Poveži se s nama

Scena

Izvrsni Dropbox od sada integriran i u Facebooku

Jedna od vodećih aplikacija kada je u pitanju dijeljenje i spremanje datoteka u cloudu je Dropbox koji svoj brz i učinkovit rast zahvaljuje jednostavnosti i lijepom izgledu te načinu na koji se koristi.

Objavljeno

Jedna od vodećih aplikacija kada je u pitanju dijeljenje i spremanje datoteka u cloudu je Dropbox koji svoj brz i učinkovit rast zahvaljuje jednostavnosti i lijepom izgledu te načinu na koji se koristi.

Od nedavno Facebook i Dropbox su omogućili dijeljenje direktorija. Kako bi započeli s ovom uslugom možete posjetiti dropbox.com/share i tako započeti svoju avanturu korištenja ove vrhunske usluge. Važno je da se ista poveže s Facebookom i nakon toga možete odabrati prijatelje i započeti dijeljenje datoteka s njima. Princip rada je vrlo jednostavan i učinkovit stoga isprobajte ovu modernu i jednostavnu uslugu koja štedi vrijeme i pored toga je besplatna.

Integracija će povećati broj korisnika, a svi oni koji su već pokušali iskazali su izuzetno pozitivan dojam.

Oglas

BiH

Pripazite! Pojavila se nova prevara na WhatsAppu, mogla bi vas skupo koštati

Objavljeno

Piše

Ako na WhatsAppu dobijete poruku od prijatelja ili člana obitelji u kojoj vas traže veću količinu novca, budite jako oprezni prije nego što pošaljete novac. Naime, upravo se takva prevara proširila ovom popularnom aplikacijom za dopisivanje, a ako nasjednete na nju, ova bi vas prevara mogla skupo koštati.

Kako prenosi Makeuseof, pojavila su se izvješća o nizu prijevara putem WhatsAppa, a posebno povećanje zabilježeno je u studenom 2023. godine. Žrtve pomisle da im poruku šalje bliska osoba, a zatim se od njih traži veći iznos da bi se riješila neka hitna situacija koja zapravo ni ne postoji.

Makeuseof prenosi da je samo početkom studenog ove godine zabilježeno više od 200 ovakvih prevara koji su žrtve ukupno koštale više od 600.000 dolara. Što je još gore, žrtve nisu odmah ni svjesne da su prevarene, nego to zaključe tek nekoliko tjedana ili mjeseci kasnije.

Kako prevara funkcionira?
U ovoj konkretnoj prijevari, prevaranti kombiniraju dvije već poznate prijevare u jednu: lažni rezultat pretraživanja za WhatsApp Web Google i društveni inženjering.

Prevarant najprije postavi postavi lažni oglas za web stranicu WhatsApp Web. Kada žrtva pretražuje WhatsApp Web, pojavit će se i ta lažna verzija, ponekad čak i na vrhu liste rezultata.

Ako kliknete na taj lažni rezultat za WhatsApp, ponudit će se opcija za skeniranje QR koda, baš kao što to od vas traži i autentična web stranica za WhatsApp. No, kada se skenira ovaj lažni QR kod, prevaranti dobiju pristup vašem WhatsApp računu.

Nakon tog slijedi druga faza – društveni inženjering, u kojoj prevaranti, nakon pristupa žrtvinom WhatsApp računu, počnu slati poruke članovima obitelji i prijateljima žrtve. Pritom prevarant osmisli uvjerljivu priču o nekoj hitnoj situaciji – žrtva pljačke, hitna medicinska pomoć, zakašnjela stanarina i slično – kako bi drugu stranu motivirala da u kratkom roku i bez previše razmišljanja uplati veći iznos.

Treba naglasiti da u takvim situacijama prijatelji i obitelj doista pomisle da pomažu bliskoj i dragoj osobi, ali novac ustvari uplaćuju na račun prevaranta.

Kako izbjeći ovu prevaru?
Najsigurniji način za izbjegavanje ove prevare jest da uopće na Googleu ne pretražujete WhatsApp Web. Umjesto toga, puno sigurnija opcija jest da izravno odete na web.whatsapp.com i prijavite se na svoj račun.

