- oglas -

Kurz je predložio Schallenberga za kancelara, ali bi Austrijom mogao vladati iz sjene

Pročitajte i ovo

Show Jusufa Nurkića u Moda Centru pred 16.000 navijača

Jusuf Nurkić pružio je vrhunsku partiju u 25 ovosezonskom ligaškom meču Portland Trail Blazersa, ali bez obzira na to...

Danas pretežno oblačno sa slabim snijegom: Jutarnje temperature od minus tri, dnevne do 9 stepeni

Danas se u Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda. U centralnim i istočnim područjima prije podne može...

BIHAMK: Vozači, vozite oprezno, mogući su poledica i odroni

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po mokrom i klizavom kolovozu, upozoravaju iz BIHAMK-a. - Na dionicama u višim...
- Advertisement -

PRIJE samo tri dana Alexander Schallenberg vjerojatno nije očekivao da će danas postati austrijski kancelar. Vjerni suradnik donedavnog kancelara Sebastiana Kurza bio je sretan na poziciji ministra vanjskih poslova, koja je predstavljala krunu njegove diplomatske karijere.

- Advertisement -

Također, Kurz je još u petak tvrdio da neće podnijeti ostavku zbog korupcijskog skandala u kojem se našao, a Schallenberg je takav stav podržavao. No, u politici se stvari mogu brzo okrenuti, pa je Kurz u subotu podnio ostavku na mjesto kancelara, a za svog nasljednika predložio je Schallenberga.

Uspješna diplomatska karijera

Kako piše Politico, Schallenberg je posljednjih godina ostvario nevjerojatnu karijeru. “Prema vlastitoj izjavi, ured ministra vanjskih poslova nije bio dio njegova životnog planiranja, a sada će najviši diplomat postati 16. savezni kancelar Republike Austrije”, navodi Politico.

Zanimljivo je i da će Schallenberg, koji ima titulu grofa, biti i prvi aristokrat na čelu austrijske vlade od Drugog svjetskog rata.

Schallenberg je u nedjelju razgovarao sa saveznim predsjednikom Austrije Aleksandrom Van der Bellenom. Unaprijed je rekao samo nekoliko riječi: “Iznenađenje za sve nas. Kako bi i trebalo biti, sad ću otići do saveznog predsjednika, a zatim ćemo razgovarati o svemu ostalom. Molim vas shvatite me, ja ću pričati tek nakon prisege.”

52-godišnji Schallenberg je rođen u Bernu, gdje mu je otac radio kao austrijski diplomat, a obitelj se onda s ocem selila u Indiju, Španjolsku i Francusku. Završio je pravo, koje je studirao u Beču i Parizu.

Zatim pet godina vodi pravni odjel austrijskog predstavništva u Bruxellesu. Nakon toga je Schallenberg u Austriji postao glasnogovornik u Ministarstvu vanjskih poslova te je uspostavio dobre odnose s novinarima. U toj ulozi Schallenberg je radio za mladog ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza, koji ga postavlja za “šefa strateškog planiranja vanjske politike”.

Kurzov bliski suradnik

Schallenberg svoj sljedeći skok u karijeri duguje aferi Ibiza, tj. objavi snimaka na kojima tadašnji vicekancelar Heinz Christian Strache dogovara korupcijske radnje s djevojkom za koju je mislio da je nećakinja ruskog oligarha. Nakon sloma desničarske koalicijske vlade između Kurzove stranke ÖVP i ekstremno desne FPÖ Schallenberg postaje ministar vanjskih poslova u prijelaznoj vladi kancelarke Brigitte Bierlein. Ostat će na toj poziciji i nakon ponovne pobjede Kurza na izborima u jesen 2019.

Očito je da ga je Kurz postavio na poziciju kancelara, uvidjevši da se ne može održati na toj poziciji nakon što je policija izvršila pretres Ureda kancelara.

“To je iznimno izazovan posao i ovo je izazovno vrijeme”, komentirao je situaciju Schallenberg, izrazivši lojalnost Kurzu: “Nije lako – nijednom od nas – ali mislim da pokazujemo nevjerojatnu količinu odgovornosti za ovu zemlju.”

Tvrdolinijaški stav prema migrantima

Karijerni diplomat Schallenberg prethodno se rijetko miješao u svakodnevnu politiku. Ostao je upamćen po svojim tvrdolinijaškim stavovima po pitanju migracija.

Schallenberg je tako u rujnu 2020. podcrtao stajalište Austrije da ne prihvaća ni jednu osobu iz spaljenog izbjegličkog kampa Moria u Grčkoj sljedećim riječima: “Mislim da ovu debatu moramo deemocionalizirati, moramo je racionalizirati. Kada se brod pojavi na obali Europe ili dođe do incidenta u kampu ili takvog izvanrednog stanja, odmah se traži distribucija. To ne može biti rješenje, molim vas.”

Sada će Schallenberg voditi vladu koja uključuje i Zelene, a koji su miljama daleko od konzervativnog ÖVP-a po pitanju migracija.

