- oglas -

JOZO ĆOSIĆ(HDZ1990) ZA CENTRALNU: Cilj nam je na idućim izborima zajedno s partnerima ostvariti pobjedu u Livnu

Pročitajte i ovo

Ruski milijarder kod Monaka poginuo pod sumnjivim okolnostima

Ruski milijarder Vjačaslav Taran poginuo je u misterioznim okolnostima nakon što se njegov helikopter srušio po lijepom vremenu u blizini...

IVAN VIDOVIĆ (HDZ 1990) : Ideja zajedništva mora biti svestrana – nije zajedništvo ono što HDZ BiH smatra da jeste

Nižu se reakcije nakon preotimanje mandata za Dom naroda u ZHŽ-u. Sa izjavom je istupio i Ivan Vidović član HDZ1990...

Cijeli parlament je zanijemio nakon riječi Olene Zelenske: ‘Imala je četiri godine. Rusi su je silovali…‘

Olena Zelenska, ukrajinska Prva dama, trenutačno se nalazi u Londonu gdje se susrela s mnogim visokim dužnosnicima, a u ovim...
- Advertisement -

Izbori u Bosni i Hercegovini održani su 2. listopada. Tek prije 15 dana dobili smo konačne rezultate i krenuli su teći rokovi za konstituiranje zakonodavnih tijela na svim razinama. Među prvima je konstituirana Skupština Hercegbosanske županije. Ovo je jedna od tri većinski hrvatske županije, ali i jedina od njih u kojoj je za uspostavu vlasti potrebna potpora dvije trećine zastupnika. Isto tako, ovo je jedina županija s hrvatskom većinom u kojoj vlast u prošlom mandatu nije obnašao HDZ BiH. O uspostavi nove vlasti, planovima za budućnost, ali i o ocjeni rada vlade u prošlom mandatu razgovarali smo s Jozom Ćosićem, predsjednikom Županijskog odbora HDZ 1990 Hercegbosanske županije. 

- Advertisement -

Gospodine Ćosiću, iza nas je još jedna predizborna kampanja. Rezultati su poznati i počeo je proces uspostave vlasti na svim razinama. Što možemo očekivati od Hercegbosanske županije?

Hercegbosanska županija je jedna od nekoliko županija u kojima je potrebna dvotrećinska većina za formiranje Vlade. Također, sve važnije odluke  donose se uz uvažavanje većinske volje u klubovima sva tri konstitutivna naroda.  Prošla vlada je formirana nakon više od dvije godine teških pregovora, postignutih, a potom i razvrgnutih dogovora. Ipak, Vlada je formirana i u pola mandata je postigla značajne uspjehe. Ovoga puta očekujemo znatno brže okončanje pregovora i nadamo se formiranju nove vlade do Božića, kako bismo u novu godinu ušli spremni s novim proračunom. Već prije izbora je dogovorena, a nakon izbora i potvrđena strateška suradnja HNP-a i HDZ-a 1990 na svim razinama. Ove dvije stranke koje su dogovorile zajednički nastup prema drugim političkim subjektima u pregovorima imaju 9 zastupnika što čini većinu u Klubu Hrvata. S obzirom da su upravo Hrvati većina u ovoj županiji, jasno je da će hrvatski blok HDZ 1990 – HNP biti predvodnik nove skupštinske većine. 

S kojim partnerima hrvatski blok HDZ 1990 – HNP planira graditi skupštinsku većinu?

Političke stranke koje su u prošlom mandatu sudjelovale u skupštinskoj većini osvojile su 15 zastupničkih mjesta. Za uspostavu nove Vlade potrebno je prikupiti 17 glasova. Hrvatski blok HDZ 1990 – HNP je već obavio nekoliko krugova razgovora sa starim partnerima i dogovorena su načela za uspostavu vlasti. Buduća Vlada Hercegbosanske županije odražavat će većinsku volju sva tri konstitutivna naroda i biti će formirana na temelju programskog sporazuma. S obzirom da Skupština broji 25 zastupnika, jasno je da naša postojeća koalicija već sada ima natpolovičnu većinu, a ne sumnjamo da ćemo vrlo brzo pronaći partnere za formiranje i dvotrećinske većine.

