Connect with us

BiH

Konobarica u jednom cazinskom kafiću pretukla dva muškarca drvenom palicom, vrijeđali, prijetili i nisu htjeli da plate račun

Published

on

Policijskoj stanici Cazin obratila se A.M. (34) zaposlena u kafiću “Tekila” i prijavila dva muškarca zbog prijetnji.

Kako je kazala vlasnica kafića Z.E. (46), dva mlađa muškarca su konzumirala alkohol i kada je došlo vrijeme da plate račun, verbalno su se sukobili s konobaricom A.M (34).

Međutim, nakon verbalnog, muškarci su krenuli i fizički da se sukobe sa A.M (34), ali ona je u tom momentu u torbi imala “peper sprej”, te je nakon toga uzela drvenu palicu i izudarala muškarce s njom.

Ubrzo je na lice mjesta stigla policijska patrola, ali mladići su pobjegli u nepoznatom smjeru. Međutim, uskoro su pronađeni, te su protiv istih podnesene prekršajne prijave. Zbog povreda, nastalih udaranjem drvenom palicom, ponuđeno im je da ih se odveze u Dom zdravlja Cazinu, ali oni su to odbili.

Advertisement

Advertisement

BiH

DNEVNICE BERAČA MALINA KREĆU SE OD 70 DO 100 KM

Published

on

By

U Podrinju je započela berba ovogodišnjeg roda malina, ali uz nadu u bolju naplatu od prošle godine, proizvođači su suočeni s nizom izazova koji prijete opstanku ovog voća u Bosni i Hercegovini.

Manje količine malina stižu na tržište, a jučer su dvije hladnjače počele s otkupom. Ipak, proizvođači još nisu upoznati s otkupnom cijenom, ali moraju predati svoj rod u nadi da će biti bolje nego prošle godine. Inače, ako se situacija ne popravi, to bi mogao biti početak kraja malinarenja u Bosni i Hercegovini. Mnogi su već odustali od malinjaka, ili ih pokosili do naredne sezone.

Neki od problema s kojima se suočavaju proizvođači su obilne padavine koje su pogodile regiju, uz mogućnost oštećenja usjeva. Ivan Stojanović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet”, smatra da će ovogodišnji rod vjerovatno podbaciti zbog niza nepovoljnih vremenskih prilika, uključujući mrazeve u aprilu i sušu u februaru i martu.

Dodatno, padavine su uzrokovale lomljenje grana i stresa u zasadima, što će vjerovatno utjecati na kvalitet i kvantitet roda. Proizvođači su suočeni i s problemom nedostatka sredstava za ulaganje u ovu godinu, s obzirom na loše cijene i neisplaćenost prethodnih godina.

Advertisement

Cijene malina su povezane s pregovorima u susjednoj Srbiji, gdje malinari traže više za svoje proizvode. U Podrinju, dnevnice berača kreću se od 70 do 100 KM, dok proizvođači čekaju ishod pregovora kako bi odredili cijenu. Najveći izazov je to što cijenu malina određuju hladnjačari, dok proizvođači imaju malo utjecaja na tu odluku.

Uprkos nizu problema, proizvođači se nadaju boljoj budućnosti za malinarenje, ali su svjesni da će biti potrebne promjene kako bi se osigurala stabilnost i održivost ovog sektora u Bosni i Hercegovini.

Continue Reading

BiH

SARAJEVO: Obilježen Dan Državnosti i Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske 

Published

on

By

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine jučer je održan svečani koncert klasične glazbe i domjenak u povodu Dana Državnosti i Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, te 30. godišnjice otvorenja Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu.

 

Događaju su nazočili dužnosnici HDZ-a BIH predvođeni predsjednicom Federacije BiH, Lidijom Bradara. Uz predsjednicu Bradara, na koncertu je bio i zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH Marinko Čavara, izaslanica u Domu naroda PS BiH Marina Pendeš, federalni ministar pravde Vedran Škobić, predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić, predsjednica Vlade HNŽ-a Marija Buhač, izaslanik predsjedateljice Vijeća ministara Mate Lončar, kao i brojni drugi uvaženi gosti. Svečani govor održao je veleposlanik RH u BiH, Ivan Sabolić. Veleposlanstvo RH u Sarajevu službeno je otvorio dr. Franjo Tuđman, prvi predsjednik RH 14. lipnja 1994. godine, u nazočnosti dr. Zdravka Sančevića, prvog hrvatskog veleposlanika i prvog doajena diplomatskog zbora u BiH (1992-1995).

