo ga u skoplu regionalnog programma lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu 2,koji financira EU,a koji provodi razvojni program ujedinjenih naroda UNDP.Program se relizira uz podršku Općine Vitez.

Pozivamo sve roditelje dječaka i djevojčica uzrasta od 3.do 8.godija sa područja naše Općine Vitez,da nas kontaktiraju za prijave i dodatne informacije na vb/wp broj 064-421-6856 ,broj mjesta je ograničen.

Napomena ovoj je drugi projekat koji je podržan od navedenih finacijera,nakon sjajnog projekta “Maturalne plesne pripreme”koje smo održali u 5,mjesecu ove godine, javlja radio Vitez.

Dobro nam došli svi.

Nastavi čitati

BiH

Prof. dr.sc. Dragan Primorac motivacijskim predavanjem “Ključevi uspjeha” otvorio CBF i oduševio prisutne

Objavljeno

Piše

Prof. dr. sc. Dragan Primorac, dr. med., hrvatski je liječnik i znanstvenik, sveučilišni profesor, pedijatar subspecijalist medicinske genetike, ekspert iz forenzične genetike te stalni sudski vještak. Polja zanimanja ovoga stručnjaka bi se samo mogla nizati kao i nagrade te postignuća koja krase njegov radni vijek.

Danas je odlučio izdvojiti svoje vrijeme i prenijeti iskustva i znanje koje posjeduje te svojim motivacijskim predavanjem potaknuti ljude na promjenu.

Kao što je i sam naglasio postigao je sve, više ne čezne za postignućima već da pomogne drugima. Predstavio je vlastiti put do uspjeha, fascinirao postignutim rezultatima u medicinskim istraživanjima.

Istaknuo je da ključ uspjeha leži u svakom pojedincu, samo ga moramo otključati. I sam inspiriran govorima drugih ljudi spomenuo je da snove valja sanjati, te da je sve u mislima, odnosno u glavi.

 

Nastavi čitati

Moda

Vraća se i izbor Miss hrvatske dijaspore, prijave otvorene  

Objavljeno

Piše

Trideseta obljetnica najstarijeg izbora ljepote u Hrvatskoj održat će se ove godine 27.studenog u Zagrebu.
Nakon pauze uzrokovane svjetskom pandemijom koronavirusa Miss Hrvatske 2023. birat će se kroz gotovo sve hrvatske županije pa je do kraja listopada planirano da svaka županija ima svoju predstavnicu na velikom finalu.
” Nakon dugogodišnje stanke vraća se i izbor Miss hrvatske dijaspore 2023.koji će se održati 8.listopada u Tomislavgradu u dvorani Gospodar prstenova pa stoga pozivamo sve djevojke od 17-27 godina s hrvatskim državljanstvom s prebivalištem izvan Republike Hrvatske, da se prijave na www.miss.hr, prijavu mogu izvršiti do 5.listopada.
Na dosadašnjim izborima za Miss Hrvatske natjecale su se i Hrvatice koje žive izvan Republike Hrvatske. Mnoge od njih imale su značajnog uspjeha, a Anica Martinović, Duvanjka koja je živjela u Njemačkoj, 1995. godine bila je Miss Hrvatske i prva pratilja Miss svijeta. Svi se još uvijek sjećaju lijepe plavuše Ivane Vasilj koja je krunu najljepše Hrvatice ponijela 2009.godine također kao predstavnica hrvatske dijaspore. ” – rekla nam je Iva Loparić Kontek -vlasnica licence i direktorica Miss Hrvatske za Miss Svijeta
Tri desetljeća hrvatske ljepote u svijetu ostat će zapamćeno po našim lijepim predstavnicama svih ovih godina. Dosadašnje nositeljice titule Miss Hrvatske su:
Elena Šuran (1992.), Fani Čapalija (1993.), Branka Bebić (1994.), Anica Martinović (1995.), Vanja Rupena (1996.), Martina Novosel (1997.), Lejla Šehović (1998.), Ivana Petković (1999.), Andreja Ćupor (2000.), Rajna Raguž (2001.), Nina Slamić (2002.), Aleksandra Grdić (2003.), Ivana Žnidarić (2004.), Maja Cvjetković (2005.), Ivana Ergić (2006.),Tajana Jeremić (2007.), Josipa Kusić (2008.), Ivana Vasilj (2009.), Katarina Banić (2010.), Katarina Prnjak (2011.), Maja Nikolić (2012.), Lana Gržetić (2013.), Antonija Gogić (2014.), Maja Spahija (2015.), Angelica Zacchigna (2016.), Tea Mlinarić (2017.), Ivana Mudnić Dujmina (2018.) te Katarina Mamić (2019.)
Nastavi čitati

