Connect with us

BiH

ILIJA CVITANOVIĆ: Zajedništvo na svim područjima ili nikako

Published

on

Hrvatski narodni sabor na redovitom 11. zasjedanju u Mostaru usvojio je nekoliko značajnih dokumenata, među kojima i Deklaraciju, naslonjenu na sve prethodne, a u kojoj je naznačeno osam ključnih oblasti u kojima je potrebito djelovati, kako bi hrvatski narod u Bosni i Hercegovini kako je poručeno, bolje i prosperitetnije živio.

Jedan od dokumenata je i Demografska strategija, s ciljem ostanka hrvatskog življa u Bosni i Hercegovini. Predsjednik HDZ-a 1990 i član Predsjedništva Sabora, Ilija Cvitanović o posljednjem zasjedanju i ostalim aktualnostima govori za Dnevni list.

Što izdvajate sa zasjedanja od 4. veljače?

-Najvažniji dokument je Strategija demografskog razvoja u Bosni i Hercegovini. Svi smo svjedoci našeg ukupnog broja danas, odlaska mladih, teškog života, tako da mislim da je usvojen dobar dokument. On nudi temelj, ali uz kvalitetan monitoring i nadzor onoga što smo usvojili. Moramo popraviti sliku i omogućiti veći natalitet u Bosni i Hercegovini, pa i djelovati na demografsku sliku Hrvata u Bosni i Hercegovini. Sada je to stvar onih koji će provoditi mjere. Zbog toga je važno da javnost sve to prati, kritizira i upozorava. Bitan dokument je i Deklaracija s 11. zasjedanja, koja kao bitan dokument za jedan mandatni period, definira politike HNS-a i rasčlanjiva osam oblasti. Najbitnija je promjena Ustava i Izbornog zakona na kojima će osobno najviše insistirati. Tu su i položaj hrvatskih branitelja, gospodarstvo, zdravstvo i ostali bitni segmenti života u Bosni i Hercegovini. Temelj na kojemu bismo trebali provoditi političke odluke i na tomu tragu djelovati. Vrlo bitan i obiman dokument. Svatko ga ima prigodu vidjeti.

Advertisement

Postoje i politički subjekti kojima ne odgovaraju današnje uređenje i način rada HNS-a, pa su zaledili članstvo. Što je s Devedesetkom? Kako gledate na to?

-Znate kako se ponašamo unutar HNS-a? Sve za stolom kažemo. Unutra… Imao sam vrlo dinamičnu, da ne kažem žestoku raspravu o odnosima unutar HNS-a. Upozorio sam na riječ koja je temelj svega – “povjerenje“. Uvijek povjerenje. Ako to postoji, sve se odluke mogu donositi zajedno. A ako, pak, postoje bahatost, odnarođenost i isključivost što se pojavljuje od pojedinaca na nekim terenima, onda to nije HNS i to nije zajedništvo, već soliranje. Tomu nećemo dati potporu. Dajemo prigodu Saboru, još uvijek smo dio HNS-a, aktivno ćemo sudjelovati u Predsjedništvu s četiri člana jer smo se zalagali za zastupljenost sukladno izbornom rezultatom i to smo i postigli. Podržavamo dokumente za koje smo i glasovali, podržavamo, dakle, rad HNS-a.

Burno je na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini. Koliko ćemo čekati na novu Vladu Federacije BiH?

-Teško je procijeniti kada možemo očekivati formiranje vlasti na razini Federacije i nekih županija. Odnosi u grupacijama koliko vidimo u medijima sve su složeniji. Zato nisam siguran da će proces ići tako brzo. Pozivam odgovorne, naročito ključne aktere da se uozbilje, da se ostave nedosljedne retorike, da se ostave blokada i da čim prije formiraju vlast, kako bismo počeli ispunjavati uvjete iz Kandidacijskog statusa, jer u protivnom skupa tonemo. Na sceni je politika nerazumijevanja, politika sukoba, ružne retorike u javnom prostoru, ružnog narativa i zato je važno da se čim prije formira vlast, iako osobno nisam optimista da će to biti brzo.

Advertisement

Jeste li zainteresirani biti dio većine?

