- oglas -

Kako se građani BiH mogu zaštititi od koronavirusa prilikom putovanja u rizične zemlje

Pročitajte i ovo

Velika tragedija u SBK: Izgubljena dva mlada života!

Dvije osobe su poginule u saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu M-5, na planinskom prevoju Komaru kod Donjeg Vakufa. Kako je rečeno iz Ministarstva unutrašnjih...

Bayern brojao do osam, Perišić strijelac, Messi u šoku

Nogometaši Bayerna plasirali su se u polufinale Lige prvaka nakon što su večeras na stadionu Luž u Lisabonu razbili...

Zagrebačkoj Lokomotivi zbog koronavirusa upitan povijesni nastup u Ligi prvaka

Povijesna europska sezona za Lokomotivu pod velikim je znakom upitnika budući da su nakon dodatnih testiranja saznalo da su...
- Advertisement -

 

Iako su nadležni u Bosni i Hercegovini upozorili građane da putovanja u Kinu odgode do daljnjeg usljed zabrinutosti zbog širenja koronavirusa, brojni putnici i dalje putuju kako u Kinu, tako i druge zemlje u kojima je potvrđen veliki broj zaraženih novim virusom. Kako se mogu zaštititi na ovim putovanjima, otkrivaju medicinski stručnjaci.

S obzirom da od 2018. godine državljani BiH mogu putovati u Kinu bez vize, iz Veleposlanstva Narodne republike Kine u BiH nisu mogli otkriti koliko je stanovnika iz BiH u proteklih mjesec do dva otputovalo na istok Azije. Ipak, govore nam da Kina i BiH trenutno održavaju normalnu trgovinsku i ljudsku razmjenu, piše Klix.ba

“Od izbijanja epidemije upale pluća uzrokovane novim koronavirusom, direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je u više navrata naglasio da WHO savjetuje da se ne uvode ograničenja putovanja ili trgovine, te se protivi zabrani putovanja u Kinu. I BiH i Kina objavile su detaljne upute za građane, sa mjerama prevencije”, kazali su iz Veleposlanstva Kine u BiH.

Podsjećajući na podatke o epidemiji, koji govore da je trenutno 64.000 oboljelih te 1.383 umrlih od koronavirusa, iz kineskog Veleposlanstva ipak naglašavaju da je broj novopotvrđenih slučajeva zaraženih koronom, izvan kineske provincije Hubei, već devet uzastopnih dana pokazao trend opadanja.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH upozorilo je građane da do daljnjeg ne putuju u Kinu, a na njihovoj stranici objavili su i savjete u slučaju putovanja.

Oboljeli imaju simptome povišene temperature, otežanog disanja, te im je dijagnosticirana virusna pneumonija. Potvrđena je mogućnost prenosa zaraze ovim virusom sa osobe na osobu“, navode iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Međutim, s obzirom da su velike svjetske aviokompanije otkazale svoje letove za Kinu, teško je govoriti o putovanjima u ovu zemlju. Ipak, naši građani nerijetko posjećuju i druge azijske i indonezijske zemlje u kojima su potvrđeni brojni slučajevi koronavirusa, ali Ministarstvo vanjskih poslova BiH nije upozorilo građane na moguće problematične situacije prilikom putovanja u zemlje poput Tajlanda, Malezije, Singapura, Filipina, Japana…

Podsjećanja radi, prema informacijama Veleposlanstva BiH u Pekingu, trenutno nema bh. državljana u dijelu Kine koji je pod posebnim nadzorom lokalnih zdravstvenih institucija.

Kako se zaštititi?

Svjetska zdravstvena organizacija prije nekoliko dana objavila je promotivni video kako se zaštiti prilikom putovanja uslijed širenja koronavirusa.

Najosnovnije pitanje koje možda ljudi sebi postavljaju jeste ‘trebam li otkazati moje putovanje‘”, govori u video glasnogovornik WHO-a Tarik Jašarević, na što mu Carmen Dolea, šefica Tajništva međunarodne zdravstvene regulative pri WHO jasno odgovara sa “ne”.

Međunarodnim putnicima WHO savjetuje da poštuju uobičajene mjere opreza.

“U slučaju simptoma koji ukazuju na akutne respiratorne bolesti prije, za vrijeme ili nakon putovanja, putnike potičemo da potraže medicinsku pomoć i podijele povijest putovanja sa svojim liječnikom. Javne zdravstvene ustanove trebale bi putnicima pružiti informacije o smanjenju općeg rizika od akutnih respiratornih infekcija putem obiteljskih liječnika, putničkih zdravstvenih klinika, putničkih agencija, prijevoznika… O epidemiologiji koronavirusa nije dovoljno poznato da bi se iznijeli definitivni zaključci o potpunim kliničkim značajkama bolesti, intenzitetu prijenosa s čovjeka na čovjeka i izvornom izvoru epidemije”, napominju iz WHO-a.

Preporuke za osobe koje putuju na područja zahvaćena koronavirusom prije svega jeste da ne putuju u bolesnom stanju, da izbjegavaju kontakt s bolesnim osobama, kao i životinjama, živim i mrtvim.

Putnici ne bi trebali jesti sirove ili polusirove proizvode životinjskog podrijetla, već samo one koji su dovoljno termički obrađeni.

Važno je često pranje ruku sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi. Ako sapun i voda nisu dostupni, treba koristiti dezinfekcijsko sredstvo na bazi alkohola.

Ukoliko putujete u inozemstvo, obavijestite svog liječnika i ponesite zaštitne maske. To se posebno odnosi na starije osobe i osobe sa kroničnim bolestima koje imaju veći rizik težeg oblika bolesti i komplikacija.

Iz WHO također ističu preporuke za putnike koji se vraćaju iz područja zahvaćenih novim koronavirusom. Jedna od njih je da potraže liječničku pomoć po povratku s puta ukoliko primjete neki od simptoma bolesti kao što su kašalj, otežano disanje ili visoka temperatura. Preporučuje se da se posjeta liječniku prethodno telefonski najavi te da se izbjegava kontakt s drugim osobama.

Najnovije vijesti

Velika tragedija u SBK: Izgubljena dva mlada života!

Dvije osobe su poginule u saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu M-5, na planinskom prevoju Komaru kod Donjeg Vakufa. Kako je rečeno iz Ministarstva unutrašnjih...

Bayern brojao do osam, Perišić strijelac, Messi u šoku

Nogometaši Bayerna plasirali su se u polufinale Lige prvaka nakon što su večeras na stadionu Luž u Lisabonu razbili Barcelonu rezultatom 8:2.Da nas večeras...

Zagrebačkoj Lokomotivi zbog koronavirusa upitan povijesni nastup u Ligi prvaka

Povijesna europska sezona za Lokomotivu pod velikim je znakom upitnika budući da su nakon dodatnih testiranja saznalo da su još četiri nogometaša zaražena koronavirusom,...

NOVI TRAVNIK: Rizvić ide za načelnika, Brljak nositelj liste stranke Narod i pravda

Predsjedništvo Naroda i Pravde Sarajevo potvrdilo je i potpisalo službene kandidature za lokalne izbore 2020 u Novom Travniku.Narod i Pravdu će u načelničkoj utrci...

Krizni štab u BiH izdao nove upute za svadbe

U kino dvorani u Grudama je održana sjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Zapadnohercegovačkog kantona. Na njoj su osim članova Kriznog štaba sudjelovali i Nikica Tomas direktor Uprave...

Povezane vijesti