Poveži se s nama

Zanimljivosti

Jeste li i vi ta sretnica? 10 stvari koje rade samo najbolji muževi

Objavljeno

Cilj britanske ankete provedene na uzorku od pet tisuća žena različite životne dobI bio je otkriti koje muške geste u braku žene najviše cijene. Iako su odgovori bili vrlo različiti, neki od njih su se često ponavljali.

Osobine dobrog muža, koje je izdvojilo najviše žena (njih 71 posto), bile su povjerenje i odanost, dok su se na drugom mjestu našli mali znakovi pažnje, odnosno činjenica da njihov partner zna što one vole i što ih veseli.

S obzirom na to kako je lista osobina najboljeg muža i partnera vrlo duga, mi smo izdvojili 10 najčešćih odgovora koji, ako ih spojimo u jednu cjelinu, otkrivaju kako bi trebao izgledati savršen muž.

10 OSOBINA KOJE OPISUJU NAJBOLJEG MUŽA

Oglas

1. Vjeruje vam.

2. Odan vam je i vjeran.

3. Zna što volite.

4. Cijeni vašu potrebu da imate vrijeme samo za sebe.

Oglas

5. Dobar vam je prijatelj.

6. Pomaže vam da budete bolja osoba.

7. Uvijek mu se možete izjadati.

8. Smijete se zajedno.

Oglas

9. Možete osjetiti koliko vas voli.

10. Pomaže vam u kućanskim poslovima.

Oglas

Zanimljivosti

Što trebate znati o “dozvoljenom minusu”?

Objavljeno

Piše

Dozvoljeni minus je financijski mehanizam koji omogućava vlasnicima tekućih računa, s vremena na vrijeme, potrošiti više novca nego što imaju na računu.

Dozvoljeni minus je vrsta kredita koja, s jedne strane, pruža određenu fleksibilnost i olakšava upravljanje žurnim troškovima, a s druge, može postati zamka ako se ne koristi odgovorno.

Što je dozvoljeni minus i kako se određuje?

Korisnici računa u bankama preko kojih primaju plaću imaju mogućnost zatražiti prekoračenje po računu, kao svojevstan najjednostavniji oblik kredita. Prekoračenje po tekućem računu, popularni “dozvoljeni minus” je zaduženje manjeg obujma, najčešće u visini mjesečne plaće.

Oglas

Maksimalno prekoračenje tekućeg računa određuje banka, ovisno od poslovne politike banke, i najčešće se kreće u iznosu od jedne ili dvije mjesečne plaće.

Kolike su kamate?

Kamata koja se naplaćuje za iskorišteni iznos prekoračenja razlikuje od banke do banke.

Ako imate odobren dozvoljeni minus, banka će naplaćivati kamatu samo na iskorišteni iznos, dok neiskorišteni iznos od ukupno odobrenih sredstava ostaje na vašem računu i na raspolaganju je prema vašim potrebama.

Oglas

Kamata na dozvoljeni minus iznosi u prosjeku oko 30% na godišnjoj razini, odnosno 2,5% mjesečno. Ona se obračunava i naplaćuje na kraju mjeseca za iznos koji je klijent koristio i na razdoblje koje je koristio.

Koliko je “dobar” dozvoljeni minus?

Iako dozvoljeni minus može djelovati kao odlično rješenje kada vam je potreban novac i kada nemate dovoljno sredstava “preživjeti” cijeli mjesec, stručnjaci savjetuju koristititi ga samo kada je nužno i ne koristiti ga kao dugoročni vid kreditiranja, jer se kamata na korišteni dozvoljeni minus obračunava na dnevnoj razini.

Upravo zbog toga je veoma važno koristiti ga u što kraćem razdoblju, kako biste manje platili kamatu.

Oglas

Što može biti alternativa dozvoljenom minusu?

