HERCEGOVINA VELIKO GRADILIŠTE: U 2023. autocesta stiže do Mostara i završava se južna mostarska obilaznica, evo gdje se još i što gradi

Pročitajte i ovo

TURSKA: Stravične scene na ulicama Izmira nakon razornog potresa

Zemljotres jačine 6,6 stepeni po Richteru pogodio je u petak Egejsko more, tačnije vode distrikta Seferihisar, koji pripada zapadnom turskom gradu...

BLAGI PAD: U BiH 1.495 zaraženih, čak 30 umrlih za 24 sata

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2.540 uzoraka, od kojih je 801 pozitivan...

Boris Marjanović podržao inicijativu Hrabre žene Kruščice

Kandidat za načelnika općine Vitez Boris Marjanović sastao se s predstavnicima inicijative Hrabre žene Kruščice.Tijekom sastanka Marjanović je podržao...
- Advertisement -

Nakon završetka gradnje dionice od Pologa do Miljkovića, u srpnju bi trebala početi izgradnja druge faze južne mostarske obilaznice od Miljkovića do Rodoča, odnosno spoja s magistralnom cestom M17, potvrdio je  direktor Cesta FBiH Ljubo Pravdić, gostujući u emisiji “Iz prve ruke” RTV HB, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Nastavak izgradnje južne mostarske obilzanice

– Mi imamo osigurana sredstva za vijadukt Marjanovića draga i dio ceste do vijadukta i od vijadukta do tunela Novi koji je dug 915 metara. Sada čekamo da nam grad Mostar izda građevinsku dozvolu, kako bi mogli početi izgradnju. Kad dođemo do tog tunela očekujemo da će postati efektivna druga tranša kredita EBRD-a kako bi bi mogli nastaviti izgradnju južne mostarske obilaznice, kazao je Pravdić.

Prema njegovim riječima južna mostarska obilaznica u potpunosti bi trebala biti završena, odnosno spojit se s cestom M17 i petljom Mostar jug do kraja 2023. Da bi se u potpunosti zatvorila financijska konstrukcija za njezinu izgradnju nedostajat će 20 milijuna maraka, koje će se iznaći u dogovoru s Vladom FBiH.

Autocesta stiže do Mostara 2023.

Do kraja 2023. i autocesta iz pravca juga trebala bi stići do petlje Mostar jug koja će se nalaziti u blizini Zračne luke Mostar.

– Intenzivno se radi na izgradnji dionica Zvirovići-Počitelj, uključujući i most Počitelj, koji je visok oko 100 metara i dug blizu 1000 metara i najduži je most na autocesti, te dionici Počitelj- Buna, kaza je za emisiju “Iz prve ruke” RTV HB izvršni direktor Autocesta Adem Zolj.

Prema njegovim riječima uskoro bi trebao biti odabran izvođač radova za dionicu Buna- tunel Kvanj, a do 2023. trebala bi biti izgrađena i dionica autoceste tunel Kvanj- Mostar jug.

Time bi autocesta od granice s Hrvatskom trebala stići do Mostara, istovremeno kad do petlje Mostar jug stigne i južna mostarska obilaznica.

Do Neuma preko Stoca do kraja 2021.

Hercegovina je, evidentno veliko cestovno gradilište. Intenzivno se gradi i cesta Stolac-Neum. Trenutno se radi na izgradnji dionica Drenovac- Stolovi, te Broćanac- Prapratnica, do ulaza u tunel Žaba, gdje su radovi na uređenju tunela u završnoj fazi.

-Ovih dana trebao bi biti poznat izvođač radova i za posljednjih 10 kilometara ove ceste od Stolova do Hutova, odnosno ulaza u tunel Žaba. Kompletna cesta Stolac- Neum trebala bi biti završena do kraja iduće godine, čime bi se konačno Neum povezao s untrašnjošću zemlje, kaže Pravdić.

Izgradnja ove ceste, u dužini od 40 kilometara, za što će biti utrošeno 40 milijuna eura, dio je Programa izgradnje, obnove i modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH, kojeg kreditno podupiru Europska banka za obnovu i izgradnju, Europska investicijska banka i Svjetska banka.

Treći trak uz Vranić

U sklopu tog programa trenutno se gradi treći kolinički trak za spora vozila uz prevoj Vranić na cesti Široki Brijeg Posušje u dužini od jednog kilometra, te novim asfaltnim slojem presvlače ceste Posušje- Grude i Privalj- Grude. U planu je i izgradnja sjeverne i zapadne grudske obilaznice, rekonstrukcija ceste Mostar- Čitluk- Ljubuški, s tim da se radi na izradi riješenja za najkritičniji dio ove ceste preko Kobilovače, koji bi se trebao spojiti na južnu mostarsku obilaznicu, a također je u planu izgradnja obilaznica oko Ljubuškog, te oko Livna.

Brza cesta Mostar- Široki- Grude – granica RH

Prema riječima izvršnog direktora autocesta FBiH Adema Zolja radi se i na izradi idejnog riješenja i glavnog projekta za brzu cestu Mostar- Široki Brijeg- Grude- granica s Republikom Hrvatskom, a ove godine će se raditi i idejno riješenje za sjevernu mostarsku obilaznicu Mostar sjever- Polog.

Također će se razmatrati i izgradnja drugog kraka brze ceste kroz Hercegovinu koji bi iz pravca Širokog Brijega išao preko Posušja i Tomislavgrada do Livna i spoja s granicom s RH./HMS/

Najnovije vijesti

TURSKA: Stravične scene na ulicama Izmira nakon razornog potresa

Zemljotres jačine 6,6 stepeni po Richteru pogodio je u petak Egejsko more, tačnije vode distrikta Seferihisar, koji pripada zapadnom turskom gradu...

BLAGI PAD: U BiH 1.495 zaraženih, čak 30 umrlih za 24 sata

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2.540 uzoraka, od kojih je 801 pozitivan na SARS-CoV-2.Novi slučajevi registrirani su...

Boris Marjanović podržao inicijativu Hrabre žene Kruščice

Kandidat za načelnika općine Vitez Boris Marjanović sastao se s predstavnicima inicijative Hrabre žene Kruščice.Tijekom sastanka Marjanović je podržao aktivnosti ove inicijative te istaknuo...

Vlada FBiH isplatila regres. Ministrima, parlamentarcima i uposlenicima po 472 KM

Vlada Federacije BiH na jednoj od prošlih sjednica  odobrila isplatu regresa za uposlenike u federalnim institucijama, zastupnicima u Parlamentu FBiH, i naravno samima sebi.Ova...

Najava: Obilježavanje 26. obljetnice oslobođenja Kupresa

Hrvatski narodni sabor BiH i općina Kupres organiziraju 26. obljetnicu oslobođenja Kupresa.Detaljan raspored pročitajte na plakatu.

Povezane vijesti