- oglas -

Hoće li Cvitanović zatražiti odgovornost Mirjane Plavčić u tijelima HNS-a zbog napravljene političke štete Hrvatima Busovače!?

Pročitajte i ovo

Fantastična atmosfera prvog dana Gastro Festa u Novom Travniku

Večeras je u Novom Travniku na Centralnom gradskom trgu započela manifestacija pod nazivom "Gastro Fest" u organizaciji udruge Stari...

ČETIRI PUTA U JEDNOM DANU: Australka (45) navodno silovala maloljetnika od 14 godina

Savannah D. (45) u javnosti se predstavljala kao ljubazna prodavačica zdravih proizvoda...Ali privatno iza lijepog osmijeha vrlo vjerojatno se...

Pokrenuta nova istraga protiv Zdravka Mamića, Vlatke Peras i Igora Kodžomana

Istraga je pokrenuta zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te kaznenog djela poticanja...
- Advertisement -

Potpisivanje sporazuma između Asima Mekića (SDA) i Mirjane Plavčić (HDZ) postala je glavna tema svih razgovora u Busovači, ali očito je kako će ovaj sporazum imati i dalekosežnije posljedice za pojedine političke karijere.

- Advertisement -

Očito nenaviknuti u OO HDZ-u Busovača na nešto što se u europskim okvirima naziva “sloboda medija” ili “istraživačko novinarstvo” 08.12.2021. su u strogoj tajnosti potpisali koalicijski sporazum s SDA, nakon što su potrošili godinu i pol dana u bojkotu, napadima i pozivanju na hrvatske interese. To “skrivanje” sporazuma nakon svih međusobnih prozivanja pokazuje kako su i sami bili svjesni da bi objavom koalicijskog sporazuma zapravo priznali svim svojim biračima kako su ih godinu dana maltretirali pa može se slobodno napisati izmišljenim sukobom s SDA.

Kao što jedan od dugogodišnjih članova HDZ-a ovih dana je komentirao, postavlja se pitanje tko je uopće nakon svega dao legirimitet Mirjani Plavčić da zbog plaće predsjedatelju OV Busovača žrtvuje instituciju!?

NESTVARNA KOALICIJA: DF, SDP, SDA i HDZ jednoglasno usvojili profesionalizaciju predsjednika OV Busovača


No to je očito bio nažalost samo početak, uskoro je uslijedila izmjena poslovnika koju su svjesno medijski prešutjeli iako su bili protiv takvih izmjena. Postavlja se opravdano pitanje zbog čega je uopće ta točka stavljena na dnevni red od strane predsjedatelja OV Busovača jer to je bio trenutak da se uđe u pravno formalnu bitku oko poslovnika. Ni to nije bilo dovoljno pa je predsjedatelj OV Busovača, Josip Mravak u tom nekom periodu i potpisao odluku o službenoj objavi novog poslovnika, a sve je popraćeno šutnjom HDZ-a Busovača.

I na kraju kao “šlag na vrlo gorku tortu” na posljednjoj sjednici OV Busovača digla se ruka i na prvoj točki dnevnog reda oko zaduženja Doma zdravlja, a upravo se na toj činjenici mogla graditi pozicija u OV Busovača jer je za garanciju na kredit potrebna 2/3 većina. Naravno kako bi scenariji bio potpun nakon godinu i pol dana nadmudrivanja i maltretiranja javnosti jednoglasno su DF, SDA, SDP i HDZ donijeli odluku o profesionalizaciji predsjedatelja OV Busovača.

Rezultat “političkog nadmudrivanja” nakon više od godinu dana rezultirao je sljedećim ishodom: Hrvatima plaća predsjedatelju OV Busovača, a Bošnjacima JU Centar za socijalni rad, izmjena poslovnika kojom se brišu svi zaštitni mehanizmi i kredit Domu zdravlja kojom upravlja već dugo kadar SDA.

Jako teško je povjerovati da u OO HDZ-a Busovača sjede baš toliki politički amateri da ih toliko prozivani Asim Mekić na ovakav način “nadmudri”, pa zbog toga su se u Busovači pojavile mnogobrojne “teorije zavjera” jer zaista rezultat ovih dvomjesečnih aktivnosti poprilično je nejasan i zbunjujući. Na taj način OO HDZ-a Busovača je od famozne najave osvajanja načelničke pozicije u Busovači za koju su dobili i podršku HDZ1990 doveo Hrvate u nikad težu političku poziciju.

Činjenica je da je niz ovih informacija izazvala veliko razočarenje i kod članova HDZ-a, ali i kod birača, jer mnogi od njih su poprilično razočarani i to više nit ne kriju, a samo je nekolicina bila uopće upoznata o potpisivanju sporazuma jer isti nije objavljen ni na jednoj od mnogobrojnih medijskih kanala kojima se služi OO HDZ Busovača. Zapravo to jasno pokazuje kako su i autori istog bili uvjereni da isti prestavlja opasnost po rejting stranke.