Koncert su obogatili nastupi sopranistice Katarine Kikić Marić, prvaka opere HNK Zagreb Stjepana Franetovića i pijaniste Davora Ljubića.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Danas umjereno do pretežno oblačno, moguće lokalne nepogode

Published

on

By

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz uslove za lokalne nepogode, jače padavine ponegdje i moguću pojavu grada.

Ujutru i prijepodne biće promjenljivo, uz smjenu sunčanih i oblačnih perioda i uglavnom suvo. Sredinom dana na jugu razvoj oblaka donijeće kišu i pljuskove sa grmljavinom, a popodne i do večeri kiša i pljuskovi će se širiti ka zapadu i istoku.

Vjetar će biti slab do umjeren sjevernog smjera.

Jutarnja temperatura vazduha biće između 10 i 16, a najviša dnevna između 18 i 25, na jugu do 28 stepeni Celzijusovih.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Marin Vukoja izabran za sudiju Ustavnog suda BiH

Published

on

By

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine imenovao je noćas, sat i po nakon ponoći, Marina Vukoju na poziciju sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

To je odlučeno na osnovu 51 glasa za, 38 protiv i bez sudržanih. Izborom Vukoje Ustavni sud BiH nije popunjen, ali neće više funkcionirati na rubu kvoruma.

Tokom rasprave o izboru sudije Ustavnog suda BiH najviše je raspravljala opozicija jer je smatrala da se ovakav proces izbora nije trebao izvršiti budući da je poslanici ponuđeno samo jedno ime sa Rang liste, najviše pozicionirani, a to je bio Marin Vukoja.

Poslanici opozicije istakli su da procedura nije izvršena na dobar način te da se čitav postupak trebao ponoviti i sačekati, između ostalog, mišljenje Venecijanske komisije.

Advertisement

Zbog negodovanja da se Vukoja imenuje na funkciju sudije Ustavnog suda BiH opozicija je najavila su da će uložiti apelaciju i žalbu Ustavnom sudu.

U okviru posljednje tačke dnevnog reda “izbori i imenovanja” osim imenovanja Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH,  imenovani su i članovi radnih tijela ovog doma, te odobreni prijedlozi da se određeni zvaničnici imenuju na funkcije u nekoliko federalnih institucija. Tako je bivša ministrica finansija i dopremijerka Federacije BiH Jelka Miličević imenovana na funkciju zamjenika direktora Agencije za bankarstvo FBiH.

Također, za novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma izabran je poslanik Naše stranke Dragan Mioković, a dužnosti je razriješena dosadašnja Mirjana Marinković-Lepić zbog zdravstvenih razloga.

Usvojene Izmjene i dopune Zakona o PIO

Advertisement

Predstavnički dom usvojio je i predloženu izmjenu i dopunu Zakona o PIO, kojom se propisano pravo da se invalidska penzija obezbjeđuje korisniku koji nije u obaveznom osiguranju.

Do sada je ovo pravo bilo regulisano samo za porodičnu penziju.

S obzirom da je korisnik porodične penzije bio sposoban za rad, izostavljeni su korisnici invalidske penzije, pa su oni ovom izmjenom uvedeni u Zakon o PIO.

Izmjena je izvršena na način da je obrisan član 116. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim je bila propisana obustava isplate penzije u slučaju sticanja statusa osiguranika u obaveznom osiguranju budući da je ovaj član Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim.

Advertisement

To znači da ukoliko ova izmjena stupi na snagu penzioneru neće biti obustavljena penzija kod sticanja dodatnih prihoda na povremenim poslovima.

Ovo zakonsko rješenje treba odobriti i Dom naroda da bi bilo omogućeno da stupi na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH.

Prihvaćen je i Nacrt novog zakona o likvidacionom postupku koji je potrebno donijeti jer je važeći zakon donijet 2003. godine i ima mnogo nedorečenosti. Između ostalog, novim odredbama predviđeno je da se usvoji institut skraćenog dobrovoljnog likvidacijskog postupka po službenoj dužnosti, koji je u Republici Srpskoj uveden još 2019. godine, a kojim se značajno skraćuje period trajanja i pojednostavljuje likvidacioni postupak.

