Connect with us

Događanja

Kalendar najvažnijih događaja u srpnju 2024. u Srednjoj Bosni!

Published

on

Turistička zajednica SBK/KSB donosi kalendar najvažnijih događaja za srpanj/juli 2024. godine. Kao i prethodnih godina, i u 2024. godini organizirane su brojne manifestacije i događaji na gotovo cijelom području Srednje Bosne.

Od velikog broja događanja izdvajamo kazališne festivale, moto susrete i koncerte u Srednjoj Bosni.

Kazališni Festivali

  • Jajce: 43. Kazališne/pozorišne igre najboljih profesionalnih predstava u Bosni i Hercegovini.
  • Bugojno: 52. teatarski festival BIH FEDRA koji okuplja najbolje amaterske predstave u BiH.

Očekuje nas mnogo dobrih koncerata na atraktivnim lokacijama:

Tvrđava Jajce:

Advertisement
  • Peđa Jovanović (20.07.)
  • Al Dino (24.07.)

Plato KŠC Travnik:

  • Saša Matić(26.07.)

Trg kneza Radoje, Kiseljak:

  • Novi fosili(19.07.)

Na području Srednje Bosne samo u srpnju/julu održavaju se tri moto susreta:

  • Vitez: 05. i 06.07. Moto Klub Vitezovi MM
  • Novi Travnik: 19. i 20.07. MK The Crows Novi Travnik
  • Kreševo: 26. i 27.07. MK Kreševo

Sve to uz odličnu zabavu i koncerte uživo!

Osim toga, očekuju nas i mnogi drugi uzbudljivi događaji na lokalnim razinama širom svih općina Kantona. Ljetna turistička sezona u Srednjoj Bosni može započeti!

Napomena: Ovo je popis najvažnijih događaja za koje smo trenutno dobili informacije i nije konačan. Turistička zajednica će vas blagovremeno obavještavati o svim novim događajima.

Planirajte svoje vrijeme u Srednjoj Bosni! Dobrodošli u Srednju Bosnu!

Advertisement

Advertisement

Događanja

Al’Dino pred veliki jubilej RK ‘Jajce’i koncert: Lijepo je doći u svoju čaršiju

Published

on

By

Poznati bosanskohercegovački kantautor, muzičar i pjevač, Aldin Kurić, poznatiji kao Al’Dino, održat će svoj solistički koncert na jajačkoj tvrđavi nakon nekoliko godina pauze. Ovaj poseban događaj bit će upriličen povodom proslave 70. godišnjice postojanja Rukometnog kluba Jajce, što dodatno naglašava značaj ovog koncerta za sve ljubitelje muzike i sporta u Jajcu. Koncert će se održati u srijedu, 24. jula, u 21 sat.

Al’Dino, koji je rođen i odrastao u Jajcu, uvijek je imao posebnu vezu sa svojim rodnim gradom. Povodom ovog koncerta, podijelio je svoje emocije i sjećanja vezana za Jajce, njegove stanovnike i Rukometni klub Jajce.

– Poseban je osjećaj pjevati u rodnom gradu zato što prvo 90 posto publike poznaješ, onda se tu osjećaš domaćim. To vam je isto kao kad bi pjevao i pokušao da oraspoložiš svog najboljeg druga koji te poznaje u dušu, u srce, od samog djetinjstva, tako da je nekad i mnogo teže, a nekad i lakše. Zavisi iz koje se strane gleda! U svakom slučaju, specifična je stvar, nije džabe narod govorio: ‘Najteže je kroz svoje selo pjevati!’ Tako će i u ovom slučaju, zato što ta harizma koju javne ličnosti imaju, ta harizma ne koristi u slučaju rodnog grada jer te ljudi poznaju od malih nogu i ti si za njih samo drug iz škole, prijatelj, kolega, komšija… U svakom slučaju, lijepo je doći u svoju čaršiju. Iz toga je nastao i refren te poznate pjesme. Jajce je naravno bilo motiv za nastanak te pjesme, kazao je Al’Dino.

Pored svojih muzičkih uspjeha, Al’Dino je istaknuo važnost podrške koju je uvijek imao iz Jajca, što mu je mnogo značilo tokom karijere.

