Poveži se s nama

Ljepota i zdravlje

FOTO: Evo kako izgledaju Covid pluća kod cijepljenih i necijepljenih

Objavljeno

Dr. Jesse O’Shea infektolog, objavio je rendgen snimak koji pokazuje razliku u plućima dva njegova pacijenta. Jedan je cjepljenj protiv Covida 19, dok drugi nije primio cjepivo.

Razlika je zapanjujuća. Dr. O’Shea je odlučio usporediti slučajeve svoja dva pacijenta i pokazati koliko je važno cjepivo za sprečavanje razvoja težeg oblika Covida 19. Usprkos tome što cjepivo ne štiti u potpunosti od zaraze koronavirusom, studije su pokazale da je visoko efikasna u suzbijanju razvoja teškog Covida 19, koji može dovesti i do smrtnog ishoda.

 | Autor : instagram

„Gornja slika je 47-godišnji muškarac koji je primio Pfizer cjepivo i razvio Covid 19 dva tjedna kasnije. Imao je višak kilograma, ali bez ikakvih poznatih komorbiditeta. Imao je curenje iz nosa, blage bolove u tijelu, blagi kašalj. Snimak pluća mu je relativno normalan. Donja slika je 50-godišnja pacijentica bez gojaznosti koja ne uzima lijekove. Na njenom snimku pluća vide se difuzno zamućenje, konsolidacija u oba pluća s oštećenjem pluća i obrazac koji izgleda kao najgora komplikacija Covida 19 – sindrom akutnog respiratornog distresa (ARDS). Bila joj je potrebna intubacija, mehanička ventilacija i ECMO (ekstrakorporalna membranska oksigenacija) – što je najviše od načina održavanja života koje možemo ponuditi“, opisao je liječnik, prenosi N1.

Podsjetio je da su cjepiva efikasna u sprečavanju teških bolesti i smrti – čak i u slučaju delta soja. Cjepljeni se i dalje mogu zaraziti koronavirusom. A podaci potvrđuju da oni obično imaju blage simptome. Cjepivo sprječava teške ili čak po život opasne slučajeve Covida 19. Simptomi Covida koji se javljaju kod cjepljenih su glavobolja, curenje iz nosa, upala grla, kihavica i gubitak mirisa. Kod necijepljenih su, pored ovih, najčešći simptomi groznica i uporni kašalj.

Centralna.ba

Oglas

BiH

Otvoren Simpozij Medicinskih sestara/tehničara u Mostaru

Objavljeno

Piše

Komunikacija kroz sestrinsku dokumentaciju tema je ovogodišnjeg Simpozija medicinskih sestara/tehničara s međunarodnim sudjelovanjem koji je započeo u petak 15. rujna na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Dolazak na sipmozij potvrdila su 434 sudionika iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovina koji su došli, pored Mostara, iz 31 grada.

Udruženja medicinskih sestara u BiH, čiji je predsjednik Saša Antunović, istaknuo kako je ovogodišnji događaj važan zbog potpisivanja ugovora s Hrvatskom komorom medicinskih sestara i tehničara.

Ovo je naš deveti simpozij uz veliku potporu i suoorganizaciju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, te smo zadovoljni brojem sudionika. Ovaj simpozije je važan zbog potpisivanja ugovora s Hrvatskom komorom medicinskih sestara i tehničara, što će udruzi otvoriti put ka Europskoj uniji. Time dobivamo partnera u EU i otvorena su nam vrata za prekograničnu suradnju i sve projekte koje će udruga raditi preko EU fondova upravo radi tog partnersta, rekao je Antunović i dodao kako veliko zanimanje postoji čemu je potvrda i povećan broj članova njihove udruge.

Da je komunkacija jako bitna za svakog pojedinca, a posebno za medicinske sestre istaknula je Anka Zelenika, glavna sestra Klinike za unutarnje bolesti s Centrom za dijalizu mostarske bolnice.

