- oglas -

KOLUMNA: Živimo li s pojedinim političarima roman dostojan Alana Forda!?

Pročitajte i ovo

Zdravko Mamić treći se put ženi: Ovo je njegova odabranica, mlađa je 30 godina

Zdravko Mamić treći će put izreći sudbonosno ‘da‘! Sve je, nehotično ili namjerno, razotkrio sadašnji trener Dinama Ante Čačić,...

NOVI DETALJI AFERE S nestankom ruske jahte povezuje se i stjuardesa iz BiH, a na listu sankcioniranih jahta je dospjela tek nakon bijega

Ono što hrvatske pomorske vlasti, a i ostale institucije, nisu bile u stanju učiniti gotovo godinu, sada su riješile...

Shiffrin srušila rekord Svjetskog kupa 

NAJBOLJA skijašica svijeta Mikaela Shiffrin u utorak je došla do rekordne 83. pobjede u Svjetskom kupu slavljem u veleslalomu...
- Advertisement -

Vrlo često promatrajući “pokušaj” mnogobrojnih političkih dužnosnika da urade vlastitu promociju, postavim sebi pitanje živimo li mi zapravo s njima roman dostojan Alana Forda!?

- Advertisement -
PIŠE: Josip Križanović

Obožavatelji kultnog strip-serijala Alan Ford pamte dobro mudre misli i izreke izumitelja i bivšeg njemačkog pilota Grunfa te ostalih članova grupe TNT.

Takvi urnebesni citati poput ‘bolje živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi’ (Bob Rock) polako su postali sastavni dio pop-kulture te ih se često rabi unutar nekakvog satiričkog diskursa ili svakodnevnog govora kad hoćemo naglasiti apsurdnost pojedine situacije, ismijavati nekoga i slično.

Kad za Alan Ford kažem da je bio kultni strip-serijal, želim naglasiti kako je kod nas odnosno na prostorima bivše Jugoslavije imao kultni status, što je korak dalje od  popularnosti.

Neke od političkih izjava i komentara ili bolje napisano facebook objavica, osim što su indikatori mentalnog stanja društva, neodoljivo podsjećaju na čuvene alanfordovske citate.

Promatrajući danas medijsku pozornost koju je jedan, možda i dobronamjeran dečko, dobio svojom objavom novogodišnje čestitke ne mogu se zapravo zapitati jeli se političko-medijsko promišljanje pojedinih političara pogotovo ove mlađe generacije idealno uklopilo u taj neki alanfordovski način kreiranja priča.

Nekom tko stvari promatra iz neke stručne točke gledišta, jako teško je razumjeti da slikanje s olovkom u ruci, kreiranje prigodni sličica u stilu reklame za “lenor”, poziranje pored asfalta i poruka s radijatorom u pozadini može uopće biti neki medijski pokušaj samopromocije. Zapravo komentirajući sve to danas zapitao sam se kako uopće netko može doći na takvu jednu ideju.

No takvih primjera je i previše. U suštini neka samopromocija u tom smjeru zapravo više govori o karakternim osobinama te osobe, jer istine radi većini ozbiljnih političara bilo bi nezamislivo na taj način voditi bilo kakvu kampanju. Takav jedan pokušaj sveprisutnosti u medijskom prostoru, zapravo samo može štetiti i pojedincu i organizaciji koju predstavlja, a odraz je jednog egotripa gdje pojedinac pokazuje kako je u njegovom alanfordovskom svijetu “nedodirljiv” i kako sve počinje i završava s njim baš u stilu legendarnog BROJA 1.

Citat u smislu “Mi ništa ne obećavamo i to ispunjavamo – stranka istine” zapravo je modus operandi pojedinih javnih osoba jer zapravo u svojoj namjeri da zadovolje svoj ego vrlo često ne biraju ni mjesto ni vrijeme kao ni razlog pojedine objave na društvenim mrežama, a njihov vijek trajanja na političkoj sceni samo se produljava što sve skupa dovodi do apsurdnih situacije gdje vrlo često u jednom danu demantiraju sami sebe.

Osobno sam svjedočio kada je jedna uvažena politička djelatnica objašnjavala kako je važno da svi lajkaju i onda se krenulo davati ocjene i prosudbe na temelju lajkova, a to čak bude i presudan uvjet za ostvarivanje nekog osobnog cilja ili biranja pojedine strategije. Društvo tih i takvih likova savršeno odgovara alanfordovskoj atmosferi koja dominira romanom i zapravo postaje poprilično žalosno što parodija poprima elelmente intelektualne tragedije jer se šalje poruka kako nije važno znanje, osobni napredak i kontinuirano učenje nego je važno biti podoban i misliti “isto” što je u konačnici smrtna presuda jednog društva.

