Poveži se s nama

Svijet

Gužva na Bregani u 22 sata duga 13 kilometara

Objavljeno

NA GRANICI Hrvatske i Slovenije i dalje su velike gužve, a najgore je na Bregani, gdje se čeka i po deset sati.

Prema podacima HAK-a od 22:20, na Bregani je kolona oko 13 kilometara, a čeka se oko osam sati. Pred GP-om Bajakovo kolona teretnih vozila duga je oko pet kilometara, a osobnih vozila također pet kilometara, te se čeka oko četiri sata. Na Pasjaku se čeka oko tri sata. Gužve su i na malim graničnima prijelazima poput Harmice, gdje se čeka oko sat i pol.

Granica iz zraka

Kamere RTL-a popodne su oko 16 sati kolonu na Bregani snimile iz zraka. Sve četiri trake između hrvatske i slovenske strane bile su pune.

Velike gužve očekuju se i narednim danima.

Oglas

Oglas

Svijet

Dogovorena gradnja novog stadiona na Maksimiru. Objavljeni detalji sporazuma

Objavljeno

Piše

POSTIGNUT je dogovor o zemljištu na kojemu se treba graditi Dinamov stadion. Vlada će danas potpisati dva sporazuma o razumijevanju, jedan s Crkvom, jedan s Gradom Zagrebom. Time je okončan višegodišnji spor s Katoličkom crkvom, koja će u zamjenu za zemljište dobiti deset lokacija na kojima trenutno nema crkvi.

Time bi se trebao riješiti 27 godina star spor oko zemljišta na kojem se nalazi sadašnji i na kojem bi se trebao graditi novi maksimirski stadion. Taj spor pokrenut je još 1997. godine, a sporazum, koji potpisuje Tomašević, u prosincu je usvojila Gradska skupština Grada Zagreba.

Potpisivanjem ovog sporazuma Crkva odustaje od povrata zemljišta i skida zabilježbe s čestica te se otvaraju vrata gradnji novog stadiona. No, njegova izgradnja je još daleko od bilo kakve realizacije, iako vladajući sad više nemaju nikakvih izgovora zašto ne bi počeli s projektom.

Sporazum su potpisali nadbiskup Dražen Kutleša, Andrej Plenković i Tomislav Tomašević. Na presici je rečeno da ovaj sporazum ima širu društvenu korist. “Njime se adresira nedostatak sakralnih objekata u nekim četvrtima”, rečeno je na početku.”Srdačno vas pozdravljam, na čelu s premijerom i gradonačelnikom. Prvo želim izraziti zadovoljstvo i vladi i Zagrebu na mogućnosti da smo realizirali ovaj ugovor. Ovo je na korist svim građanima Zagreba i Hrvatske”, rekao je Kutleša.

Oglas

“Mi na ovih deset lokacija želimo graditi crkvene objekte. I sve ono što ide popratno, možda i vrtići i sve ono što će biti potrebno. Nadbiskupija je izvršila svoju obvezu, sad je obveza na vladi i Zagrebu da ovo provedu. Zagreb mora u roku od dvije godine omogućiti gradnju ovih objekata koji su potrebni”, rekao je Kutleša.

Tomašević je rekao da je ovo važan dan. “Nakon 27 godina se rješava imovinsko-pravni spor pokrenut davne 1997. godine. Vjerujem da se upravo zbog ovog spora nije išlo u gradnju novog, nego u rekonstrukciju, a to nikad nije dovršeno i stajalo je dosta novca. Ponosan sam što se ovo riješilo u mandatu ove gradske uprave, naravno, uz pomoć vlade i nadbiskupije. Dokazali smo da se mogu riješiti i najteži problemi. Hvala premijeru i nadbiskupu”, rekao je.”Sporazumom se definira odustajanje nadbiskupije od povrata maksimirskih nekretnina, a jedini vlasnik bit će Zagreb. Istovremeno, mi i vlada se obvezujemo da ćemo osigurati preduvjete za gradnju i rekonstrukciju 10 crkava i crkvenih prostora u Zagrebu”, rekao je Tomašević.

