Poveži se s nama

Kultura

Jajce: 549 godina od krunidbe Stjepana Tomaševića

Na današnji dan, 17. studenog 1461. godine, u Crkvi sv. Marije u Jajcu papinskom krunom okrunjen je posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević (1461.-1463.).

Objavljeno

Na današnji dan, 17. studenog 1461. godine, u Crkvi sv. Marije u Jajcu papinskom krunom okrunjen je posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević (1461.-1463.).

Godinu dana nakon krunidbe mladi kralj odbio je plaćati danak turskom sultanu Mehmedu II. Osvajaču, što je ubrzalo njegovu odluku da navali na Bosnu. Godine 1463. Osmanlije su osvojile Jajce, a 5. lipnja na Carevu Polju iznad Jajca pogubljen je kralj brutalnim odrubljivanjem glave. ,njegov stric Radivoj i veliki broj plemića. Pogubio ih je El Fatih. Veliki otomanski osvajač. Katarina, kraljica, pobjegla je u Vatikan, dok su joj djeca islamizirana i odvedena u Istanbul.

550 godina kasnije u Tomaševićevoj zemlji  i dalje stoje ulice koje imena nose po otomanskim agresorima, dio bošnjačke inteligencije i dalje veliča raznorazne Ahdname, sramotne ugovore o ropskom odnosu koje se u svom neotomanskom bunilu ili pak intelektualnom služanjstvu kakvo je metastaziralo kod Fra Luke Markešića npr. ne libe nazvati  pretečama povelja o ljudskim pravima, neke bogomolje i dalje nose imena otomanskih koljača dok je najpopularnija serija u zemlji koja trenutno igra romantizirana laž o otomanskom serijskom ubojici –  Sulejmanu.

Oglas

Kralj je sahranjen ispod Huma na mjestu koje se naziva Kraljev grob. Tu se nalazi ploča i križ sa kraljeva groba, dok se zemni ostaci čuvaju u Franjevačkom samostanu u Jajcu.

Pokušaji da se mjesto pogubljenja kralja Stjepana Tomaševića obilježi i na prigodnom mjestu postavi spomenik, propali su. Pokušaje su spriječili navodni “patrioti” Bosne. Kakve Bosne? El Fatihove?

Kraljev grob, iako bi trebao biti   nacionalni spomenik BiH, zapušten je.

Oglas

Krunidbena Crkva sv. Marije je također nacionalni spomenik BiH, ali ove, kao ni ranijih godina, ničim nije obilježena godišnjica krunidbe ili smrti posljednjeg bosanskog kralja kojeg Srbi i Hrvati svojataju  kao posljednjeg srpskog despota ili pak posljednjeg hrvatskog kralja Stjepana Tomaševića. I Bošnjaci ga tu i tamo svojataju. Kao posljednjeg kralja bosanskog. Sve dok ne počne sapunica…

Poskok.info

Oglas
Nastavi čitati
Oglas

Događanja

Fotopoezija: “Magleno more” i “Između stabala baobaba” autorice Ozrenke Fišić

Objavljeno

Piše

Promocija druge knjige fotopoezije “Magleno more” i “Između stabala baobaba” te izložba fotografija autorice Ozrenke Fišić, profesorice hrvatskog jezika i književnosti, bit će održana u subotu, 10.6.2023. u 18:00 sati u prostorijama Osnovne škole Jakova Gotovca u Novom Travniku.

Ova promocija posljednja je u nizu programskih aktivnosti u organizaciji UG „Centra za kulturu življenja RadoGOST“ u okviru manifestacije “Dani Općine Novi Travnik 2023.”

Promotori fotopoezije bit će Ivan Volić, Nebojša Dimitrijević i Brana Đurović-Puljić. Poeziju će čitati Irena Fišić i Ankica Mađar.

Oglas

Izložbu će glazbenim točkama otvoriti učenici Osnovne Glazbene škole Jakova Gotovca Novi Travnik, Josip Bosnić (I.razred – harmonika, klasa nastavnika Ljubomira Majstorovića) i Marko Bosnić (III.razred – gitara, klasa nastavnika Ismeta Skrobe).

Iz UG RadoGOST pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže na ovoj svečanoj večeri posvećenoj poeziji i fotografiji.

 

Oglas

 

Nastavi čitati

Događanja

KUD “Stari hrast 2000” poklonilo odličan koncert za rođendan Novog Travnika

Objavljeno

Piše

Kulturno umjetničko društvo “Stari hrast 2000” večeras je u sklopu obilježavanja Dana općine Novi Travnik u Domu kulture priredilo odličan koncert tradicijske kulture.