Film

Novi Travnik: Vraćaju se filmske projekcije u naš grad: večeras prikaz prve projekcije

Objavljeno

Piše

U Kino dvorani, odnosno u Domu kulture Novi Travnik večeras će se održati filmska projekcija hrvatskog filma “Smrt djevojčice sa žigicama” koja redovite filmske projekcije nakon dugo godina vraća na velika vrata u naš grad! Večerašnji film triler je poznatog hrvatskog autora Gorana Kulenovića rađen prema literarnom bestseleru Zorana Ferića i nakon uspješne regionalne festivalske turneje od danas kreće s prikazivanjem u bh. kinima, ali ono što je još važnije predstavlja prvi regionalni naslov koji je ujedinio manjinsku bh. koprodukciju koja će svojim redovnim projekcijama otvoriti dio kino dvorana Mreže neovisnih kino prikazivača u gradovima Federacije BiH..

Naime, u proteklom razdoblju Općina Novi Travnik kroz projekt Fondacije za kinematografiju Sarajevo, a koji je realiziran uz podršku Vlade Federacije i Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH uložila je blizu 200 tisuća KM u novu profesionalnu opremu i adaptaciju prostora kako bi svojim građanima omogućila filmske projekcije na razini svjetskih kina.

Kino dvorane u Novom Travniku, Gradačcu, Kiseljaku, Žepču, Tešnju, Posušju, Livnu, Brezi, Tomislavgradu, Goraždu, Cazinu, Bugojnu i Ilijašu su u potpunosti digitalizirane, točnije dobile su najnoviju digitalnu kino opremu koja će im omogućiti prikazivanje najnovijih svjetskih naslova. Plod je ovo suradnje i financijskog ulaganja Fondacije te spomenutih lokalnih zajednica što je rezultiralo dosad neviđenim projektom, ne samo u BiH nego i šire. Osim toga, Fondacija ulaže dodatan trud i sredstva kako bi novi kino prikazivači bili što financijski održiviji. Cilj im je osigurati i dodatnu opremu za promociju, aparate za osvježenje, te kokice. Prethodno su organizirani i u novi pravni subjekt kako bi imali što jači nastup i bolje uvjete prema distrubuterima.

Ono što je također važno istaknuti je da je ovo samo početak jer Općina u doglednom vremenu nastoji Kino dvoranu dići na još veću razinu u suradnji s Općinom Klisom iz Republike Hrvatske i Općinom Herceg-Novi iz Crne Gore. Ove tri Općine projektom Interrrega aplicirale su prema fondovima Europske unije i nastojat će osigurati dodatno ulaganje i opremanje kino dvorana.

Cilj povratka filmskih projekcija u Novi Travnik je puna Kino dvorana i omogućavanje građanima dodatnog kulturnog sadržaja jer obiteljski ili prijateljski odlazak u kino posebna je vrsta druženja i doživljaja.

Redovite filmske projekcije posebno će razveseliti novotravničke mališane koji će u skladu s Mrežom neovisnih kino prikazivača imati mogućnost gledanja najnovijih crtića i ni na koji način neće kasniti u odnosu na svoje vršnjake u ostalim sredinama.

Stjepan Dujo, načelnik Novog Travnika ne krije zadovoljstvo ovim projektom kojim će nakon dugo godina Novotravničani imati priliku uživati u kino projekcijama.

Građani više neće morati putovati u Zenicu ili Sarajevo nego će po puno pristupačnijim cijenama uživati u svjetskim filmskim ostvarenjima u svom gradu. Osim što smo na ovaj način započeli rekonstrukciju dvorane te samu digitalizaciju, projekt nam je otvorio i neka nova vrata suradnje putem prekogranične suradnje jer smo sada puno konkurentniji za daljnja ulaganja i projekte. Ukratko, ovo je pravi način pomoći viših razina, ovo su konkretna i dugoročna ulaganja i još jednom zahvaljujem Fondaciji za kinematografiju na čelu s gospodinom Antonijom Beusom, kazao je načelnik Dujo.

