Connect with us

Zanimljivosti

ISTRAŽIVANJE: Bosanski ćevapi su preuzeti od Srba a burek od Makedonaca

Published

on

Bratstvo i jedinstvo za kuhinjskim stolom – hrana u socijalističkoj Jugoslaviji” prvi je nedavno izdani zbornik znanstvenih radova koji otkriva tajne socijalističke društvene prehrane, ali i povijest ćevapa, bureka, sarme, ajvara, kranjske kobasice i ostalih gastro simbola bivše države.

Riječ je o zborniku radova nastalih u sklopu projekta Humboldtova univerziteta u Berlinu koji je objavljen u nakladi zagrebačke Srednje Europe, piše Hina.

Stvaranje zbornika “Bratstvo i jedinstvo za kuhinjskim stolom”, kako ističu neki od autora, ima i simbolički karakter. Knjiga koju krasi naslovnica s maršalom Titom dok “vrti ražanj” nastala je na višegodišnjem projektu koji su “kuhali” naučnici sa univerziteta i instituta u Zagrebu, Beogradu, Kopru, Puli, Sarajevu te Skopju.

No ova posljednja “socijalistička kuhinja” s područja bivše države ovaj je put ipak bila pažljivo koordinirana u Berlinu, u sklopu projekta Katedre za povijest jugoistočne Evrope na čelu s profesorom Hannesom Granditsom.

Prema svemu sudeći, hrvatski utjecaj ipak prevladava jer zbornik je izdan uz podršku Ministarstva kulture RH, a i najvažniji “objedinjujući” tekst – o povijesti društvene prehrane i radničkim menzama u Jugoslaviji potpisuje hrvatski autor, profesor Igor Duda sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Advertisement

U radničkim menzama 1949. jeo svaki drugi zaposleni Zagrepčanin

– Moj rad bavi se radničkim restoranima i menzama u Jugoslaviji za vrijeme prvog petogodišnjeg plana. U vrijeme nestašica i racionirane opskrbe važno je bilo osigurati redovite i hranjive obroke za radnike, ključne nositelje ostvarivanja petoljetke, obnove zemlje i industrijalizacije. Prehrana je bila shvaćena kao dio radnog procesa, a radničko-službenički restorani i menze s povlaštenom cijenom obroka otvarali su se unutar poduzeća – rekao je Duda Hini, dodajući kako u Jugoslaviji nije bilo jednostavno uspostaviti sistem restorana ujednačenih po kvaliteti obroka i osoblja.

Ujedno, bilo je to i vrijeme gladi u Jugoslaviji, primala se pomoć UN-a, a od 1945. do 1952. bila je racionirana opskrba hranom preko potrošačkih kartica, kupona, točkica i bonova. Primjerice, uz radničku potrošačku karticu moglo se u prve dvije poratne godine kupiti 0,4 – 0,8 kg kruha dnevno te mjesečno 0,75 l ulja ili 0,75 kg masti, po 0,5 kg šećera i soli, po jedan sapun za umivanje i pranje rublja. Skladišta hrane bila su meta sitnih i krupnih kradljivaca, jačalo je crno tržište, a čak svaki peti mladić je tijekom regrutacije bio odbijen zbog neuhranjenosti.

– Istodobno, petoljetka je zahtijevala ‘radni polet i stvaralačku inicijativu radničke klase i trudbenika’, ‘radnu i plansku disciplinu’ te ‘povećanje proizvodnosti rada’. Sve se to teško moglo postići praznog želuca i bez organiziranja zajedničke prehrane – ističe Duda koji u svom radu navodi i iznimno zanimljive podatke.

Advertisement

Primjerice, 1948. “organizirano se hranio” svaki četvrti zaposleni – njih oko 370.000, a najviše objekata društvene prehrane imala je Hrvatska – njih 635, Srbija 594, a BiH i Slovenija između 380 i 390. Zagreb je, prema svemu sudeći, bio rekorder u društvenoj prehrani u bivšoj Jugoslaviji jer se već iduće 1949. u radničkim menzama hranio svaki drugi zaposleni Zagrepčanin.

