- oglas -

ISIL ima novog vođu

Pročitajte i ovo

PREDSJEDNIK HDZ-a BiH dr. DRAGAN ČOVIĆ U RADNOJ POSJETI U USKOPLJU

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović boravio je u ponedjeljak, 24. veljače...

MINISTARSTVO: Deset osoba u Federaciji pod nadzorom zbog prevencije zaraze koronavirusom

 Na području Federacije BiH dosad nije registriran nijedan sumnjiv ili pozitivan slučaj bolesti izazvane novim koronavirusom (COVID-19).Međutim, epidemiološka situacija...

Poznati modni brend izbacio zaštitnu masku od 190 EURA

Luksuzna maska je na talijanskoj stranici Luisa Via Roma trenutno rasprodana, što dobro dočarava paniku koja trenutno vlada Italijom zbog...

Novi vođa ISIL-a, kako su za The Guardian potvrdila dva izvora, je Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi. On je jedan od osnivača ove terorističke grupe te je predvodio njihove operacije širom svijeta, poput porobljavanja jazidske etničke manjine u Iraku.

Salbi je imenovan za vođu nekoliko sati nakon ubistva Abu Bakr al-Baghdadija u oktobru prošle godine. Rođen je u iračkom gradu Tal Afari, a porijeklom je iz turkmenske obitelji te je jedan od rijetkih vođa koji nije Arap. Školovao se na univerzitetu u Mosulu gdje je diplomirao šerijatsko pravo. U ISIL-u se smatra jednim od glavnih ideologa i tumača vjerskih propisa.

Poznat je i pod ratnim imenom Haji Abdullah, a u nekim krugovima i kao Abdullah Qardash. Američke snage zatvorile su ga 2004. godine u zatvor Camp Bucca na jugu Iraka, gdje je upoznao Bagdadija. Vjeruje se da ima najmanje jednog sina.

SAD je ponudio 5 miliona dolara za Salbijevu smrt

Prije Bagdadijeve smrti SAD je ponudio 5 miliona dolara za smrt Salbija i još dvojice visokorangiranih članova Islamske države. Smatra se da od Bagdadijeve smrti nastoji konsolidirati vodstvo ISIL-a, sastavljeno sada uglavnom od nove generacije, koja nije imala vodeće uloge u borbi protiv američkih snaga i iračkom građanskom ratu.

Trenutno ISIL-ova snaga nije ni blizu onoj s vrhunca moći, kad je sredinom 2014. godine Bagdadi sebe proglasio kalifom. No, od poraza u ožujku prošle godine pokazuju znakove regrupiranja.

Kurdske snage u sjevernom Iraku od prošlog ljeta upozoravaju na rastuće napade u centru i na sjeveru zemlje. Od 20.  do 26. decembra prošle godine ISIL je preuzeo odgovornost za 106 napada kojima, kako tvrde, osvećuju Bagdadijevu smrt.

Jedan viši kurdski službenik u Iraku potvrdio je za The Guardian kako su njihove mreže u seoskim predjelima uglavnom ostale neokrznute.

“Uostalom, članovi ISIL-a u Iraku i dalje primaju mjesečno svoje plaće te idu na treninge u zabačenim planinskim predjelima. Ta mreža omogućuje da njihova organizacija preživi, čak i ako je vojno poražena”, rekao je.

A potraga za Salbijem ide čak i do Turske. Tamo je njegov brat predstavnik političke stranke Turkmenska Iračka fronta. Vjeruje se da je novi lider ISIL-a s bratom održavao kontakte dok nije imenovan vođom ove terorističke organizacije.

Moguće da se Salbi nalazi negdje zapadno od Mosula

Obavještajne službe malo toga znaju o Salbijevom kretanju, no pretpostavlja se da nije slijedio Bagdadija u Idlib, već da se nalazi negdje zapadno od grada Mosula. Mosul je, naime, postao utočištem za preostale vođe ISIL-a. Oni se nastoje prikriti među tamošnje stanovništvo, koje je nakon pet godina ratovanja i raseljavanja počelo s obnovom svojih domova i života.

Tako je i Shifa al-Nima, drugi visokorangirani član ISIL-a, za kojeg se vjerovalo da bi mogao postati nasljednikom Bagdadija, prošlog tjedna uhićen u predgrađu Mosula. Odveden je u detencijski centar u kamionu jer je sa svojih 254 kg bio predebeo da stane u policijski auto. 

Osim toga, na granici sa Sirijom nalaze se detencijski kampovi u kojima su smješteni bivši članovi ISIL-a i njihove obitelji.

Europa ne zna što da radi sa zatvorenim pripadnicima ISIL-a

U kampovima  Al-Hol i Al-Roj, koje kontroliraju Sirijske kurdske snage, i dalje se provodi religijska indoktrinacija. Europski čelnici i dalje ne znaju što da radi s tim ISIL-ovim zatvorenicima, kojih ima oko 2000. Jednako se boje i masovnog bijega iz prenapučenih zatvora, ali i političkih posljedica ako im dopuste povratak kući.

Velika Britanija je, primjerice, oduzela državljanstvo nekim od svojih građana, među kojima je i Shamima Begum, koja je u Siriju otišla kad je imala 15 godina. SAD je isto napravio i Hodi Mothani, još jednoj “ISIL-ovoj mladenki”, koja je zatvorena u zapadnoj Siriji u siječnju prošle godine.

Najnovije vijesti

PREDSJEDNIK HDZ-a BiH dr. DRAGAN ČOVIĆ U RADNOJ POSJETI U USKOPLJU

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović boravio je u ponedjeljak, 24. veljače...

MINISTARSTVO: Deset osoba u Federaciji pod nadzorom zbog prevencije zaraze koronavirusom

 Na području Federacije BiH dosad nije registriran nijedan sumnjiv ili pozitivan slučaj bolesti izazvane novim koronavirusom (COVID-19).Međutim, epidemiološka situacija u svijetu se brzo mijenja...

Poznati modni brend izbacio zaštitnu masku od 190 EURA

Luksuzna maska je na talijanskoj stranici Luisa Via Roma trenutno rasprodana, što dobro dočarava paniku koja trenutno vlada Italijom zbog koronavirusa. Crno-smeđa maska je napravljena...

Hartman: Općine Jezero, Šipovo i Jajce imaju velike turističke potencijale

Općine Jezero, Jajce i Šipovo mogu mnogo da ponude u zajedničkom razvoju turizma za šta su potrebni marketing, infrastruktura i strategija, rekla je ambasador...

HKD Napredak za akademsku 2019./20. godinu osigurao 100.000,00 KM za stipendije i potpore

V. sjednica Središnje uprave HKD „Napredak“ održana je u subotu u Jajcu, a sjednici Središnje uprave prethodio je u petak sastanak s Upravnim odborom...

Povezane vijesti