Što se tiče večerašnjeg filma, “Smrt djevojčice sa žigicama” je svoju međunarodnu premijeru doživio ovoga ljeta na Sarajevo film festivalu. Projekcija filma zakazana je od 19 sati, dok cijena ulaznice iznosi 5 KM.

Izvor: Notra.ba

Nastavi čitati

Putovanja

Hobbiton kod Kreševa očarava ljepotom, a iza svega stoje četiri sestre

Objavljeno

Piše

U selu Rakova Noga, nedaleko od Kreševa u Bosni i Hercegovini, sestre Marija, Milijana, Vedrana i Valentina Miličević izgradile su nevjerojatno turističko naselje koje su nazvale Hobbiton.

Inspirirane kućicama iz čuvenog “Gospodara prstenova”, ove sestre stvorile su pravu bajku koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. Ono što ovo naselje čini posebnim male su zemunice, replike kućica iz fantastičnog svijeta Hobita.

Svaka od ovih kućica nosi sa sobom dio povijesti, tradicije i znamenitosti Kreševa, što ih čini još dražima posjetiteljima.

Ideja o izgradnji hobitskog sela došla od Marije, koja je dugo sanjala o vlastitom jedinstvenom turističkom odredištu. Sestre su je odmah podržale.

“Ideju sam dobila iz ljubavi prema turizmu, prema putovanjima, prema rudarstvu, a s druge strane smo željele nešto ostvariti u Kreševu u turističkom smislu. S obzirom na to da ovdje još nisu viđene kućice pod zemljom, odlučile smo se za hobitske kućice”, priča Marija Miličević.

Cijela obitelj sudjeluje u uređenju

Hobbiton se sastoji od pet kućica, a svaka od njih nosi svoje ime i ima jedinstveno uređenje.

“Četiri smo se sestre, radimo zajedno i zajedno smo realizirale ovu ideju. Trenutno su završene dvije kućice, a tri će uskoro biti završene. Tako da svaka sestra ima zadatak opremiti jednu kućicu, dati joj ime i taj naziv i uređenje spojiti s nekom tradicijom Kreševa. Zadnju kućicu smo, naravno, ostavile roditeljima”, kaže Marija.

Kućica pod imenom “Lipa” nosi sa sobom simboliku sretnog djetinjstva. Nazvana je po drvetu lipe, koje je poznato kao drvo sreće, ljepote, zdravlja i dugovječnosti. “Lipa” je kućica koja je isprepletena s ljubavlju prema prirodi, izrađena od prirodnih materijala i odiše starim običajima. Ova kućica je ispunjena emocijama i namijenjena je pružanju udobnosti i unutarnjeg mira svojim gostima.

S druge strane, kućica “Ober” predstavlja udobnu zemunicu koja podsjeća na pećinu i upravo je tako dobila ime – po Oberskoj pećini koja je nekad bila rudnik žive. Ova kućica gostima otkriva kako su rudari voljeli Kreševo. Svi detalji u kućici su crvene boje i asociraju baš na živu, a na policama su izloženi kreševski kristali.U bliskoj budućnosti, svih pet kućica bit će dostupno za rezervaciju, pružajući posjetiteljima priliku da u potpunosti urone u čarobni svijet Hobita i dožive jedinstveno iskustvo inspirirano Tolkienovim remek-djelom.

Mir i odmor

Svaka kućica može primiti četiri osobe. Ima mali dnevni boravak pregradom odvojen od kreveta, kuhinjicu i toalet. Grijanje je na principu loženja drva u starinskoj peći. Također, svaka kućica ima svoje privatno dvorište s roštiljem.

“Mi ovdje nudimo mir i odmor, odnosno noćenje u jedinstvenim kućicama pod zemljom. Isključivo se bavimo ugostiteljstvom, izdajemo kućice gostima i u tom periodu ne dozvoljavamo nikakve druge posjete. Tako da su gosti sami i nitko ih neće ometati. Po tome se razlikujemo od naših tipičnih etno sela”, objašnjava nam Marija.