-HDZ 1990 je donio jasne odluke. U ovome trenutku nismo dio parlamentarne većine i nećemo sudjelovati u pravljenju većine na bilo kojoj razini izvan nacionalnog okvira. Otvoreno za suradnju jesmo, ali ne po svaku cijenu. Ne moramo biti vlast. Nastavit ćemo se baviti politikom, iako nismo dio vlasti. Bit ćemo, dakle, konstruktivna oporba, iako smatram da nam je sukladno deklaracijama HNS-a mjesto u vlasti, i to na svim razinama. Ne možete praviti zajedništvo na jednom području, a da ga na drugom nemate. Ili imamo zajedništvo na svim područjima, ili ga nikako nemamo.

Često čujemo kako su dogovorena programska načela. Je li to realno? Vjerujete li u programske koalicije stranaka koje okupljaju tri naroda, ljevičare i desničare?

-U programske koalcije o kojima se govori u javnom diskursu ne vjerujem. Ovo je klasična raspodjela pozicija, koja ni u kom obliku nije temeljena na programima ili na budućoj perspektivi Bosne i Hercegovine. Nažalost tako je. Dao Bog da što prije dođe vrijeme da se koalicije slažu na osnovu programa i da te programe provode ljudi koji znaju. Oni koji imaju izvrsnost, a ne oni koji su kažnjavani, gonjeni ili bili u zatvorima… Tu nema programa.

Advertisement

I dalje stojimo u mjestu po pitanju izmjena Izbornog zakona BiH. Ima li većina koja se nazire, a u njoj čini se neće biti SDA, kapacitet i znanje izmjeniti Izborni zakon?

-Čuli smo obećanje predsjednika HNS-a Dragana Čovića da će šest mjeseci nakon formiranja Federalne vlade doći do izmjena Izbornog zakona BiH. Mi pratimo situaciju. Osobno se plašim da ne postoji kapacitet i to ne bi bilo dobro za Bosnu i Hercegovinu, ni za bilo koga u zemlji. Mi ćemo to podržati. Nadam se da ćemo doći do pameti, do razine uvažavanja i nenametanja volje najmalobrojnijem narodu. Dok Željko Komšić predstavlja Hrvate u Bosni i Hercegovini nećemo biti mirni i nećemo tu državu u punom kapacitetu doživljavati svojom.

Andrej Plenković je gostovao na Saboru. Ranije ste hrvatski politički vrh znali prozvati za maćehinski odnos prema Hrvatima u BiH koji ne spadaju pod kišobran zvan HDZ BiH…

-Kada god se u kampanju u Bosni i Hercegovini umiješa HDZ Hrvatske, on uvijek podupire samo jednu stranu. S tim ne možemo biti zadovoljni. Ako govorimo o zajedništvu, ono mora biti izraženo i u predizborno vrijeme, a ne samo nakon izbora. Bitan je dolazak Andreja Plenkovića na posljednji Sabor. Poslao je jasne poruke, jasno je rekao da stoji uz Hrvate u BiH i da će povećati pomoć, a što je posebno bitno najavio je da će Bosni i Hercegovini biti na raspolaganju na euro-atlantskom putu, koliko god je to moguće.

Advertisement

Centralna.ba

Advertisement

BiH

TRAVNIK: U slučajnog prolaznika ispalio nekoliko metaka, liječnici u Novoj Biloj mu se bore za život

Published

on

By

Danas oko 19:25 u travničkom naselju Zolote dogodila se strašna tragedija, a kako saznaje naš portal napadač je u slučajnog prolaznika ispalio nekoliko metaka, a ozlijeđeni je u automobilu dovezen do bolnice.

Ljekari u Hrvatskoj bolnici “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj, čine sve kako bi spasili život stradalom u pucnjavi, u kojeg je ispaljeno pet do šest metaka.Prema prvim informacijama napadač je u slučajnog prolaznika ispalio nekoliko metaka, a ozljeđeni je u automobilu bio s suprugom i dvoje djece.

Na licu mjesta su i dalje prisutne ekipe krim-policije MUP- SBK, koje vrše uviđaj.

Continue Reading

BiH

Pucnjava u Travničkom zaseoku: Jedna osoba ranjena, hitno prebačena u bolnicu

Published

on

By

U mjestu Zolote, Općina Travnik, u predvečernjim satima , oko 19:25 dogodila se pucnjava, a jedna osoba je zadobila povrede, te je prevezena u bolnicu Nova Bila.