HDZ 1990 je u prošlom mandatu imala poziciju predsjedatelja Skupštine i jednog ministra u Vladi. Kakva su sada očekivanja Devedesetke?

Prošla Vlada je formirana nakon dugotrajnih pregovora. U tome razdoblju je došlo do velikog raskola u HDZ-u BiH i SNSD-u. Formirane su i neke nove političke stranke. Kao plod kompromisa, HDZ 1990 je pristala s četiri zastupnika imati samo jednog ministra, dok su neke strane sa samo jednim zastupnikom također dobile po jednog ministra. Ovaj put većinu u Klubu Hrvata čine dvije snažne političke stranke, HDZ 1990 i HNP, dogovor je kako će svaka stranka dobiti po dva ministarstva. Zbog nešto boljeg izbornog rezultata HNP će dobiti mjesto predsjednika Vlade, a HDZ 1990 mjesto predsjedatelja Skupštine. Što se tiče rasporeda ministara iz druga dva konstitutivna naroda, to će prije svega ovisiti od dogovora među partnerima s bošnjačke i srpske strane.

Županijska Skupština je konstituirana na nedavnoj sjednici. Vi ste izabrani za predsjedatelja Skupštine, ali vam opozicija osporava izbor?

Zastupnici HDZ-a Bosne i Hercegovine su na prvu sjednicu Skupštine došli nespremni što ne priliči jednoj ozbiljnoj stranci. Županijski Ustav i Poslovnik o radu Skupštine jasno propisuju procedure prilikom održavanja konstituirajuće sjednice Skupštine. Nakon preuzimanja mandata i polaganja prisege, održava se konstituiranje klubova konstitutivnih naroda i ostalih. Na konstituirajućoj sjednici Kluba hrvatskih zastupnika izabran je Robert Bagarić (HNP) za predsjednika Kluba, a za zamjenicu dr. Mladenka Perković (HDZ1990), a ja sam izabran za člana rukovodstva Skupštine iz reda hrvatskog naroda. Kada se konstituiraju klubovi druga dva naroda i izaberu svoje članove rukovodstva imati ćemo potpuno rukovodstvo i o njemu će glasati Skupština. Dakle, Skupština glasa o sva tri člana rukovodstva zajednički, a ne parcijalno kao što su to oporbeni zastupnici tražili. Uskoro očekujemo završetak konstituiranja klubova druga dva naroda i potom slijedi proces konstituiranja skupštine. 

HDZ 1990 je po mnogima ostvarila neočekivan rezultat. Jeste li zadovoljni?

Za nas iz HDZ 1990 ovo uopće nije neočekivan rezultat, nego plod mukotrpnog rada na terenu. Štoviše, malo nam je nedostajalo da rezultat bude i znatno bolji. Jako malo glasova je nedostajalo za osvajanje petog mandata u Skupštini Hercegbosanske županije, kao i za četvrtog u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Uz to, mandat u Parlamentu Federacije BiH iz zapadne Hercegovine je također izgubljen za vrlo malo glasova. Kada se sve to zbroji, ispada da smo s dodatnih tisuću glasova mogli biti puno značajniji faktor, ali ni ovim rezultatom ne smijemo biti nezadovoljni. U svim županijama smo ostvarili svoje ciljeve, a u najvećoj mjeri smo ih i premašili. Samo u Hercegbosanskoj županiji ostvarili smo rast od preko 500 glasova na županijskoj razini, dok je naš glavni konkurent, HDZ BiH pao za gotovo 4.000 glasova.

Dojam je da Devedesetka bolje prolazi na općim nego na lokalnim izborima. Jeste li krenuli u pripreme za izbore, ili ste fokusirani na uspostavu nove županijske vlade?