Ako se ne želite zaduživati i iz situacije dozvoljenog pređete u nedozvoljeni minus, savjetuje se obaveze po dozvoljenom minusu izmiriti podizanjem gotovinskog kredita ili kredit za refinanciranje, jer su kamate kod ovakvih kredita drastično niže i ponekad mogu predstavljati “najbezazlenije” rješenje za izlaz iz nepovoljne situacije pišu Nezavisne novine.

Potrebno je znati kako banke minus najčešće odobravaju na osnovu redovnog mjesečnog priliva ne tekućem računu, plaće ili mirovine, a moguće je ovaj vid pozajmice dobiti i na osnovu položenog depozita kao jamstva.

Procedura za odobrenje minusa obično je jednostavna. Dovoljno je u banci u kojoj imate tekući račun i primate plaću ili mirovinu, popuniti zahtjev za odobrenje dozvoljenog minusa, potpisati suglasnost za dobijanje izvješća, te platiti naknadu za povlačenje izvješća i sačekati odgovor banke.

Oglas

Nastavi čitati

Scena

U marinadi s jogurtom: Recept za piletinu s mladim krompirom koji će vas oduševiti

Objavljeno

Piše

U ovom receptu peku se samo batci ili zabatci, a ne čitavo pile, pa će i obrok biti puno prije gotov, naravno, pazite da vam krumpiri nisu preveliki i slobodno ih prepolovite kako bi bili gotovi isto kad i meso. Pečena piletina s mladim krumpirom u indijskoj marinadi s jogurtom može lako biti ne samo nedjeljno pečenje nego i brza večera preko tjedna.

Tajna je u marinadi

Zlatnu pastu koja se koristi u receptu možete vrlo jednostavno napraviti i sami, a možete je i zamijeniti kurkumom u prahu tako što ćete staviti jednu čajnu žličicu kurkume umjesto dvije čajne žličice zlatne paste.Piletinu možete marinirati i večer prije nego što ćete je peći, tako da će vam za ionako jednostavnu pripremu od kojih 15-ak minuta ovako trebati – možda dvije minute, koliko je potrebno da iz hladnjaka prebacite meso u lim za pečenje i oko njega posložite krumpire.

Sastojci za mladi krumpir i piletinu u indijskoj marinadi s jogurtom:

Oglas
 • 8 pilećih bataka ili zabataka
 • 4 žlice maslinovog ulja
 • 3 češnja češnjaka, zdrobljena i nasjeckana na sitno
 • komadić đumbira, oko 2 cm dug, nasjeckan na sitno
 • 1 čajna žličica garam masale
 • 2 čajne žličice zlatne paste od kurkume
 • 150 ml jogurta
 • 500 g mladog krumpira, prepolovljenog
 • 4 velike rajčice, grubo nasjeckane
 • 1 glavica crvenog luka, nasjeckana na sitno
 • mala šaka korijandera ili peršina, grubo nasjeckanog
 • sol
 • papar

 

Priprema mladog krumpira i piletine u indijskoj marinadi s jogurtom:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Stavite batke u veliku zdjelu i dodajte 1 žlicu ulja, češnjak, đumbir, garam masalu, zlatnu pastu od kurkume i 2 žlice jogurta. Pomiješajte rukama da mješavina dobro prekrije meso i ostavite da se marinira najmanje 30 minuta ili preko noći u hladnjaku. Stavite krumpir u veliki lim za pečenje na preostalo ulje i začinite ga. Dodajte pileće batake i pecite 40-45 minuta dok dobiju lijepu boju. Pospite rajčice, luk, korijander ili peršin i još soli i papra ako treba preko piletine i krumpira, a ostatak jogurta poslužite sa strane.

Pronašli smo ukusan recept za klasiku – pečenu piletinu i mladi krompir, ali u finoj i malo drugačijoj marinadi nadahnutoj Indijom. Mješavina toplih začina, malo ljutog od đumbira, bijelog luka taman da se osjeti i lijepa žuta boja kurkume unijet će malo svježine u jelo koje ste radili već bezbroj puta.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Gradonačelnica Karić već tradicionalno dijelila baklave na Baščaršiji

Objavljeno

Piše

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić proslavila je Ramazanski bajram sa sugrađanima, Sarajkama i Sarajlijama, uz tradicionalno dijeljenje baklave.

