- oglas -

Hoće li za cijepljene Covid potvrde biti produljene na 12 mjeseci?

Pročitajte i ovo

U velikoj akciji SIPA-e u Graničnoj policiji uhićene tri osobe, uhićeni iz Srednje Bosne

Tri osobe su uhićene u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u sjedištu Granične policije u Sarajevu.Kako...

Mašić: Upućujemo u proceduru Zakon kojim bi minimalna plata u FBiH bila 750 KM

Zastupnici SDP -a u parlamentarnu proceduru će poslati Zakon o minimalnoj plaći u FBiH prema kojem bi minimalna plaća...

Evropska komisija priprema zakon o univerzalnom punjaču

Već za koji dan mogli bismo dobiti prijedlog zakona koji će nametnuti jedinstveni standard punjenja malih elektroničkih uređaja i...
- Advertisement -
Potvrde sada vrijede 270 dana, ali do kraja mjeseca donijet će se nova odluka i odmah će se izmijeniti u sustavu za cijepljene.

Pod sve većim pritiskom je hrvatski zdravstveni sustav u kojem se od prvog listopada neće moći raditi bez Covid potvrde.

- Advertisement -

Prvima ona istječe 15. listopada zbog čega se sve glasnije govori o njezinu produljenju i to na godinu dana. Službene odluke nema, ali će biti do kraja mjeseca. Pitanje je što će biti s preboljelima kojima ta ista potvrda sada samo u Hrvatskoj, ali ne i EU, vrijedi osam mjeseci.

Nije se cijepila na početku godine jer je koronu preboljela, ali zato je nakon toga. Primila je dvije doze Pfizera i covid potvrda joj vrijedi do kraja godine.

“Došla medicinska sestra i napravila brzi test i veli: “Vi ste u koroni.” Kako sam u koroni?! I odmah suprug, a on je jedva preživio. Bio je mjesec dana u covid bolnici. Hoćete vi uzeti i treću dozu? Apsolutno”, kaže korisnica Doma za starije i nemoćne osobe Medveščak Katarina Balaško, javlja RTL.

Kad će treća doza znat će se nakon odluke Europske agencije za lijekove. U ovom domu  od gotovo 400 korisnika više od 90 % je cijepljeno, kao i 70 % djelatnika. Uz zdravstvene – uskoro bi mogli na posao samo uz covid potvrdu.

“Ja sam mišljenja da su te covid potvrde itekako potrebne i slažem se s tim da na prvom mjestu pružamo uslugu našim korisnicima, zdravlje i život naših korisnika nam je na prvom mjestu. Preporuka je da su i djelatnici naši cijepljeni, tako da podržavam to”, jasno će ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Medveščak Marija Kuštra.

Potvrde sada vrijede 270 dana, ali do kraja mjeseca donijet će se nova odluka i odmah će se izmijeniti u sustavu za cijepljene.

“Sigurno će se produljiti. Covid potvrde koje su izdane u Hrvatskoj prve ističu 15.10, još imamo vremena da donesemo tu odluku. Razmatramo mogućnost da bude 10, 11, 12 mj. Neke zemlje su stavile na 12, mi to isto razmatramo”, kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Hrvatska je pak stavila da 8 mjeseci vrijedi potvrda o produljenju, ali u digitalnoj COVID potvrdi vrijedi 6. Dopisivanje i usklađivanje s Europskom komisijom traje već nekoliko mjeseci.

“Imamo najavljeno od strane Europske komisije intenciju da se direktiva uskladi i promijeni, ali u ovom trenutko to nije tako, što znači da potvrda o preboljenju liječničkog nalaza, dopisa, ili nekakvog obrasca može se izdati na osam mjeseci, ali covid potvrda o preboljenju ne može”, rekla je direktorica IT sektora u AKD-u Kristina Leko Kuštrak.

Sada se isključivo izdaje na rok od 180 dana – odnosno 6 mjeseci.

“Mi smatramo da bi to trebalo produljiti jer se pokazalo da trajanje imuniteta nakon preboljenja traje barem toliko koliko traje imunitet nakon cijepljenja. Mislimo da bi to trebalo korigirati, ali nemamo još uvijek odgovor od EU. Hoće li to preboljenje isto biti godinu dana ili se ne zna u kojem smjeru će ići? Ne znam vam odgovoriti na to pitanje, mi bismo voljeli da to bude godinu dana, ali vidjet ćemo…”, kaže Capak.

Do sad je digitalnu Covid potvrdu zatražilo više od milijun i osamsto tisuća građana. Od toga je tu istu potvrdu više od 400 000 Hrvata podiglo fizički – u redu, na jednom od šaltera.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

U velikoj akciji SIPA-e u Graničnoj policiji uhićene tri osobe, uhićeni iz Srednje Bosne

Tri osobe su uhićene u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u sjedištu Granične policije u Sarajevu.Kako...

Mašić: Upućujemo u proceduru Zakon kojim bi minimalna plata u FBiH bila 750 KM

Zastupnici SDP -a u parlamentarnu proceduru će poslati Zakon o minimalnoj plaći u FBiH prema kojem bi minimalna plaća trebala iznositi 750 KM. Damir...

Evropska komisija priprema zakon o univerzalnom punjaču

Već za koji dan mogli bismo dobiti prijedlog zakona koji će nametnuti jedinstveni standard punjenja malih elektroničkih uređaja i zabraniti prodaju punjača uz mobitele....

(FOTO) Nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić predvodio misno slavlje na trgu Drinskih mučenica u Novom Travniku

Župa Presvetog Trojstva Novi Travnik danas je na novom trgu Drinskih mučenica obilježila 80.godina mučeništva i 10.godina beatifikacije Drinskih mučenica.Sveto misno slavlje predvodio je...

Objavljeni rokovi do kada gospodarstvenici moraju zamijeniti fiskalne kase

U "Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine", broj 74/21, od 17. septembra 2021. godine, objavljen je Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH koji stupa...

Povezane vijesti