Poveži se s nama

Društvo

Koliko košta razvod u BiH?

Objavljeno

Svi smo gledali te filmove. Upoznaju se mladić i djevojka, zaljube se jedno u drugo i nakon niza prepreka se vjenčaju i žive sretno do kraja života. Ali šta se desi kada se ovo “sretno do kraja
života” pretvori u onu groznu riječ na “r”, piše Forbes.

Prema posljednjim dostupnim podacima državne Agencije za statistiku, koji su, nažalost, tek iz 2021. godine, broj razvedenih brakova se popeo na 2.871 dok je broj sklopljenih brakova za istu godinu bio 17.835. Uvidom u iste podatke vidimo da je evidentan porast stope razvoda brakova, dok broj parova koji se odluče stupiti u bračnu zajednicu stagnira, barem u posljednjih pet godina.

Prije nego što krenemo dublje u ovu temu, još jedna zanimljivost iz ove statistike je da dobna skupina koja je najzastupljenija u tabeli sklopljenih brakova su mladi parovi između 20-24 godine dok se parovi u dobnoj skupini 40-49 najčešće razvode. To nam govori da prosječni brak u Bosni i Hercegovini traje nekih 20 godina nakon čega se partneri odluče razići.

Oglas

Dakle, da se vratimo temi teksta. Zbog čega je došlo do ovako naglog povećanja stope razvoda? Čini se da su trendovi koji su na Zapadu počeli još prije 20-30 godina došli i do nas. Bez ulaženja u često navođene razloge, kao što su opća moralna dekadenca, kolektivna sklonost hedonizmu, tzv. razmaženost mlađih parova i sl., voditi ćemo se pouzdanim podacima naučnih istraživanja izvana i domaćim stručnjacima da bolje razumijemo pojavu ovog fenomena.

Osim sociološko-demografskog aspekta, bavit ćemo se i ekonomskim aspektom razvoda, to jest, koliko košta razvesti se i koje su potencijalne finansijske posljedice takve odluke.

Zašto se sve češće razvodimo?

Iako nama u BiH nedostaju ozbiljnije sociološke i psihološke studije o tome zašto je došlo do povećanja stope razvoda, možemo se, sad zasad, osloniti na istraživanja koja su sproveli vodeći univerziteti u zapadnim državama Evrope i SAD-u. Prema američkom ekonomskom časopisu Forbesu, u 2023. godini u SAD je zabilježeno 689.308 razvoda, dok je došlo do sklapanja 1.985.072 brakova, što je rezultiralo stopom brakova od 6 na 1.000 ljudi. Polovina prvih brakova završava se razvodom, dok drugi i treći brakovi imaju čak i veću stopu razvoda. U prosjeku, razvodima je potrebno više od godinu dana da se okončaju, što parove košta oko 7.000 dolara, a mnogi se ponovo vjenčaju, pri čemu se 64% muškaraca i 52% žena ponovo vjenčaju nakon razvoda.

Oglas

Međutim, ono što bi nas moglo uveliko iznenaditi je stopa razvoda po državama. Nekako smo navikli da pričamo o stopi razvoda u zapadnim zemljama. Tako na primjer, Sjedinjene Američke Države imaju stopu razvoda od 2,5, što je više od globalnog prosjeka od 1,8, ali to nije zemlja s najviše razvoda.

Ono što bi moglo iznenaditi naše čitatelje je to da je većinski muslimanska zemalja, poznata po svojim čarobnim plažama i vilama za odmor, Maldivi, na vrhu liste sa stopom od 5,52, a slijedi je još jedna od većinski muslimanskih zemlja, Kazahstan sa 4,6 dok je Rusija na trećem mjestu sa 3,9.

S druge strane, zemlje poput Šri Lanke, Gvatemale i Vijetnama imaju izuzetno niske stope razvoda, a Šri Lanka ima stopu od 0,15, vjerovatno zbog strogih zakona o razvodu zasnovanim na krivnji. Na drugom kraju ovog spektruma se nalaze zemlje u kojima je razvod potpuno zabranjen, a to su samo dvije zemlje: Republika Filipini i Vatikan.