Članovi društva počastili su građane sjajnim nastupom, a večerašnji nastup bio je u čast prerano preminule članice KUD Stari hrast pokojne Ane Fišić.

Oglas
Nastavi čitati

Događanja

Vitez: Ovoga vikenda publiku očekuje predstava “Vesela priča”

Objavljeno

Piše

Ovoga vikenda, na 8. Danima hrvatskog kazališta u BiH, u Kazališnoj dvorani Vitez nastupit će DIS teatar iz Banja Luke. Disovci će se ovoga puta publici u Vitezu predstaviti scenskom avanturom za mlade, “Vesela priča”.

“Iskustvo koje će vas oduševiti, nasmijati i inspirirati. Na pozornici, glumeći, “repajući”, kukajući i pjevajući, dočekuju vas nevjerojatni likovi koji će vas odvesti u svijet mašte i čarolije”, poručili su iz DIS-a.

O predstavi: Zamislite KUKULA LA, majstora zbrke i ljubitelja šale. On je pravi čarobnjak koji živi u bajci i može “glumiti sve moguće i nemoguće uloge” koje mu zatrebaju za njegovu šalu. Može postati šta god zaželite: baba, učiteljica, zmaj proždrljivac ili bilo što drugo što je potrebno za dobru zabavu. Tu je i naša draga djevojka CRVENKAPA, koja živi u bajci i nosi svoju crvenu kapu svuda sa sobom. Ona je pravi simbol avanture i hrabrosti. Kakva bi to priča bila bez dječaka. Đole nas vodi u svijet stvarnosti, ali i pokazuje da su mašta i bajka uvijek tu, čak i kad mislimo da nisu. No, ne zaboravite važnu poruku ove predstave! Ljudi iz nebajke vjeruju samo nebajku, a oni iz bajke samo u bajku. Ali postoje izuzeci – djeca, umjetnici i neki veoma iskusni ljudi. Oni uspijevaju približiti bajku nebajci i na taj način spajaju dva svijeta.

Oglas

Priča koju vam prikazujemo donosi krajnje sretan završetak. No, sve je kao što je i bilo. Uživajte u ovoj nevjerojatnoj avanturi koja će probuditi vašu maštu i donijeti vam bezbroj osmijeha. Dobrodošli u “Veselu priču”!

U predstavi igraju Ognjen Bogdanović, Jelena Marković i Igor Marić. Dramatizaciju i režiju potpisuje Novica Bogdanović.

Podsjetimo, 8. Dani hrvatskog kazališta započeli su početkom svibnja predstavom “Taximetar”, a potrajat će do 18. lipnja ove godine. U program će ukupno biti odigrano 12 predstava, a bit će upriličen i velik broj kazališnih radionica, edukacija i panela.

Oglas
Nastavi čitati

Događanja

Biber 05 zbirka predstavljena i u Travniku

Objavljeno

Piše

Biber 05 višejezična zbirka kratkih priča predstavljena je 24. svibnja/maja u Travniku, u prostoru “Ex Ponto” – Rodna kuća Ive Andrića. Promociju su organizovali Centar za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd, Zavičajni muzej Travnik i Bosanski kulturni krug.

Oglas

U razgovoru su učestvovali autori/ce objavljenih priča sa konkursa Biber 05: Slađana Nina Perković (Banja Luka), Senad Jusić Čupo (Bugojno), Ante Storić (Šibenik), kao i Davorka Turk (Biber tim, Centar za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd), i članica žirija Lejla Kalamujić (Sarajevo).

 

Moderator razgovora bio je Enes Škrgo, koji je prisutne pozdravio u ime Bosanskog kulturnog kruga, te naveo da je Ivo Andrić govorio pet, a preveden je na više od 50 jezika, te da je ovaj višejezični konkurs i zbirka priča potrebna zbog povezivanja na različim jezicima.

Oglas

 

  • Biber smo osmislili na jednom od programa mirovnog obrazovanja Centra za nenasilnu akciju, a samo ime nije akronim, već je ime koje na svim jezicima na kojima autori-ce pišu za konkurs – znači isto. Naša misija je pomirenje i zato smo se, između ostalog, obratili spisateljicama i piscima, kako bismo zajedno razmišljali i promišljali kakvo bi to pomirenje bilo. Zajedničko svim pričama je da su duboko empatične i zaista se možemo poistovjetiti sa njima. 

 

O Biber konkursu i poslu koji je imao žiri, govorila je Lejla Kalamujić, koja je, uz Kalinu Malesku i Olju Savičević Ivančević, bila članica žirija.