Medicinske sestre moraju svoju komunikaciju prilagoditi pacijentu, depresivnom, dementnom, psihotičnom, a nekad i agresivnom. Tako skrivajući vlastite suze, moraju crtati osmjehe na licima pacijenata, biti im oslonac u teškim situacijama a također vratiti im i želju i volju za ozdravljenjem, istaknula je Zelenika.

Navela je kako se napretkom društvenih mreža pojavila potreba za sestrinskom dokumentacijom u nekom elektroničkom obliku gdje će biti pohranjeni svi podaci o pacijentu i gdje će u svakom trenutku biti moguće vidjeti sve o pacijentu, i kad se on premjesti na drugi odjel ili kliniku.

Također, imamo i sestrinsko otpusno pismo za one pacijente kojima je potrebna zdravstvena njega doma. Tako da obitelj može sve pročitati o zdravstvenoj njezi i načinu kako se brinuti dalje, dodala je Zelenika.

Dugogodišnja glavna medicinska sestra iz Kliničkog bolničkog centra iz Splita, koja je trenutno u mirovini, Marija Županović, istaknula je kako je ovo silno važna tema o kojoj, možda nisu ni svjesni, ali preko deset godina imaju iskustva s komuniciranjem i sestrinskom dokumentacijom.

Sada je vrijeme da dobro izanaliziramo, jer sve što je napisano da se izanalizirati, i tu leži istina, što je budućnost i za znanost, za proširenje djelatnosti u sestrinstvu a nadasve dobrobit bolesnika koji nam je dat u skrb,  rekla je Županović.

Navela je kako velik odaziv ovom simpoziju pokazuje kako je to potvrda da su medicinski djelatnici gladni za ovim informacijama, te da će biti predivno čuti iskustvo sestara koje rade na ovom području.

Ovo je sreća za bolesnike nad kojim provodimo zdravstvenu njegu a isto tako i za nas, naše zanimanje i profesiju, zaključila je Županović. Simpozij će trajati do subote 16. rujna.

Izvor: Bljesak.info

 

Nastavi čitati

BiH

SKB Mostar: Zabranjen posjet, u porastu broj oboljelih od Covida

Objavljeno

Piše

SKB Mostar Zbog epidemiološke situacije glede porasta broja slučajeva KOVID19, Povjerenstvo za kontrolu bolničkih infekcija Sveučilišne kliničke bolnice Mostar donijelo je, 6. rujna 2023. godine, odluku kojom se zabranjuju posjete na visoko rizičnim odjelima u SKB Mostar, potvrdili su za Bljesak.info iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Zabrana se odnosi na Odjel za plućne bolesti i TBC, Kliniku za infektivne bolesti, Kliniku za onkologiju, Kliniku za neurokirurgiju, Kliniku za dječje bolesti, Klinički odjel za hematologiju, Klinički odjel za kardiokirurgiju te sve jedinice intenzivnog liječenja.

Na ostalim organizacijskim jedinicama dopušta se kontrolirana posjeta (1-2 posjetitelja) uz obvezno nošenje zaštitne opreme kako posjetitelja tako i djelatnika, rekli su iz mostarske bolnice za Bljesak.info. Na upit o broju oboljelih od virusa Kovid 19 nismo dobili informaciju, piše BHRT.

Nastavi čitati

BiH

Vlada FBiH: Izdvojena sredstva za liječenje djece oboljele od cistične fibroze

Objavljeno

Piše

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj telefonski održanoj, sjednici usvojila informaciju Federalnog ministarstva zdravstva o rješavanju problema vezanih uz osiguranje terapije biološkim lijekovima djece oboljele od cistične fibroze u Federaciji BiH i načinu financiranja.

U skladu s tim, donesena je Odluka o preraspodjeli sredstava iz Budžeta FBiH za 2023. godinu sa razdjela Vlade Federacije BiH na razdjel Federalnog ministarstva zdravstva.

Ovom odlukom se iznos od dva miliona KM preraspodjeljuje na razdjel Federalnog ministarstva zdravstva, u okviru tekućih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima – Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, navodi se u priopćenju Vlade FBiH.