Oglas

Međutim, jedna statistika po pitanju razvoda značajno upada u oči, barem što se tiče SAD-a, a to je stopa razvoda po spolu. Tako je, na primjer, primjetno da 69% razvoda u SAD-u iniciraju žene, što je značajna većina među heteroseksualnim parovima. Ovaj trend naglašava proaktivnu ulogu žena u raskidu brakova i može se pripisati njihovim većim mentalnim i emotivnim odgovornostima, posebno kada osjećaju da im nedostaje sistem podrške. Od tih 69%, negdje oko 80% žena koje iniciraju razvod imaju fakultetsku diplomu. Korelacija koja se svojevrsno sama nameće na osnovu ovih podataka je što je žena obrazovanija, veće su šanse da će podnijeti zahtjev za razvod.

Koliko košta sam proces razvoda?

Psiholozi kažu da je razvod, pored smrti užeg člana porodice ili prijatelja, jedan od najstresnijih događaja koja osoba može doživjeti. Pored činjenice da ostajete bez partnera od koga se vjerovatno niste htjeli razvesti kada ste stupali u brak, imamo i finansijski aspekt koji doprinosi ovom stresu. Da bismo izračunali koliko košta razvod braka, moramo prvo shvatiti da Porodični zakon Federacije BiH predviđa dvije vrste razvoda. Prvi je sporazumni razvod braka, kojim posreduje kantonalna Socijalna služba, i to je onaj jeftiniji. Ova vrste razvoda je i daleko brža i jednostavnija. Druga vrsta je razvod braka tužbom preko Općinskog suda i podrazumijeva znatno veće troškove i dugotrajniji proces. Čitava procedura, naravno, zavisi i od toga da li par ima zajedničku maloljetnu djecu, jer to dodatno produžava proces.

Kod sporazumnog razvoda braka, proces je poprilično jasan. Zahtjev podnosite Socijalnoj službi uz kratko obrazloženje. Zanimljiva je činjenica da se u Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata bračno pravo regulisalo Osnovnim zakonom o braku FNRJ koji je stupio na snagu 1946. godine gdje su razlozi za razvod braka počivali na načelu krivnje, a razvod se gledao kao sankcija za kršenje ili neispunjenje bračnih dužnosti, ili s druge strane na načelu poremećenosti bračnih odnosa. Krivnja bračnog druga negativno je utjecala na pravne posljedice prestanka braka, a pravo na traženje sporazumnog razvoda nije ozakonjeno, ali se moglo postići da bračni drugovi zajednički traže razvod braka u slučaju da navedu opravdane razloge. Sa raspadom Jugoslavije i po završetku rata u BiH, Federalnim Porodičnim zakonom je ukinuto dokazivanje krivice.

Oglas

Ukoliko par nema djecu ili ako se dogovore oko skrbništva, podnošenje zahtjeva za sporazumni razvod košta 360 KM bez PDV-a. Uz dogovor partnera, određuje se alimentacija, koja je prepuštena parovima. Porodičnim zakonom nije predviđeno zajedničko skrbništvo nego primarni skrbnik, odnosno roditelj s kojim djeca žive, što je u preko 90 posto slučajeva majka. Ovaj postupak traje nekoliko sedmica i bude vrlo brzo okončan.

Međutim, ako dođe do tužbe zbog neslaganja partnera oko bilo kojeg dijela podjele imovine ili skrbništva nad djecom, ovaj postupak može koštati i preko dvije hiljade maraka i može trajati od godinu dana do nekoliko godina.

Ukoliko se bračni partneri odluče na sudski razvod, taj proces može potrajati dugo, iako je zakonski hitan. Razvod braka obično traje oko godinu dana, posebno ako postoje nesuglasice oko starateljstva nad djecom, visine alimentacije koja se kreće od 50 do 1.000 KM po djetetu, i pitanja supružničkog izdržavanja.

Oglas

Šta nakon razvoda?