Specijaliteti koji su spajali i razdvajali narode bivše države

Društveno organizirana prehrana bila je od posebnog značaja za Hrvatsku i Zagreb, a i to hrvatsko istraživanje, kao i ono o nejednakom “toplom obroku” na radnim mjestima u poznom socijalizmu,”krovno” je u zajedničkom zborniku jer većina ostalih autora iz Srbije, BiH i Slovenije bavila se specifičnim jelima – ćevapima, burekom, krajnjskom kobasicom, sarmom i ajvarom – hranom koja je spajala, ali kasnije gotovo bespoštedno ‘do krvi’ razdvajala narode bivše države.

“Ćevap kao paradigma jugoslavenskoga gastro brendiranja” banjalučkih profesora Slavojke Beštić Bronze Bore Bronze, vjerovatno je najbolje dosad elaboriran naučni tekst o ćevapu kao “kralju” socijalističke gastronomije. Primjerice, iako ga svojataju mnogi krajevi bivše Jugoslavije, naučno istraživanje sad potvrđuje da o pojmu “originalnog” izvornog ćevapa u antici i srednjem vijeku na prostorima sadašnjih država nema pisanog traga te da se “ćevap” spominje tek nakon 1850. i to nakon preseljenja tradicije leskovačke pripreme mesa u Beograd.

Advertisement

Navodi se i kako je srpski pisac Branislav Nušić, prvi “hroničar” ćevapa, istaknuo da se prvi put kao hrana pojavio na meniju beogradskog restorana “Rajić” negdje oko 1860. proturajući tezu i da je nakon prvog svjetskog rata upravo ćevap “ujedinio tri plemena jednog naroda” i postao gastro simbol Jugoslavije.

No to je bilo pretjerivanje, ističu naučnici, jer ćevap se ipak sporije širio – prema posljednjem elaboriranom istraživanju, jela tog imena do 1900. nije bilo u BiH, “alternativnoj” domovini ćevapa, a u sjeverozapadne dijelove Jugoslavije – Hrvatsku i Sloveniju – počeo je ulaziti tek 60-ih godina prošlog stoljeća da bi dostigao svoj vrhunac popularnosti ranih 70-ih.

Rat za vlasništvo nad ćevapom, ajvarom, ali i kranjskom

U ratu za vlasništvo “patenta nad ćevapom” uključene su mnoge republike, ističu naučnici, a podjele koje ćevap stvara vidljive su i danas u rivalstvu Srbije i BiH, Sarajeva i Banja Luke, do podjela unutar nekih gradova na temelju različitih priprema ćevapa, kao što se Dubica u BiH dijeli na “ćevapi regiju” “Kalaba”, “Ćetava” i “Alija”.

Advertisement

S druge strane, o sarmi i bureku najnovija naučna istraživanja u zborniku nisu tako elaborirarana, no za ljubitelje bureka valja istaknuti kako su naučnici sad ipak definitivno utvrdili da u postjugoslavenskom ratu za primat nad burekom prednost možda ipak imaju Makedonci jer to se jelo tamo spominje već od, vjerovali ili ne, 1452 godine.

Ako je ćevap bio gastro ujedinitelj bivše Jugoslavije, valja izdvojiti i naični rad Jerneja Mlekuža o krajnjskoj kobasici, projektu autentične hrane jednog naroda osmišljenom da izdvoji Sloveniju od “gastro” ostatka Jugoslavije, što se kasnije pretvorilo u postjugoslavenski rat oko korištenja imena te kobasice prvenstveno s hrvatskom mesnom industrijom.

Ratovalo se i oko ajvara, kojeg su Slovenci “patentirali” 1995. zapalivši tako cijelu regiju, a naročito razbjesnivši Makedonce.

Kako su pizza i lasagne srušili ćevap s trona

Advertisement

Zanimljivo je saznati, iz istraživanja Francesce Rolandi, na koji su način talijanski proizvodi i hrana ušli na područje bivše Jugoslavije te kako su pizza i lasagne počeli rušiti ćevap s trona, prvenstveno u Sloveniji i Hrvatskoj, nakon otvaranja prve pizzerije “Parma” u Ljubljani 1973. i zagrebačkog “Purgera” 1979.