Kako je obrazloženo, postupajući po zahtjevu Federalnog ministarstva zdravstva, a uvažavajući činjenicu da se radi o hitnoj potrebi za nabavkom lijekova za cističnu fibrozu i da su financijska sredstva za nabavku lijekova utvrđena Prijedlogom odluke o izmjenama i dopunama Budžeta FBiH za 2023. godinu, koja je povučena iz parlamentarne procedure, Federalno ministarstvo financija je u skladu sa Zakonom o budžetima u FBiH predložilo donošenje ove odluke.

Istaknuto je kako je na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva donesena i Odluka o izmjenama i dopuni Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava Tekući transfer drugim nivoima vlasti i fondovima – za Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu ovom ministarstvu. Dopunom su sredstva za obezbjeđivanje prava na lijekove i medicinska sredstva koji se financiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti uvećana za dva miliona KM, a u sadržaj programa su uvršteni i lijekovi za liječenje cistične fibroze.

Na prijedlog ovog ministarstva, dopunjena je i Odluka o Listi lijekova Fonda solidarnosti Federacije BiH. Dopunom su u ovu listu u okviru priloga “Posebni program” dodana dva lijeka za liječenje pacijenata oboljelih od cistične fibroze u skladu sa kriterijima Stručne komisije za cističnu fibrozu Federalnog ministarstva zdravstva.

U obrazloženju je navedeno da je bilo potrebno lijekove za cističnu fibrozu uvrstiti u Listu lijekova Federalnog fonda solidarnosti u skladu sa zakonskim propisima.

Prvom danas donesenom odlukom, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH zadužen je da poduzme potrebne aktivnosti iz okvira svojih nadležnosti za nabavku lijekova za cističnu fibrozu, stoji u priopćenju.

Nastavi čitati

Ljepota i zdravlje

Javni poziv nezaposlenim osobama za prijavu učešća u programu obuke i stručnog usavršavanja za njegovatelje/ice u SBK/KSB

Objavljeno

Piše

Sveučilište/Univerzitet „Vitez“,u okviru projekta„SARADNJOM DO BOLJE KONKURENTNOSTI – SBK“ koji realizira Lokalno partnerstvo za zapošljavanje SBK/KSB (LPZ SBK) uz podršku Europske unije i Međunarodne organizacije rada u BiH,poziva nezaposlene osobe s evidencije Službe za zapošljavanje SBK/KSB za prijavu učešća u programu obuke i stručnog usavršavanja za njegovatelje/ice u SBK/KSB.

U okviru Projekta planirano je provođenje obuke za minimalno 20 nezaposlenih lica prijavljenih na evidenciji Službe za zapošljavanje SBK/KSB.

Obuka će biti realiziranau Travniku po programu osposobljavanja koji je odobren od Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB. Obuka uključuje teorijski i praktični dio (120 sati ukupno) i potpuno je besplatna za sve sudionike s pokrivenim troškovima prijevoza u visini autobuske karte od mjesta boravka do Travnikai nazad po svakom dolasku, i osvježenja  tijekom obuke.Početak obuke je planiran u septembru, a svi izabrani polaznici/e će biti na vrijeme informirani o mjestu i vremenu održavanja obuke.

Osim općih ciljeva, znanja,vještina i stavova za lični razvoj i dalje učenje, ovaj obrazovni program polaznicima omogućava stjecanje praktičnih i teoretskih znanja i vještina za obavljanje poslova njegovatelja starijih i nemoćnih osoba, ali i ostalih osoba kojima je potrebna zdravstvena skrb u njihovim domovima. Kroz program, polaznicima će biti omogućeno:

 • stjecanje temeljnih općeobrazovnih znanja;
 • stjecanje znanja i vještina u području zdravstvene njege na nivou njegovatelja;
 • stjecanje sposobnosti pružanja usluga bazične njege i pomoći, nadzora i praćenja, te uočavanja promjena kod korisnika njihovih usluga;
 • stjecanje znanja i vještina za pomoć provođenja higijene, odijevanja, hranjenja, eliminacije i kretanja starije i nemoćne osobe;
 • razvijanje pozitivnog odnosa i ponašanja prema općenito svim bolesnicima s posebnim fokusom prema starijim i nemoćnim osobama;
 • stjecanje lične odgovornosti u radu.