Nakon razvoda, iako je teško doći do zvaničnih podataka, često se događa da žene napuštaju zajednički dom s djecom, što ih izlaže značajnom finansijskom teretu. Pronalaženje stana ili smještaja postaje prioritet, a situaciju dodatno komplikuje činjenica da roditelji žena zbog društvene stigme koja još postoji oko razvoda često ne pružaju podršku, što primorava žene da iznajme stan.

Međutim, cijene stanova za iznajmljivanje stalno rastu, te prosječna mjesečna najamnina stana često premašuje 600 KM bez režija. Borba oko redovnog plaćanja alimentacije također postaje značajan izazov. Nažalost, prema posljednjim dostupnim podacima, samo osam posto očeva ispunjava svoju obavezu izdržavanja djece. Mnogi očevi prijavljuju minimalne prihode od 400 KM, čak iako posjeduju vlastite firme ili ostvaruju znatno veće prihode. S druge strane, neki odlaze čak i u inostranstvo kako bi izbjegli svoje obaveze. Krivični zakon i Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske ne navodi da neplaćanje alimentacije predstavlja krivično djelo.

Ovo stavlja majke i djecu u tešku situaciju, jer se često suočavaju s ekonomskim poteškoćama i nesigurnošću nakon razvoda. Očigledno je da problemi koji proizlaze iz razvoda braka imaju sistemsku prirodu i zahtijevaju ozbiljne promjene u zakonodavstvu kako bi se bolje zaštitili interesi žena i djece u ovim situacijama. Postojeći zakoni često nisu dovoljno efikasni i ne primjenjuju se dosljedno, što dovodi do nepravde i poteškoća za one koji su najranjiviji u procesu razvoda.

Oglas
Oglas

Društvo

BRAVO ZA MIRZU I AMIRA: Bugojno dobiva svoje klizalište vrijedno skoro 250 000 KM

Objavljeno

Piše

Bugojno dobiva vlastito klizalište. Danas je u prostorijama KSC Bugojno potpisan ugovor za nabavku klizališta u vrijednosti 245.000,00 KM.

Ovaj izuzetno dragocjen i značajan projekat podržan je od strane Ministarstva prostornog uređenja SBK. Radujemo se da ćemo uskoro moći uživati u Zimskoj čaroliji na platou KSC Bugojno.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Alen Pilav, v. d. direktora KCUS-a: Mi smo bolnica, a ne štedionica!

Objavljeno

Piše

“Ne razumijem kako se neko može hvaliti uštedama dok se pacijenti istovremeno žale da u bolnici nema osnovnih potrepština, od toalet-papira i sapuna, do hirurškog materijala i lijekova. To je ponižavajuće, jer način na koji se odnosimo prema ljudima koji trebaju našu pomoć govori o nama samima, ali i društvu u cjelini.”, izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” doc. dr. sc. med. Alen Pilav, vršilac dužnosti direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Trideset godina

Njega je prije četiri dana na ovu poziciju, umjesto smijenjene Sebije Izetbegović, imenovao Upravni odbor KCUS-a.

Oglas

“Kada sam odlučio da prihvatim funkciju v. d. generalnog direktora KCUS-a, pretpostavio sam da će to biti težak zadatak. Trideset godina radim u KCUS-u i mogu reći da je to moj drugi dom, nekad više vremena dnevno provedem na poslu nego kod kuće. Hirurgija je moj životni odabir i sa zadovoljstvom to radim. Da sam imao sve neophodne uvjete rada, sigurno se ne bih odlučio na ovaj potez. Međutim, s obzirom na poteškoće s kojima se susrećemo moje kolege i ja, odlučio sam da pokušam to promijeniti kako bismo pacijentima osigurali liječenje kakvo zaslužuju. Neki od tih problema su uzrokovani birokratskim procedurama, pogrešnom raspodjelom novca i neadekvatnom organizacijom, a mnogo toga se može poboljšati boljim upravljanjem i adekvatnijim korištenjem svih resursa KCUS-a”, kaže dr. Pilav.

Bez obzira na sve, ističe da će njegov fokus u radu biti usmjeren isključivo ka budućnosti, a “ispitivanje i ocjenjivanje onoga što je do sada bilo će prepustiti građanima i nadležnim institucijama”.