“Nema nikakvih više pravnih prepreka za novi stadion. Grad Zagreb radi studiju izvodljivosti, vidjet će se koliko popratnih sadržaja može tu biti i oni će biti komercijalni. Držimo da se stadion može napraviti privatnim kapitalom”, rekao je Tomašević.

Plenković je rekao da se rješava 30 godina star pravni problem. “To je bila prepreka novom stadionu, onakvom kakav Zagreb i Hrvatska zaslužuju. Hvala monsinjoru Kutleši, gradonačelniku Zagreba, kolegama u vladi…”, rekao je Plenković.

Oglas

Plenković kaže da je živio blizu stadiona osamdesetih, kad je Dinamo vodio Ćiro Blažević. “Sjećam se tog huka”, rekao je Plenković. Dodao je da hrvatski nogometaši nikad nisu dobili primjeren stadion te je zbog toga ovo povijesni dan.

“Napravit ćemo napore da i Poljud bude obnovljen. Ali to ne znači da ćemo zaboraviti Rijeku, Osijek, Varaždin…”, dodao je.

Nastavi čitati

Svijet

Austrija kontrolirala granice i uvoz svinjskog mesa, 33 prekršaja uvoza sa Zap. Balkana

Objavljeno

Piše

U siječnju su pojačane mjere kontrole svinjskog mesa rezultirale zapljenom oko 2,4 tone hrane koja je uvezena na nezakonit način i mogla bi predstavljati potencijalnu opasnost. Ove kontrole, koje su se provodile tijekom 21 dana, bile su usmjerene na zaštitu ne samo Austrije, već i drugih europskih zemalja poput Njemačke, Francuske, Italije i Belgije, navodi se u priopćenju Ministarstva financija.

Ministar zdravstva Johannes Rauch istaknuo je da je u Austriju zabranjeno unošenje proizvoda od svinjskog mesa iz zemalja izvan EU. Iako je zemlja dosad bila pošteđena slučajeva AKS-a, rizik od njezina unošenja i dalje je visok zbog brojnih incidenata u južnoj i istočnoj Europi. Tijekom kontrola evidentirana su 103 prekršaja, od čega 33 slučaja koja su došla iz zemalja Zapadnog Balkana, uglavnom Srbije ili Kosova, s ukupno 1.051 kilogramom mesa, od čega 631 kilogramom svinjskog mesa. U preostalih 70 slučajeva radilo se o mesnim prerađevinama iz Moldavije, ukupne težine 1338 kilograma, od čega je oko 952 kilograma bilo svinjsko meso.

Unutar EU dopuštene su količine mesnih proizvoda za kućanstva pod određenim uvjetima, posebice ako su proizvodi proizvedeni pod nadzorom službenih veterinarskih tijela. No veliki rizik predstavljaju mesni proizvodi iz privatne proizvodnje koji nisu pod kontrolom države.Akciju je provela austrijska carina u suradnji sa Saveznim ministarstvom za socijalna pitanja, zdravstvo, skrb i zaštitu potrošača, Saveznim uredom za zdravlje potrošača i Agencijom za zdravlje i sigurnost hrane. Ministar financija Magnus Brunner zahvalio je svima uključenima na angažmanu koji značajno doprinosi sprječavanju unošenja bolesti životinja.

Oglas

Brunner je naglasio da afrička svinjska kuga predstavlja značajnu prijetnju poljoprivredi i obično je smrtonosna za zaražene životinje, što bi moglo značiti značajne ekonomske gubitke za austrijske stočare. Iako virus ne predstavlja izravnu prijetnju ljudima, može se širiti na velike udaljenosti zaraženom hranom. ASP je trenutno posebno aktivan u Bosni i Hercegovini, Srbiji i na Kosovu.

Nastavi čitati

Crna kronika

KAO U FILMOVIMA: U CENTRU GRADA IZBODEN MLADIĆ

Objavljeno

Piše

U ranim jutarnjim satima u Beogradu došlo je do ubistva. Prema prvim informacijama, muškarac starosti 27 godina izboden je nožem u predjelu srca, dok je još jedna osoba zadobila povrede.