To je URL koji se lako pamti i vodi vas na originalnu i autentičnu stranicu. No, ako ipak preko Googlea pretražujete WhatsApp Web, izbjegavajte one rezultate kod kojih piše “oglas”. Uvijek obratite pažnju na URL rezultata pretraživanja.

Nastavi čitati

Moda

Miss Hrvatske je Tomislava iz Tomislavgrada

Objavljeno

Piše

U ZAGREBU je izabrana 27. Miss Hrvatske – Tomislava Dukić, Miss hrvatske dijaspore.

Lana i Antea su pratilje

Pratiljama novoizabrane miss proglašene su Lana Valentić kao druga pratilja i Antea Krnić kao prva pratilja.

Tko je nova Miss Hrvatske?

Tomislava dolazi iz Tomislavgrada, ima 25 godina i jako voli putovati. Završila je Kineziološki fakultet u Splitu i vrlo je disciplinirana te predana sportskim aktivnostima i zdravom životu. Ističe kako je bitno paziti na sebe i svoje tijelo.

Proputovala je puno zemalja. Nada se da će joj ovaj izbor omogućiti upoznavanje novih ljudi koji će joj možda jednog dana pomoći u realizaciji njenih planova i projekata.

12 djevojaka natjecalo se u pet kategorija

Nakon višednevnih priprema 12 djevojaka natjecalo se u pet kategorija: intervju, sport, talent, top model i multimedija. U Top 8 super finalistica plasirale su se Luna Marija Novak, Tia Stilinović, Lana Valentić, Tomislava Dukić i Patricija Dimitrovski, koje su svoje mjesto osigurale pobjedom u pojedinačnim kategorijama, dok su se Leona Maroši, Tara Begedin i Antea Krnić u super finale izbora Miss Hrvatske 2023. plasirale odlukom stručnog ocjenjivačkog suda.

Top 8 super finalistica odgovaralo je na pitanja stručnog ocjenjivačkog suda, koji je imao težak zadatak odabrati najkompletniju djevojku koja će imati čast predstavljati Hrvatsku na 72. izboru za miss svijeta.

Nastavi čitati

Događanja

Nakon rasprodane MTS dvorane u Beogradu komedija “Žena moga muža” u srijedu gostuje u Sarajevu

Objavljeno

Piše

Urnebesna komedija “Žena moga muža”, rađena po tekstu Saše Pantića, u režiji Aleksandra Lazića bit će odigrana u srijedu 29.novembra od 20h u Sarajevu u dvorani Doma mladih. 

Ulaznice po cijeni od 20 KM potražite na artikulaciji BKC, platou Skenderija i na online sustavu event.ba.

Sarajevski Dom mladih ugostiti će jedinstvenu komediju mentaliteta, autorsku predstavu Saše Pantića ”Žena moga muža” u kojem gledatelji prate zgode i nezgode jednog muža te njegove dvije žene .

Na pozornici su glumci Marko Jovičić, Jelica Kovačević i Dragana Vujić a glazbena podloga djelo je sastava Djura i Mornari.

I bez otkrivanja radnje, dovoljno je samo istaknuti zaplet svo troje glavnih likova koji žive u sreći, slozi i neznanju .

Savršen brak sa dvije žene u isto vreme na relaciji Beograd – Tivat dok jednog dana prva supruga ne otkrije kako njezin suprug već godinama vodi dvostruki život, dapače ima drugu zakonitu suprugu. Dvije se žene najprije posvađaju, pršte dosjetke i na nacionalnoj osnovi, što publiku dovodi do suza no onda shvate da će ga pobijediti jedino ako se ujedine.

Dvije se supruge udruže a kako se pritom proveo suprug, gledatelji će moći otkriti u srijedu 29.novembra. u Sarajevu.

Uz zaplet koji jamči smijeh do suza, dinamičnosti radnje pridonose i prepoznatljivi motivi mentaliteta glavnih likova pa će biti zanimljivo vidjeti kako će, prvenstveno žene premostiti razlike i udružiti se u ostvarenju istog cilja i vratiti njihovom gospodinu milo za drago.