Pojasnio je i izjavu da će otvoriti kapije KCUS-a za sve građane.

Oglas

“Nije li sramotno da mi u jednoj demokratskoj državi u 21. stoljeću razgovaramo o “otvaranju” bolnice za pacijente i posjetioce? Zatvorene kapije su otežavale ulazak pacijentima i posjetiocima, kao i izlazak uposlenicima. Ne vidim opravdan razlog ni za jedno ni za drugo. Osim primopredaje koja je u toku, prvi dan sam tražio informacije o razlozima za zavarivanje projektiranih ulaza za pješake kako bih što prije pokrenuo proceduru njihovog otvaranja. Ljudi koji dolaze u KCUS sigurno ne dolaze radi zabave, već zato što imaju zdravstvene probleme ili dolaze u posjetu svojim najmilijima. Naša obaveza je ne samo da im pružimo najbolje dostupno liječenje već i da im olakšamo dolazak do ljekara. Nehumano je i apsolutno nepotrebno ljude koji imaju zdravstvenih problema i često otežano kretanje tjerati da pješke obilaze ogroman kompleks KCUS-a da bi došli tamo gdje trebaju”, smatra dr. Pilav.

Zato će otvaranje kapija, kako kaže, biti jedan od njegovih prvih poteza, “jer želim pacijentima koji sa strepnjom dolaze u bolnicu olakšati koliko god mogu”.

“Građanima time ujedno šaljemo poruku da su dobrodošli i da smo mi tu da budemo njima na usluzi. Ovo je njihov klinički centar, koji oni finansiraju kroz uplatu doprinosa.”, kaže dr. Pilav.

Oglas

Što se tiče priče u vezi s uštedama u KCUS-u i vraćanjem dugova, dr. Pilav kaže da je njegovo viđenje da “jedan spašen život ili jedan izliječeni pacijent vrijedi više od ušteđenih miliona na računu”.

“Naš osnovni zadatak je liječenje, a ne štednja. Mi smo bolnica, a ne štedionica.”, navodi dr. Pilav.

Na pitanje može li KCUS ponovo postati baza najboljih ljekara i stručnjaka i kako vratiti sve one ljude koji su otišli zbog neslaganja s bivšom direktoricom, kaže da nisu otišli svi najbolji doktori. 

Oglas

“Istina je da je KCUS, iz različitih razloga, napustio veliki broj ljekara raznih profila, ali i ostalog medicinskog osoblja. Neki su pronašli bolje uvjete negdje drugo, neki su se odlučili za privatni biznis, a neki su otišli zbog nezadovoljstva načinom upravljanja KCUS-om. Ali smatram da nije istina da su KCUS napustili svi najbolji doktori, što često čujemo, jer time činimo nepravdu velikom broju vrhunskih ljekara i kompletnog medicinskog i nemedicinskog osoblja koji su ostali u KCUS-u i kojima ovim putem za to neizmjerno zahvaljujem.”, kaže. 

Vratiti ljekare

Dr. Pilav kaže da cilj nije da vrate sve ljekare koji su otišli jer je to nemoguće i nepotrebno, nego da popune pozicije koje su ostale upražnjene i da vrate one ljekare koji nedostaju KCUS-u, a takvih je pozicija priličan broj.

Oglas

Bez obzira na to koliko KCUS bio jak centar, ne može ostati neoštećen kada ga u jednom danu napusti 13 iskusnih anesteziologa, u trenutku kada ih je već nedostajao priličan broj, što je, uprkos djelimičnom popunjavanju, i danas slučaj.

“Zanimljivo je da se najviše pitanja koja sam dobio od medija, javnosti i prijatelja odnosi na to kako planiram vratiti nešto što je KCUS prije imao ili bio, bilo da se radi o vraćanju ljekara koji su napustili KCUS, bilo da se radi o vraćanju transplantacija i drugih kompliciranih medicinskih usluga, bilo o vraćanju prava posjeta i slobodnog kretanja po KCUS-u. Umjesto da se pitanja odnose na napredak, odnose se na vraćanje onoga što smo imali prije desetak godina. To dovoljno govori o percepciji javnosti o stanju u KCUS-u”, ističe dr. Pilav.