Tu su i šetnica kroz čarobnu šumu, kućice za kućne ljubimce, kao i koliba “Golišan” za organiziranje proslava, a u planu je i izgradnja dječjeg igrališta.

Gosti su oduševljeni

“Često dolaze fanovi “Gospodara prstenova” i zato smo sašili kostime za slikanja što je naše goste posebno oduševilo, a imali smo i goste koji su već došli sa svojim kostimima”, kaže Marija.

Hobbiton selo u BiH može se posjetiti samo uz prethodnu najavu i rezervaciju, a cijene su različite ovisno o sezoni.

“Cijene se u ljetnoj sezoni kreću od 80 do 100 eura po kućici, a u zimskoj od 60 do 80 eura”, govori Marija i dodaje kako su dobro popunjeni te da im gosti dolaze iz cijele Europe pa i dalje.

“Na Booking i Airbnb platformama smo, a komentari su svi pozitivni, sve same desetke”, dodaje Marija.

Ovo naselje pravo je mjesto za sve ljubitelje Tolkienovog svijeta, ali i one koji traže predivno okruženje s daškom lokalne tradicije i kulture.

Nastavi čitati

Društvo

Liječnici i znanstvenici Specijalne bolnice Sv. Katarina predstavili su pionirske rezultate liječenja rektovaginalne fistule (RVF) u bolesnice s Crohnovom bolesti

Objavljeno

Piše

Prva uspješna primjena kombinacije kirurškog popravka i aplikacije mikrofragmentiranog masnog tkiva s autolognim matičnim stanicama u liječenju rektovaginalne fistule uzrokovane Crohnovom bolešću
 
Liječnici i znanstvenici Specijalne bolnice Sv. Katarina na konferenciji za novinare predstavili su pionirske rezultate liječenja rektovaginalne fistule (RVF) u bolesnice s Crohnovom bolesti, primjenom inovativnog terapijskog pristupa: kombinacije kirurškog popravka (modificirani Martiusov režanj) i aplikacije mikrofragmentiranog masnog tkiva s autolognim matičnim stanicama. Rektovaginalna fistula je inače iznimno izazovna i često oslovljavana kao “nerješiva” komplikacija Crohnove bolesti. Liječnici su se osvrnuli i na liječenje Crohnove bolesti kao upalne bolesti probavnog sustava koja predstavlja velik teret oboljelima i cijelom zdravstvenom sustavu.
 
Rezultate ovog liječenja tim Specijalne bolnice Sv. Katarina (prof. dr. sc. Dragan Primorac, dr. Ana Dimova, doc. dr. sc. Ivana Erceg Ivkošić, dr. Stefan Dimov, doc. prim. dr. sc. Tomislav Pavlović, dr. sc. Tomislav Bokun i dr. Petar Brlek) upravo su objavljeni u znanstvenom časopisu Biomedicines (IF 4.7), a isti predstavljaju samo početak obećavajuće primjene mezenhimnih matičnih stanica za liječenje pacijenata s RVF i brojnim drugim oboljenjima.
 
Tijekom tiskovne konferencije liječnici su detaljno prikazali slučaj pacijentice s fistulirajućim oblikom Crohnove bolesti koja je tijekom 15 godina od postavljanja dijagnoze liječena konzervativnim pristupom. Rektovaginalna fistula (komplikacija Crohnove bolesti) bila je osnovna tegoba koja je kroz 8 godina mučila pacijenticu te urušila sve oblike kvalitete njenog života. Danas, godinu dana nakon zahvata, pacijentica je bez ikakvih simptoma i znakova rektovaginalne fistule. 
 
Osim činjenice da je ova bolest nezahvalna za liječenje, tijekom zahvata bilo je ključno suočiti se s 3 izazova: najprije, privremeno se iz terapije morao isključiti “pametni lijek” kojeg je pacijentica uzimala kako ne bi interferirao s učinkom matičnih stanica. Nadalje, režanj (modificirani Martiusov režanj) formiran je u operacijskom polju malih dimenzija. Zaključno, zbog brojnih upala okolno tkivo je bilo u cijelosti promijenjeno te je aplikaciju mikrofragmentiranog masnog tkiva i mezenhimnih matičnih stanica trebalo adaptirati sukladno zatečenom stanju. Ova operacija je učinjena prije točno godinu dana. 
 