Advertisement

– Podrška iz rodnog grada uvijek je dolazila u vidu nekih ohrabrenja i lijepih poruka, u vidu ponosa što iz njihovog grada dolazim ja. U nabrajanju tih poznatih i znamenitih ličnosti koji su iz Jajca, uvijek sam bio spomenut, što mi je značilo mnogo. Ja sam član svih Facebook grupa i profila koji su vezani za Jajce, kao npr. ‘Jajce – crno-bijeli svijet’ i ‘Jajčani’, ‘Stari Jajčani’ i mnoge druge grupe. Uglavnom, uvijek sam prisutan u Jajcu na neki način, ili virtuelno ili uživo, i tako će biti dok ne umrem. Ta podrška iz rodnog grada, naravno, mnogo mi znači jer lakše je svakome ko ima svoje korijene i neko utemeljenje i ima gdje da se vrati, istakao je on.

Osim ljubavi prema muzici, Al’Dino se prisjetio i svojih mladalačkih dana provedenih uz rukomet, te veze s Rukometnim klubom Jajce.

– Moja sjećanja na Rukometni klub “Jajce” sežu od mog ranog djetinjstva kada smo se preselili u Donje Pijavice. Imao sam 7 godina i bili smo stotinjak metara udaljeni od rukometnog stadiona. Na njega sam dolazio skoro svaki dan da se igram. Kasnije sam se upisao na rukomet i trenirao jedno vrijeme. Sa nekih 15 ili 16 godina, rukomet mi je tad bio sport broj jedan. Zamišljao sam sebe kao rukometaša. U to vrijeme trener mi je bio Mišo Cumbo i Čevro, a naši idoli su bili Mladen Bilić, Rešo, Buba, Sutko. Ne mogu baš da se svih sjetim, ali oni su bili ta neka starija raja ispred mene. Sa mnom je trenirao i Dino Filipović u mojoj generaciji, bio je još i Sanjo Bahtijarević, Butko, Kovačević, Menso i Keri. Sjećam se i sada te ekipe i raje koji su bili rukometaši. Ispred mene je bio Faruk Dogan koji je već bio mlad, i koji je ušao u prvi tim zajedno sa svojim rođakom Fahrom Doganom. Jajce je uvijek imalo dobar i respektabilan rukometni tim, i šteta je što sada rukometni klub ne ubire uspjehe i ne postiže rezultate kao nekad prije rata, kao što su imali pored “Elektrobosne” koja je bila fudbalski, prisjetio se naš sugrađanin Al’Dino.

Koncert Al’Dina na jajačkoj tvrđavi predstavlja poseban događaj za sve Jajčane, povezujući muziku, sjećanja i zajedničke vrijednosti koje su duboko ukorijenjene u ovom gradu.

Advertisement

Organizator koncerta i proslave jubileja je Rukometni klub Jajce.

 

 

 

Advertisement

Continue Reading

Događanja

Uskoro kreću “Dani dijaspore” u Travniku

Published

on

By

Treća po redu kulturno-zabavna i privredna manifestacija “Dani dijaspore ove godine će se održava se u periodu od 28.srpnja do 04.kolovoza, 2024. godine u Travniku.

Ovogodišnji Dani dijaspore obilovat će bogatim kulturnim, muzičkim, sportskim događajima te privrednim susretima.

Dani dijaspore općine Travnik ugostit će Harisa Dubicu, Aldina Tucića-Tucu, Fahrudina Mujanića, Branka Đurića-Đurologija, Osmana Džihu, koji će tim povodom snimati emisiju “U tuđoj avliji”, a i mnoge druge.

Centralni događaj ovogodišnjih Dana dijaspore bit će svakako veliki koncert na stadionu Pirota, gdje će 3.kolovoza nastupati Hari Mata Hari, Enes Begović i Adi Šoše. Ulaznice za koncert dostupne su putem sistema kupikartu.ba, a broj ulaznica za tribine je ograničen.

Advertisement

Program:
28.07. u 20:30: predstava “Dijete dijaspore” – Abdulmamed Brahović

29.07. u 19:00: izložba “Travnička baštionica”
29.07. u 20:30: predstava “Kad bih bio pametan poludio bih” – Hi Babo
30.07. u 20:30: promocija knjige “Pisma snova” – Haris Dubica & Aldin Tucić – Tuća
31.07. u 20:00: izložba fotografija “O travničkom nobelovcu Ivi Andriću” – Enver Palalić
01.08. u 20:30: promocija romana “Majka kraljica Katarina Kosača Kotromanić” – Nataša Bartula Hebert
02.08. u 21:00: predstava “Đurologija” – Branko Đurić Đuro
03.08. u 20:00: koncert – Enes Begović, Hari Mata Hari i Adi Šoše
04.08.: utrka “Vlašić Outdoor” , stoji na stranici Općine.

