- oglas -

Inicijativa za Bjelašnicu i Igman: Nemojte zatvarati skijališta, to će izazvati kontraefekat

Pročitajte i ovo

Epilog današnjeg masakra: Ubojica izvršio samoubojstvo

E. T. koji je osumnjičen da je danas ubio svoju bivšu suprugu, punca i punicu u Sjenici izvršio je...

Talijanska glumica ispunila obećanje i skinula se gola

Anna Falchi je ispunila obećanje i objavila je fotografije bez odjeće.Talijanska manekenka i glumica obećala je da će se skinuti...

VITEZ: Detalji teške prometne nesreće, Punto se zapalio, žena upravljala vozilom

Na magistralnom putu M-5 u Vitezu došlo je do prometne nesreće u kojoj su sudjelovali putničko vozilo Fiat Punto...
- Advertisement -
Inicijativa za Bjelašnicu i Igman uputila je otvoreno pismo Kriznom štabu Kantona Sarajevo, Vladi i Ministarstvu zdravstva KS u kojem apeluje da ne zatvaraju skijališta zbog epidemiološke situacija.
Apel je upućen nakon informacije da Krizni štab razmatra zatvaranje skijališta zbog straha od pogoršanja epidemiološke situacije, a na osnovu primjeru iz regiona i Evrope te zbog nepoštivanje trenutnih mjera.

“Potpuno svjesni epidemiološke situacije i pažnje koju zahtijeva, vjerujemo kako su upravo planine: skijanje, sankanje, šetnja i općenito boravak na čistom zraku izvor fizičkog i psihičkog zdravlja, što takođe ne smijemo zanemariti. Stoga smo duboko ubijeđeni da bi zatvaranje skijališta na Bjelašnici i Igmanu bio apsolutno kontraproduktivan potez. Umjesto boravka na skijalištu, gdje svakog dana i s puno pažnje i sami radimo na poštivanju mjera, održavanju distance i nošenja bandana, potkapa ili maski, masa svijeta bi preselila u gradske zatvorene prostore; tržne centre, prodavnice, dječije igraone… A tu je, vjerujemo da se slažete, mogućnost zaraze daleko veća. Zar nije komično vidjeti ljude kako nose maske na ulicama Sarajeva, nažalost grada koji nosi neslavnu titulu jednog od najzagađenijih u svijetu, a onda ih skinu u krcatim i zadimljenim barovima i pušu jedni drugima u lice. To je valjda ok?!, pitaju iz Inicijative.

- Advertisement -

Dalje ističu da će većina ljubitelja skijanja, u slučaju zatvaranja Bjelašnice i Igmana, preseliti na Jahorinu.

“Nadamo se da vam to nije cilj. Ljekari od početka pandemije preporučuju prirodno sticanje imuniteta umjesto što se masovno kljukamo vitaminima, i mi i naša djeca, koja bi u vrijeme raspusta valjda trebali provoditi uz laptope umjesto na čistom planinskom zraku.

S obzirom da kao jedan od ključnih argumenata za eventualno zatvaranje ski-centra Bjelašnica – Igman navodite primjer evropskih skijališta, sa kojih se širila zaraza, koncept ski-centra Bjelašnica je sasvim drugačiji, budući da nema after-ski partija i gondola zatvorenoga tipa, koji bi bili potencijalno opasni i sa kojih se i širila zaraza, a ne sa staza i liftova”, navode u pismu.

Istaknuto je da je skijanje najsigurniji sport budući da je individualan i jedini kontakti među skijašima mogu biti na liftovima i u redovima pred liftovima.

“Firma KJP ZOI’84 je taj segment uredno organizirala da na šestosjedu mogu sjediti maksimalno 3 osobe, a na dvosjedu i tzv. sidru samo jedna osoba, s urednim razmakom između svake sobe, te ograđene pasaže pred liftovima čime je onemogućen bliski kontakt skijaša. Eventualnim zatvaranjem skijališta neće se postići apsolutno ništa, dapače. Samo bi se potaklo veće okupljanje građana u gradskoj sredini, posebno u zatvorenim prostorima. Također, ubijeđeni smo da bi se većina skijaša sa Bjelašnice okrenula Jahorini, koja već odavno radi u punom kapacitetu i koja je, sasvim sigurno, manje Covid-19 sigurna, pa bi time dobili samo kontraefekat.

U zapisniku Kantonalne uprave za inspekcijske poslove sačinjenom 11.1. 2021. o stanju na skijalištu stoji: ‘Ispred dvosjeda nije bilo gužvi, svi prisutni su držali propisanu distancu. Postavljene su mjere za suzbijanje Covid-19 na vidljivom mjestu. U prilogu sačinjena fotodokumentacija dvosjeda i drugih liftova koji su postavljeni na skijalištu. Sva mjesta u dijelu skijališta su ispoštovali Covid-19 uslove.’ Nadamo se da to dovoljno govori o poštivanju propisanih mjera”, piše u pismu.

Iz inicijative ističu da bi mogli navesti još pregršt argumenata protiv zatvaranja skijališta, ali da za to nema potrebe.

“Molimo vas da prije bilo kakve drakonske mjere još jednom dobro promislite o kontraefektima koje možete izazvati po zdravlje, a o ekonomiji sada i ne govorimo. U ime Inicijative dodatno ćemo animirati naše članove i sugrađane na maksimalnom poštivanju svih propisanih mjera i svođenju rizika na najmanju moguću mjeru, a vjerujemo da je upravo takva na planini”, zaključuju.

Najnovije vijesti

Epilog današnjeg masakra: Ubojica izvršio samoubojstvo

E. T. koji je osumnjičen da je danas ubio svoju bivšu suprugu, punca i punicu u Sjenici izvršio je...

Talijanska glumica ispunila obećanje i skinula se gola

Anna Falchi je ispunila obećanje i objavila je fotografije bez odjeće.Talijanska manekenka i glumica obećala je da će se skinuti ako Lazio pobijedi Romu.Njezin tim je...

VITEZ: Detalji teške prometne nesreće, Punto se zapalio, žena upravljala vozilom

Na magistralnom putu M-5 u Vitezu došlo je do prometne nesreće u kojoj su sudjelovali putničko vozilo Fiat Punto i kamion, saznaje “Avaz”.Tom prilikom,...

“Anti-Corona”: Tisuće prosvjednika protiv mjera u Beču

Tisuće prosvjednika nezadovoljno vladinim mjerama u borbi protiv koronavirusa okupilo se danas u Beču. Prema policijskom izvješću na bečkom Heldenplatzu okupilo se oko 7...

POZITIVNA PRIČA: Tri brata se vratila iz Austrije i u BIH pokrenuli zajednički biznis

U moru loših informacija, negativnih priča, crnila, mi pronalazimo one lijepe i pozitivne i istinski uživamo u njima dok ih pripremamo za vas.Ovaj put...

Povezane vijesti