Muškarac star 27 godina ubijen je ubodom nožem u srce jutros prije četiri sata na uglu Ustaničke ulice i Grčića Milenka, rečeno je RTS-u u Hitnoj pomoći.

Prethodno je Hitna pomoć dobila poziv zbog saobraćajne nesreće na istoj lokaciji, ali ekipa je zatekla samo automobil prevrnut na krov bez osoba u njemu i oko njega. Onda je stigao i drugi poziv.

“Samo sat vremena kasnije na istom mjestu je došlo do fizičkog napada nožem na dvije osobe, starosti 23 i 27 godina, od kojih je mladić od 23 godine dobio posjekotinu u predjelu nadlaktice, dok je, nažalost, mladić star 27 godina dobio ubodnu ranu nožem u predjelu srca i, nažalost, preminuo na licu mjesta”, rekao je dežurni doktor Vladimir Sinđelić.

Nastavi čitati

Crna kronika

Dalmacija se jutros zatresla

Objavljeno

Piše

JUTROS u 3:50 je na području Dalmacije zabilježen potres magnitude 3.3. Kako navodi EMSC, epicentar je bio na dubini od 10 kilometara te 10 kilometara udaljen od Gračaca, a 103 kilometra od Splita. Seizmološka služba piše kako se radilo o potresu magnitude 3.3 prema Richteru.

“Dobro je zatreslo”

“Jutros, 16. veljače u 3 sata i 50 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su potres umjerene jakosti s epicentrom kod Zatona Obrovačkog. Magnituda potresa iznosila je 3.3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V (pet) stupnjeva EMS ljestvice. Potres se osjetio na području oko Obrovca, Benkovca i Zadra. Nakon navedenoga, uslijedio je niz slabijih potresa od kojih je najjači bio magnitude 1.7 prema Richteru, u 4 sata i 51 minutu”, izvijestila je Seizmološka služba.

Stanovnici Zadra su napisali na stranicama EMSC-a da je “dobro zatreslo” i da se čula tutnjava.

Nastavi čitati

Politika

Oporba danas predaje potpise za raspuštanje Hrvatskog sabora

Objavljeno

Piše

Zastupnici iz redova oporbe danas će predati potpise za raspuštanje Hrvatskog sabora jer žele što prije raspisivanje parlamentarnih izbora, nakon što je protiv budućeg glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića podnesena pritužba zbog kršenja Kodeksa sudačke etike.

“To je po meni sada apsolutni razlog da se Hrvatski sabor raspusti, u tom smislu mi sutra predajemo potpise i zahtjev za raspuštane, da cijela vlada da ostavku i da idemo na izbore”, rekla je zastupnica Možemo Sandra Benčić u izjavi za medije nakon sjednice predsjedništva Hrvatskog sabora u četvrtak.

Time se osvrnula na pritužbu koju je protiv suca Turudića Državnom sudbenom vijeću podnio predsjednik Visokog kaznenog suda, uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda. Pritužba protiv Turudića podnesena je zbog njegovih sastanaka s ”osobom protiv koje je pokrenuta istraga čime je prekršio Kodeks sudačke etike”, navedeno je u priopćenju podnositelja.

”Ovo više nema smisla, potpuno je jasno da je Andrej Plenković, glavom i bradom zajedno sa svima onima koji su digli ruku za izbor Ivana Turudića, odgovoran za ozbiljno sramoćenje ove zemlje”, istaknula je Benčić.

Oglas

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ustvrdio je da podnositelji pritužbe protiv Turudića imaju dobre razloge za takav potez, ”pogotovo u ovakvom trenutku”.

”Svjedočimo srozavanju države na najniže moguće temelje. Partijska država se stvara naočigled sviju i ja na to moram reagirati. I mediji su reagirali, ali je pitanje kako će reagirati kada ‘lex AP’ dođe na snagu, a oni ga namjeravaju progurati prije izbora”, rekao je Grbin.