Oglas

 

  • U procesu žiriranja nas tri smo naglas čitale te priče. Karakteristično za ovo žiriranje je da smo bile dosta usaglašene, tako da nam nije bio težak posao, mogu reći da smo uživale.

 

Enes Škrgo je naveo da u cijeloj zbirci nema zalutale priče, čak i kad se zbirka nasumično otvori, čitatelja privuče priča na kojoj se zaustavio.

Oglas

 

  • U priči “Nešto mračno što mama nosi u sebi” nisam pisala o ratu, već o onome šta ostavljamo svojoj djeci, koja su većinom rođena i žive u drugim državama i govore drugim jezicima, rekla je Slađana Nina Perković.

Oglas

Autor čije su priče objavljene u dvije Biber zbirke, Ante Storić ispričao je kako obje njegove priče tretiraju ratne zločine nad civilima.

 

  • Obje priče se odnose na područje Šibenika. Kada je objavljena prva priča rekli su mi da je to znanstvena fantastika, da nije moguće, a onda sam u drugu stavio dva zločina koja su se dogodila baš u Šibeniku. Zanima me šta će sad reći?

Priče sve troje autora objavljene su u po dvije Biber zbirke, a Senad Jusić Čupo o poslednjoj govori:

Oglas
  • U ovoj priči sam pokušao da prikažem ulogu žene na Balkanu, posebno u ratu. Ovdje je patrijarhalno društvo i govori se o herojstvu muškaraca koje služi za primjer da mi treba prvom sljedećom prilikom da poginemo za državu. Uloga majke je marginalizovana, probao sam da prikažem bol koju sam vidio u dvije generacije: gdje se žena pretvara u biljku od tuge za djetetom. Nikada nijedan rat nije nijednu majku nasmijao. 

Zbirka priča koju smo predstavili je plod “Biber 05” konkursa za kratke priče na temu pomirenja u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, kao i za priče kojemogu da doprinesu boljem razumijevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, suosjećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u „neprijateljskim” cipelama, priče koje pomjeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvjesniju, sigurniju i slobodniju budućnost za sve.

Oglas

 

Konkursi i sve zbirke Biber priča su višejezični i na njima mogu da učestvuju autori i autorke koji pišu na albanskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom, srpskom ili makedonskom jeziku.

Elektronska izdanja svih „Biber“ zbirki mogu se naći na stranici

Oglas

https://biber.nenasilje.org/biber-price/  i besplatne su za preuzimanje.

 

Prije Travnika, zbirka Biber 05 je promovisana ranije ove godine u Zagrebu, Petrinji i Bitolju, a organizatori iz Biber tima najavljuju da će krajem godine biti raspisan i šesti konkurs za kratku priču.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Grad Sarajevo dobitnik nagrade na Cannes Film Festivalu

Objavljeno

Piše

Grad Sarajevo prvi je dobitnik nagrade Global Production u kategoriji “Grad filma”, koja je ove godine premijerno dodijeljena u Cannesu, objavljeno je u ponedjeljak navečer.

Dobitnici nagrada koje je ustanovio prestižni svjetski filmski časopis Screen International u cilju odavanja priznanja za izuzetan rad u podršci filmskoj i TV produkciji širom svijeta, proglašeni su na svečanosti održanoj u ponedjeljak navečer za vrijeme Cannes Film Festivala.

Global Production Awards ove su godine dodijeljene po prvi put, a žiri Screen Internationala, jednog od tri stručne publikacije s najvećom distribucijom po svijetu, Sarajevo je prepoznao kao najbolji “Grad filma”.

Oglas

Uz mnogobrojne prijave, Sarajevo je u ovoj kategoriji bilo u najužem izboru uz svega tri grada iz cijelog svijeta: Wellington (Novi Zeland), Calgary (Kanada) i Trollhättan – Trollywood (Švedska).