Nastavljamo lijepu tradiciju sa našim sugrađankama i sugrađanima dijeljenjem baklava. Baščaršijski trg odisao je ljubavlju i zajedništvom, uz iskrene čestitke i želje za zdravlje, uspjeh i sreću.

Dragi moji, neka berićet Bajrama unese radost i veselje u dom svakog od vas. Otvorenih srca činimo i dijelimo dobro s drugima. Bajram Šerif Mubarek Olsun, istakla je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Nastavi čitati

Društvo

Obilježava se dan Radio-televizije BiH: 79 godina od početka emitiranja radio-programa u BiH

Objavljeno

Piše

Na današnji dan prije 79 godina počelo je emitiranje radio-programa u Bosni i Hercegovini. To je bila prva radio-stanica u Bosni i Hercegovini. I danas se 10.travnja obilježava kao dan Radio-televizije Bosne i Hercegovine, koja je pravni sljedbenik nekadašnje RTV Sarajevo, piše BHRT.

“Ovdje Radio Sarajevo! Smrt fašizmu, sloboda narodu!”

Ovim riječima Đorđa Lukića Cige, spikera i tehničara koji je popravio zarobljenu njemačku radio stanicu, 1945. godine počelo je emitiranje programa Radija Sarajevo. Taj 10.travanj, prije gotovo osam desetljeća označio je nastanak bosanskohercegovačkih elektronskih medija, čiji je nositelj razvoja Radiotelevizija Bosne i Hercegovine.

Prva rečenica je bila ‘smrt fašizmu, sloboda narodu’. Mislim da smo i 79 godina nakon toga u sličnim borbama. RTV BiH koja je pravni nasljednik tadasnjeg Radija Sarajevo, odnosno RTV Sarajevo, je na putu da se, između ostalog, bori protiv tendencija koje su tada, a i dan danas, bile negativne. S druge strane, radi se o periodu koji je vrlo težak za RTV BiH. Već godinama govorimo o tome da nije riješen problem finansiranja javnog medijskog servisa na nivou države i nismo za sada naišli na adekvatnu podršku onih koji imaju instrumente da riješe ovaj problem, a to je prije svega politika u BiH, ističe generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.

Oglas

Uprkos neumornoj borbi za očuvanje javnog servisa i izuzetno teške uvjete rada, uposlenici BHRT-a su u svim situacijama uspjevali, ne samo očuvati bosanskohercegovačku Radioteleviziju, već i ispuniti funkciju javnog RTV servisa, javnost nepristrasno, blagovremeno i točno izvještavati.

Javni medijski servis BiH pokušava da ostane na onim tračnicama koje su definirane i zacrtane tih davnih godina. Nisam siguran, ali mislim da je danas djelimično kompliciranije, iz prostog razloga što je stanje na medijskoj sceni BiH daleko od zadovoljavajuće,naglašava Benjamin Butković, urednik Specijalnih programa BHT1.

Ako govorimo o radiju kao mediju u današnjici, u poplavi novih medija, radio traži svoje mjesto i mislim da je radio preživio, što je najbitnije, ovu elektronsku eru, da je našao svoje mjesto u medijskom sistemu i nadamo se da će tako biti i u budućnosti, kaže Darko Đerić, novinar Sportske redakcije BH radija 1.

U proteklih gotovo osam desetljeća, bosanskohercegovačka Radiotelevizija izrasla je u snažan i nezamjenjiv glas javnosti. Zastarjela oprema i financijska nestabilnost nisu ugrozili profesionalnost programa koji se svakodnevno emitira.