Nigdje kapije nisu kao u KCUS-u

Oglas

“Bio sam u bolnicama i univerzitetskim kliničkim centrima u svijetu i nigdje kapije nisu u ovakvom smislu postojale. Ne mislim da će, nakon što otvorimo kapije KCUS-a, ljudi navaliti unutra, kao što ni uposlenici neće početi bježati s posla. Osnova je povjerenje, a za one koji to ne budu poštovali, postoji propisano sankcioniranje. Ne želimo zbog negativnih izuzetaka kažnjavati sve one koji poštuju pravila.”, kaže dr. Pilav.

“Bitno je naglasiti da nećemo sklanjati one koji su ostali da bismo vratili one koji su otišli. Činjenica je da nam nedostaje kadrova u velikom broju klinika.”, zaključio je.  

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Premijer FBIH Nermin Nikšić večeras posjetio Travnik

Objavljeno

Piše

Večeras je na sjednici Predsjedništva SDP-a BiH Županije Središnja Bosna gost bio predsjenik SDP BiH i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

“Zahvaljujemo se na otvorenom razgovoru o problemima u svim općinama Središnje Bosne i strpljenju da sasluša sve predsjednike općinskih organizacija, te probleme i prijedloge infrastrukturnih projekata u općinama koji su upućeni prema Federaciji BiH”, navedeno je iz Službe za odnose s javnošću OO SDP BIH Vitez.

Nastavi čitati

Događanja

“Božićna priča u Kiseljaku”

Objavljeno

Piše

Klapa Cambi, Amel Ćurić, Ribarska večer, besplatni paketići, klizalište… samo su dio ovogodišnje ponude „“Božićne priče by Sky Cola” Kiseljaku.

Manifestacija će trajati do 22.prosinca sa osam večeri glazbe uživo i raznim sadržajima za sve generacije i ukuse.

Kiseljak već godinama ima najbolji „Advent“ u Središnjoj Bosni i jedan od najboljih u BiH zahvaljujući suradnji udruge Kiss i Općine Kiseljak odnosno vrijednoj ekipi koja mjesecima polako priprema i gradi.

Središnja lokacija i ove godine je Trg kneza Radoje a nakon prošlogodišnjeg “širenja” na Park Josipa Baća, ove će godine “Advent” preuzeti i tzv. APC prostor.

Oglas

Cijela površina ispod zgrade Općine bit će transformirana u ledeni, “božićni grad” koji će posebno biti zanimljiv najmlađima.

Na Trgu je će ponovno biti postavljen veliki grijani šator sa gastro kućicama vani te klizalištem za najmlađe pored.

Otvorenje je planirano za nedjelju, 3.prosinca paljenjem prve adventske svijeće. Svi su dobrodošli poručuju organizatori.

Oglas

Projekt podržali, Općina Kiseljak, predsjednica FBiH Lidija Bradara, JP Elektroprivreda HZ HB, Sarajevski kiseljak, Juicy, Fondacija za glazbene, scenske i likovne umjetnosti, Ministarstvo obrazovanja KSB, predsjedatelj Sabora KSB, HT Eronet…

 

Oglas
Nastavi čitati

Društvo

U Zagrebu osnovan Klub Travničana “Travničani pozdravljaju svoju maticu – Središnju Bosnu”

Objavljeno

Piše

Danas je u Zagrebu osnovan Klub Travničana u prisustvu preko stotinu uzvanika i gostiju.

Jedan od glavnih ciljeva Kluba Travničana u Zagrebu jest povezivanje i podrška jednih prema drugima, ljudi koji žive u Travniku i Travničana, koji žive u Zagrebu. Klub će biti mjesto za razmjenu iskustava, podršku i druženje članova.

Travničani pozdravljaju svoju maticu – Središnju Bosnu!

Oglas

Centralna.ba

Nastavi čitati

Događanja

U petak koncert Kamernog hora Muzičke akademije iz Sarajeva

Objavljeno

Piše

Vokalni sastav “Ad Libitum Poziva na koncert koji će se održati 1. prosinca u 18 sati u crkvi Sv Franje Asiškog u Gučoj Gori. Koncert se održava u sklopu projekta “Moderato”.