Dodjela nagrade Global Production je veliko priznanje za uložene napore i ostvarene rezultate u filmskoj produkciji prije svega za Obalu Art Centar, kao nosioca aplikacije ispred Grada Sarajeva. Ova prestižna nagrada je dokaz da je Sarajevo prepoznato kao centar filmske kulture i da smo se kao grad opredijelili da kreativna industrija i film budu pokretači kulturnog, ekonomskog i društvenog razvoja grada, poručila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Global Production nagrada za Sarajevo je izuzetno značajna: to znači da je strategija razvoja filmske i TV industrije u gradu prepoznata kao izuzetno kvalitetna. Ponosni smo zbog ovog svjetskog priznanja, mislim da će ono biti podstrek i institucijama i sektoru za još veći napredak u predstojećem periodu, izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

Oglas
Nastavi čitati

Događanja

Za deset dana u Vitez stiže predstava “Predsjednici & Ca”

Objavljeno

Piše

Hit predstava zagrebačkog pozorišta Kerempuh “Predsjednici & Ca” za deset dana stižu u Vitez. Predstava će se odigrati 03.06.2023.godine u 19;30 u Kongresnoj dvorano hotela Central u Vitezu. Ulaznice po cijeni od 20 KM potražite na recepciji hotela Central.

Autori ove urnebesne komedije su Tarik Filipović i Boris Scrtan.

Tim povodom razgovarali smo s Tarikom, rođenim Zeničanom, koji u predstavi igra lik hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Oglas

“Pa tu predstavu sam ja bukvalno sanjao. Kao bivša predsjednica postavlja stol koji neodoljivo podsjeća na stol iz posljednje večere i vidio kako redom ulaze bivši predsjednici, kako Hrvatske tako i Jugoslavije i tu sam se probudio. San sam prepričao svojim ukućanima i samo su mi rekli kratko i jasno – piši. I onda sam zamišljao kako je ona pozvala sve njih, da zaborave sve razlike, kako ideološke tako i neke druge, i stave se u službu Hrvatske i konačno nađu neki recept kako bi hrvatsku vratili na mjesto koje zaslužuje, jer definitivno nije na tom mjestu”, ispričao je Tarik.

“Nakon što je napisao tekst kojim sam bio poprilično zadovoljan, morao sam odabrati glumce, što nije bilo nimalo jednostavno. Odmah sam vidio Borisa Scrtana u ulozi Tita i sebe u ulozi Tuđmana jer smo to igrali u njegovoj predstavi 90-ih “Spika 2″ i tad smo obavili te predradnje. Ornelu Višticu sam odmah vidio u ulozi Kolinde, ne znam ni sam zašto. Neki su me čak odgovarali, ne vidjevši nju u toj ulozi, ali budući da sam znao da se njih dvije i privatno poznaju, nešto sam u tom osmijehu vidio slično. Moram priznati da smo se naradili pošteno, Ornela i ja, kao i cijela ekipa, ali na kraju je ispao genijalan rezultat. Hrvoja Kečkeša, s kojim sam prošao sve i svašta, nekako me je njegova boja glasa podsjećala na Mesića, i onako fizionomija, visina… Uglavnom, Kečo je pun pogodak . Najveći je problem bio pronaći Ivu Josipovića, i lutali smo, lutali, dok nismo našli kolegu iz Kazališta lutaka Sinišu Miletića i tako smo kompletirali cijelu ekipu”, pojasnio je.
Oglas

Tarik je dodao kako u ovakvim predstavama, nije važno nekoga “skinuti”, imitirati, nego na scenu donijeti osobu, lik sa svim njegovim vrlinama i manama, i to je velik izazov za glumce, ali smatra da su u tome i uspjeli.

Istaknuo je i kako je zadovoljan kako je publika reagirala na ovu predstavu.

Vidimo se u Vitezi 03.06.

Oglas
Nastavi čitati

Kultura

VITEZ: Marin Bikić oduševio monokomedijom “Đe ti je pita?”

Objavljeno

Piše

Predstava “Đe ti je pita?” rađena u koprodukciji GKM-a Vitez i Hrvatskog teatra Munchen iz Njemačke oduševila je publiku u Vitezu, koja je za ovu predstavu napunila Kazališnu dvoranu u Vitezu.

Marin Bikić je još jednom maestralnom igrom oduševio publiku, a dvoranom se kroz sat vremena koliko je trajala predstava prolamao smijeh i pljesak zadovoljne publike, koja je na koncu oduševljeno gromoglasnim pljeskom pozdravila glavnog protagonista ove iznimne monokomedije.Predstava rađena po tekstu Antona Drahta, a u režiji Marka Mirkovića. Ispunjena je humorom i komičnim scenama koje publiku ne ostavljaju ravnodušnom. Predstava je premijerno izvedena prije deset godina.

8. Dani hrvatskog kazališta započeli su početkom svibnja predstavom “Taximetar”, a potrajat će do 18. lipnja ove godine. U programu će ukupno biti odigrano 12 predstava, a bit će upriličen i velik broj kazališnih radionica, edukacija i panela. Organizatori su Gradsko kazalište mladih Vitez i Udruga mladih “Enter” iz Viteza.