Potrebno je da zakon bude upućen u javnu raspravu, nakon koje slijedi izrada prijedloga zakona, koji je potrebno da usvoje oba doma Parlamenta da bi stupio na snagu.

Advertisement

Poslanici su odobrili Strategiju za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici 2024.-2027. godina, a danas su glasali i za odobravanje više odluka koje se tiču izrade regulacionih planova Štrbački Buk za period od 10 godina i historijskog gradskog područja Jajce za period od deset godina.

Osim toga, prihvaćena je i odluka, kojom se treba odobriti nabavka prostorija za smještaj Fonda za profesionalnu rehabiliataciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom Federacije BiH sa sjedištem u Sarajevu.

Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine „Autocesta na Koridoru Vc“ za period od 20 godina.

Prihvaćeno je i dodatno zaduženje po Sporazumu o zajmu između BiH i OPEC fonda za međunarodni razvoj za realizaciju Projekta Koridor Vc dionica: Nemila – Donja Gračanica (Zenica sjever) poddionica: Vranduk – Ponirak.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Ministar Matić: Sve bolnice poslovale pozitivno, Nova Bila gradi lamele, Travnik ide u obnovu

Published

on

By

Sve bolnice u Srednjobosanskom kantonu (SBK) ostvarile su pozitivan poslovni rezultat u prošloj godini, prema izvještaju o radu bolnica koji je proteklog četvrtka usvojila kantonalna vlada na sjednici u Travniku, izjavio je kantonalni ministar zdravstva, Anto Matić.

  • Zadovoljni smo rezultatima poslovanja bolnica. Ukupna razlika između prihoda i rashoda za sve bolnice iznosi oko milion maraka. Sve bolnice su dostavile izvještaje s kojima možemo biti zadovoljni. Svaka bolnica provodi određene investicione programe, koje djelomično sufinansira i naše ministarstvo, a značajan izvor sredstava dolazi iz Zakona o konsolidaciji ustanova od strane Vlade Federacije BiH – izjavio je Matić.

Prema Matićevim riječima, bolnica u Novoj Biloj usmjeriće ta sredstva na izgradnju novih lamela, bolnica u Travniku će rekonstruisati zgradu, dok će bolnica u Jajcu koristiti sredstva za sanaciju dugova iz ranijih perioda.

Continue Reading

BiH

Teška nesreća na M17: Sudarili se kamion i tri automobila, ima povrijeđenih

Published

on

By

U saobraćajnoj nesreći koja se oko 16:15 sati dogodila na magistralnom putu M-17, u mjestu Donja Golubinja, Općina Žepče, sudjelovalo je jedno teretno i tri putnička motorna vozila, a dvije su osobe tom prilikom zadobile i povrede, potvrdio je Feni portparol Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Samir Valentić.

U nezgodi su sudjelovala PMV Peugeot, kojim je upravljao Dž. Č. (r.1997.) iz Zavidovića, zatim Touareg, kojim je upravljao E. D. (1980.) iz Viteza i Passat kojim je upravljao B. B. iz Širokog Brijega te teretno motorno vozilo Iveco, kojim je upravljao A. F. (1969.) iz Gračanice kod Doboja Istok.

– Vozač Passata B.B. i suvozačica V.Č., tom su prilikom zadobili povrede te su prevezeni u Dom zdravlja Žepče. Konstatirane su im lakše tjelesne povrede, a saobraćaj se do okončanja uviđaja u 17.40 odvijao naizmjenično jednom trakom – kazao je Valentić.

Continue Reading

BiH

Zastupnica Dajana Frljić pokrenula inicijativu za bolju zaštitu trudnica na radnom mjestu

Published

on

By

Sarajevo, 28. svibnja 2024. – Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Dajana Frljić (HDZ BiH), iz Kluba zastupnika HDZ BIH – HNS, uputila je danas zastupničku inicijativu u kojoj se zahtijeva od nadležnih inspekcija dosljedno provođenje Zakona o radu, s posebnim naglaskom na zaštitu prava trudnica.

 

Zastupnica Frljić istaknula je važnost pridržavanja odredbi Zakona o radu, koji zabranjuje nejednako postupanje prema trudnicama, posebice u članu 60. stavak 1. Prema ovom članku, poslodavci ne smiju odbiti zapošljavanje žene zbog trudnoće, kao ni otkazati ugovor o radu tijekom trudnoće, porođajnog odsustva ili dok koristi prava iz članova 63., 64. i 65.