Prema informacijama glasnogovornika MUP-a , jedna osoba je u ranjenkm stanju prebačena u Bolnicu Nova Bila, a osoba koja se sumnjiči za pucnjavu je lišena slobode te joj je oduzet pištolj za koji se sumnja da je korišten.

Na terenu su pripadnici MUP-a i Kantonalnog tužilaštva.

Continue Reading

BiH

Lana Pudar na poštanskoj marki BH Pošte

Published

on

By

????Evropska prvakinja Lana Pudar na poštanskoj marki BH Pošte!????

Poštansku marku na kojoj je naša evropska prvakinja Lana Pudar izdali smo pod okriljem Mediteranske poštanske unije, čija je Bosna i Hercegovina punopravna članica, a u okviru ovogodišnje teme „Euromed Postal – Sportovi na Mediteranu”.

Sa ovim filatelističkim izdanjem željeli smo iskazati podršku našoj najboljoj plivačici i odati joj priznanje za sportske rezultate koje je ostvarila.

Poštanska marka odštampana je u tiražu od 10.000 primjeraka, sa nominalnom vrijednošću od 3,20 KM. Također je izdat i prigodan FDC koverat u tiražu od 150 komada, vrijednosti od 2,00 KM. Autori najnovije poštanske marke BH Pošte su Tamer Lučarević, Istvan Derencseny i European Aquatics.

Advertisement

Plivačica Lana Pudar rođena je 19. januara 2006. godine u Mostaru gdje i živi. Rekorderka je naše države u svih šest disciplina delfin, te je i rekorderka Mediteranskih igara u disciplini 100 metara delfin za žene.

Ostvarila je mnogo pobjeda, a ovom prilikom izdvajamo njen uspjeh na Evropskom juniorskom prvenstvu 2023. godine gdje je osvojila zlato u sve tri discipline u stilu delfin. U svakoj od disciplina postavila je novi rekord evropskih juniorskih prvenstava.

Osvojila je zlatne medalje na 100 i 200 metara, zatim srebrnu medalju na 50 metara na Svjetskom juniorskom prvenstvu 2023. godine. U Barseloni u disciplini delfin na 200 metara Lana Pudar je ostvarila pobjedu i na taj način ispunila normu za predstojeće Olimpijske igre 2024. godine u Parizu, stoji u objavi BH Pošte.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Kupres: Najavljen Obiteljski dan, već sedmu godinu zaredom

Published

on

By

VII. Obiteljski dan u Bosni i Hercegovini, kao i ranijih godina, bit će održan u posljednju nedjelju u mjesecu srpnju odnosno 28. srpnja 2024. u župi Svete Obitelji u Kupresu.

Svetu misu uoči Obiteljskog dana u župnoj crkvi Svete Obitelji u Kupresu u subotu, 27. srpnja 2024. u 19 sati predvodi predsjednik Biskupske konferencije BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, kao i euharistijsko klanjanje nakon Svete mise.

Središnje Euharistijsko slavlje na Obiteljski dan u župnoj crkvi Svete Obitelji u Kupresu, u nedjelju 28. srpnja u 11 sati predvodit će potpredsjednik BK BiH mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

Program VII. Obiteljskog dana

Subota, 27. srpnja 2024.

Advertisement

18.15 sati – priprava za sakrament pomirenja i prigoda za svetu ispovijed

19:00 sati – Sveta misa uočnica: predvodi nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik BK BiH. U okviru Misnog slavlja bit će blagoslovljen kip sv. Ivana Krstitelja koji je izradio i cijeli prostor oko njega osmislio akademski kipar  Ilija Skočibušić. Liturgijsko pjevanje animirat će zbor župe Kupres.

20:00 sati – jednosatno klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu: također predvodi nadbiskup Vukšić. Pjesme će animirati zbor mladi kupreške župe.

Nedjelja, 28. srpnja 2024.

Advertisement

10:00 sati – molitva krunice i prigoda za pristup sakramentu pomirenja.

11:00 sati – svečano Euharistijsko slavlje: predvodi potpredsjednik BK BiH mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. U okviru Misnog slavlja bit će jedno krštenje. Liturgijsko pjevanje animirat će zbor župe sv. Ivana Krstitelja iz Lug-Brankovića, stoji u najavi na stranici Katoličke tiskovne agencije.