Sve skupa je izazvalo zanimanje javnosti i puno šire nego je to sama općina Busovača, jer se sve skupa dogodilo u trenucima kada je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potpomognut predsjednikom HDZ1990 Ilijom Cvitanovićem vodio vrlo opsežne i osjetljive pregovore oko izmjena izbornog zakona i dosta čvrsto i istrajno je ostao na poziciji zaštite hrvatskih nacionalnih interesa unatoč mnogobrojnim napadima i pokušajima diskreditacije od strane bošnjačkih medija prije svega.

Sama tema dospjela je čak i do Zagreba gdje su se mnogi interesirali kako je uopće moguće da netko u ovim okolnostima tako lako i bez “ispaljenog metka” dopusti praktično brisanje hrvatske pozicije u gradu koji simbol otpora i opstanka Hrvata u Središnjoj Bosni.

U tom svijetlu i treba promatrati jučerašnji dolazak jednog od aktera pregovora u Neumu, predsjednika HDZ1990 Ilije Cvitanovića koji je najavio raspravu o ovoj temi i na samom HNS-u. U svojoj izjavi naveo je i kako će zatražiti “političko kažnjavanje” onih koji su zbog zaista nejasnih razloga ušli u ovu avanturu i vješto je skoro dva mjeseca krili od javnosti, a kojem smjeru će ići ovi zahtjevi vjerojatno ćemo saznati nakon sjednice HNS-a 19.02.

U svojoj izjavi vrlo jasno je detektirao i komparirao problem pa tako navodi “Ovo je prevažno pitanje da bi se o njemu šutjelo, biti ću slobodan reći kako je ovim činom obesmišljena pozicija predsjednika OV u figurativnom smislu kao da su hrvatski pregovarači o reformi Izbornog zakona dopustili reduciranje ovlasti Doma naroda kao posljednje linije obrane hrvatske nacionalne pozicije. To se mora ispraviti.”

Naravno največu odgovornost, kako smatraju u opoziciji i javnosti, snosi potpisnica sporazuma i predsjednica OO HDZ-a BiH Busovača, Mirjana Plavčić koja je prije svega morala odmah nakon potpisanog sporazuma upoznati i javnost o istome jer se radi o poprilično osjetljivim temama, ali je morala organizirati i pokušati osporiti donošenje poslovnika i nedvosmisleno i javno se usprotiviti donošenju istoga. Ono što posebno boli hrvatsku javnost je činjenica kako je bez problema pregovarala čak i s DF-om, strankom koja je sinonim negiranja hrvatske izborne volje u BiH. Sve su to razlozi zbog kojih će Cvitanović i HDZ1990 vjerojatno pokrenuti neki vid odgovornosti na tijelima HNS-a.

ILIJA CVITANOVIĆ: Zbog sebičnih interesa pojedinaca napravljena je ogromna politička šteta Hrvatima u Busovači; Tražit ćemo odgovornost pojedinaca na tijelima HNS-a

Osim što će ovo sigurno biti veliki udarac za sam rejting stranke u Busovači što će se reflektirati i na rezultate na sljedećim izborima, kada god oni se dogode, teže je što je njena politička ostavština nakon ovih poteza dugoročno slabljenje političke pozicije Hrvata Busovače, na što nitko nije imao pravo, pogotovo kada se zna koliko je branitelja poginulo početkom 90-ih na području Busovače kako bi se Hrvatima osigurala jasna politička prava Busovači.

AUTOR: J.K.

 

 

 

 

Najnovije vijesti

Fantastična atmosfera prvog dana Gastro Festa u Novom Travniku

Večeras je u Novom Travniku na Centralnom gradskom trgu započela manifestacija pod nazivom "Gastro Fest" u organizaciji udruge Stari...

ČETIRI PUTA U JEDNOM DANU: Australka (45) navodno silovala maloljetnika od 14 godina

Savannah D. (45) u javnosti se predstavljala kao ljubazna prodavačica zdravih proizvoda...Ali privatno iza lijepog osmijeha vrlo vjerojatno se krila sasvim druga osoba. Australka je...

Pokrenuta nova istraga protiv Zdravka Mamića, Vlatke Peras i Igora Kodžomana

Istraga je pokrenuta zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te kaznenog djela poticanja na počinjenje kaznenog djela zlouporabe...

Plenković: Milanović “zloupotrijebio” Hrvate u BiH, koji su žrtve izbornog inženjeringa zadnjih 20-ak godina

Predsjednik Zoran Milanović samo odmaže Hrvatima u BiH i jedino što je učinio je da su se oni, koji su doslovce žrtve izbornog inženjeringa,...

Tragedija: Na kupalištu Aquacity utopio se 25-godišnji mladić

Oko 20:15 sati na kupalištu Aquacity kod Varaždina utopio se 25-godišnji mladić, javljaju iz Policijske uprave varaždinske, a prenosi lokalni portal eVaraždin. Na mjesto događaja izašla...

Povezane vijesti