Grbin je kazao da ljudi ne mogu imati povjerenja u sustav kada se sudac u tajnim noćnim sastancima druži s osobom koja je netom puštena iz pritvora, aludirajući na Zdravka Mamića.

Dalja Orešković (Stanka s imenom i prezimenom) poručila je da pravosuđe mora ”očistiti kukolj iz vlastitih redova” bez obzira kakva će biti sudbina Ivana Turudića, ako želi vratiti povjerenje građana.

Oglas

Na izjavu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da je i protiv predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića pokrenut stegovni postupak uoči glasanja saborskih zastupnika, Orešković je odgovorila da je to neusporedivo.

”Dobronić je bio prijavljen jer nije ispunio neku administrativnu normu, a pritom je ključni element njegova programa bio taj da suci ne mogu biti mjereni kao da rade na traci. Nije isto riješiti sto jednostavnih predmeta ili jedan predmet kao što je to bio slučaj Franak”, kazala je.

Mostov zastupnik Nino Raspudić rekao je da pritužba protiv Turudića pokazuje da struka ima negativno mišljenje o njemu. Uz to, naveo je razlog zašto premijer Hrvatske Andrej Plenković nije odustao od njegovog izbora.

HDZ se pomirio s time da će izgubiti izbore, da neće moći formirati većinu, stoga već priprema teren za ponovljene izbore kojima se nadaju”, naglasio je Raspudić.

Oglas

Nastavi čitati

Politika

Grlić Radman: Želimo otvaranje pristupnih pregovora s BiH što je prije moguće

Objavljeno

Piše

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u četvrtak da vlada želi što prije otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s Europskom unijom jer ona zahtijeva jednakopravnost sva tri naroda, dok desni dio oporbe smatra da je njezin raspad vjerojatniji od ulaska u EU.

“Dodjela kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini je naš veliki uspjeh, jer smo se odlučno zalagali za takvu odluku Europske unije koja nije bila zajamčena, a sad se Hrvatska zalaže za sljedeći korak – otvaranje pristupnih pregovora što je prije moguće”, rekao je ministar u Hrvatskom saboru na predstavljanju Izvješća o provedbi Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH za 2022. godinu.

BiH je na prvom mjestu među primateljima razvojne pomoći, napomenuo je Grilć Radman. Samo Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske osigurao je oko 33 milijuna kuna za provedbu projekata u područjima zdravstva, obrazovanja, kulture. Međutim, susjedna je država suočena s brojnim prijetnjama, dodao je ministar, među kojima je istaknuo srpski separatizam i unitarizam koji je definirao kao preglasavanje manjina.

“Onog trenutka kada BiH krene s pristupnim pregovorima, ona mora započeti s implementacijom pravnih stečevina koje podrazumijevaju jednakopravnost i ljudska prava. Mi ne možemo dopustiti da Hrvati u BiH postanu manjina koji će samo imati kulturu, izložbe i slično”, odgovorio je Grlić Radman HDZ-ovoj zastupnici Aniti Pocrnić Radoševć na pitanje napreduje li BiH prema EU članstvu.

Oglas

Zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček naglasio je da je BiH disfunkcionalna država na svim razinama vlasti s ogromnim brojem ministara i dva entiteta koji nemaju zajednički stav ni o jednom važnom pitanju

“Mislite li da će BiH ikad postati punopravna članica EU s obzirom na to da bez dotacija iz inozemstva ona ne može opstati. Ona je čisti protektorat međunarodne zajednice, bojim se da će se prije raspasti nego postati punopravnom članicom”, rekao je Pavliček.

“BIH, ovakva kakvu je čine ovi diletantski međunarodni faktori, država bez smisla, bez perspektive, bez šanse, to je aksiom na kojem treba bazirati hrvatsku politiku”, kazao je zastupnik Ante Prkačin (Hrvatsko bilo).

Ministar Grlić Radman odgovorio je da ni on nije zadovoljan trenutnom situacijom, ali Vlada poduzima sve što može da ona bude bolja

Oglas

“Svake godine ipak vidimo određeni napredak, ali on se stječe kvalitetnim radom. Uzmite za primjer grad Ljubuški u koji se vraćaju povratnici iz Švicarske, iz Njemačke. To je za mene radost, to je za mene budućnost”, poručio je.