Tekst / Saša Pantić

Režija /Aleksandar Lazić

Glazba / Djura i mornari

Igraju :

Marko Jovičić / Rajo

Jelica Kovačević / Gordana

Dragana Sudžuk / Galja

Nastavi čitati

Auto-Moto svijet

Novi snijeg, novi problemi za vozače na bh.cestama

Objavljeno

Piše

Zbog snijega na kolovozu usporeno je prometovanje na putevima: Sarajevo-Olovo-Kladanj, Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar, Ripač-Vrtoče-Bosanski Petrovac-Ključ, Priluka-Glamoč-Mliništa i Bugojno-Kupres-Šuica-Livno, kao i na širem području Romanije, te na području Blidinja (Jablanica-Posušje)Na dionici Blidinje-Rakitno, kao i na području Kupresa, obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila. Dodatne probleme u ovim područjima stvara i povremeno jak vjetar. Zbog nižih temperatura moguća je i poledica, a upozoravamo i na učestale odrone. Na dionicama u nižim predjelima kolovoz je mokar ili vlažan.

Savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Sporije zbog aktualnih radova saobraća se na magistralnim putevima: Jablanica-Mostar (most Begića i Begovića), Novi Travnik-Bugojno (Rostovo), Bilješevo-Lašva, Čevljanovići-Nišići i Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila. Zbog protesta u Hrvatskoj, preko graničnog prelaza Orašje-Županja ne mogu saobraćati autobusi i teretna vozila, prenosi BIHAMK.

 

Nastavi čitati

Društvo

POČIVAJ U MIRU: Danas godišnjica smrti Pere Gudelja, vizionara i tvorca Viteškog čuda

Objavljeno

Piše

Danas 24.11.2023. navršava se treća godišnjica smrti Pere Gudelja, jednog od najvećih gospodarstvenika na području regije. Pero Gudelj rođen je 1955 godine, a umro je na današnji dan 2020.godine.

Sahranjen je na groblju Gornja Večeriska, iznad Viteza.

Tko je bio Pero Gudelj, tvorac viteškog čuda

Pero Gudelj rođen je 26.svibnja 1955. godine u selu Gornja Večeriska u Vitezu, a umro je 24.11.2020.godine u Zagrebu, te je sahranjen na mjesnom groblju u Gornjoj Večeriskoj.  Odrastajući u siromašnoj obitelji, već u ranom djetinjstvu razmišljao je kako sebi i svojoj djeci osigurati bolje uvjete za život. Ljubav mu je od malih nogu bila harmonika. Svirajući na svadbama, kako sam kaže zaradio je prve novce. Pred protekli rat ulaže ih u videoteku uz koju uskoro otvara i prvu kabelsku televiziju na prostorima bivše Jugoslavije.

Početkom 90-ih godina, dok je rat još trajao u BiH, Pero Gudelj bio je među rijetkima koji su i tad razmišljali od čega i kako živjeti nakon rata. 1992. godine registrirao je poduzeće ‘Fis’ koje je tada brojalo desetak radnika. Trgovina s kojom je krenuo devedesetih godina danas se razvila do većini nas neslućenih razmjera, ali ne i Peri Gudelju za kojeg njegovi suradnici i prijatelji kažu kako je oduvijek znao kako razviti biznis i imao  za to, pokazalo se, neophodnu viziju.

Po trgovačkom centru ‘Fis’ kojeg u dane vikenda posjeti preko 30 tisuća kupaca, danas je poznat ne samo Vitez već i cijela središnja Bosna, pa i BiH.
Uz viteški, Pero Gudelj  suvlasnik je još osam prodajnih objekata u BiH , dva u Hrvatskoj i jednog u Beču.

Fis surađuje sa 1500 partnera iz 50 zemalja svijeta. Na više od 180 tisuća metara četvornih prodajnog prostora, Fis ima ponudu od 250 tisuća različitih artikala što ga svrstava u vrh prodajnih lanaca u BiH.

Bez proizvodnje nema zdrave ekonomije

No, Pero Gudelj već je odavno svjestan da bez proizvodnje nema zdrave ekonomije te su razvojni planovi Fisa vezani upravo uz proizvodnju. Već godinama Fis proizvodi tekstil i čarape, a posebno su ponosni na vlastitu robnu marku namještaja ‘Ambyenta’. Svaki pojedinačan proizvodni segment razvijaju uz pomoć svojih inozemnih partnera, što znači da su Fisovi proizvodni pogoni opremljeni  po europskim standardima, odnosno imaju strojeve koji su posljednja riječ tehnike u Svijetu.