Continue Reading

Događanja

Spektakularno Finale Izbora za Fotomodela Srednjobosanskog kantona dolazi do vrhunca u Jajcu!

Published

on

By

Uzbudljivi događaji proteklih dana na Models campu su pripremili teren za nezaboravnu večer koja nas očekuje u nedjelju, 21.7.2024. u 20 h u Domu kulture Jajce. Djevojke koje predstavljaju gradove i općine Srednjobosanskog Kantona su intenzivno radile na svojim vještinama, potaknute radionicama o karijernom napredovanju i biznis planiranju koje je organizirala Direkcija Fotomodela BiH u suradnji s Općinom Jajce i Biznis centrom Jajce.

Osim edukacije, djevojke su istraživale ljepote grada Jajca i njegovih turističkih atrakcija, podržane od strane Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu grada Jajca koja je ujedno i sponzor manifestacije.

Tokom kampa djevojke su uživale u specijalitetima iz ponude Caffe City AA, zatim Pizzeria Megi Dea,kao i Bayamo Jajce. Podršku projektu dao je i Tehnoklik Jajce.

Na samom događaju, gledatelji će imati priliku vidjeti kolekcije Budi svoja by Sanela Alihodžić, Butika Amadeus Bugojno, te u posljednjem izlazu Svadbenog studija Amina iz Travnika. Frizure će biti djelo Frizersko kozmetičkog salona Diva, dok će make-up biti kreacija AM studija.

 

Advertisement

Očekujemo da će veče biti ispunjeno elegancijom i iznenađenjima, uz poklone za prvoplasirane od Ilea Bags i Zlatare Jasmin Donji Vakuf, te prekrasne cvijetne bukete za finalistice od Hit cvjećare Donji Vakuf. Fotograf večeri bit će Foto “Bahra” Bugojno.

Ovaj spektakl ne bi bio moguć bez podrške Općine Jajce i njenog načelnika gospodina Edina Hozana, kao i Ministarstva obrazovanja, mladih, znanosti, kulture i sporta Županije Središnja Bosna pod vodstvom ministra gospodina Bojana Domića.

Osim spektakularnih modnih prikaza, posjetitelji će moći uživati u bogatom kulturno-zabavnom programu koji obuhvata modne revije Top modela Fashion M-a, nastup Plesnog kluba LDF Jajce, Zvezde Granda Rijada Rahmanovića, te nastup Lamije Leko.
Medijski pokrovitelji manifestacije: Rtv Jajce, Jajce online, Klik jajce, Scena.ba, Centralna, Travnik grad info, Kiseljak info, Radio Busovaca, Grad Busovaca portal, Radio Vitez, Bug.ba, Bugojno danas.
Organizator projekta je Fashion M.

Zapratite nas na ovom nezaboravnom putovanju kroz ljepotu, stil i ambiciju mladih žena koje sanjaju o uspješnoj budućnosti u Bosni i Hercegovini.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Nedjelja u Središnjoj Bosni u znaku mladih misa: Slave župe Pećine i Busovača!

Published

on

By

Nedjelja, 21. srpnja u Središnjoj Bosni bit će u znaku mladomisničkih misa, a veliki razlog za slavlje imat će novotravnička župa Pećine i župa svetog Ante Padovanskog u Busovači. U Pećinama će se Službi Božjoj odazvati fra Ilija Lešić, a u Busovači fra Danijel Lukić, prenosi Notra.ba.

Fra Ilija Lešić sin je Joze i Luje rođene Janjiš, a rođen je 23. studenog 1996. godine u Virovitici. Za đakona je zaređen 26. ožujka 2023. godine u crkvi svete Katarine Aleksandrijske u Splitu.

Mladomisnička misa služit će se od 11 sati u dvorištu crkve Presvetog Srca Isusova.

Fra Danijel Lukić rođen je 27. ožujka 1999. u Novoj Biloj. Sin je Željka i Sanele rođ. Begović, a dolazi iz župe Busovača. Osnovnu školu završio je u Busovači (2005.-2013.). Nakon toga odlučio se za franjevački poziv i otišao je u Franjevačko sjemenište u Visoko gdje je maturirao na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji (2013.-2017.). Franjevački habit obukao je 16. srpnja 2017. u Kraljevoj Sutjesci. Godinu novicijata 2017./2018. proveo je u samostanu svetog Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Prve zavjete položio je 1. srpnja 2018., a iste godine upisao je Franjevačku teologiju u Sarajevu. Svečane zavjete položio je 4. listopada 2022. u župi Dobrinja – Sarajevo. Filozofsko-teološki studij završio je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu 27. lipnja 2023.