Kako neki od tih naučnika ističu, tek su se sad, na temelju njemačkog interesa i koordinacije, hrvatska, srpska, slovenska, bosanskohercegovačka i makedonska “kuhinja” uspjele opet naći u zajedničkom zborniku radova petnaestak autora. No nažalost, ne i na mnogima zajedničkom jeziku.

Naime, iako je knjiga izdana u Zagrebu, nakladnik je taj zbornik objavio na engleskom jeziku kako bi “imao veću vidljivost u međunarodnoj naulnoj i kulturnoj zajednici”.

Naklada nije velika, kao što općenito naklade naučnih knjiga u nas nisu velike, ističu u Srednjoj Europi te napominju da je knjiga distribuirana diljem svijeta, šalje se u relevantne svjetske knjižare koje pokažu interes, a u knjižarskoj mreži trenutno je u Sloveniji, Srbiji i Austriji, a uskoro možda u BiH, a i drugdje.

Advertisement

Advertisement

Scena

Na svoju maturalnu zabavu u Bijeljinu došao odjeven u baku i postao viralni hit

Published

on

By

JEDAN maturant Poljoprovredne i medicinske škole u Bijeljini u BiH privukao je sve poglede na svojoj maturalnoj zabavi nesvakidašnjim outfitom.

Naime, odjenuo se u odjeću svoje bake. “Ja sam Anđelka Šušik”, rekao je spremno za BN TV. “Moji unuci, što sam ih othranila su me izabrali za pratnju, to mi je mnogo drago. Ovo do sada nitko nikada nije napravio. Ovo su moja djeca, ovo je meni sve u životu”, nastavio je predstavljajući prijatelje kao “unuke”.

Snimka je postala viralni hit.

Continue Reading

Društvo

JOSIP LEDIĆ: Bosna ne puna posla koji netko treba uraditi, ali nema tko!

Published

on

By

Continue Reading

BiH

Na proslavu mature došao traktorom

Published

on

By

U Brčkom je održana matura Poljoprivredne i medicinske škole.

Jedan učenik je odlučio da privuče dodatnu pažnju.

Naime, maturant Muris Fusko je na proslavu mature došao traktorom.

Pogledajte video.

Advertisement

Continue Reading

Društvo

Salko iz Novog Travnika zarađuje više na Kupresu nego u Njemačkoj

Published

on

By

Salko Sarajčić iz Novoga Travnika sječom šume bavi se godinama.Prvo je radio sa svojim konjima međutim kako su strojevi potisnuli konje u mirovinu, Salko je odlučio biti sjekač i to odličan majstor svoga zanata koji mjesečno obori između 600 i 900 kubika drveta.

Naravno za svoj rad dobro je i nagrađen pa njegova plaća iznosi između 3 i 5 tisuća eura.Toliko sigurno ne bi zaradio ni u Njemačkoj a ovdje je i u blizini svoje kuće.

Kaže Salko nije lako zaraditi toliki novac ali godine i iskustvo čine svoje. Obaranje stabla i rezanje grana kod ovoga drvosječe mjeri se minutama.

Više o ovoj priči pogledajte u nastavku:

Advertisement

Continue Reading

Vijesti

NISU UPJELI SRUŠITI KUPREŠKI REKORD – Amerikanci okupili tek 706 osoba imena Kyle

Published

on

By

Prema podacima knjige Guinnessovih svjetskih rekorda, grad koji je prikupio najveći broj ljudi istog imena je i dalje grad Kupres!

Sudionici subotnjeg okupljanja su za tu priliku nosili bijelu majicu ukrašenu plavim logom na kojem je velikim slovima ispisano ime natjecatelja – Kyle.

-Zarazni entuzijazam koji je stvorio snažna očekivanja u pogledu uspjeha pothvata koji je ipak završio s dubokom gorčinom, Okupilo se samo 706 imenjaka imena Kyle, stoji u objavi Glasa New Yorka koju prenosi Fenix magazin.

