- oglas -

Klaster Makarska: U omiljenom ljetovalištu bh. turista zaraženo “pola Europe”

Pročitajte i ovo

Akcija SIPA-e u vezi s javnim nabavkama na KCUS-u, poznata imena osumnjičenih

U jutrošnjoj akciji "Magnet" koju provode policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vrše se pretresi na...

TEŠKA PROMETNA NESREĆA U VITEZU: Vozilo se prevrnulo na krov, ima ozljeđenih

Jutros je u Vitezu na magistralnoj cesti M-5 kod mjesnog groblja Topala dogodila se teža prometna nesreća u kojoj...

Novi detalji pada vojnog aviona u Hrvatskoj: I građani uskočili u pomoć pilotima

Kod Voćina nedaleko od Slatine u Hravtskoj jučer poslijepodne srušio se vojni avion MiG-21. Nakon velike potrage pronađena su oba pilota....
- Advertisement -

U posljednjih nekoliko dana u Makarskoj je, kao i u ostatku Hrvatske, zabilježen veliki porast broja oboljelih od koronavirusa, piše austrijski Heute. Ispotavilo se da većina klastera u Austriji dolazi iz omiljenog ljetovališta bh. turista.

- Advertisement -

Mlada žena iz Koruške u ponedjeljak je na radiostanici Ö3-Wecker pričala svoja iskustva. Martina E. bila je na odmoru na plaži sa sestrom i prijateljima u Makarskoj, gdje su poisjećivali restorane i barove na plaži.

Ona i njena sestra vratile su se u subotu, ostatak grupe je ostao duže. Kad su žene stigle u Austriju, njihovi poznanici obavijestili su ih da su konobari koji su ih poslužili u Makarskoj pozitivno testirani na virus Covid-19. Dvije Austrijanke potom su otišle u samoizolaciju i obavile test koji je bio pozitivan.

Pored austrijskih, i njemački i švicarski mediji izvještavaju o hrvatskim ljetovalištima iz kojih su turisti kao suvenir donijeli koronavirus. Osobito se jedno mjesto spominje: Makarska.

Za čuveni klub “Makarana” kaže se da je mjesto na kojem su se mnogi turisti zarazili. Tako je 26-godišnja Švicarka izjavila za Blick da je primijetila prve simptome nakon povratka u domovinu, a nakon toga se i sama testirala. Rezultat testa je bio pozitivan.

Potom je upozorila svoje prijatelje, među kojima je pet od sedam osoba bilo zaraženo. Kaže da joj je jasno da su se zarazili u baru “Makarana”.

“Blick”, također, prenosi da u kantonu Zurich trenutno postoji nekoliko osoba koje su testirane pozitivno na virus Covid 19 nakon odmora u Makarskoj.

Još jedan turista svjedočio je da je lokal potpuno pretrpan, a konobari neodgovorni.

“Nismo imali gotovo prostora. Ljudi su se znojili kao ludi”, rekla je žena. Iako je postojala provjera ulaza s mjerenjima temperature, to je učinjeno samo proizvoljno kod nekih ljudi.

“Barmeni su nosili zaštitu dišnog sustava, ali ponekad samo preko usta, a ne preko nosa. Neki su čak imali i masku ispod brade. Bili smo tamo samo sat i po, bilo nam je loše i otišli smo”, nastavlja ona.

Pričalo se da su u ovom lokalu uglavnom bili gosti iz Švicarske, Njemačke i Austrije, jer su u baru skoro svi govorili njemački.

Bar “Makarana” je zatvoren od prošle sedmice. Na Instagramu i Facebooku objavili su da će do daljnjeg zatvoriti svoja vrata zbog novih pravila radnog vremena za klubove i barove.

Najnovije vijesti

Akcija SIPA-e u vezi s javnim nabavkama na KCUS-u, poznata imena osumnjičenih

U jutrošnjoj akciji "Magnet" koju provode policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vrše se pretresi na...

TEŠKA PROMETNA NESREĆA U VITEZU: Vozilo se prevrnulo na krov, ima ozljeđenih

Jutros je u Vitezu na magistralnoj cesti M-5 kod mjesnog groblja Topala dogodila se teža prometna nesreća u kojoj su sudjelovali teretno i putničko...

Novi detalji pada vojnog aviona u Hrvatskoj: I građani uskočili u pomoć pilotima

Kod Voćina nedaleko od Slatine u Hravtskoj jučer poslijepodne srušio se vojni avion MiG-21. Nakon velike potrage pronađena su oba pilota. Piloti su živi. Još nije...

Preživio nesreću u Ferariju pri brzini od 300 kilometara na sat

Pri brzini od 300 kilometara na sat svaki je vozački manevar potencijalno opasan. Svako agresivnije okretanje upravljača rezultirat će fatalnom nesrećom. Vozač (59) Ferrarija u...

Ulazak Hrvatske u Schengen zonu neće donijeti promjene za bh. građane

Nakon što je Europski parlament odobrio da Hrvatska postane punopravna članica schengenskog područja, konačnu odluku o ukidanju unutarnjih kontrola mora jednoglasno donijeti Vijeće Europske...

Povezane vijesti