Dosadašnji rezultati tima Specijalne bolnice Sv. Katarina svjedoče uspješnu primjenu mezenhimnih matičnih stanica u liječenju ne samo RVF, već i brojnih drugih bolesti, uključujući uspješno liječenje osteoartritisa i teških slučajeva COVID-19. Mezenhimne matične stanice pokazale su se kao snažan alat za poticanje regeneracije tkiva, smanjenje upale i modulaciju imunološkog odgovora. Liječnici su naglasili da mezenhimne matične stanice izazivaju snažan protuupalni učinak putem sekrecije protuupalnih citokina i kemokina, a osim toga, mezenhimne matične stanice imaju jak antimikrobni učinak posredstvom „prirodnog antibiotika“, molekule LL-37. Svi navedeni čimbenici doprinose uspješnom liječenju kompleksnih upalnih poremećaja poput rektovaginalne fistule te brojnih drugih bolesti.

Pacijentica, gđa Marijana Čulin izjavila je: „Nakon operacije s primjenom matičnih stanica bila sam iznenađena koliko malo bolova sam imala, a s obzirom na sve bolove i neugodnosti koje sam ranije prošla. Također, ranije sam bila obeshrabrena nakon višestrukih konzultacija s različitim specijalistima koji su mi kroz 8 godina govorili kako ću jednostavno „morati živjeti“ s ovom fistulom. Znala sam da je primjena matičnih stanica u začetku za ovakve bolesti te da nije bilo jasno hoćemo li uspjeti, ali jako sam sretna da sam se nakon svega odlučila za ovaj zahvat. To je doslovce promijenilo moj život u cijelosti. Vraćena mi je kvaliteta života, kao i moje osobno dostojanstvo i samopouzdanje. Izniman je učinak ostvaren i za cijelu moju obitelj. Osjećam se kao nova žena! Veliko hvala cijelom timu Specijalne bolnice Sv. Katarina, pogotovo dragoj dr. Dimovoj i prof. Primorcu.“

 
„Vjerujem kako na svijetu ne postoji kirurg koji se voli susresti s komplikacijama Crohnove bolesti, pogotovo jer je njen fistulirajući oblik zahtjevan za liječenje, uzrokuje frustracije svih involviranih liječnika i ponavljane potrebe za kirurških zahvatima uz iznimno loše šanse za cijeljenje. Priznajem, toga sam se i ja bojala kada je gđa Čulin prije 2 godine ušla u moju ambulantu u Sv. Katarini. No, prihvatila sam izazov i iako joj nisam mogla reći kada ćemo i kako uspjeti, obećala sam joj jedno: da neću odustati. Odmah sam je upoznala s činjenicom da je primjena autolognih mezenhimnih matičnih stanica tek u začecima u abdominalnoj kirurgiji, objasnivši što je znanstvenoj zajednici poznato, a što se tek istražuje te da nam to ostaje kao opcija ako ne uspijemo klasičnim pristupima. Kada smo konačno došli do te točke, željela sam primjeni mikrofragmentiranog masnog tkiva i mezenhimnih matičnih stanica nadodati i primjenu Martiusovog režnja kako bismo zaista pružili optimalne šanse za konačan uspjeh. Danas, punih godinu dana od zahvata, kojem je prethodilo još toliko vremena učenja i promišljanja, imamo najveću nagradu: pacijenticu bez fistule obnovljene kvalitete života. Osjećali smo se dužni objaviti isto znanstvenoj zajednici, a nakon toga i široj javnosti. Zaključno, želim reći da većina razvijenih zemalja Zapada ne nudi niti približne uvjete za razvoj novih terapijskih metoda niti ima „know how“ kao prof. dr. sc. Primorac i Specijalna bolnica Sv. Katarina. S takvim vjetrom u leđa, bilo je nemjerljivo lakše odvažiti se na ovakav iskorak“, istaknula je Ana Dimova, dr. med., specijalist opće kirurgije i subspecijalist digestivne/abdominalne kirurgije, koja je izvela zahvat.
 
