- oglas -

Gori sve više crkvi u Kanadi, raste bijes zbog grobova pod katoličkim školama

Pročitajte i ovo

Lista nedostajuće radne snage u Austriji za 2023. duža nego ikada

Lista nedostajuće radne snage u Austriji za 2023. duža je nego ikada do sada, pa pored uobičajenih kuhara, sada...

Zet došao ubiti punca i punicu pa izboden 17 puta

​Muškarac iz Wisconsin koji se uskoro trebao razvesti odvezao se u kuću svoje rodbine u Illinoisu s pištoljem, nožem...

NOVI TRAVNIK: Načelnik Dujo primio predstavnike boračkih organizacija

Ismet Gavranović, predstavnik Udruženja porodica šehida i poginulih boraca i Safet Rizvić, predstavnik organizacije demobilisanih boraca  Srednja Bosna „92-...
- Advertisement -

U KANADI su nakon otkrića 182 neoznačena groba ispod još jedne škole, treće po redu, zapaljene dvije katoličke crkve.

- Advertisement -

Vatrogasci su jučer oko 3 ujutro dobili dojavu da gori crkva Sv. Ivana Krstitelja stara oko 100 godina u Morinvilleu, sjeverno od grada Edmontona u pokrajini Alberti. Crkva je potpuno izgorjela.

“Požar je krenuo iz podruma i već se razbuktao kad je prva vatrogasna ekipa stigla na lice mjesta. Ušli su u zgradu, ali na drugoj strani crkve već je došlo do kolapsa, pa su se povukli”, rekao je za CTV News Iain Bushell, menadžer infrastrukture u Morinvilleu.

Policija je požar opisala kao sumnjiv.

Sat i 20 minuta kasnije došla je još jedna dojava o požaru crkve, ovaj put u pokrajini Novoj Škotskoj, u regiji u kojoj živi autohtono stanovništvo.

U dva tjedna izgorjelo sedam crkvi

U manje od dva tjedna u Kanadi je tako izgorjelo sedam crkvi. Sve osim jedne su katoličke.

Na mnogim crkvama u Kanadi osvanuli su grafiti te crvene oznake dlanova i stopala. Na vratima jedne crkve u Saskatchewanu osvanuo je natpis “bili smo djeca”.

Jučer nađena 182 neoznačena groba ispod još jedne katoličke škole

Podsjetimo, kanadska domorodačka zajednica jučer je objavila kako su ispod još jedne škole, treće po redu, pronađena 182 neoznačena groba.

Grobovi su pronađeni ispod škole St. Eugene’s Mission kojom je Katolička crkva upravljala od 1912. do početka 1970-ih. Nakon toga je zgrada prenamijenjena u odmaralište i kockarnicu s terenom za golf, piše CBC.

Podsjetimo, krajem svibnja su u Kanadi pronađeni ostaci 215 djece, neke stare tek tri godine, zakopani na mjestu nekadašnje škole za domorodačku djecu. Riječ je o učenicima škole Kamloops Indian Residential School u Britanskoj Kolumbiji, zatvorene 1978., a njihovi su ostaci pronađeni uz pomoć posebnog radara

“Uspjeli smo potvrditi ono što je naša zajednica otprije znala”, kazala je tada o otkriću čelnica domorodačke zajednice Rosanne Casimir.

750 grobova ispod katoličke škole u općini Marieval

24. lipnja je domorodačka zajednica objavila otkriće novih 750 grobova neimenovane djece na mjestu nekadašnjeg internata, što je ponovo šokiralo Kanadu, razotkrivši djelić kalvarije koju su prolazila djeca autohtonog stanovništva u katoličkim školama.

“Istraživanja smo počeli georadarom 2. lipnja i do jučer smo pronašli 751 neobilježen grob”, rekao je čelnik autohtone zajednice Cadmus Delorme. Riječ je o novom otkriću u općini Marieval na zapadu zemlje.

“To nije masovna grobnica, to su neidentificirani grobovi”, rekao je i objasnio: “Neki su možda i mogli biti identificirani, no predstavnici Katoličke crkve uklonili su nadgrobne ploče.”

Priopćenjem se oglasio i premijer Justin Trudeau, rekavši da Kanada mora izvući pouke iz svoje prošlosti i krenuti putem pomirbe.

Zlostavljali djecu

Iskapanja oko nekadašnje škole u Marievalu počela su krajem svibnja, nakon otkrića ostataka 215 učenika zakopanih na mjestu nekadašnjeg internata za djecu autohtonog stanovništva Kamloops u Britanskoj Kolumbiji, najzapadnijoj pokrajini Kanade.

Predsjednik Federacije suverenih autohtonih nacija Saskatchewana Bobby Cameron osudio je zločin protiv čovječnosti i agresiju protiv autohtonih naroda.

“Jedini zločin koji su oni počinili jest što su se rodili kao autohtoni stanovnici”, rekao je i pozvao Crkvu da surađuje u istrazi.

“Pronaći ćemo još ostataka i nećemo se zaustaviti sve dok ne pronađemo ostatke sve djece”, kazao je.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Lista nedostajuće radne snage u Austriji za 2023. duža nego ikada

Lista nedostajuće radne snage u Austriji za 2023. duža je nego ikada do sada, pa pored uobičajenih kuhara, sada...

Zet došao ubiti punca i punicu pa izboden 17 puta

​Muškarac iz Wisconsin koji se uskoro trebao razvesti odvezao se u kuću svoje rodbine u Illinoisu s pištoljem, nožem i željom za osvetom, ali...

NOVI TRAVNIK: Načelnik Dujo primio predstavnike boračkih organizacija

Ismet Gavranović, predstavnik Udruženja porodica šehida i poginulih boraca i Safet Rizvić, predstavnik organizacije demobilisanih boraca  Srednja Bosna „92- 95“  posjetili su danas Općinu...

Busovača i večeras u mraku, zašto bez najave nestaje električne energije

Grad Busovača i okolna naselja i večeras su iznenada ostala bez električne energije. Stanovnici svoje nezadovoljstvo masovno izražavaju putem društvenih mreža, a nikome više nije...

BRUTALNO UBOJSTVO U NJEMAČKOJ: 28-godišnjak ubo majku 111, a očuha 70 puta

U Hannoveru je u srijedu, 7. prosinca, počelo suđenje Ioannisu K. (28) kojeg se sumnjiči za dvostruko ubojstvo krajem svibnja ove godine. Ioannis K. je...

Povezane vijesti