Continue Reading

BiH

Tužan kraj životne borbe: Preminuo mladić zbog kojeg je nedavno izmijenjen zakon

Published

on

By

Preminuo je 22-godišnji  mladić Adnan Šemić iz Mostara zbog kojeg je promijenjen Zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja Federacije BiH. Ovo pretužnu vijest za N1 je potvrdio donor Željko Mijailović iz Loznice.

Adnan se dugo borio sa Wilsonovom bolesti, a nekoliko puta se pokušala izvesti transplantacija jetre, nažalost svaki put je odbijen jer nije imao donora s kojim je bio u krvnom srodstvo.

Javnost se digla i u rekordnom roku na vanrednim sjednicama oba Doma parlamenta, jednoglasno je usvojen “Adnanov zakon”.

Očekivalo se u narednim danima da će mu jetra biti presađena na klinici u Tuzli, na koju su trebali doći stručnjaci i obaviti zahtjevnu operaciju, nažalost Adnanovo srce nije izdržalo.

Advertisement

Dženaza Adnanu bit će klanjana u utorak, 16. jula, u 19 sati u haremu Blagaj, gdje će biti i ukopan.

 

Continue Reading

BiH

Predstavnički dom sutra o budžetu institucija BiH

Published

on

By

U Sarajevu je za sutra zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će poslanici raspravljati o Prijedlogu zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu po hitnom postupku.

Prema ovom dokumentu, ukupni prihodi, primici i financiranje institucija BiH iznose 1.355.400.000 KM, što je više za 40 miliona KM od prošlogodišnjeg budžeta.

Hitna sjednica bit će održana od 16.00 sati, po okončanju redovne sjednice Predstavničkog doma koja je zakazana za isti dan u 12.00 sati, najavljeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Predlagač Prijedloga zakona o budžetu je Predsjedništvo BiH, prenosi Srna.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Održan tradicionalni Porodični dan Bosnalijeka

Published

on

By

U krugu najveće bosanskohercegovačke farmaceutske kompanije Bosnalijek, 13. jula 2024. godine održan je Porodični dan.

Zdrava porodica je ključ razvoja zdravog društva, pa tako i radnog kolektiva, stoga Bosnalijek njeguje tradiciju porodičnog okupljanja kao manifestacije posvećene njegovanju zdravih kolektivnih i porodičnih vrijednosti.

„Nema većeg zadovoljstva nego svoju porodicu upoznati s radnim kolegama i radnim mjestom, a ovo je idealno mjesto i prilika za to. Kao društveno odgovorna kompanija, u svim segmentima poslovanja poseban fokus stavljamo na zaposlenike koje smatramo našom najjačom pokretačkom snagom te generatorom uspjeha. Vrlo nam je važno da naš kolektiv predstavlja ugodno mjesto za svakog pojedinca te da održimo harmoniju i zajedništvo koje svakodnevno njegujemo“, istakao je direktor Bosnalijeka Adnan Hadžić.

U okviru Porodičnog dana, proglašen je i pobjednik 8-sedmičnog FIT izazova, takmičenja koje je kompanija Bosnalijek organizovala za svoje zaposlenike u sklopu jednogodišnje interne kampanje pod nazivom #ZAJEDNO.

Advertisement

Prema ocjenama stručnog tima fitnes studija Avalon, pobjednik ovog izazova je Mirza Musić koji je postigao impozantan rezultat, drugo mjesto je osvojila Hafa Gojak, dok se na trećem i četvrtom mjestu nalaze Melina Palo i Vedad Kučukalić. Svim učesnicima 8-sedmičnog izazova uručene su medalje i prigodni pokloni.

Interna kampanja #ZAJEDNO pokrenuta je početkom tekuće godine s ciljem promovisanja i jačanja zajedništva i timskog rada među zaposlenicima koji zajedničkim trudom i radom ostvaruju sjajne rezultate – poručili su iz Bosnalijeka.

Centralna.ba

Advertisement

Continue Reading

BiH

Danas u BiH vrijeme sunčano i vruće, temperature u Hercegovini prelaze 40 stupnjeva

Published

on

By

U Bosni i Hercegovini danas će biti sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne ponegdje u Bosni su mogući izolirani lokalni pljuskovi.

