- oglas -

Jednoglasno usvojen Budžet Federacije BiH za 2023. godinu u iznosu od 6,7 milijardi KM

Pročitajte i ovo

Hrvatska sa dva gola Kovačića srušila Tursku

Nogometaši Hrvatske, nakon što su u prošlom kolu ispustili pobjedu protiv Velsa u Splitu primivši gol u 93. minuti,...

VIDOVIĆ: HDZ BiH je pokazao kako su Hrvati iz SBŽ “trinaesto prase”, a politiku zajedništva kroz HNS u potpunosti obesmislio

Zabrinjavajuće je da u nizu političkih previranja HDZ BiH i njegovom snažnom zagrljaju HNS-a na političkoj sceni je doskora...

UZNEMIRUJUĆI VIDEO: Policija objavila snimku likvidacije napadačice koja je u školi pobila devetogodišnju djecu

Audrey Elizabeth Hale (28), koja je jučer u pucnjavi na jugu SAD-a, u privatnoj kršćanskoj osnovnoj školi u Nashvilleu, ubila...
- Advertisement -

Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH jednoglasno su usvojili Budžet Federacije BiH za 2023. godinu u iznosu od 6,7 milijardi KM.

- Advertisement -

Za Budžet Federacije BiH za 2023. godinu je glasalo 69 delegata.

Budžet Federacije BiH usvojen je u istom tekstu kao i u Predstavničkom domu, odnosno sa 50 amandmana HDZ-a i Osmorke.

 

Ranije Vlada FBiH odbila sve amandmane, a Klub Bošnjaka je tražio izjašnjenje o svojim amandmanima, ali on nije dobio potrebnu podršku.

Ovaj Budžet je veći za 1,1 milijardu KM od prošlogodišnjeg.

Jedan od ključnih prioriteta pri planiranju budžetskih sredstava za ovu fiskalnu godinu bilo je osiguranje stabilnosti u isplatama penzija, boračkih i socijalnih naknada, te drugih davanja predviđenih Budžetom Federacije BiH, naveli su iz Vlade FBiH.

Povećanje penzija

Premijer sa američke crne liste Fadil Novalić (SDA) je predstavio Budžet delegatima.

Kako je naveo, najveće povećanje se odnosi na isplatu penzija po više različitih zakonskih osnova i to za 665 miliona KM.

Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata planirano je veće izdvajanje finansijskih sredstava za isplate penzija ostvarenih na osnovu Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata u iznosu do 22,2 miliona KM. Tekući transfer za invalidnine planiran je u iznosu od 278 miliona KM i veći je za 6,3 miliona KM.

Za osobe sa invaliditetom – neratne invalide planirano je 160 miliona KM, što je za 18 miliona KM više u odnosu na 2022. godinu.

Za provođenje Zakona o roditeljima njegovateljima u FBiH planirano je 28 miliona KM, što je povećanje za 10,5 miliona KM, dok transfer za provođenje Zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom u FBiH iznosi 106 miliona KM i predstavlja povećanje za 56 miliona KM u odnosu na fiskalnu 2022. godinu.

Subvencije privatnim preduzećima

Podsticaj za poljoprivredu iznosi 160 miliona KM, što je povećanje subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima za 54 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu.

Između ostalog, planirane su subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima u iznosu od 178 miliona KM, što je za 57,6 miliona KM više u odnosu na prethodni budžet.

Spomenuo je dva transfera za Ministarstvo zdravstva.

– Izdvajamo i dva tekuća transfera na razdjelu Federalnog ministarstva zdravstva, jedan prema Zavodu za zdravstveno osiguranje i reosiguranje Federacije BiH koji je planiran u iznosu od 33,5 mil KM, što je povećanje za 5 mil KM, a drugi u svrhu implementacije Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji u iznosu od 10 mil KM, koja se prvi put finansira iz budžeta Federacije BiH. Bitno je za istaći i da nastavljamo za finansijskom konsolidacijom zdravstva te smo za tu namjenu planirali 75 miliona KM – kazao je Novalić.

Usvajanju Budžeta FBiH je prethodila duga rasprava. Delegati iz redova Osmorke su govorili da je iznos Budžeta FBiH posljedica inflacije, a ne nekog rada Vlade FBiH u prethodnom periodu, dok se iz SDA nisu mogli složiti s time.

Irfan Čengić je pohvalio kolege zbog, kako je rekao, dostojanstvene rasprave za razliku od one jučer.

Čestitke Novaliću

Rekao je da čestita Novaliću jer ih je nadmudrio i da danas zbog moraju usvojiti Budžet, aludirajući na to da je kasno dostavljen i da se ponovo o njemu raspravlja u hitnom postupku.

– Otkrit ću vam tajnu, kaže se da je ovaj Budžet historijski, i naredni će biti historijski, a i onaj poslije njega – rekao je i podsjetio da su plaće povećane što će, između ostalog, na to utjecati.

Muamer Zukić (SDA) kazao je na kritike da Budžet FBiH da nije realan, da nije saglasan s time te da vjeruje da će doći do rebalansa kojim će se i uvećati Budžet.

Iz SDA su posebno upućivali kritike na račun 50 amandmana koji su jučer usvojeni.

Ivo Tadić iz HDZ-a je rekao da se Budžet mora usvojiti zbog isplate penzija sa većim koeficijentom.

Ivo Pavković (HDZ) je kritikovao to što su uvijek kasno predlaže Budžet FBiH, a da zastupnici u Predstavničkom domu uvijek predlože amandmane, dok se delegati ne poštuju i uvijek ih se moli da ga usvoje bez amandmana. Molio je da se to ne ponavlja u narednim godinama.

Najnovije vijesti

Hrvatska sa dva gola Kovačića srušila Tursku

Nogometaši Hrvatske, nakon što su u prošlom kolu ispustili pobjedu protiv Velsa u Splitu primivši gol u 93. minuti,...

VIDOVIĆ: HDZ BiH je pokazao kako su Hrvati iz SBŽ “trinaesto prase”, a politiku zajedništva kroz HNS u potpunosti obesmislio

Zabrinjavajuće je da u nizu političkih previranja HDZ BiH i njegovom snažnom zagrljaju HNS-a na političkoj sceni je doskora ugušen prualizam među Hrvatima u...

UZNEMIRUJUĆI VIDEO: Policija objavila snimku likvidacije napadačice koja je u školi pobila devetogodišnju djecu

Audrey Elizabeth Hale (28), koja je jučer u pucnjavi na jugu SAD-a, u privatnoj kršćanskoj osnovnoj školi u Nashvilleu, ubila troje djece i troje odrasle...

‘Nikad mi se to nije dogodilo!‘: Djevojka se hvalila na TikToku, pa poginula u stravičnoj nesreći

Tinejdžerica s Floride poginula je u prometnoj nesreći samo nekoliko dana nakon što je na TikToku objavila video u kojem kaže da nikada nije...

Žena se sakrila od psa i snimila njegovu reakciju kad je shvatio da je “nema”, pogledajte snimku

Društvenim mrežama kruži smiješan video u kojoj je snimljena odlična reakcija jednog psa. Naime, njegova vlasnica mu je bacila lopticu i onda se sakrila...

Povezane vijesti