Kandidati/kinje koji uspješno završe obuku i stručno osposobljavanje će dobiti uvjerenje o osposobljavanju/certifikat mogućnost zapošljavanja u partnerskim organizacijama.

Osobe zainteresirane za učešće u programu edukacije za njegovatelje/ice mogu se prijaviti putem namjenski dizajniranogPrijavnog obrasca. Obrazac možete preuzeti na ovom linku https://bit.ly/3UvYPrt.

Uz popunjen prijavni obrazac obavezno je priložiti sljedeću dokumentaciju:

 • uvjerenje o državljanstvu (ne starije od 6 mjeseci);
 • izvod iz matične knjige rođenih;
 • CIPS obrazac;
 • diploma najvišeg završenog obrazovanja;
 • uvjerenje Službe za zapošljavanje SBK/KSB da se osoba nalazi na evidenciji za nezaposlene osobe

Navedeni dokumenti moraju biti original ili ovjerena kopija.

Prijava s pratećom dokumentacijom mora biti podnesena do 31.08.2023. godine putem e-maila: kpe@unvi.edu.ba (Naslov poruke: Prijava na program obuke za njegovatelje/ice LPZ SBK) ili preporučeno poštomili dostaviti direktno u Sveučilište/Univerzitet „Vitez“, na adresu:

SVEUČILIŠTE/UNIVERZITET „VITEZ“

Školska 23,

72270 Travnik, BiH

(Prijava na program obuke za njegovatelje/ice LPZ SBK)

Nepotpune i neblagovremeno podnesene prijave neće se uzeti u razmatranje.

Ako trebate dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte.

Projekt „SARADNJOM DO BOLJE KONKURENTNOSTI – SBK“implementiraLokalno partnerstvo za zapošljavanje SBK/KSB (LPZ SBK) koga čine: Regionalna ekonomska zajednica „REZ“ d.o.o., Služba za zapošljavanje SBK/KSB, Ministarstvo  privrede SBK/KSB, Sveučilište/Univerzitet „Vitez“, Srednja mješovita tehnička škola Travnik, Centar za edukaciju mladih CEM, Općina Vitez, Općina Novi Travnik, Općina Jajce, Općina Travnik, GS-TMT d.o.o. Travnik, A&F d.o.o. Jajce, MAKS d.o.o. Vitez i  PU „Linija života“ Donji Vakuf.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje SBK/KSB je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta “Podrška Europske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Europska unija financira s 4 milijuna eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Ovaj projekt ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).

Nastavi čitati

BiH

Izdate preporuke poslodavcima o zaštiti radnika zbog visokih temperatura

Objavljeno

Piše

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, shodno najavama visokih temperatura u srpnju mjesecu, a u okviru svojih nadležnosti u oblasti zaštite na radu izdaje preporuke poslodavcima da svoje poslovne aktivnosti usklade s trenutnim vremenskim prilikama i poduzmu sve neophodno kako bi zaštitili svoje radnike. Resorno ministarstvo apelira na poslodavce da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova i radova na otvorenom u periodu od 12.00 do 17.00 sati, te shodno svojim rasporedima i rokovima, a kako poslovi ne bi trpjeli iste nastave poslije 17.00 sati.

Ako zbog organizacije rada ovu preporuku nije moguće ispoštovati na ovaj način, Ministarstvo preporučuje poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom, početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro. Iz resornog ministarstva poslodavcima se preporučuje i da za vrijeme visokih temperatura radnicima s dijagnosticiranim kroničnim oboljenjima omoguće korištenje godišnjeg odmora, kao i korištenje odsustava u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu. Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić apelira na poslodavce da usklade svoje poslovne aktivnosti i izvođenje radova na otvorenom shodno preporukama kako bi zaštitili svoje ljude koji su najvrjedniji resurs, te podsjeća da se sve može nadoknaditi osim dobrih i kvalitetnih radnika.