 

Advertisement

“Jedan od većih problema u Bosni i Hercegovini, koji je postao krucijalan u posljednjih godina, je povreda prava na radnom mjestu, osobito problema žena koje odluče formirati obitelj. To je jedan od razloga masovnog odlaska ljudi iz države, jer nemaju nikakvu zaštitu kada je u pitanju ova tema,” objasnila je zastupnica Frljić.

 

 

Inicijativom se traži veća pozornost na ovaj problem te stvaranje pritiska na poslodavce kako bi se osiguralo poštivanje zakona. Zastupnica Frljić vjeruje da će ovakva praksa imati dugoročni pozitivan učinak na demografsku politiku društva, te potaknuti solidarnost i zajednički interes za bolju zaštitu prava trudnica.

Advertisement

 

Dodatno, zastupnica Frljić naglasila je važnost usvajanja Strategije za prevenciju i borbu protiv nasilja u obitelji za razdoblje 2024.-2027. godina, koja je bila 5. točka dnevnog reda današnje sjednice. U sklopu te strategije, predložila je formiranje povjerenstva za praćenje i unaprjeđenje rada tijela kaznenog i prekršajnog postupka, kao i izvršavanje sankcija koje se odnose na zaštitu od nasilja u obitelji. Povjerenstvo bi bilo pod nadležnim ministarstvom, čime bi se osiguralo sustavno praćenje i poboljšanje mjera zaštite žrtava nasilja u obitelji.

Continue Reading

BiH

Lidija Bradara: Proces imenovanja suca Ustavnog suda BiH namjerno otežavan i odugovlačen

Published

on

By

Predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari (HDZ), kao i potpredsjednicima Refiku Lendi (SDA) i Igoru Stojanoviću (SDP), poslani su dopisi ispred zastupničkih klubova Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte i Stranke za BiH u Federalnom parlamentu s ciljem da rukovodstvo Federacije BiH na neki način zaustavi potvrđivanje imenovanja suca Ustavnog suda BiH na današnjoj sjednici Zastupničkog doma.

To je za Fenu potvrdila predsjednica FBiH Lidija Bradara navodeći da je Komisija za izbor i imenovanje Zastupničkog doma utvrdila prijedlog da Marin Vukoja bude imenovan za suca Ustavnog suda BiH.

“Zbog toga očekujem da na današnjoj sjednici u okviru točke “izbori i imenovanja” Zastupnički dom potvrdi ovaj prijedlog na osnovu kojeg bi za suca bio imenovan Marin Vukoja jer je on najvišepozicioniraniji kandidat na rang listi” – kazala je Bradara.

U osvrtu na upućeni zahtjev zastupnika oporbe da se spriječi ovo imenovanje istaknula je da je “cijeli proces politiziran i licemjeran“.

Advertisement

“Smatram da je namjerno otežavan i odugovlačen kao rijetko koji otkako pratim politička događanja u Bosni i Hercegovini. Uskoro ćemo popunjavati još mjesta u Ustavnom sudu BiH, ali i provoditi brojna druga imenovanja. Hoće li nam opet trebati dvije godine?” – poručila je Bradara.

Podsjećamo, Komisija za izbor i imenovanje na posljednjoj sjednici utvrdila je i to da je cijela procedura oko izbora suca Ustavnog suda BiH provedena u skladu s Ustavom BiH, Poslovnikom Zastupničkog doma i Odlukom o postupku izbora sudaca Ustavnog suda BiH, koje bira Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

“Na koncu, na dnevnom redu današnje sjednice su i druga važna imenovanja, poput izbora zajedničkog povjerenstva za izbor glavnog revizora, Neovisnog policijskog odbora, odbora za reviziju pa i imenovanje novog predsjedatelja Zastupničkog doma” – dodala je Bradara, koja je danas prisustvovala sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

U ranijem tijeku ove sjednice nije usvojen prijedlog potpredsjednika FBiH Refika Lende da se s dnevnog reda pod posljednjom točkom “izbori i imenovanja” skine točka izglasavanje o imenovanju suca Ustavnog suda BiH.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Konkretni potezi za izgradnju autoceste koja će povezati Orašje, Brčko i Tuzlu

Published

on

By

Vršiteljica dužnosti izvršne direktorice za opće, kadrovske i pravne poslove JP Autoceste FBiH Mirnesa Agić održala je jučer radne sastanke sa gradonačelnikom Srebrenika Adnanom Bjelićem i gradonačelnikom Tuzle Zijadom Lugavićem na temu eksproprijacije zemljišta u svrhu izgradnje autoceste Tuzla-Orašje.