Advertisement

Prema podacima knjige Guinnessovih svjetskih rekorda, grad koji je prikupio najveći broj ljudi istog imena je i dalje grad Kupresu u BiH, s ukupno 2.325 Ivana koji su se na okupili na Kupreškom polju 2017. godine.

Podsjetimo kako je tu vrlo zahtjevnu manifestaciju organizirala udruga “Kupreški kosci”, te da se tada na Kupreškom polju na 1.200 metara nadmorske visine okupilo više od 30.000 Hrvata iz čitavog svijet.

Prije kupreškog rekorda, Guinnessov svjetski rekord je držao grad Dubai koji je 2005. godine na jednom mjestu okupio 1.096 Muhameda.

Advertisement

Continue Reading

Zanimljivosti

20bet sportska kladionica – Veliki izbor oklada i izvrsni koeficijenti

Published

on

By

Među europskim online kladionicama u posljednje vrijeme ističe se 20bet, što zbog visokih kvota na popularnim utakmicama, što zbog različitih poticaja koje dijeli korisnicima.

Europa je danas krcata internetskim kladionicama. Gotovo u svakoj zemlji ćete ih pronaći barem desetak. Iz godine u godinu pojavljuju se novi priređivači igara na sreću, a među njima se u zadnje vrijeme ističe 20bet kladionica.

Ova sportska kladionica nogomet stavlja na prvo mjesto i nudi vrlo zanimljive opcije za igru na popularnim klupskim natjecanjima. U ponudi su i brojni drugi sportovi na koje se možete kladiti prije početka utakmica, kao i uživo.

U odnosu na klađenje u hrvatskim kladionicama, 20bet se prije svega ističe svojim metodama plaćanja, među kojima ćete uočiti i kriptovalute. Bonusi i promocije pak nude različite poticaje novim i postojećim korisnicima, zbog čega je ovaj priređivač igara na sreću u kratko vrijeme stekao dobar ugled na Starom kontinentu.

Advertisement

Fokus na najjača sportska natjecanja

 

20bet kladionica se pojavila potkraj prošlog desetljeća. Svoje poslovanje vodi s Cipra, a licencu je dobila na karipskom otoku Curacao, kao i ostali priređivači igara na sreću koji nude kriptovalute među metodama plaćanja.Kad je u pitanju ova sportska kladionica nogomet je definitivno sport oko kojeg se mnogo toga vrti. Naime, nerijetko baš 20bet nudi najviše koeficijente na popularnim utakmicama Premiershipa, La Lige, Serie A i Bundeslige. Visoke kvote su i na utakmicama reprezentacija.

Međutim, ako se odlučite kladiti na HNL, tada 20bet više nije najbolji izbor, iako su i utakmice elitnog ranga hrvatskog klupskog nogometa prilično detaljno razrađene.Stotine različitih opcija za igru igrači imaju na raspolaganju i na košarci, tenisu, hokeju te američkim profesionalnim sportovima. Posebno vrijedi izdvojiti sljedećih pet vrsta oklada koje nudi 20bet:

 

Advertisement
  • azijski hendikep i azijski zbroj golova,
  • oklade na individualni učinak igrača,
  • kombinacijske oklade i BetBuilder,
  • klađenje na kartone i kornere,
  • prognoziranje točnog rezultata.

Kao i uz klađenje u hrvatskim kladionicama, ovdje također postoji širok izbor oklada uživo. To posebno dolazi do izražaja u popularnim sportovima. Na nogometu su uživo dostupne gotovo sve oklade kao prije početka utakmica, a na sportovima poput tenisa izbor je čak i bolji dok je meč u tijeku.

Konjske utrke imaju pak poseban odjeljak. Na njih se igrači imaju priliku kladiti baš svakog dana, s visokim kvotama namijenjenima onima koji su sposobni pogoditi prva tri jahača koji će proći ciljem. Svemu tome 20bet je dodao tisuće casino igara koje pokreće kompjutorski algoritam, kao i stotinjak stolova na kojima se kockanje odvija u realnom vremenu.