Oglas

Možda u tehničkom smislu ne ispunjavamo sve uvjete kao ostali javni servisi u Evropi, ali sigurno smo jedan objektivan transparentan javni servis koji donosi tačne informacije svojim gledateljima, tačne informacije javnosti u BiH. To je jako bitno u ovo vrijeme, u vrijeme fake news-a, osnosno lažnih vijesti, u vrijeme propagande, da jedno društvo ima javni servis na koji se može osloniti. Građani BiH, ja to odgovorno tvrdim, mogu se osloniti na BHRT i na vijesti koje mi donosimo, ističe Lejla A. Babović, rukovoditeljica Odjela za međunarodne poslove BHRT-a.

U profesionalnom, programskom smislu, u zadaćama koje RTV BIH treba da ispuni prema građanima, nimalo ne zaostajemo u odnosu na tu, ne mogu nazvati konkurenciju, ali u odnosu na kolege iz drugih javnih servisa, navodi generalni direktor BHRT-a.

Bez obzira na uvjete rada i teške okolnosti, BHRT neće odustati od temeljnih postulata, da časno ispunjava svoju misiju i aktivno učestvuje u izgradnji stabilnog demokratskog društva, što radi već 79 godina.

Izvor: BHRT

Oglas

Nastavi čitati

Putovanja

Via Ferrata Paklarske Stijene – Devečani / Vlašić

Objavljeno

Piše

Ukoliko ste fizički spremniji i željni više avanture i adrenalina uvijek možete svoj doživljaj pojačati penjanjem uz jedno od Via Ferata koje su posebno atraktivne.

Za one željne više adrenalina i fizičkog izazova, Srednja Bosna nudi jedinstveno iskustvo penjanja uz Via Ferrata staze.

Ove posebno atraktivne staze omogućuju vam da uz pomoć čeličnih klinova, žica i ljestvi osvojite strme litice i vrhove. Via Ferrata u Srednjoj Bosni pruža vam jedinstvenu priliku da osjetite uzbuđenje penjanja na visine uz sigurne i dobro osigurane staze. Svaki korak donosi novi pogled na prekrasne planinske pejzaže, a adrenalinsko iskustvo postaje sastavni dio vaše avanture.

Via Ferrata osnovne karakteristike:

Oglas
 • Početak: 1550 m n/v
 • Završetak: 1750 m n/v
 • Dužina: 500 m
 • Visinska razlika: 200 m
 • Tehnička ocjena: B/C
 • Fizička zahtjvnost: Srednje teška

Za korištenje Via Ferrate Paklarske stijene – Devečani obavezno je korištenje:

 • Kacige
 • Pojasa
 • Karabineri
 • Rukavice

Mogućnost iznajmljivanja opreme kao i sve dodatne informacije: Planinarsko Društvo Vlašić e-mail:pdvlasictravnik@bih.net.ba

Nastavi čitati

Društvo

JOSIP PEJAKOVIĆ:”AKO NAS PUSTE U EU, RAZJ**AT ĆEMO JE ZA TRI DANA.”

Objavljeno

Piše

Gost podcasta ‘MimoVas’, autora Mime Šahinpašića je naš glumac Josip Pejaković.

On meni nema Bosne

”Moja golgota tog nekog osjećaja, nije nikakav prorok u meni ali sam jednostavno čovjek koji stvari primjećuje. I kada primjetim stvari napravim neku kombinaciju mogućeg, nečega što bi se moglo dogoditi. 1975. godine ja sam urliknuo ‘On meni nema Bosne’, tada niko nije mogao ni pomisliti da bi se to moglo dogoditi ovom prostoru ali se dogodilo. Ja sam ustvari osujetio raspad Jugoslavije 1968. godine.”

”Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu profesor Brkić iz geografije pita mene, šta sam po nacionalnosti. Ja kažem Jugoslaven a on meni na to, kako jugoslaven a Josip a rođen u Bosni. Odgovaram; i Isus je rođen u štali a nije konj.”