Sastanci su bili vrlo konstruktivni i vođeni u pozitivnom i partnerskom okružju. Dogovoreni su rokovi i definirane potrebe kako bi se ubrzali postupci eksproprijacije, a gradonačelnici su potvrdili da će formirati nekoliko timova specijaliziranih za eksproprijaciju, s ciljem ispunjavanja dinamičkih planova projekta.

“Krenuli smo u proces otkupa zemljišta na trasi buduće dionice autoceste između Tuzle i Orašja koja je od strateškog značaja saobraćajne revitalizacije sjevera BiH, odnosno Tuzlanskog i Posavskog kantona. Izrada glavnog projekta za ovu autocestu, odnosno dionicu koja se proteže od Tuzle do Maoče, kao i odgovarajuće studije bit će završeni u junu ove godine. Očekujemo da će tender za izvođača radova na prvim kilometrima moderne autoceste u Tuzlanskom kantonu biti raspisan do kraja godine”, kazala je Mirnesa Agić, v.d. izvršna direktorica JP Autoceste FBiH.

Na sastanku je ujedno izražena nada da će Brčko distrikt BiH što prije usvojiti prostorni plan kojim će se odrediti trasa ove autoceste kroz tu regiju i time u potpunosti i paralelno moći raditi na cijelom projektu.

Advertisement

Izgradnja autoceste Tuzla-Orašje, u dužini od 62 kilometra, predstavlja jedan od najvažnijih kapitalnih projekata u Bosni i Hercegovini. Ovaj projekt će značajno unaprijediti prometnu infrastrukturu na sjeveru zemlje i otvoriti nove mogućnosti za razvoj turizma i privrede.

Sredstva za eksproprijaciju nekretnina u svrhu izgradnje autoceste Orašje – Tuzla, dionica Maoča – Tuzla, Lot V Čanići – Tuzla (u dužini od osam km) osigurala je Vlada FBiH.

 

 

Advertisement

Continue Reading

Najnovije vijesti

BiH1 sat ago

DNEVNICE BERAČA MALINA KREĆU SE OD 70 DO 100 KM

U Podrinju je započela berba ovogodišnjeg roda malina, ali uz nadu u bolju naplatu od prošle godine, proizvođači su suočeni...

Sport2 sata ago

Hrvatski mediji: Radeljić uskoro pravi transfer karijere!?

Iza Stjepana Radeljića je sjajna sezona u dresu Rijeke. Stasiti stoper rodom iz Novog Travnika se s Rijekom nije uspio okititi...

Promo2 sata ago

Natječaj Pirotehnike “Orion” Vitez za prijem komercijaliste u radni odnos

„Pirotehnika Orion“d.o.o. Vitez, firma sa dugogodišnjim iskustvom u trgovini pirotehnike objavljuje natječaj za prijem u radni odnos: KOMERCIJALISTA Opis posla:...

Crna kronika2 sata ago

STRAAŠN SUDAR AUTOBUSA I AUTOMOBILA: Poginuo vozač, više od 30 ozlijeđenih

U srijedu u Srbiji kod Malog Požarevca dogodila se prometna nesreća u kojoj je poginuo vozač automobila. U srijedu u...

Sport2 sata ago

Modrić će u subotu srušiti Lothara Matthausa, a ostati na korak do Paola Maldinija

SAMO TRI dana nas dijele od najveće utakmice klupskog nogometa. U finalu Lige prvaka, na legendarnom stadionu Wembley u Londonu,...

BiH3 sata ago

SARAJEVO: Obilježen Dan Državnosti i Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske 

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine jučer je održan svečani koncert klasične glazbe i domjenak u povodu Dana Državnosti...

BiH3 sata ago

Danas umjereno do pretežno oblačno, moguće lokalne nepogode

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz uslove za lokalne nepogode, jače padavine ponegdje...

BiH3 sata ago

Marin Vukoja izabran za sudiju Ustavnog suda BiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine imenovao je noćas, sat i po nakon ponoći, Marina Vukoju na poziciju sudije...

Advertisement
Advertisement
LM