Resorni ministar također je istaknuo izbornu reformu kao jedan od najvećih izazova u politički turbulentnoj 2022. godini.

Predsjednik Vlade održao je niz sastanaka s legitimnim političkim predstavnicima iz redova sva tri naroda radi postizanja dogovora o izbornoj reformi kako bi svi narodi mogli bit legitimno zastupljeni na svim razinama vlasti”, kazao je.

Hrvate u Predsjedništvu BiH predstavlja Željko Komšić iako je izabran glasovima Bošnjaka, podsjetio je Grlić Radman, a dio odgovornosti za to vidi i u predsjedniku države Zoranu Milanoviću.

Oglas

“Kada je 2006. prvi put prekršen Daytonski sporazum, on je u crvenim šuškavcima podupirao Komšića kao nelegitimnog predstavnika hrvatskog naroda, on nije izbran glasovima hrvatskog naroda”, ustvrdio je.

Dalija Orešković (Stranka s imenom i prezimenom) ocijenila je HDZ-ovo zalaganje za izbornu reformu u BiH licemjernim.

“Čija je izborna reforma bila ovdje u Hrvatskoj? HDZ-ova, a svi drugi su isključeni iz političke participacije, ostali su bez mogućnosti da kažu svoj stav o formiranju izbornih jedinica, uključujući i ustavnopravne stručnjake”, rekla je Orešković.

Oglas

Nastavi čitati

Svijet

U bolnicu u Beogradu došlo 12 alkoholizirane djece, neki imali više od 2,5 promila

Objavljeno

Piše

Srpsku javnost zabrinuli su podaci kako u bolnice dolazi sve više mladih u teškom alkoholiziranom stanju. Doktor Hitne pomoći VMA  u Beogradu, Ivan Leković otkrio je kako je nedavno primljeno 12 djece, od kojih su neki u krvi imali čak 2,8 promila alkohola.

– To je ozbiljno stanje, zabrinjava me činjenica da sve više mladih dolazi u takvom teškom stanju – rekao je za Srpsku televiziju, prenosi Blic.
Doktor je otkrio kako je što su djeca bila mlađa od 15 godina. Pored alkohola, bilo je i mladih koji su ozlijeđeni u tučnjavi.

Osim problema s mladima, Leković je rekao kako ima i sve više ozljeda u kući i na poslu.

– Imali smo slučaj gdje je čovjek pao s visine od 12 metara, ali na svu sreću nije ozlijedio niti jedan vitalni organ, ima samo posjekotine na licu – rekao je.

Oglas

Nastavi čitati

Svijet

AUSTRIJA: Za ovaj prekršaj u prometu prijeti vam kazna i do 726 eura

Objavljeno

Piše

Vozači koji ponekad stalno voze u brzoj ili srednjoj traci nisu samo smetnja za druge vozače. Prema prometnom zakonu u Austriji, ti vozači također čine prekršaj koji može rezultirati velikom novčanom kaznom.

Zakon navodi da na cestama s više traka izvan naseljenog područja uvijek morate voziti onoliko desno koliko je razumno i moguće. Kazneno će se goniti oni vozači koji voze srednjim ili lijevim trakom, iako je desni slobodan na udaljenosti od 300 do 400 metara. Ovaj prometni prekršaj u Austriji može stajati i do 726 eura.

Prema ÖAMTC-u, razlozi za “ozloglašenu vožnju” lijevom ili srednjom trakom su pogodnost i nedostatak vozačkog iskustva. Za mnoge se također kaže da imaju nesiguran osjećaj kada se nalaze u desnoj traci između brojnih kamiona.Inače, “tjeranje vozača” s lijeve strane da se prestroji u desno blicanjem farova ili čak pretjecanje s desne strane koštat će počinitelja 726 eura. Ako se ne postigne minimalni sigurnosni razmak, plaća se 2180 eura kazne i oduzima se vozačka dozvola na najmanje šest mjeseci.