Ako bi pak netko trebao takve stvari prepoznati to bi bile mlađe generacije kojima bi trebalo biti manje Važno slikati se, a više napredovati kroz proces cjeloživotnog učenja no i očito je kako “selekcija” nam trenutno nije najbolja. Onda u takvom okruženje ostaje fotografija kao jedini marketinški alat dok bilo kakav oblik sučeljavanja žive rasprave ili razmjene mišljenja je nepoželjan iz vrlo jasnih razloga, a to je nesigurnost da bi u takvim okolnostima mogli pronaći sugovornika koji bolje se snalazi u javnom prostoru, pa za takve pojedince ovakav tip osoba predstavlja opasnost.

Zapravo prije svega ne bi bilo loše, ako već nemaju sklonost čitanju, bar da izaberu nekoliko serijala Alana Forda i da pokušaju shvatiti svu genijalnost autora i pokušaju bar djelomično izvući pouku, no ipak na koncu i tu dolazimo do problema jer pravo je pitanje koliko javne osobe tog profila zanima čitanje jer u njihovom “paralelnom svemiru” svije počinje i završava s njima.

Za kraj od osobe koja dolazi iz generacije koja je odrasla uz legendarnu ekipu Alana Forda izabrao sam 20 najboljih citata iz popularnog romana po osobnom izboru, a može i pomoći jer danas su i onako “IN” skraćene varijante.

2. ‘Nije važno sudjelovati, važno je pobijediti.’

3. ‘Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti.

4.’Tko spava nije budan.’

5. ‘Naoružaj se i bježi.’

6. ‘Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega.’

7. ‘Ako želite pobijediti u trci, morate prvi proći kroz cilj.’

8. ‘Ne predaj se nikad, osim kad moraš.’

9. ‘Alane, bjež’mo, njih je dvojica, a mi smo sami!’

10. ‘Prokletstvo, ovaj zid je gladak poput glatkog zida.’

11. ‘Mi ništa ne obećavamo i to ispunjavamo – stranka istine.’

12. ‘Ovde počiva onaj koga više nema.’ (epitaf)

13. ‘Mene će naviše pogoditi moja vlastita smrt!’

14. ‘Bolje biti bogat nego ne biti.’

15. ‘Kupite cvijeće voljenoj ženi, ali ne zaboravite i na vlastitu.’

16. ‘Poznati sicilijanski odvjetnik tvrdi da je sve to plod policijske mašte.’

17. ‘Ne vjeruj ženi koja laže.’

18. ‘Tko hoda ne trči.’

19. ‘Ko leti, vrijedi, ‘ko vrijedi, leti, ‘ko ne leti, ne vrijedi.’

20. ‘Bolje izdati knjigu nego prijatelja.’

Najnovije vijesti

Zdravko Mamić treći se put ženi: Ovo je njegova odabranica, mlađa je 30 godina

Zdravko Mamić treći će put izreći sudbonosno ‘da‘! Sve je, nehotično ili namjerno, razotkrio sadašnji trener Dinama Ante Čačić,...

NOVI DETALJI AFERE S nestankom ruske jahte povezuje se i stjuardesa iz BiH, a na listu sankcioniranih jahta je dospjela tek nakon bijega

Ono što hrvatske pomorske vlasti, a i ostale institucije, nisu bile u stanju učiniti gotovo godinu, sada su riješile začas i konačno upisale zabilježbu...

Shiffrin srušila rekord Svjetskog kupa 

NAJBOLJA skijašica svijeta Mikaela Shiffrin u utorak je došla do rekordne 83. pobjede u Svjetskom kupu slavljem u veleslalomu održanom na talijanskom skijalištu Kronplatz,...

Snimljeni razgovori vagnerovaca otkrivaju zašto se protiv njih teško boriti: Ne smiju se predati ni povući, a njihova smrt nije važna za rusko društvo”

Borci skupine Wagner postali su jednokratno pješaštvo tijekom ruske ofenzive u istočnoj Ukrajini, ali dokument ukrajinske vojne obavještajne službe do kojeg je došao CNN...

Tko je čovjek koji je kupio Mamićevu vilu za šest milijuna eura?

KAKO bi vratio 44.5 milijuna kuna koje je posudio od poduzetnika Renata Koraća, Zdravko Mamić, odnosno njegova žena Marina, prodao je prošli mjesec luksuznu...

Povezane vijesti