Oglas

O glumcima nekad i sad

”Josip Lešić, Miroslav Avram, Kaća Dorić, Zlatan Dorić, Olivera Marković – to su bila glumačka imena i velikani. Na čelu sam Juroslavom Korenićem kod kojeg sam i ja završio glumu. Danas se to ne priznaje niti pominje.

Danas se ljudi dovode sa ulice kao da smo i mi tada dovođeni sa ulice. Kada se nešto nakaradno nasadi ne može se praviti rezultat. Devastacija koja je nastala 92 godine odrazila se na sve u BiH.”

Gdje si bio ti, kad je bilo najteže

Oglas

”Nisam ja bio na Dobrinji, nisam bio pred Skupštinom, to je bila neka budala koja je pozivala ljude u Sarajevu i Bosni, na zajedništvo i odbranu.”

Nastavi čitati

BiH

SREDNJA BOSNA: Zbog očevih batina zaboravio čitati i pisati

Objavljeno

Piše

Miralem Patković iz Busovače ima preko 50 godina ali danas ne zna ni čitati niti pisati.

U trećem razredu znao je obadvoje ali je zbog teških batina od strane rođenog oca koji ga je udarao po glavi zaboravio čitati i pisati.

Danas sa sjetom gleda u mobitel samo slike jer je zaboravio slova. Nakon tih batina otac fa je ispisao iz škole. Miralem je oženjen i živi u selu sa još dvije porodice. Nije sposoban za rad ali zato njegova supruga radi. Ima samo jednu kozu pa bi bio zahvalan svima koji bi mu pomogli da barem ima dvije koze.

Više pogledajte u video priči.

Oglas

 

Nastavi čitati

Scena

Ako vam od Uskrsa ostane puno kuhanih jaja, šunke, mesa evo nekoliko ideja kako iskoristiti hranu

Objavljeno

Piše

Nemojte ništa bacati, pretvorite ostatke hrane u nešto novo

Od Uskrsa je ostalo puno kuhanih jaja, šunke, mesa i ostale hrane? Nikako je nemojte bacati već od ostataka napravite nova jela.

Kuhanim jajima uklonite ljusku, nasjeckajte ih na komadiće i napravite salatu zajedno s šparogama, rajčicom, kukuruzom, komadićima pečenog mesa i tjesteninom.

Oglas

Isto tako ih možete i napuniti. Razrežite ih na pola, žumanjcima dodajte majonezu, kisele krastavce izrezane na sitne komadiće, dodajte malo senfa, po želji: šunku, papriku, što god volite. Kako bi vam jaja ljepše izgledala, smjesu stavite u špricu i napunite bjelanjak.

Od ostataka šunke možete napraviti slane palačinke – ispecite klasične palačinke, pa ih namažite sirnim namazom, dodajte šunku, ribani sir, zarolajte i zalijte vrhnjem za kuhanje. Pecite 15-ak minuta na 200°C.

Ako vam je ostalo pečenog ili kuhanog krumpira, napravite krokete. Krumpir usitnite, dodajte brašno, krušne mrvice, jaje, mlijeko i začine. Oblikujte krokete i pržite ih u ulju ili ispecite u pećnici ako želite malo zdraviju verziju.

izvor: vecernji.ba

Oglas

Nastavi čitati

TOP

Donosimo vam deset kreativnih savjeta za bojanje uskrsnih jaja

Objavljeno

Piše

Uoči blagdana Uskrsa, tradicija bojanja jaja postaje živahna aktivnost u mnogim domovima diljem svijeta. Kako biste unijeli dodatnu kreativnost u svoje uskršnje jaje, donosimo vam deset savjeta koji će vam pomoći da oživite svoju maštovitost i stvorite jedinstvena djela:

1. Prirodne boje: Isprobajte bojanje jaja prirodnim bojama poput cikle, kurkume ili crnog vina kako biste postigli jedinstvene nijanse i teksture.

2. Obojene olovke: Umjesto tradicionalnih boja, koristite obojene olovke ili flomastere kako biste detaljno nacrtali uzorke i motive na jajima.