Preporučujemo poslodavcima da pronađu najbolji mogući način da se poslovne aktivnosti nesmetano odvijaju, ali i da zdravlje radnika ne trpi. Svako od poslodavaca shodno utvrđenoj organizaciji rada sigurno može pronaći model po kojem će moći ispoštovati preporuke Ministarstva u pogledu rasporeda radnih sati, korištenja godišnjih odmora, dopusta i sve drugo što će doprinijeti kvalitetnom obavljanju poslova i zaštiti radnika”, naveo je ministar Delić. Iz Ministarstva preporučuju da poslodavci, shodno svojim mogućnostima, osiguraju adekvatnije odijevanje radnika u ustanovama, poduzećima, kao i organima vlasti, te drugim pravnim licima, kao i adekvatno odijevanje na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično), a prilagođeno visokim temperaturama.

Preporuke Federalnog ministarstva za rad i socijalne politiku temelje se na odredbi člana 9. stav 5. Zakona o zaštiti na radu (‘Službene novine Federacije BiH’, broj: 79/20). 

Nastavi čitati

BiH

Istraživanja pokazuju da neplodnost dobija epidemiološki karakter

Objavljeno

Piše

Pretpostavlja se da 19,45 posto parova ima djelimično ili potpuni problem za rodno ostvarivanja trudnoće. Neplodnost dobija epidemiološki karakter što iziskuje veliki angažman stručnjaka iz oblasti zdravstva u tretmanu ove problematike, izjavio je prim.dr.sci. Vahidin Katica, specijalista ginekologije i akušerstva na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

O psihološkim aspektima medicinski potpomognute oplodnje, kao i o samim metodama, kako je ocijenio, i dalje se priča “u rukavicama”. Proces prolaska kroz sve cikluse umjetne oplodnje doživljava se, smatra Katica, kao “stvar intime”, te slovi kao nešto što “ne moraju svi znati”.

Kako mnogobrojna istraživanja pokazuju, medicinski potpomognuta oplodnja može biti emocionalno, fizički i financijski iscrpljujuće iskustvo, a oni koji kroz njega prolaze opisali su ga kao stresnijeg ili barem podjednako stresnog kao razvod braka ili smrt člana porodice.

Ispitivanja su pokazala da veliki broj parova ima simptome depresije i osjećaja krivnje nakon neuspješnog tretmana in vitro fertilizacije.

Kako je kazao Katica, medicinski potpomognuta oplodnja je svaki vid medicinske pomoći ili tretmana kojim se povećavaju šanse za ostvarivanje trudnoće. Pojašnjava da se ovaj način oplodnje preporučuje kod parova kod kojih je vjerojatnoća za ostvarivanje trudnoće prirodnim putem smanjena ili u potpunosti onemogućena iz nekog medicinskog razloga.

U zavisnosti od vrste problema postoje tri oblika medicinski potpomognute oplodnje. Prvi oblik su ciljani odnosi i preporučuje se kod mlađih parova kod kojih ne postoji evidentirani zdravstveni problem. Drugi oblik podrazumijeva metodu koja se naziva inseminacija. Preporučuje se također kod mlađih parova koji nemaju ozbiljan medicinski problem ili kod parova čiji je spermiogram blago poremećen ili kod parova kod kojih prvi oblik terapije a to su ciljani odnosi nije dao rezultata. I treći oblik terapije podrazumijeva vantjelesnu oplodnju. Ovo je najkomplikovaniji ali i najuspješniji oblik terapije. Preporučio se kod parova kod kojih nije došlo do trudnoće s prethodna dva oblika liječenja, rekao je dr. Katica.

Postoje brojne tehnike koje se rade prije nego što se odluči da je tom pacijentu ili tom paru potrebna potpomognute oplodnja.