“Iznimni koeficijenti, širok izbor opcija za klađenje i prijateljska korisnička podrška čine našu kladionicu sjajnom.” To su riječi kojima 20bet opisuje ono što nudi.

Bonusi kao dodatni poticaj za korisnike

 

Kao i drugi priređivači igara na sreću, ova sportska kladionica koristi bonuse kako bi proširila broj svojih registriranih korisnika. Pa tako svakog dana 20bet kladionica ponuda pruža dodatne poticaje igračima za uzbudljivo klađenje, bilo da su tek izradili profil ili već dugo uplaćuju svoje listiće.

Advertisement

Sve kreće novčanim bonusom dobrodošlice, a nastavlja se povremenim besplatnim okladama. Poticaji u ovoj kladionici uglavnom su povezani s depozitom, odnosno s novčanom uplatom pri kojoj igraču 20bet osigurava dodatna sredstva za igru.

“Kod nas su igrači uvijek na prvom mjestu. Kroz bonuse i besplatne oklade pokazujemo da nam je stalo,” naglašava 20bet na svojoj službenoj stranici.

Postoje i turniri na kojima se možete nadmetati s drugim igračima, bilo da je u pitanju klađenje ili casino igre. Uz sve to 20bet je osmislio VIP klub, odnosno program vjernosti kroz koji skupljate bodove lojalnosti i kasnije ih mijenjate za konkretne nagrade.

Oklade bez rizika, promo kodovi, uvećane kvote i cash out također su opcije koje imaju priliku koristiti oni koji se registriraju u 20bet kladionici. Zbog toga ovaj priređivač igara na sreću izaziva zanimanje diljem Europe i trenutno vrlo dobro kotira na tržištu Starog kontinenta.

Advertisement

 

Igra uz mobilnu aplikaciju

 

20bet kladionica se od samog početka usmjerila prema igračima koji sudjeluju u igri putem pametnog telefona. Pa je tako kompletna stranica napravljena uz responzivni dizajn, što znači da se prilagođava veličini i dimenzijama ekrana kojeg koristite.

Postoji i mobilna aplikacija, kreirana za Android i iOS operativne sustave. Njezin dizajn dodatno je poboljšan u odnosu na igru u web pregledniku. Korištenje aplikacije ubrzava dolazak do željenih oklada, što je posebno važno ako sudjelujete u klađenju uživo.

Advertisement

To znači da je ovoj kladionici danas moguće pristupiti bilo kad i bilo gdje. Ne samo da igrači imaju priliku kladiti se unutar svog računa, već mogu i gledati besplatne prijenose utakmica putem mobitela. Dominiraju teniski prijenosi, kao i e-sport. Tu je i dosta nogometa te ponešto košarke i hokeja na ledu. Naravno, konjske utrke također su dostupne za praćenje uživo.

Treba još reći da se 20bet u velikoj mjeri okrenuo igračima koji se klade ulažući svoju kripto imovinu. Zato i ima licencu izdanu na otoku Curacao. Ova kladionica priznaje brojne različite kriptovalute kao metodu plaćanja te dozvoljava isplatu dobitka u kripto novčanik. Tako su kripto ulagači dobili mjesto na kojem se mogu uvijek kladiti na Internetu, što bi u budućnosti mogao postati vrlo popularan način transakcija u online kladionicama.

Continue Reading

Scena

SREDNJA BOSNA: Kad me vide za volanom autobusa, blicaju, sviraju, asfalt puca

Published

on

By

Edina Trako je majka troje djece i nana jednom unuku. U srednjim godinama se odlučila na nesvakidašnji potez. Položila je vozački ispit za autobus i već 8 mjeseci prevozi putnike iz Travnika do Viteza. Ističe da se svaki dan susreće sa reakcijama jer je dama za volanom ali da nikad nije imala neugodnosti i da ovaj posao voli i jedva čeka novi dan i nove vožnje. Svoj autobus doživljava kao dom jer ga održava kao da živi u njemu u šta smo se i uvjerili, sve lijepo miriše i uredno je jer Edina kaže da ona voli da je čisto a i putnici su pažljivi i poštuju je. Pogledajte više u reportaži YouTube kanala Srednja Bosna Danas.

