Poveži se s nama

Gospodarstvo

Firma Greben Novi Travnik svim zaposlenim uplatila 1260 KM jednokratne pomoći

Objavljeno

Na osnovu uredbe Vlade FBiH o isplati 2520 KM pomoći od poslodavca novotravnička firma Greben Novi Travnik isplatila je svakom radniku po 1260 KM. Uplata je izvršena za oko 28 radnika.

Kompanija Greben d.o.o. je osnovana 2005. godine. Nalazi se u industrijskoj zoni Bratstvo Novi Travnik. Raspolaže sa 1000 m2 proizvodnog prostora u kojem se nalaze CNC obradni centri za razne vrste mašinske obrade.

Oglas

BiH

Preselio iz Sarajeva na Kupres, sada pravi sireve sa narančom, limunom, čokoladom, kikirikijem…

Objavljeno

Piše

Poznato je da se na Kupresu, zahvaljujući bogatom biodiverzitetu, proizvode najkvalitetniji sirevi u BiH, ali i šire. O tome svjedoče brojna priznanja za kvalitet. No, Kupres je jedinstven i po tome jer se ondje, osim tradicionalnog, proizvodi i sir od narandže, limuna, pa čak i od kikirikija i čokolade. Ekipa BHRT-a je posjetila siranu Smaila Žilića, koji se prije deset godina, upravo zbog sira, iz Sarajeva s obitelji preselio u Kupres.

Na kupreškoj visoravni uspijeva više od 1000 različitih biljaka i idealno je područje za ispašu stoke. A upravo kvalitetna sirovina, odnosno mlijeko, temelj je za kvalitetan finalni proizvod.

A upravo to je ponukalo Smaila Žilića da sarajevsku adresu zamijeni kupreškom i pokrene proizvodnju sira, i to baš u ulici simboličnog naziva – Put ljekovitog bilja.

Veliki projekat

Oglas

– Ako igdje u BiH se može napraviti dobar sir onda je to, između ostalog i na Kupresu, time sam se povodio kada sam napuštao Sarajevo, ja i moja obitelj, i pokrenuli smo zaista jedan veliki projekat – kaže Smail Žilić, vlasnik sirane u Kupresu.

Smail je obnovio devastirani objekt nekadašnje Mljekare Kupres, zaposlio 7 osoba i vlastitim sredstvima, bez ikakve pomoći vlasti, 2014. započeo proizvodnju. Trenutno, ovdje radi samo tročlana obitelj. Mjesečno prerade do 35 tona mlijeka, koje otupljuju uglavnom od kupreških farmera, a dijelom i s Vlašića i Rostova. Posao je zahtjevan jer se dnevno proizvede i do 200 kilograma sira.

– Mogu vam reći da je potežak posao, to zahtijeva vrijeme od ranog jutra do kasno navečer, pogotov ljeti kad ima više mlijeka onda znali smo i po tri smjene raditi. Organiziramo se i ide, nema druge – navodi Smailova supruga Munevera Žilić.

Turistička i gastronomska ponuda

Oglas

U ovoj sirani, osim tradicionalnog kupreškog sira, proizvode i sireve sa začinskim biljem, brusnicom, borovnicom, aronijom, ali i narandžom i limunom, pa čak i s kikirikijem i čokoladom. Smail kaže, ako imate standardno kvalitetan sir, samo je stvar kreativnosti što ćete u njega dodati. A za kvalitetu, Smail je pet puta nagrađen priznanjem na prestižnom Balkanskom festivalu sira.

– Kupres nije nikad bolje prezentiran niti reklamiran kroz neki svoj proizvod. Moj sir se ne zove sir Smaila Žilića, on se zove kupreški sir i kupreški sir je postao brend ne samo u Beogradu, Srbiji, ne postoji kontinet na koji nije otišao brend kupreškog sira – zadovoljno kaže Smail.

Ovaj magistar poljoprivrednih znanosti u sklopu sirane planira napraviti i edukacijski centar, gdje će se moći obučavati i studenti i učenici, ali i proizvođači mlijeka. Iako je stvorio brend koji promovira Kupres i upotpunjuje turističku i gastronomsku ponudu tog kraja, bilo kakva podrška vlasti potpuno je izostala.