Vjetar slab u Hercegovini uglavnom jugozapadni, a u ostalim područjima sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu i sjeveru do 28, a dnevna od 32 do 38, na jugu 41 stupanj Celzijusa.

U Sarajevu sunčano i vruće. Jutarnja temperatura oko 21, a dnevna oko 36 stupnjeva, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Continue Reading

BiH

ČOVIĆ ČESTITAO PLENKOVIĆU: Uvjeren sam kako ćemo nastaviti i dalje osnažiti rad naših sestrinskih stranaka

Published

on

By

Predsjednik Čović čestitao Plenkoviću na reizboru za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice

-Poštovani predsjedniče Plenković, dragi Andrej,

koristim ovu priliku izraziti iskrene čestitke, kako u osobno ime tako i u ime Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, na Vašem reizboru na mjesto predsjednika Hrvatske demokratske zajednice.

Dominantna podrška koju ste, zajedno sa zamjenikom i potpredsjednicima, ostvarili na upravo održanim unutarstranačkim izborima još je jedan dokaz Vaše spremnosti kao i Vaših brojnih uspjeha na čelu stožerne stranke hrvatskoga naroda, stranke koja je ostvarila i nastavlja ostvarivati sve temeljne i strateške ciljeve domovine nam Hrvatske i našega hrvatskog naroda.

Advertisement

Ujedinjeni u zajedničkim načelima utkanima u našu povijest i današnjicu, uvjeren sam kako ćemo nastaviti i dalje osnažiti rad naših sestrinskih stranaka, doprinoseći time zaštiti hrvatskoga naroda, njegovih prava i prosperiteta kako u Republici Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini i diljem svijeta.

S vjerom u daljnji uspjeh Vašega vodstva Hrvatske demokratske zajednice kao i Vlade Republike Hrvatske, srdačno Vas pozdravljam – navedeno je u čestitci.

Continue Reading

Najnovije vijesti

Politika4 sata ago

Devet političkih stranaka će imati kandidatske liste za Općinsko vijeće Novi Travnik

Centralna izborna komisija ovjerila je liste političkih subjekata koji će imati kandidate za Općinska i Gradska vijeća na narednim Lokalnim...

BiH6 sati ago

TRAVNIK: U slučajnog prolaznika ispalio nekoliko metaka, liječnici u Novoj Biloj mu se bore za život

Danas oko 19:25 u travničkom naselju Zolote dogodila se strašna tragedija, a kako saznaje naš portal napadač je u slučajnog...

Društvo6 sati ago

Najavljujemo tradicionalnu smotru folklora “Sijelo u Paklarevu”

Tradicionalna Smotra folklora “Sijelo u Paklarevu” nastavlja se i ove godine, u subotu 27.srpnja od 19 sati. Datum: Subota, 27....

BiH7 sati ago

Pucnjava u Travničkom zaseoku: Jedna osoba ranjena, hitno prebačena u bolnicu

U mjestu Zolote, Općina Travnik, u predvečernjim satima , oko 19:25 dogodila se pucnjava, a jedna osoba je zadobila povrede,...

Sport7 sati ago

Luka Modrić stigao u Mostar i izazvao neviđenu euforiju, dočekalo ga stotine navijača

Kapiten hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić je večeras stigao u Mostar i izazvao opću euforiju. Stotine navijača ga je dočekalo...

Društvo7 sati ago

BOLJE NEGO U NJEMAČOJ: Restoran Vrelo zapošljava konobara,plata do 2000 KM

Renomirani restoran Vrelo, koji se nalazi uz magistralnu cestu Travnik-Turbe zapošljava konobara/icu. Kako se navodi u oglasu, poželjno je iskustvo,...

Moda10 sati ago

Da li ste spremni za outdoor?! Otkrijte kako se pripremiti za avanture na otvorenom ovog ljeta

Kada govorimo o outdoor aktivnostima, prva asocijacija često su robusne planinarske cipele i praktične, ali ne nužno atraktivne odjevne kombinacije....

BiH11 sati ago

Lana Pudar na poštanskoj marki BH Pošte

????Evropska prvakinja Lana Pudar na poštanskoj marki BH Pošte!???? Poštansku marku na kojoj je naša evropska prvakinja Lana Pudar izdali...

Advertisement
Advertisement
LM