Advertisement

Mladomisničko slavlje zakazano je od 11 sati.Mladomisnicima želimo puno sreće i zdravlja na njihovom putu!

Continue Reading

Događanja

Peđa Jovanović oduševio i po kiši rasplesao publiku na tvrđavi u Jajcu

Published

on

By

Peđa Jovanović doista je priredio spektakl na otvorenoj sceni na prekrasnoj srednjevjekovnoj tvrđavi u Jajcu. Da je emotivni pjevač svojim pjesmama, ali i brojnim obradama osvojio srca publike širom regije, potvrdio je i svojim prvim nastupom sinoć u Jajcu.

Peđa Jovanić održao je svoj dugoočekivani koncert na prekrasnoj tvrđavi, unatoč kiši koja je nemilosrdno padala.

Nemoguće je bilo sinoć biti na koncertu, a ne zapjevati i zaplesati. Prvo kiša, pa vjetar, pa kiša…ludiloooo….a atmosfera usijana na plus 40° kada je Peđa izišao na stage i bacio žene u trans.

Nekoliko puta je Peđa tokom obraćanja publici ponovio – ”Ja sam pretpostavljao da će biti dobro, ali ovo je stvarno iznad svih mojih očekivanja.”

Advertisement

Kako bi publici iskazao zahvalnost, Peđa je nakon koncerta ostao i strpljivo se fotografirao s cijelom tvrđavom, odnosno stotinama obožavatelja.

”Svim tim ljudima nije bilo teško doći na moj koncert i slušati me više od tri sata, tako da minimum što sam mogao učiniti za njih je bio da se uslikam sa svakim tko je to poželio”, poručio je Peđa za portal Centralna.ba.

default

Continue Reading

BiH

Večeras testiranje VAR tehnologije na utakmici u Gabeli

Published

on

By

Narednu sezonu u bh. nogometu očekuju mnoge promjene, između ostalih tu je skraćivanje Wwin lige Bosne i Hercegovine, ali i ona naiščekivanija – uvođenje VAR sustava, piše Avaz.

Ljubitelji nogometa u našoj zemlji vjeruju da će VAR sustav sa sobom donijeti bolje i pravednije suđenje. Naše sudije su prošle obuku, a VAR sustav će večeras biti testiran u Gabeli na prijateljskom meču GOŠK-a i Međugorja.

Večeras na našem stadionu testiranje VAR tehnologije. Prvi susret će odigrati kadetske selekcije GOŠK i Međugorje od 18 sati.

Drugi meč zakazan je od 20 sati između seniorskog tima Višići i juniorske selekcije GOŠK-a – priopćeno je iz tima iz Gabele.

Advertisement

Podsjetimo, VAR sustav je prvi put u BiH bio testiran u meču Kupa Grada Banje Luke između Željezničar Sport tima i Naprijed 7.lipnja ove godine.

Prije tri dana Nogometni savez Bosne i Hercegovine dobio je zeleno svjetlo od FIFA-e za korištenje VAR tehnologije, što je potvrdio  predsjednik N/FSBiH Vico Zeljković, zaključuje Avaz.

Continue Reading

BiH

Predsjednica Federacije BiH prisustvovala Danu općine Kiseljak

Published

on

By

U povodu 780. rođendana Kiseljaka, obilježavajući prvi sačuvani pisani trag o postojanju ovog naseljenog mjesta, danas je u novoizgrađenoj Vijećnici Općine Kiseljak održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Kiseljak.

Sjednicu je otvorio zamjenik predsjedatelja OV Kiseljak Nino Baban, a nazočili su joj brojni visoki dužnosnici sa svih razina vlasti BiH, na čelu s predsjednicom Federacije BiH Lidijom Bradara, kao i predstavnici obrazovnih i kulturnih institucija te gradova prijatelja.

Ova perspektivna srednjobosanska općina, na čijem se čelu nalazi načelnik Mladen Mišurić Ramljak, primjer je sredine u kojoj se vidi napredak, kako na gospodarskom, tako i na društvenom, kulturnom, sportskom planu i svakom drugom planu. Općina kontinuirano radi na izgradnji i uređenju te sve više poprima obrise grada.

Zaslužnima za promociju i razvoj Kiseljaka ove su godine dodijeljene zahvalnice, povelje i plakete, ukupno sedam priznanja. Druženje nakon svečane sjednice nastavljeno je na Trgu kneza Radoje uz koncert popularnog sastava Novi Fosili, stoji u priopćenju.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Prva Međunarodna konferencija Dijalog za budućnost u Mostaru

Published

on

By

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine povodom obilježavanja 20 godina od obnove Starog mosta u Mostaru organizira prvu Međunarodnu konferenciju “Mostar 2024: Dijalog za budućnost”, koja će biti održana 22. i 23.srpnja u Mostaru.