Kod žena se uglavnom radi hormonalni status, pregled jajovoda kroz tehniku prohodnosti jajovoda i pregled maternice putem ultrazvuka i nekad putem endoskopske tehnike histeroskopija. Kod muškog partnera radi se spermiogram. Međutim, ukoliko se u fazi dijagnostike ustanove neki problemi prije samog postupka vantjelesne oplodnje rade se i dodatne procedure. Te procedure podrazumijevaju laparoskopiju kod žena ili kirurško pronalaženje spermatozoida kod muškaraca, pojasnio je.

Katica ističe da uspješnost vantjelesne oplodnje zavisi od niza faktora kao što su starost pacijentice, kvalitet spermiograma, stanje maternice, itd. Samim tim, kako navodi, ne postoji univerzalni proračun uspješnosti.

Pravilo je da je šansa puno veća kod žena koje su mlađe od 35 godina i da se s godinama uspješnosti značajno smanjuje, podvukao je.

Kada je riječ o uzrocima neplodnosti njih ima jako puno.

Pedeset posto uzroka za razlog neplodnosti pripada ženama, 30 posto razloga neplodnosti pripada muškarcima, dok se 20 posto smatra udruženim razlogom, kazao je dr. Katica, naglašavajući da se ovi postotci o uzrocima neplodnosti mijenjaju s obzirom na napredovanja, kao i nova otkrića i dostignuća u medicini.

Prema novim zakonskim odredbama, sve žene u Federaciji imaju pravo na liječenje biomedicinski potpomognutom oplodnjom na teret Federacije i to do navršene 42 godine.

Katica je govorio i o rizicima medicinski potpomognute oplodnje, ističući da se razvojem medicine kao i tehnologije ti rizici pokušavaju svesti na najmanji mogući broj.

Kod vantjelesne oplodnje dolazi do povećanja broja urođenih anomalija kod ploda. Rađanje djece manje porođajne težine, učestalih pobačaja, infekcija, raznih alergijskih reakcija na lijekove koje parovi koriste prilikom vantjelesne oplodnje, naveo je.

Kako je zaključio, pojašanjavajući ipak ozbiljan proces, cijeli multidisciplinarni tim učestvuje u procesu vantjelesne oplodnje.

To su ginekolozi, ginekolog subpecijalista reproduktivne medicine, embriolog, urolog, endokrinolog, anesteziolog, psiholog, a nerijetko i ljekari drugih specijalnosti, naglasio je dr. Katica.

(Izvor:N1, FENA)

Nastavi čitati

Društvo

Poziv na tradicionalni planinarski pohod ‘Upoznajmo Vranicu’

Objavljeno

Piše

Poziv upućen od strane planinarskog društva “Goran”  Gornji Vakuf- Uskoplje za sve ljubitelje planinarenja, planinarska udruženja ili samostalne planinare da se priključe tradicionalnom pohodu na Vratnicu pod nazivom “Upoznajmo Vranicu”.

Nastavi čitati

BiH

Beba iz Splita helikopterom prevezena u Istočno Sarajevo

Objavljeno

Piše

Pripadnici Helikopterskog servisa RS i doktori Unverzitetskog kliničkog centra rano jutros izvršili su zračni medicinski prijevoz jedanaestomjesečne bebe iz Splita za Istočno Sarajevo.

Riječ je omuškoj bebi A.R. iz Istočnog Sarajeva koja je sa dijagnozom – opekotine, transportovana iz Splita, gdje je početno zbrinuta, ka Istočnom Sarajevu radi daljeg liječenja, rekao je direktor Helikopterskog servisa Boban Kusturić, pišu portali bh. entiteta RS.

Od početka godine do danas, pripadnici Službe za zračni medicinski prijevoz uspješno su izvršili 36. transport pacijenata.

Time je još jedanput potvrđen značaj postojanja ove službe i Helikopterskog servisa RS, prenosi radiosarajevo.

Nastavi čitati

BiH

Vlada FBiH umjesto za automobile novac će preusmjeriti za liječenje bolesne djece

Objavljeno

Piše

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je donijela odluku po kojoj se ove godine odriče nabavke vozila u iznosu od 2 miliona maraka. Naime, je rečeno Vlada FBiH je odlučila da ovaj novac preusmjeri na liječenje djece oboljele od cistične fiborze.