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Nakon 20 godina “Lado” nastupa u Sarajevu danas

Objavljeno

Piše

Nakon 20 godina Sarajevo je ponovno domaćin Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske “Lado”. Koncert u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu bit će održan danas, a snimka će biti emitirana u programu BHRT-a.

Sarajevska publika će imati priliku gledati i uživati u vrhunskom plesnom nastupu i jedinstvenoj vokalno-instrumentalnoj izvedbi pjesama iz bogate baštine hrvatskih sela. Oblikovan 73 godine, repertoar ansambla Lado stalno se proširuje i obogaćuje, pa će publiku počastiti novim djelima i izvedbama.

Energične i nadahnute izvedbe Ansambla Lado vrhunske koreografije i scenske interpretacije širom svijeta oduševljavaju publiku. Za sve one koji propuste nastup jedne od najboljih svjetskih folklornih grupa, BHRT je osigurao snimak koncerta.

Oglas

Ansambl LADO nakon dva desetljeća nastupa u Sarajevu, a nakon toga i u Mostaru. Izvođači obećavaju energičan nastup kojim oduševljavaju publiku u brojnim svjetskim opernim kućama, na festivalima, svjetskim izložbama, a nastupali su i na Olimpijskim igram, prenosi BHRT.

Nastavi čitati

Kultura

Subota: Samostalnim koncertom KUD “Stari hrast 2000” proslavlja svoj 15.rođendan

Objavljeno

Piše

Kulturno umjetničko društvo Stari hrast 2000 organizira samostalni koncert, koji će se održati u subotu, 27. svibnja u Domu kulture Novi Travnik u 19 sati.

Ljubitelji folklora i narodnih običaja, kroz igru i pjesmu, moći će uživati u raznolikosti programa koje će predstaviti članovi ovog KUD-a. Bogatim programom bit će predstavljeni narodni običaji našeg kraja, ali i drugih dijelova BiH i regije.

U čast svog petnaestog rođendana i rođendana grada Novog Travnika, cjelokupni program će odigrati i otpjevati članovi KUD “Stari hrast 2000”.

Oglas

Dođite i uživajte s nama u tradicijskim notama, jer ovo je poklon za vas!, poručili su iz KUD-a.

Koncert se održava u sklopu obilježavanja Dana općine Novi Travnik.

Oglas
Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 18 minuta

NEVJEROVATNO: Muškarac (32) zapalio sebe i policajca u Vitezu, nakon ukazane pomoći odmah je uhapšen!

U mjestu Bila kod Viteza jutros u 4 i 15 sati prilikom intervencije muškarac je zapalio i sebe i policajca,...

Društvoprije 56 minuta

Danas je svetkovina Presvetog Trojstva

Na svetkovinu Presvetog Trojstva slavi se veliko otajstvo (misterij) kršćanstva, vjera u jednoga Boga i u tri božanske Osobe. U...

BREAKINGprije 1 sat

SREDNJA BOSNA: Ovo je mladić koji je izgubio život u prometnoj nesreći

Tragična saobraćajna nesreća na magistralnom putu M-16 između Jajca i Donjeg Vakufa potresla je Jajce u noći s petka na...

BiHprije 1 sat

Zbog pljuskova sa grmljavinom na snazi žuti meteoalarm

Zbog pljuskova praćenih grmljavinom na prostoru cijele Bosne i Hercegovine na snazi je žuti meteoalarm. Lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom očekuju...

Središnja Bosnaprije 4 sata

Predstavljena skulptura “Ivo Andrić” u Travniku

U sklopu manifestacije “Konzulska vremena” koju je organizirala Općina Travnik, a u partnerstvu s Austrijskim veleposlanstvom u Sarajevu, u petak...

BiHprije 4 sata

Više osoba povrijeđeno u prometnoj nesreći a Kaoniku

U mjestu Kaonik kod Busovače, sinoć oko 22 sata desila se teška saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovala dva vozila...

Sportprije 5 sati

KISELJAČKA PETICA: Sjajni Uroš Gutić pobjednik Sara 5K u Kiseljaku

U subotu 03.lipnja u Kiseljaku se održala tradicionalna Kiseljačka petica “SARA 5K”, utrka ulicama Kiseljaka na pet kilometara. Pobjednik ovogodišnje...

Sportprije 5 sati

Lazio je viceprvak Italije

NOGOMETAŠI Lazija osigurali su naslov talijanskog doprvaka ove sezone, oni su u susretu posljednjeg 38. kola kao gosti s 2:0...

Oglas
Oglas