Continue Reading

Pozitivna priča

Novi Travnik: Kreće izgradnja fontane i uređenje Trga

Published

on

By

Današnjim potpisivanjem ugovora i službeno se kreće s uređenjem Trga u Novom Travniku. Ključni segment ovog obnoviteljskog projekta je izgradnja Fontane prijateljstva, koja će krasiti središnji dio grada. Izvođač radova na ovom projektu je Vlašić Gradnja. Prema planu, radovi će biti okončani u roku od 60 radnih dana, omogućavajući brzu realizaciju i otvaranje nove atrakcije građanima Novog Travniku.

Uz estetski dojam, nova fontana će unaprijediti funkcionalnost Trga, pružajući građanima i posjetiteljima ugodan prostor za druženje i opuštanje. Trg žrtava Domovinskog rata će tako ponovno postati simbol zajedništva i prijateljstva, promičući ideale tolerancije i solidarnosti, stoji u priopćenju Općine Novi Travnik.

Continue Reading

Društvo

ŽIVOTNA PRIČA IZ SREDNJE BOSNE:Nisam se oženio ali koliko vidim nisam ništa ni promašio

Published

on

By

Još jedna životna priča iz naše okoline, ovaj put Lužine kod Jajca

Tim Dolina Lašve sasvim slučajno prilikom prolaska prema Vašaru susreli Željka koji je krenuo na Vašar da pronađe svoje prijatelje i upotpuni svoj dan. Zaustavili smo ga i popričali o životu kako mu je bilo prije ali i sada, vidjet ćete u videu da je Želja jako zanimljiva i pozitivna osoba. A da ne otkrivamo detalje pogledajte ovaj video i sigurni smo da će vas ova priča malo nasmijati jer našem sugovorniku nije nedostajalo humora.

Continue Reading

Najnovije vijesti

BiH1 sat ago

DNEVNICE BERAČA MALINA KREĆU SE OD 70 DO 100 KM

U Podrinju je započela berba ovogodišnjeg roda malina, ali uz nadu u bolju naplatu od prošle godine, proizvođači su suočeni...

Sport1 sat ago

Hrvatski mediji: Radeljić uskoro pravi transfer karijere!?

Iza Stjepana Radeljića je sjajna sezona u dresu Rijeke. Stasiti stoper rodom iz Novog Travnika se s Rijekom nije uspio okititi...

Promo2 sata ago

Natječaj Pirotehnike “Orion” Vitez za prijem komercijaliste u radni odnos

„Pirotehnika Orion“d.o.o. Vitez, firma sa dugogodišnjim iskustvom u trgovini pirotehnike objavljuje natječaj za prijem u radni odnos: KOMERCIJALISTA Opis posla:...

Crna kronika2 sata ago

STRAAŠN SUDAR AUTOBUSA I AUTOMOBILA: Poginuo vozač, više od 30 ozlijeđenih

U srijedu u Srbiji kod Malog Požarevca dogodila se prometna nesreća u kojoj je poginuo vozač automobila. U srijedu u...

Sport2 sata ago

Modrić će u subotu srušiti Lothara Matthausa, a ostati na korak do Paola Maldinija

SAMO TRI dana nas dijele od najveće utakmice klupskog nogometa. U finalu Lige prvaka, na legendarnom stadionu Wembley u Londonu,...

BiH3 sata ago

SARAJEVO: Obilježen Dan Državnosti i Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske 

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine jučer je održan svečani koncert klasične glazbe i domjenak u povodu Dana Državnosti...

BiH3 sata ago

Danas umjereno do pretežno oblačno, moguće lokalne nepogode

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz uslove za lokalne nepogode, jače padavine ponegdje...

BiH3 sata ago

Marin Vukoja izabran za sudiju Ustavnog suda BiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine imenovao je noćas, sat i po nakon ponoći, Marina Vukoju na poziciju sudije...

Advertisement
Advertisement
LM