Na koncertu će nastupiti Kamerni hor Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu pod dirigentskom palicom Rade Radovića.

U sklopu projekta, u subotu 2. prosinca, na kamernoj sceni Centra za kulturu Travnik održat će se masterclass na temu “Koncertni angažman većih izvođačkih sastava u obrazovnim institucijama.

Oglas

Budite dragi gosti i podijelite radost muziciranja.

Nastavi čitati

Društvo

SBK: Pripreme za otvaranje skijaške sezone u punom jeku

Objavljeno

Piše

Pripreme za otvaranje zimske turističke sezone na području Kantona Središnja Bosna u punom su jeku. Već nekoliko dana većina skijališta pod bijelim je pokrivačem, no količina snijega još uvijek nije dovoljna za otvaranje skijališta.

Kad je u pitanju službeno otvaranje sezone na području županije, ono je, kako kaže Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice KSB, zakazano za polovicu prosinca.

“Otvaranje zimske turističke sezone planirano je za razdoblje od 15. do 17. prosinca ove godine. Zimska sezona i ove godine bit će otvorena uz popularnu manifestaciju Šankanje, koju provodi Turistička agencije Buena Vista. Ove godine sam program je jako kvalitetan i već smo na 90 posto popunjenosti kapaciteta za to razdoblje. Nadam se da će biti dovoljne količine snijega jer prirodni snijeg je ono što daje potpuni ugođaj. U zimsku sezonu ulazimo u punom kapacitetu”, rekao je Matošević.

Oglas

Kako je rekao, booking do kraja godine prilično je dobar.

“Kao i u prethodnim godinama, prema informacijama hotelskih poduzeća, booking je jako dobar. No, turisti su još oprezni oko količina snijega, ali rezervacija za drugu polovicu prosinca ima prilično. Uz dovoljne količine snijega nadam se da ćemo realizirati izvrsnu popunjenost kao i ranijih godina”, kazao je Matošević.

Još nekoliko centimetara snijega i vrata za goste otvorit će i mala obiteljska skijališta, kojih je na području županije popriličan broj.

Oglas

“KSB je prepoznat kao županija s najvećim brojem skijaških centara na što smo jako ponosni. Imamo raznovrsnu ponudu, od malih skijališta, idealnih za početnike i obitelji, do većih kao Vlašić ili Raduša, za koji treba više vještine. Upravitelji skijališta odavno su spremni, samo čekaju dovoljne količine snijega da krenu sa sezonom. Liftovi su kontrolirani i servisirani, skijaške staze, odnosno zelene površine su uređene, dakle, samo čekamo snijeg da krenemo sa sezonom, ne samo na području planine Vlašić, nego od Jajca pa do Fojnice”, kazao je Matošević za kraj.

Nastavi čitati

Društvo

TRAVNIK: U petak u 18h otvorenje klizališta, zabava i pokloni za djecu, od 20h koncert Lidije Bačić

Objavljeno

Piše

Božićna čarolija u Travniku počinje u petak 1.12.2023.godine, kada će na parkingu KŠC Travnik biti otvoreno klizalište za djecu i odrasle, veličine 38 x 18 metara, što ga čini najvećim klizalištem u SBK.

U petak od 18 sati predviđen je zabavni program za djecu, zabavne igre uz Irvasa Rudolfa, te nagrade za djecu i pobjednike igara.

Pored otvorenja klizališta očekuje nas i mega koncert hrvatske glazbene zvijezde Lidije Bačić, koja će nastupiti od 20 sati, a ulaz na koncert je besplatan.

Oglas

Koncert je na svom Instagramu najavila i Lili.Napominjemo da će na istom mjestu biti organiziran i javni doček Nove godine, a Travničane i njihove goste zabavljat će Duško Kuliš.

