- oglas -

HAŠKI SUD: Stari most bio je legitimni vojni cilj, nije dokazano da ga je srušio HVO

Pročitajte i ovo

Preminuo Ivan (Ivo) Bošnjak – Janjetov

Pokoj vječni daruj mu Gospodine, svjetlost vječna neka mu svjetli.

Planinarska sekcija HKD Napredak Busovača organizirala zimski pohod na Busovačke staje

Petak 14. siječnja planinarska sekcija HKD Napredak podružnica Busovača organizirala je zimski pohod na Busovačke staje.Uspon od 10 km...

Svaki šesti građanin BiH živi od 90-150 KM mjesečno

Više od pola milijuna građana Bosne i Hercegovine u sustavu je socijalne zaštite. Među njima je gotovo 120 tisuća...
- Advertisement -

Koordinacijski tim učenika, profesora, roditelja i direktora/ica osnovnih i srednjih škola Mostara, do sada javnosti nepoznata organizacija, poslao je priopćenje za javnost u kojemu navode kako će učenici, roditelji, profesori, direktori i građanstvo 9.11.2021. godine u 10:16 sati biti na Starom mostu povodom obilježavanja dvadeset osme godišnjice od rušenja simbola arhitekture i civilizacije.

- Advertisement -

-U manifestaciji obilježavanja godišnjice od rušenja Starog mosta će sudjelovati oko 800 osnovaca i srednjoškolaca. Prisustvovat ćemo tradicionalnom skoku skakača u Neretvu bez aplauza u organizaciji ‘Skakača sa Starog mosta, navode iz “Koordinacije”.

Stari most sagrađen je u vrijeme osmanske okupacije Bosne i Hercegovine 1566 god. Tijekom rata u Bosni i Hercegovini (1992–1995), most je djelomično oštetila Vojska Republike Srpske (VRS) i Jugoslavenska narodna armija (JNA), koja je srušila i sve druge mostove u Mostaru.


“Koordinacijski tim učenika, profesora, roditelja i direktora/ica osnovnih i srednjih škola Mostara” u priopćenju za javnost navodi kako su “9. studenog 1993. pripadnici Hrvatskog vijeća obrane(HVO) srušili Stari most kao dio kampanje granatiranja i teroriziranja Mostara što je potvrdio Međunarodni sud u Hagu -postojanje udruženog zločinačkog pothvata HVO i HZHB s ciljem etničkog čišćenja Mostara”, što je netočno.

Naime, Sudsko vijeće Haškog suda, u parvosnažnoj presudi predsjedniku Vlade HR Herceg Bosne dr. Jadranku Prliću, ministru obrane Bruni Stojiću, dvojici načelnika stožera HVO-a Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću, zapovjedniku Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću i predstojniku Odjela za zatočene Berislavu Pušiću skinulo je s optuženih krivnju za rušenje Starog mosta ustvrdivši kako je granatiranje mosta bilo legitiman vojni cilj, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) zaključilo je da nije dokazan element kaznenog djela i ukinulo osuđujući dio prvostupanjske presude za zločin ‘bezobzirnog razaranja gradova i sela’ koji se odnosi na Stari most u Mostaru.

Žalbeno vijeće, kako je tijekom izricanja presude ‘Prliću i drugima’ naveo Carmel Agius, predsjednik ICTY-ja, zaključuje da ni jedan razuman procjenitelj ne može doći do zaključka da je cilj HVO-a bilo teroriziranje civila prilikom rušenja mosta.

Uz suprotno mišljenje talijanskog suca Fausta Pocara, Žalbeno vijeće zaključilo je da, kako je Stari most bio vojni cilj, onda se njegovim razaranjem ostvaruje sigurni vojni dobitak i ne može se smatrati kako je to ‘bezobzirno razaranje’, istaknuo je Agius. Naveo je da se radilo o legitimnom vojnom cilju jer je rušenje mosta značilo prekid opskrbe Armije BiH.

Žalbeno vijeće zaključilo je da nije dokazan element ovog kaznenog djela pa preinačuje zaključak u ovom slučaju da je to bilo bezobzirno razaranje ili razaranje neopravdano vojnom nužnošću. Zaključci poništavaju i daljnje zaključke da je Jadranko Prlić znao za uništavanje Starog mosta.

Most je srušen 9. studenog 1993. godine, tijekom sukoba HVO-a i Armije BiH, a glede njegova rušenja postojale su različite teorije. Jedni su tvrdili da je za razaranje odgovoran izravno general HVO-a Slobodan Praljak, a drugi da ga je srušila Armija BiH.

General Praljak je pokušavao dokazati da most nije srušila granata HVO-a, već postavljeni eksploziv, a u lipnju 2008. godine trojica zagrebačkih stručnjaka, svjedoka obrane, pred sudom su ocijenila da, u trenutku kada je most srušen, s položaja HVO-a na njega nisu ispaljivani projektili. Također, Praljak je tvrdio kako je most srušen aktiviranjem eksplozivnog naboja postavljenog na lijevoj obali Neretve, koja je bila pod izravnom kontrolom Armije BiH.

U priopćenju “Kordinacijskog tima” dalje se navodi kako je most rekonstruiran i potpuno obnovljen 2004.

U srpnju 2005. most je uvršten na listu UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulture. Od turističkog značaja je i tradicionalno natjecanje ”Skokovi sa Starog mosta“ koji imaju dugu povijest.

Od 15. kolovoza 2015. Stari most postaje i domaćin natjecanja iz Red Bull Svjetske serije u ekstremnim skokovima u vodu, što se održava tradicionalno i ima turistički značaj u svijetu./HMS/

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Preminuo Ivan (Ivo) Bošnjak – Janjetov

Pokoj vječni daruj mu Gospodine, svjetlost vječna neka mu svjetli.

Planinarska sekcija HKD Napredak Busovača organizirala zimski pohod na Busovačke staje

Petak 14. siječnja planinarska sekcija HKD Napredak podružnica Busovača organizirala je zimski pohod na Busovačke staje.Uspon od 10 km mali planinari su savladali za...

Svaki šesti građanin BiH živi od 90-150 KM mjesečno

Više od pola milijuna građana Bosne i Hercegovine u sustavu je socijalne zaštite. Među njima je gotovo 120 tisuća djece, a pandemija koronavirusa Bosnu...

Mostarska Kim Kardashian proslavila rođendan na Vlašiću i pohvalila se skupim poklonima

Marijana Jurić, influenserica i studentica iz Mostara, u javnosti poznata i kao mostarska Kim Kardashian, proslavila je 23. rođendan na Vlašiću.Fotografijama sa luksuzne proslave...

Muškarac (51) uhvatio curu (18) za stražnjicu, ona mu opalila šamarčinu. Sud: Oboje ste krivi, morate platiti kaznu!

Prekršajnim nalogom sutkinja Prekršajnog odjela Općinskog suda u Karlovcu s po 575,88 kuna kaznila je Karlovčanina Emila M. (51) i djevojku Sofiju K. iz Topuskog zbog remećenja...

Povezane vijesti