Nastavi čitati

Crna kronika

Iznenada umro trener i bivši reprezentativac (39). Dobio je srčani udar prvog dana na novom poslu

Objavljeno

Piše

Tužna vijest stiže iz Norveške, gdje je u 39. godini života preminuo mladi trener Mounir Hamoud.

Preminuo je od srčanog udara prvog dana na novom trenerskom poslu. Hamoud je radio kao trener u norveškom Stromsgodsetu, gdje je igrao osam godina i osvojio titulu prvaka Norveške, a nastupao je i za Bodo Glimt koji se natječe u europskim natjecanjima.

Bio je i mladi reprezentativac Norveške. Nakon završetka karijere radio je i kao trener u NFF Buskered Academy s najtalentiranijim igračima. Zatim se preselio u Stromgodset, gdje je umro prvog dana na poslu.

“Ovo je tužna i šokantna poruka koju treba prihvatiti. Naše su misli prije svega s Mounirovom obitelji koja se nalazi u vrlo teškoj situaciji. Izgubili su oca, muža, brata, sina i dragog člana obitelji”, istaknuli su njegovi kolege.

Oglas

– Munir je posljednje četiri godine radio kao glavna osoba za razvoj igrača u NFF-u Buskered, a danas je trebao prvi dan raditi kao novi vrhunski profesionalni trener u Stromsgodsetu – napisali su članovi norveškog kluba, prenosi Večernji list.

Za vrijeme profesionane karijere igrao je kao lijevi branič, a postigao je 29 golova u 349 klupskih utakmica prije nego što se umirovio 2019. godine.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Sportprije 6 minuta

Porto šokirao Arsenal sjajnim golom u 94. minuti!

Porto je u siromašnoj prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka šokirao Arsenal pogotkom u 94. minuti.Junak susreta bio je brazilski...

Sportprije 7 minuta

Barcelona i Napoli odigrali bez pobjednika

Napoli i Barcelona odigrali su neriješeno 1:1, u prvom susretu osmine finala Lige prvaka u Napulju.  Dva bivša kluba Diega...

BiHprije 16 minuta

KINA I SAUDIJSKA ARABIJA ZAJEDNO ULAZE U BIH: OSNIVANJE ZAJEDNIČKE FIRME ZA PROIZVODNJU ČELIKA

U saradnji s Saudijskom Arabijom, Kina planira uspostaviti zajedničko privredno društvo u Bosni i Hercegovini, a ovaj korak odobrilo je...

BiHprije 19 minuta

APEL ZA POMOĆ: Maleni anđeo treba našu pomoć!

Obitelj se obratila  u našu redakciju, sa zamolbom da objavimo apel za pomoć njezinom bolesnom djetetu. Adem se trenutno nalazi...

Sportprije 26 minuta

Zagreb čudesnom pobjedom stigao nadomak osmine finala Lige prvaka

RUKOMETAŠI Zagreba pobijedili su Kolstad na gostovanju u Norveškoj s uvjerljivih 34:25 i stigli nadomak plasmana u osminu finala Lige...

Događanjaprije 34 minute

U prodaji posljednji kontigent ulaznica za nastup Gorana Vinčića u Vitezu!

Goran Vinčić – Vinča, jedan od najtraženijih hrvatskih stand-up komičara, nakon što je rasprodao brojne dvorane, klubove, kazališta po cijeloj...

Sportprije 4 sata

VITEZ: U subotu završna ceremonija projekta “Vitez pliva”

U subotu 24.02.2024. održava se završna ceremonija projekta “Vitez pliva” koji se implementira u okviru Regionalnog programa lokalne demokracije na...

Društvoprije 7 sati

U petak u Travniku predstavljanje knjige „Gospodarski potencijali Lašvanske doline“

Europski dom u Bosni i Hercegovini iz Viteza i Udruga „Klik“ iz Travnika organiziraju predstavljanje knjige „Gospodarski potencijali Lašvanske doline“,...

Oglas
Oglas
LM