Božićna čarolija u Travniku počinje 1.12., a završava 15.01.2024.godine.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo obrazovanja, mladih, kulture i Sporta SBK, općina Travnik, Vlašić gradnja, Restoran Vrelo, Centralna.ba i Turistička zajednica općine Travnik.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Begić: Zahvaljujući Vladi RH došli smo do kraja dugog i mukotrpnog puta izjednačavanja prava ratnih vojnih invalida HVO-a u Hrvatskoj

Objavljeno

Piše

Upornost ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i opredijeljenost Vlade Republike Hrvatske na čelu sa predsjednikom Andrejem Plenkovićem je krunisana današnjom Odlukom Vlade RH da u saborsku proceduru uputi Prijedlog zakona o izmjenu i dopunu Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, kaže voditelj Odjela za branitelje pri Glavnom vijeću Hrvatskog narodnog sabora BiH, Mladen Begić.

Dodaje da samo po sebi to i nije neka novost. Međutim uzevši u obzir činjenicu da se pored promjena koje se odnose na poboljšanje materijalnih i radnih prava te poboljšanja skrbi za branitelje starije dobi izmjene odnose i na pripadnike HVO i to na kategorije branitelja sa oboljenjima i povredama sa procentom tjelesnog oštećenja organizma manjom od 80% koji do sada nisu bili obuhvaćeni zakonom i nije im bilo omogućeno konzumiranje bilo kakvih prava u RH, smatra ovo prvorazrednom informacijom koja će zasigurno obradovati sve branitelje HVO.

Kako ističe, ovom izmjenom smo došli do kraja dugog i mukotrpnog puta izjednačavanja prava ratnih vojnih invalida pripadnika HVO u RH.

Oglas

-U proteklih dvadesetak godina smo kontinuirano iznosili potrebu da se izvrši ovakva izmjena zakona. Međutim, nije u svim periodima vladavine u RH postojalo isto raspoloženje za priznavanje prava braniteljima HVO, ističe on podsjećajući na povijest ostvarivanja prava pripadnika HVO-a.

Paralelno sa trajanjem ratnih sukoba u BiH i RH, ističe Begić, zahvaljujući punom razumijevanje predsjednika Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška uspostavljena je skrb u RH i za pripadnike HVO i to za sve obitelji poginulih branitelja i za invalide sa postotkom invalidnosti iznad 60%. Prava su se uglavnom odnosila na obiteljske i osobne mirovine te invalidnine za 100% invalide prve skupine.

-U Federaciji BiH, zahvaljujući pomoći RH i primjeni propisa HRHB, stanje skrbi je bilo zadovoljavajuće, jer su skrb u povećanom iznosu koristile kategorije ispod 60%  invalidnosti koji nisu bili zbrinuti u RH. Prestankom primjene propisa HZ HB i prelaskom na jedinstveni sustav skrbi u FBiH položaj hrvatskog branitelja postaje težak i neizvjestan, naglašava Begić.

Oglas

HDZ RH je to, podsjeća on, prepoznao i pristupilo se izradi međunarodnog ugovora kako bi se ublažio težak i ponižavajući status hrvatskog branitelja u BiH. Stupanjem na snagu  Ugovora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a i članova njihovih obitelji prava stradalnika HVO su proširena na sve ranjene i zatočene branitelje te na obitelji poginulih branitelja koji iz bilo kojih razloga nisu pravo ostvarili ranije.

-Međutim smjenom vlasti u RH i dolaskom SDP-a uspostavlja se maksimalno negativan odnos prema našim braniteljima  i status branitelj HVO u RH je iz okvira zakona sveden u okvire dobre volje. Kako bismo promijenili negativan kurs RH prema pripadnicima HVO , Hrvatski narodni sabor BiH 2015. godine je formirao Radnu skupinu koja  je aktivno sudjelovala u razgovorima i pregovorima s predstavnicima Vlade RH o položaju branitelja HVO-a u RH. U samom početku ti pregovori nisu bili u duhu dobrih namjera. Ništa nismo uspjeli dogovoriti, a kamoli konkretizirati sve do imenovanja Tome Medveda za ministra hrvatskih branitelja. Dolaskom ministra Medveda na čelo Ministarstva počeli su konstruktivni razgovori bez bilo kakvih predrasuda. Zaboravljeni su šatori u Savskoj i bezbroj pojedinačnih skupina i interesa. Ni tada nismo uspjeli riješiti sve niti današnji ogroman rezultat truda gospodina Medveda nije kraj našim nastojanjima da se poboljša položaj pripadnika HVO, posebice u oblasti zdravstvene skrbi. Uopće ne dvojimo da ćemo tijekom narednih razgovora naći optimalno rješenje i za taj problem jer smo svi svjesni da je starenje braniteljske populacije, porast njihovih zdravstvenih problema i smrtnosti te samačka domaćinstva u kojima se nema tko brinuti o njima najveći izazovi s kojima se susreće Ministarstvo, navodi Begić.