Schallenberg je vrlo diplomatski komentirao odnose u koaliciji dok je bio inoministar: “To su dvije vrlo različite stranke koje čine koaliciju. Ovo nije ljubavna veza. Ponekad dođe do zastoja. No suradnja zapravo funkcionira jako dobro i imamo još puno posla u sljedećih nekoliko godina.”

Kurz bi mogao vladati iz sjene

Naravno, Kurz ostaje predsjednik ÖVP-a i šef njihove poslaničke grupe u austrijskom parlamentu (Nationalrat) te se očekuje da će i dalje imati velik utjecaj na vladu. Schallenberg to nije demantirao, već je najavio blisku suradnju sa svojim stranačkim šefom.

Iako je Kurzov potez bio iznenađenje nakon što je danima inzistirao na tome da se neće povući, ostavka je imala taktički smisao. Druga mu je mogućnost bila da se u utorak u parlamentu suoči s izglasavanjem nepovjerenja, koje će sigurno izgubiti, što bi izazvalo lančanu reakciju, koja bi njegovu stranku ostavila u oporbi.

Osim očitih nedostataka tog scenarija, postojalo je još jedno razmatranje: opozicijska koalicija sastavljena od Kurzovih zakletih političkih neprijatelja, koja bi po dolasku na vlast imala slobodne ruke istražiti svaki kutak zamršenog političkog stroja koji je Kurz izgradio u proteklih nekoliko godina. Od kada je prvi put postao kancelar, 2017. godine, Kurz je postavio saveznike u svim ključnim institucijama u zemlji, uključujući i Ustavni sud. Ukidanje tog utjecaja bio bi prvi prioritet koalicije njegovih suparnika.

Zato je Kurz u roku od 24 sata, od toga da neće podnijeti ostavku, došao do toga da podnese ostavku i predloži Schallenberga za svog nasljednika na čelu koalicijske vlade sa Zelenima.

Hoće li Schallenberg izdati Kurza?

Doista, na papiru Schallenberg izgleda kao pravi lojalist. Ipak, moć koju će Schallenberg uživati ​​kao kancelar ima karakteristiku da poljulja lojalnost. Stoga nije isključeno da će on u jednom trenutku pustiti Kurza niz vodu, ako mu ovaj postane preveliki teret.

Neposredna prijetnja Kurzovoj budućnosti u politici od držanja ambicioznih suparnika je sama istraga korupcije. Optužen je da je skovao zavjeru radi isplate novca anketarima i novinarima za objavljivanje lažnih informacija koje su služile njegovoj političkoj agendi, počevši još dok je bio ministar vanjskih poslova 2016. godine. Od tada su on i njegovi saveznici tiho planirali preuzimanje stranke i kancelarske pozicije. Kurz još nije optužen, što ukazuje na to da bi pravni proces mogao potrajati godinama. Kurzova dosadašnja strategija da se predstavi kao žrtva pretjerano marljivih tužitelja – ponavljajući priču o “lovu na vještice” u stilu Donalda Trumpa – nije odjeknula izvan njegove temeljne baze.

Ako se Schallenberg pokaže kao uspješan kancelar, koji umije održati stabilnost vladajuće koalicije, Kurz će mu postajati sve veći teret. S druge strane, ÖVP je i dalje ujedinjen iza Kurza, pa će Schallenberg morati pažljivo balansirati. Tu će mu pomoći njegovo diplomatsko iskustvo.

Novi austrijski kancelar ima priliku biti zapamćen na dva načina. Prvi je da će biti onaj diplomat koji je Kurzu čuvao fotelju dok se ovaj pokušavao ispetljati iz korupcijskog skandala. Drugi je da je bio političar koji je ÖVP i, uostalom, Austriju oslobodio Kurzovog sistema tajnih dogovora i političkog cinizma, koje na putu do vrha neće zaustaviti nikakvi moralni obziri piše index.hr

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Show Jusufa Nurkića u Moda Centru pred 16.000 navijača

Jusuf Nurkić pružio je vrhunsku partiju u 25 ovosezonskom ligaškom meču Portland Trail Blazersa, ali bez obzira na to...

Danas pretežno oblačno sa slabim snijegom: Jutarnje temperature od minus tri, dnevne do 9 stepeni

Danas se u Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme, prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda. U centralnim i istočnim područjima prije podne može padati slab snijeg. U Hercegovini...

BIHAMK: Vozači, vozite oprezno, mogući su poledica i odroni

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po mokrom i klizavom kolovozu, upozoravaju iz BIHAMK-a. - Na dionicama u višim predjelima upozoravamo na ugaženi ili...

Danas izvlačenje ekipa za 38.malonogometni Božićni turnir

Izvlačenje skupina za 38.malonogometni Božićni turnir Novi Travnik 2021 održat će se danas u Gradskoj sportskoj dvorani u Novom Travniku sa početkom u 17...

Čović u Bruxellesu: “Bez novog izbornog zakona BiH bi mogla upasti u još dublju krizu”

Ne bude li dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva do kraja ove godine, BiH bi mogla upasti u daleko veću krizu jer ne bi bilo...

Povezane vijesti