Kao predsjednik Županijskog odbora trenutno sam fokusiran na formiranje vlade, ali HDZ 1990 je već ozbiljno krenula u pripreme za naredne izbore. Iz izbora u izbore HDZ 1990 ostvaruje sve bolji i bolji rezultat. Cilj nam je na idućim izborima zajedno s partnerima ostvariti pobjedu u Gradu Livnu, ali i drugim općinama Hercegbosanske županije. HDZ 1990 i HNP su na proteklim izborima u Livnu dobile povjerenje većeg broja glasača nego HDZ BiH koji posljednjih 30 godina obnaša vlast u gradu. Prednost s ovih izbora očekujemo povećati na izborima 2024. godine i onemogućiti HDZ-u BiH nastavak lošeg vođenja našeg grada. 

Za kraj, možete li nam reći na koji ste potez u prošlom mandatu najponosniji?

Vlada Hercegbosanske županije je u prošlom mandatu napravila ogroman iskorak prema transparentnom vođenju županije. Usvojen je zakon o plaćama kojim je napokon, nakon 30 godina usklađena materija uz načelo „jednaka plaća za jednako radno mjesto“ jer do sada to na žalost nije bila praksa. Uveden je red u dodjelu poljoprivrednih poticaja, uvedeni su novi korisnici u pravo na poticaje. ŠGD Hercegbosanske šume su počele pozitivno poslovati i izvukle se iz financijske dubioze u koju je ga uvukla prethodna uprava s kadrovima iz HDZ-a BiH. Također, ŠGD Hercegbosanske šume su podnijele teret energetske krize uz zadržavanje starih cijena ogrjeva. Takva vrsta socijalne osjetljivosti je na žalost izostala u Gradu Livnu gdje je HDZ BiH podigao cijene grijanja preko gradske toplane za 100% stanovništvu i za čak 225% za pravne osobe. Ipak, najponosniji sam na činjenicu da smo kao Vlada sastavljena od osam političkih subjekata opstali i da suradnju nastavljamo i dalje. Ljudski pristup i spremnost na kompromis kakvu smo mi imali, putokaz su svim drugim političarima u Bosni i Hercegovini kako voditi društvo u budućnosti.

AUTOR: Josip Križanović

Najnovije vijesti

Ruski milijarder kod Monaka poginuo pod sumnjivim okolnostima

Ruski milijarder Vjačaslav Taran poginuo je u misterioznim okolnostima nakon što se njegov helikopter srušio po lijepom vremenu u blizini...

IVAN VIDOVIĆ (HDZ 1990) : Ideja zajedništva mora biti svestrana – nije zajedništvo ono što HDZ BiH smatra da jeste

Nižu se reakcije nakon preotimanje mandata za Dom naroda u ZHŽ-u. Sa izjavom je istupio i Ivan Vidović član HDZ1990 u Vitezu koji je u...

Cijeli parlament je zanijemio nakon riječi Olene Zelenske: ‘Imala je četiri godine. Rusi su je silovali…‘

Olena Zelenska, ukrajinska Prva dama, trenutačno se nalazi u Londonu gdje se susrela s mnogim visokim dužnosnicima, a u ovim trenucima drži govor u britanskom...

OD 20:00 Ludnica u skupini gdje je Engleska. Svi mogu proći i svi mogu ispasti

OD 20 sati odlučujuće treće kolo u skupini B igraju SAD i Iran te Engleska protiv Walesa. Za Sjedinjene Američke Države u zadnjem kolu...

ISTRAGA.BA: Dok potpisuje koalicijski sporazum sa Osmorkom, Čović se obračunava sa Devedesetkom: Hoće li HDZ BiH ostati bez četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Čelnici osam političkih partija okupljenih oko NiP-a i SDP-a potpisali su koalicijski sporazum sa HDZ-om BiH. Najavili su da naredne tjedan imaju sastanke sa...

Povezane vijesti