Iz MIP-a je priopćeno da ova konferencija predstavlja priliku za promoviranje pomirenja i suživota isticanjem Starog mosta i Starog grada Mostara kao simbola multikulturalizma i mirnog suživota, te podsticanjem dijaloga o pomirenju i suradnji.

U okviru Konferencije, u ponedjeljak, 22.srpnja, u večernjim satima za visoke zvaničnike i učesnike bit će priređen kulturni performans i bacanje cvijeća sa Starog mosta za sve žrtve svih ratova, a potom svečana večera.

U utorak, 23.srpnja, u Hotelu “Mepas” bit će održana Konferencija “Mostar 2024: Dijalog za budućnost”, koja će okupiti ugledne visoke zvaničnike, premijere i ministre, međunarodne i lokalne donosioce odluka, predstavnike zemalja zapadnog Balkana, funkcionere i predstavnike EU, Europske komisije, UN, UNESCO-a.

Advertisement

Konferencija će okupiti i stručnjake za kulturnu baštinu, funkcionere i predstavnike Svjetske banke, akademike i istraživače, lidere civilnog društva i nevladine organizacije, te predstavnike medija i druge učesnike, navodi se u priopćenju.

Izvor: Srna/BHRT

Continue Reading

Događanja

U četvrtak prva memorijalna dječja utrka “Sjećanje na palčicu Anu”

Published

on

By

Udruga za prijevremeno rođenu djecu „Mali Heroji“ sa zadovoljstvom vas poziva na prvu memorijalnu dječju utrku “Sjećanje na palčicu Anu” koja će biti održana u četvrtak, 25. srpnja, s početkom u 19 sati u Novom Travniku.

Na gradskom trgu mališani će se moći natjecati u 6 kategorija: 1-3 godine, 4-6 godina, 7-10 godina, 11-15 godina, te možda najzanimljivija kategorija bit će utrka za bebe puzalice.

Utrka se održava pod pokroviteljstvom Općine Novi Travnik.

Continue Reading

Najnovije vijesti

Društvo7 sati ago

Fra Drago Pranješ Čarli i službeno novi župnik u župi sv.Martina u Bučićima

Nakon smrti fra Nikice Zlatunića novi župnik župe sv.Martina Bučići je fra Drago Pranješ – Čarli potvrđeno je iz Vrhbosanske...

BiH7 sati ago

Porezna uprava FBiH izvršila 121 inspekcijski nadzor i zatekla 80 radnika na crno

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – županijskih poreznih ureda Tuzla, Mostar, Ljubuški, Zenica, Bihać, Livno i Goražde su od 15....

Sport7 sati ago

Otvorene prijave za malonogometni turnir “3X3 BARE 2024”

Otvorene su prijave za prvi malonogometni turnir “3X3 BARE 2024” u Novom Travniku, koji će se održati od 26. do...

BiH7 sati ago

U Splitu održana zajednička sjednica Predsjedništva HDZ-a i HDZ-a BiH

Danas je u Splitu održana zajednička sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice i užeg Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine....

Događanja10 sati ago

Al’Dino pred veliki jubilej RK ‘Jajce’i koncert: Lijepo je doći u svoju čaršiju

Poznati bosanskohercegovački kantautor, muzičar i pjevač, Aldin Kurić, poznatiji kao Al’Dino, održat će svoj solistički koncert na jajačkoj tvrđavi nakon...

BiH11 sati ago

Užas u BiH: Prijavljeno da iz stana dopire neugodan miris, policija pronašla dva tijela u fazi raspadanja

Policijskoj upravi Doboj prijavljeno je danas u 12 sati da iz stana u Nemanjinoj ulici dopire neugodan miris. Izvršen je...

Servisne informacije12 sati ago

Ovaj tjedan stiže malo osvježenja, vikend opet topliji

Ovog tjedna više svježine uslijed prodora hladnijeg zraka sa sjevera. Hladniji zrak nam stiže od noći na srijedu(24.07.) i zadržat...

Događanja12 sati ago

Uskoro kreću “Dani dijaspore” u Travniku

Treća po redu kulturno-zabavna i privredna manifestacija “Dani dijaspore ove godine će se održava se u periodu od 28.srpnja do...

Advertisement
Advertisement
LM