Pero je uvijek govorio kako mu je dosadilo gledati kako se iz BiH izvozi kvalitetno puno drvo, a potom uvozi namještaj.

‘Mi sami možemo praviti isto tako dobar namještaj jer imamo kvalitetnu sirovinu, znanje i sposobnost. Dodamo li tome suvremene strojeve uspjeh ne može izostati’, bila su razmišljanja Pere Gudelja.

Kao rijetko koji poduzetnik Gudelj je bio svjestan kako je BiH sa manje od četiri milijuna stanovnika malo tržište, pa se Pero okrenuo europskom tržištu.

Ponosan na svoje podrijetlo i svoj rodni kraj

Iako je bio vlasnik ogromnog poslovnog carstva, Pero Gudelj u biti je bio čovjek kakav je oduvijek bio. Volio je svoje rodno selo i običaje, a rado i zasvirao harmoniku. Nijedno veselje niti fešta na koju dođe Pero Gudelj nije završila bez njegove pjesme i svirke.

Uz harmoniku je najradije pjevao o svome selu i rodnom kraju.. Nije se sramio svojeg podrijetla ni skromnog obrazovanja.

Za sebe je uvijek govorio da je dijete sa sela koje voli puno raditi, svirati i pjevati, piše Centralna.ba.

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

14 opravdanih razloga zbog kojih trebate jesti što više slanine

Objavljeno

Piše

dalje se može pojesti. Uvijek će biti ukusnija od brokule, zar ne?

13. Svatko ima svoj faktor

Uvijek postoji način za uživanje u slanini, unatoč bilo kakvim granicama. Ne volite svinjetinu? Što ako vam vjera brani slaninu? U tom slučaju za vas je slanina od puretine. Možete dobiti slaninu od bilo koje životinje. Slanina je univerzalni jezik.

14. Bogata je bjelančevinama

Bjelančevine su ključni sastojak zdrave prehrane, a srećom slanina je puna bjelančevina.

izvor: večernji.ba

Nastavi čitati

Središnja Bosna

Za jednu noć priču Pere I Ivana sa Vlašića vidjelo 100.000 ljudi diljem Slsvijeta

Objavljeno

Piše

Dugo jedna priča nije tako brzo dobila pozornost gledatelja i stotinu tisuća pregleda na mome YouTube kanalu kao ova koju sam jučer radio na vlašičkoj Galici sa Ivanom Anićem i Perom Čabrom. U idiličnom ambijentu jednostavna i ljudska priča o prilikama za razvoj turizma i Perinoj pripremi za zimu jer je on jedini registrirani stalni stanovnik Galice. Ivan nam je govorio kako su njegovi turistički kapaciteti popunjeni do polovine veljače. Pero je čistio snijeg malo lopatom a malo strojem za čiščenje.

Što smo to snimili na Galici pogledajte u video priči našeg sjajnig reportera Srećka Stipovića: 

 

Nastavi čitati

BiH

Stanivuković najavio spektakularan doček Nove godine kao i sadržaj kroz prosinac

Objavljeno

Piše

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković obavio je plan za doček Nove Godine u ovom gradu. .

Tako je gradonačelnik Stanivukovuć najavio  već poznate sadržaje, poput Zimzobala, ali i poneki novitet, a to je Zimzopark, koji će kako domaćima tako i turistima zasigurno uljepšati boravak u Banjaluci. Zimzopark će se nalaziti na lokaciji parka Mladen Stojanović.

Po prvi put, bit će održana i dnevna novogodišnja žurka u Parku Petar Kočić, kao i već tradicionalna, dječija Nova godina. Pripremamo i veliki koncert za ‘Dan Republike‘, kao i još jedan dodatni koncert tokom trajanja Banjalučke zime, također u centru našeg grada, rekao je Stanivuković.

Potom je najavio i uz čije će hitovi dočekati Novu godinu oni koji se odluče slaviti u Banjaluci.