„Veliko mi je zadovoljstvo biti dio ovog tima koji je zapravo izliječio vrlo neugodnu komplikaciju kod naše pacijentice koja je njoj značajno smanjivala kvalitetu života i po tome je zapravo Crohnova bolest i poznata. Konvencionalna medicina u ovom trenutku pa čak i uz biološku terapiju ima svoja ograničenja i ne može na žalost pomoći svim ljudima i stoga je ovaj iskorak posebno važan i čestitam cijelom našem timu kojeg vodi prof. dr. Primorac “, napomenuo je doc. dr. sc. Tomislav Bokun, dr. med., specijalist interne medicine i subspecijalist gastroenteorologije.
 
„Nedvojbeno je da personalizirana i regenerativna medicina predstavljaju budućnost medicine, a naši raniji uspješni rezultati liječenja niza bolesti, poput osteoartritisa, mikrofragmentiranim masnim tkivom koje sadrže mezenhimne matične stanice, snažno globalno pozicioniraju ne samo bolnicu Sv. Katarina već i cijelo hrvatsko zdravstvo. Hvala cijelom našem interdisciplinarnom timu liječnika koji je uz veliki trud napravio ovaj iskorak. Posebno želim zahvaliti gospođi Marijani Čulin, koja se prateći naše ranije rezultate odlučila za ovaj postupak, a koji je rezultirao uspjehom, što meni osobno predstavlja najveću radost“, istaknuo je prof. dr. Dragan Primorac.

Nastavi čitati

Scena

Oliver i Dolina Lašve večeras “zapalili” Linz i oduševili prisutne

Objavljeno

Piše

Dolina Lašve i Oliver Topalović sa svojon ekipom večeras su gostovali u Linzu, u Hrvatskom kulturnom centru, gdje su “zapalili” dvoranu i napravili spektakularnu atmosferu.

Goste su zabavljali fantastićni Stipo Lovrenović Ćipe i Zdravko Čurić, a Oliver je sa harmonikašem pravio šou, pa i sam zapjevao.

U jednom trenutku preko 5000 ljudi pratiloje fèstu preko Youtube kanala Dolina lašve.

Bravo Oli, bravo Dolina lašve.

Nastavi čitati

BiH

Otvoren Simpozij Medicinskih sestara/tehničara u Mostaru

Objavljeno

Piše

Komunikacija kroz sestrinsku dokumentaciju tema je ovogodišnjeg Simpozija medicinskih sestara/tehničara s međunarodnim sudjelovanjem koji je započeo u petak 15. rujna na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Dolazak na sipmozij potvrdila su 434 sudionika iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovina koji su došli, pored Mostara, iz 31 grada.

Udruženja medicinskih sestara u BiH, čiji je predsjednik Saša Antunović, istaknuo kako je ovogodišnji događaj važan zbog potpisivanja ugovora s Hrvatskom komorom medicinskih sestara i tehničara.

Ovo je naš deveti simpozij uz veliku potporu i suoorganizaciju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, te smo zadovoljni brojem sudionika. Ovaj simpozije je važan zbog potpisivanja ugovora s Hrvatskom komorom medicinskih sestara i tehničara, što će udruzi otvoriti put ka Europskoj uniji. Time dobivamo partnera u EU i otvorena su nam vrata za prekograničnu suradnju i sve projekte koje će udruga raditi preko EU fondova upravo radi tog partnersta, rekao je Antunović i dodao kako veliko zanimanje postoji čemu je potvrda i povećan broj članova njihove udruge.

Da je komunkacija jako bitna za svakog pojedinca, a posebno za medicinske sestre istaknula je Anka Zelenika, glavna sestra Klinike za unutarnje bolesti s Centrom za dijalizu mostarske bolnice.

Medicinske sestre moraju svoju komunikaciju prilagoditi pacijentu, depresivnom, dementnom, psihotičnom, a nekad i agresivnom. Tako skrivajući vlastite suze, moraju crtati osmjehe na licima pacijenata, biti im oslonac u teškim situacijama a također vratiti im i želju i volju za ozdravljenjem, istaknula je Zelenika.

Navela je kako se napretkom društvenih mreža pojavila potreba za sestrinskom dokumentacijom u nekom elektroničkom obliku gdje će biti pohranjeni svi podaci o pacijentu i gdje će u svakom trenutku biti moguće vidjeti sve o pacijentu, i kad se on premjesti na drugi odjel ili kliniku.