Ovo je na konferenciji za medije pojasnio i ministar financija Toni Kraljević.

Drago mi je što mogu biti glasnik dobrih vijesti. Kolegij Vlade FBih je odobrio da se sredstva koja su namijenjena za kupovinu službenih automobila u iznosu od 2 miliona prebaci u te svrhe. To ja ad hoc mjera, ali itekako dobro došla u ovo vrijeme. Ide se u sistemsko rješavanje problema, naveo je.

Djeca oboljela od cistične fibroze u Federaciji BiH veći duži vremenski period čekaju na lijek jer roditelji za svoju djecu ne mogu izdvojiti 250.000 eura, koliko košta godišnja terapija za jednog pacijenta. Na protestima koji su održani krajem lipnja ove godine u Sarajevu roditelji su kazali kako očekuju da ovaj problem riješe nadležni.

Kako je ranije objavljeno od sva tri klinička centra u FBiH, u Sarajevu, Tuzli i Mostaru, zatraženo je da dostave podatke o djeci oboljeloj od cistične fibroze i potrebnu količinu lijeka Kaftrio, kako bi se moglo izračunati – koliko je potrebno izdvojiti novca za drugu polovinu ove godine.

No, kako komentiraju novi potez Vlade FBiH i da li je ovo dovoljno novca za N1 govorila je  Elvira Muhić, predsjednica Udruženja djece sa cističnom fibrozom u BiH.

Tražimo od vlasti za koji vremenski period je ova dva miliona. Ukoliko je za posljedni kvartal godine, onda je to uredu. Djeca ne smiju primiti lijek, pa onda prestati koristiti lijek. Mi nismo tražili sažaljenje, nego konkretno rješenje. Djeca su u kritičnom stanju. Tražimo lijek za svu djecu koji su kandidati, kazala je za N1.

 

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Središnja Bosnaprije 21 minuta

Danas počinje Centralna Business Forum: Vitez dva danas središte brojnih susreta

Portal Centralna.ba i udruga PRONT najavljuju prvi Centralna Business Forum koji  se održava danas i sutra u hotelu Central u...

Sportprije 2 sata

Rendulić: O ovome će se pričati generacijama

Trener Zrinjskog Krunoslav Rendulić, nakon pobjede 4:3 njegove momčadi protiv Alkmaar u Konferencijskog ligi, kazao je kako cijela ova priča...

Sportprije 2 sata

Dinamova petarda Astani na otvaranju Konferencijske lige

Nogometaši Dinama u svom su prvom nastupu u Konferencijskoj ligi, u susretu 1. kola skupine C kao domaćini na stadionu...

BiHprije 3 sata

Sjajan meč u Mostaru: Zrinjski odigrao utakmicu za pamćenje

Nevjerojatna utakmica odigrala se u Mostaru. Utakmica koja se pamti. Gosti iz Nizozemske imali su pobjedu u svojim rukama, da...

Sportprije 6 sati

Veliki talent iz Novog Travnika Luka Barnjak potpisao za NK TRAVNIK

Luka Barnjak, junior NK Travnik, danas je potpisao ugovor sa klubom. Luka je jedan od najtalentovanijih i perpektivnih igrača omladinskog...

Modaprije 6 sati

Vraća se i izbor Miss hrvatske dijaspore, prijave otvorene  

Trideseta obljetnica najstarijeg izbora ljepote u Hrvatskoj održat će se ove godine 27.studenog u Zagrebu. Nakon pauze uzrokovane svjetskom pandemijom...

BiHprije 6 sati

Predsjednik Čović se sastao s vodstvom Matice hrvatske u Zagrebu

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović posjetio je Maticu hrvatsku. S predsjednikom Čovićem susreli su...

BiHprije 7 sati

Kodro više nije izbornik nogometne reprezentacije BiH

Meho Kodro više nije izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Iako su neki članovi Izvršnog odbora NS/FSBiH dali podršku Kodri,...

Oglas
Oglas