Ono čemu se svi radujemo jeste spektakularan doček 2024. godine uz hitove velikih regionalnih zvijezdi Željka Samardžića i Lepe Brene, na platou ispred nove sportske arene, kod Parka Mladen Stojanović. O svim ovim temama razgovarao sam sa ugostiteljima koji će upotpuniti sadržaj ove dvije lokacije, uz jednu kvalitetnu ponudu, tako da ne sumnjamo da će svako pronaći nešto za sebe. Vidimo se i na velikom otvaranju Zimzobala 3. decembra od 19 sati, poručio je Stanivuković.

Nastavi čitati

BiH

BiH dobiva oko 139 miliona KM od Svjetske banke za zdravstvo i poboljšanje kvalitete zraka

Objavljeno

Piše

Ministar financija i trezora BiH Srđan Amidžić i šef kancelarije Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori Christopher Sheldon, potpisali su danas dva sporazuma koji se odnose na poboljšanje kvaliteta zraka u FBiH u iznosu od 46,1 miliona KM te poboljšanja održivosti zdravstvenog sustava i usluga u FBiH i RS u iznosu od 93,2 miliona KM, prenosi N1.

Ovo su strateške inicijative dizajnirane između Svjetske banke i domaćih vlasti da pomognemo stanovništvu u rješavanju problema vezanih za zdravstvo i okoliš. Projekti se odnose na unapređenje kvaliteta zraka, to je ključni element zdravlja i dobrobiti. Jučer su data određena zdrvastvena upozorenja u vezi nivoa zagađenja. U okviru toga pružit ćemo podršku organima vlasti da uspostave robusan i održiv sistem upravljanja kvaliteta zraka. Tu je cilj ne samo da se prati i mjeri iznos zagađenja, nego da se uvode efikasne mjere kojima će se smanjiti nivo zagađenja, posebno kada je u pitanju sektor domaćinstva i transporta. Drugi dio odnosi se na unapređenje zdravstvenih ustanova – sanacija i izmirenje obaveza. Cilj je imati održiv zdravstveni sistem koji će pružati kvalitetne zdravstvene uslugge građanima,  rekao je Sheldon.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 55 minuta

Za petak i vikend najavljene lokalne padavine, ali i iznad prosječna temperatura zraka

U petak 01.12.2023., umjereno do pretežno oblačno, vjetrovito i iznad prosječno toplo. Kiša i lokalni pljuskovi su mogući u Hercegovini,...

BiHprije 1 sat

Sarajevo: Najavljeno otvaranje “Zimske čarolije”

Danas je u Centru Skenderija održana press konferencija povodom obilježavanja 54. godine postojanja i rada,a  istovremeno je najavljeno i svečano...

BiHprije 2 sata

BiH saznala potencijalne protivnike: Objavljene jakosne grupe u žrijebu za EURO 2024

Krovna europska nogometna federacija (UEFA) objavila je četiri jakosne grupe od kojih će se formirati šest skupina na Europskom prvenstvu...

BiHprije 4 sata

Usaglašen budžet RS, očekuje se povećanje mirovina

Premijer Republike Srpske Radovan Višković naveo je da je budžet Republike Srpske za 2024. godinu usaglašen u iznosu od 5,735...

Društvoprije 6 sati

Evo koje ulice u Novom Travniku u četvrtak ostaju bez vode

Zbog izmještanja vodovodne linije u ulici Kralja Tvrtka, pojedine ulice u Novom Travniku u četvrtak, 30. studenog ostat će bez...

Središnja Bosnaprije 6 sati

Načelnik Dujo pomogao rad udruge penzionera/umirovljenika

Načelnik Općine Novi Travnik Stjepan Dujo  odlučio je pozitivno odgovoriti na traženja dvije novotravničke udruge/ udruženja penzionera i umirovljenika. Iz...

BiHprije 6 sati

U dijelovima BiH zbog snijega upaljen žuti meteoalarm

Federalni hidrometeorološki zavod upalio je žuti meteoalarm u tri bh. regije. Žuto upozorenje je upaljeno zbog snijega i to u...

BiHprije 6 sati

TAKSISTA ERNES VOZI BESPLATNO RODITELJE I DJECU S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU: OD KUĆE, DO ŠKOLE, DO DOKTORA”

Humani taksista Ernes Bećarević iz Banovića odlučio je pokrenuti humanitarnu incijativu i akciju. Kako kaže, nada se da će i...

Oglas
Oglas