3. Sjajni učinak: Nakon što obojite jaja, dodajte dodatni sjaj koristeći sjajne boje ili lak kako biste postigli blistavi efekt.

Oglas

4. Kombinacija boja: Igrajte se s kombinacijom različitih boja kako biste stvorili zanimljive uzorke i efekte na površini jaja.

5. Korištenje šablona: Koristite šablone ili trakice kako biste stvorili precizne uzorke i dizajne na jajima.

6. Eksperimentiranje s tehnikama: Isprobajte različite tehnike bojanja poput kapanja boje, šaranja ili stvaranja uzoraka pomoću ljepila i soli.

7. Pastelne boje: Pastelne boje pružaju nježan i elegantan izgled jajima, pa razmislite o korištenju ovih nijansi za svoje uskršnje jaje.

Oglas

8. Dodavanje detalja: Nakon što se osuši osnovni sloj boje, dodajte dodatne detalje poput točkica, trakica ili cvjetića koristeći manje kistove ili čačkalice.

9. Upotreba voska: Koristite vosak kako biste prvo nacrtali uzorke na jajima, a zatim ih obojili. Nakon bojanja, otopite vosak kako biste otkrili uzorke ispod.

10. Eksperimentiranje: Nemojte se bojati eksperimentiranja s različitim tehnikama i materijalima. Uskršnja jaja su idealna za kreativnost, pa iskoristite priliku da se zabavite i izrazite svoju maštovitost.

S ovim deset savjeta, vaša uskršnja jaja će postati pravo umjetničko djelo koje će oduševiti svakoga tko ih vidi.

Oglas

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Sportprije 4 sata

PSG izbacio Barcelonu iz Lige prvaka, igrat će u polufinalu protiv Borussije

Nogometaši PSG-a plasirali su se u polufinale Lige prvaka nakon što su u dvomeču četvrtfinala bili bolji od Barcelone ukupnim...

Sportprije 4 sata

Luda utakmica: Dortmund u polufinalu Lige prvaka!

BORUSSIA DORTMUND plasirala se u polufinale Lige prvaka nakon što je u dvije utakmice bila bolja od Atletico Madrida ukupnim...

BiHprije 5 sati

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara na Podravkinoj večeri u Mostaru

U sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru održana je tradicionalna Podravkina večera, koju su organizirali Podravka i Koprivničko-križevačka županija. Svečana...

Sportprije 6 sati

Hrvatski rukometaši doznali protivnike u grupi na Olimpijskim igrama

HRVATSKI rukometaši doznali su protivnike na Olimpijskim igrama u Parizu ovog ljeta. To su Španjolska, Njemačka, Slovenija, Švedska i Japan....

Gospodarstvoprije 6 sati

Raletova rakija i likeri na “Mostarskom sajmu” oduševila brojne političare

Novotravnički OPG “Rale” obitelj Barnjak, proizvođač je rakija i likera, od kojih je najpoznatija Raletova viljamovka. U sklopu međunarodnog “Mostarskog...

BiHprije 7 sati

U selu Trusina kod Konjica obilježena 31. godišnjica zločina nad Hrvatima

U selu Trusina kod Konjica danas je obilježena 31. obljetnica zločina nad Hrvatima tog kraja kojeg su počinili pripadnici Armije...

Društvoprije 8 sati

Film Abigail u kinu Novi Travnik

Kino Novi Travnik, petak, 19.4.2024., u 19 sati. Djeca mogu biti pravi monstrumi. Nakon što je grupa kriminalaca u pokušaju...

Sportprije 10 sati

Barbarez fotografijom na Instagramu potvrdio da je pristao biti novi selektor BiH

Legendarni bosanskohercegovački nogometaš Sergej Barbarez (52) fotografijom koju je objavio na Instagramu potvrdio je da je pristao preuzeti kormilo Zmajeva....

Oglas
Oglas
LM