Također, imamo i sestrinsko otpusno pismo za one pacijente kojima je potrebna zdravstvena njega doma. Tako da obitelj može sve pročitati o zdravstvenoj njezi i načinu kako se brinuti dalje, dodala je Zelenika.

Dugogodišnja glavna medicinska sestra iz Kliničkog bolničkog centra iz Splita, koja je trenutno u mirovini, Marija Županović, istaknula je kako je ovo silno važna tema o kojoj, možda nisu ni svjesni, ali preko deset godina imaju iskustva s komuniciranjem i sestrinskom dokumentacijom.

Sada je vrijeme da dobro izanaliziramo, jer sve što je napisano da se izanalizirati, i tu leži istina, što je budućnost i za znanost, za proširenje djelatnosti u sestrinstvu a nadasve dobrobit bolesnika koji nam je dat u skrb,  rekla je Županović.

Navela je kako velik odaziv ovom simpoziju pokazuje kako je to potvrda da su medicinski djelatnici gladni za ovim informacijama, te da će biti predivno čuti iskustvo sestara koje rade na ovom području.

Ovo je sreća za bolesnike nad kojim provodimo zdravstvenu njegu a isto tako i za nas, naše zanimanje i profesiju, zaključila je Županović. Simpozij će trajati do subote 16. rujna.

Izvor: Bljesak.info

 

Nastavi čitati

Društvo

Eman Ganić izvedbom oduševio Travničane

Objavljeno

Piše

Sinoć je u maloj galeriji Rodne kuće Ive Andrića, mladi Eman Ganić počastio Travničane svojevrsnim Gitarskim recitalom.

Ovaj izuzetno talentovani umjetnik se predstavio djelima autora među kojima su J.S Bach, I. Albeniz, M. Giuliani i Goran Bregović, a njegov način interpretacije na gitari svakako da je nešto što ćemo sa zadovoljstvom slušati i u narednom periodu.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Vijestiprije 6 sati

Ministar Hasičević na biznis forumu u Vitezu

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević učestvuje na „Centralna Business Forum 2023“ koji se održava u Vitezu, u organizaciji Udruge “PRONT”,...

Društvoprije 7 sati

NOVI TRAVNIK: Više od dvije tisuće ljudi slavilo Boga i pjevalo uz Alana Hržicu

Gradska dvorana u Novom Travniku večeras je definitivno bilo  najljepše mjesto u Bosni, jer se slavilo i pjevalo, a razlog...

BiHprije 7 sati

Panelom o zelenim ulaganjima u turizmu uspješno završen Centralna Business Forum u Vitezu

U petak i subotu u organizaciji portala Centralna.ba i udruge PRONT uspješno je održan je 1. Centralna Business Forum. Drugog...

Crna kronikaprije 14 sati

Papa Franjo pozvao na paneuropski odgovor na migracije

Papa Franjo osudio je “ratoborne nacionalizme” i pozvao na paneuropski odgovor na migracije kako bi se spriječilo da Mediteran, gdje...

Društvoprije 15 sati

Žene liderice oduševile prisutne na Centralna Business Forumu

Udruga Pront i portal Centralna.ba ovog vikenda organiziraju Centralna Business Forum, a današnji program započeo je panelom Žene liderice –...

Društvoprije 15 sati

Na Centralna Business Forumu uspješno završena radionica digitalnog marketinga

U sklopu Centralna Business Foruma koji se ovaj vikend održava u Vitezu uspješno je završeno predavanje digitalnog marketinga, koju je...

Događanjaprije 21 sat

Danas u Vitezu edukacija “pisanje projekata za bespovratna sredstva iz EU fondova (IPA III)”

U sklopu Centralna Business Foruma danas se u Vitezu od 12 do 18 sati održava edukacija pisanje projekata za bespovratna...

Događanjaprije 21 sat

Večeras u Novom Travniku veliki koncert Alana Hržice

Nakon rasprodanih koncerata u Zagrebu i Mostaru Alan Hržica će sa svojim bandom nastupiti u Sportskoj dvorani u Novom Travniku...

Oglas
Oglas