Napominje da su okolnosti u kojima su vršene izmjene zakona bile vrlo složene. Pored činjenice da usuglašavanje zakona podrazumijeva interesorna usuglašavanja više ministarstava bio je izraženi pritisak suđenja hrvatskim braniteljima u Haagu.

Oglas

-I pored navedenih otežavajućih okolnosti dogovoreno je poglavlje IX Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, a kasnijim izmjenama Zakona dodatno smo popravili položaj branitelja HVO-a, a posljednje izmjene kruna su našeg nastojanja da svi ratni vojni invalidi HVO-a budu u mogućnosti podnijeti zahtjev za ostvarivanje prava bez obzira na uzrok stradavanja i to će se ovim posljednjim izmjenama konačno realizirati. Ovom prigodom se u ime voditelja Odjela HNS BIH za branitelje želim zahvaliti svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovim plemenitim aktivnostima za dobrobit naših branitelja i našega naroda, a posebno se želim zahvaliti ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu i Vladi Republike Hrvatske na čelu sa predsjednikom Andrejem Plenkovićem, poručuje voditelj Odjela za branitelje pri Glavnom vijeću Hrvatskog narodnog sabora BiH, Mladen Begić.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Društvoprije 7 sati

BRAVO ZA MIRZU I AMIRA: Bugojno dobiva svoje klizalište vrijedno skoro 250 000 KM

Bugojno dobiva vlastito klizalište. Danas je u prostorijama KSC Bugojno potpisan ugovor za nabavku klizališta u vrijednosti 245.000,00 KM. Ovaj...

BiHprije 7 sati

Alen Pilav, v. d. direktora KCUS-a: Mi smo bolnica, a ne štedionica!

“Ne razumijem kako se neko može hvaliti uštedama dok se pacijenti istovremeno žale da u bolnici nema osnovnih potrepština, od...

BiHprije 7 sati

Premijer FBIH Nermin Nikšić večeras posjetio Travnik

Večeras je na sjednici Predsjedništva SDP-a BiH Županije Središnja Bosna gost bio predsjenik SDP BiH i premijer Federacije BiH Nermin...

Sportprije 8 sati

Minimalan poraz Zrinjskog kod Alkmaara

U susretu petog kola Uefine Konferencijske lige AZ je na svom terenu pobijedio Zrinjski rezultatom 1:0. Od starta utakmice Zrinjski...

Događanjaprije 8 sati

“Božićna priča u Kiseljaku”

Klapa Cambi, Amel Ćurić, Ribarska večer, besplatni paketići, klizalište… samo su dio ovogodišnje ponude „“Božićne priče by Sky Cola” Kiseljaku....

Društvoprije 9 sati

U Zagrebu osnovan Klub Travničana “Travničani pozdravljaju svoju maticu – Središnju Bosnu”

Danas je u Zagrebu osnovan Klub Travničana u prisustvu preko stotinu uzvanika i gostiju. Jedan od glavnih ciljeva Kluba Travničana...

Događanjaprije 9 sati

U petak koncert Kamernog hora Muzičke akademije iz Sarajeva

Vokalni sastav “Ad Libitum Poziva na koncert koji će se održati 1. prosinca u 18 sati u crkvi Sv Franje...

Društvoprije 9 sati

SBK: Pripreme za otvaranje skijaške sezone u punom jeku

Pripreme za otvaranje zimske turističke sezone na području Kantona Središnja Bosna u punom su jeku. Već nekoliko dana većina skijališta...

Oglas
Oglas
LM