Oglas

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Lidl u BiH pravi u Središnjoj Bosni mega-građevinu veličine 8 nogometnih terena

Objavljeno

Piše

Njemački maloprodajni lanac Lidl uveliko se sprema za početak poslovanja na tržištu Bosne i Hercegovine.Iako ćemo na otvaranje prvih trgovina sačekati još dvije do tri godine, aktivnosti su u punom jeku i radi se punom parom na pripremi i gradnji objekata, zapošljavanju i obuci radnika itd., piše BiznisInfo.

Mnogi sugrađani već rade u Lidlu, a neki od njih prolaze obuku u okviru Lidla u nekoj od država u kojima ova kompanija posluje.

Tvrtka Lidl BH nedavno je povećala kapital na 216 milijuna KM, s obzirom da pripremaju sve više lokacija na kojima će biti njihovi objekti.

Zasad je u potpunosti izgrađen objekt u Bijeljini koji će ipak sačekati ostale lokacije za zajedničko otvaranje.

Oglas

Osim toga, u punom je jeku gradnja velikog logističkog centra u Lepenici kod Sarajeva, piše BiznisInfo.

Ovaj logistički centar će biti ključna karika u pravovremenoj distribuciji proizvoda koji se nalaze na policama Lidlovih trgovina.

Kako doznaju, logistički centar će se prostirati na 60.000 metara kvadratnih, odnosno na površini od 8 nogometnih terena. Kapacitet će biti 40.000 paletnih mjesta.

U ovom logističkom centru bit će 120 utovarnih i istovarnih rampi a sadržavat će 5 temperaturnih zona i komoru isključivo za skladištenje čokoladnih proizvoda.

Oglas

Uključivat će moderne tehnologije, poput “pick-by-voice” upravljanja komisioniranjem, optimizirane procese i suvremeno okruženje.

Nastavi čitati

BiH

Sukob u Crvenom značajno naštetio BiH, cijene u porastu

Objavljeno

Piše

Godišnje se kroz Crveno more transportira roba u vrijednosti i do dva bilijuna američkih dolara, zbog čega ovaj pomorski koridor predstavlja žilu kucavicu evropskih gospodarstava i ekonomija.

Međutim, zbog intenziviranja napada Huta na transportne brodove u more uz Bab el-Mandeb oko 80 posto cjelokupnog transportnog prometa preusmjereno je na plovidbu oko Afrike.

Duži put

Većina najvećih brodskih tvrtki, zbog sigurnosti, prelazi na duži put oko Rta dobre nade, što plovidbu produžava za 10 do 13 dana, koliko inače traje put oko Afrike. Taj put ih košta dodatnih 80.000 dolara, s tim da je i cijena brodskog mazuta, kao najrasprostranjenijeg pogonskog goriva tegljača, porasla zbog potreba veće globalne potrošnje.

Oglas

Naravno, suma svih tih povećanja i globalnih prilika se osjeti i u regiji jugoistočne Europe, gdje je cjelokupni gospodarski i industrijski potencijal usmjeren na uvozne robe iz Azije koje dolaze preko Crvenog mora u jadranske luke Koper, Rijeku i Ploče.

U ove luke je do otpočinjanja sukoba u Crvenom moru brodski transport roba iz Azije koštao oko 3.000 dolara, da bi se danas popeo na iznos koji se kreće između 6.000 i 7.000 dolara. Udvostručena cijena znači povećanje nabavne cijene sirovina, samim tim i povećanje cijena sirovina, pa i poskupljenje proizvodnog procesa u industrijama.

Dvostruko više cijene

To povećanje najviše će osjetiti tvrtke iz oblasti metalurgije koje nabavljaju valjani čelik, žicu i ostale prerađevine željeza. Za BiH će nabavka svih roba imati trostruko višu cijenu, s obzirom na to da BiH nema svoju brodsku tvrtku, dok će na dvostruko više cijene hrvatske luke imati i dodatne troškove nabavnih roba.

Oglas

Naftni terminali u Pločama, koji su 100 posto u vlasništvu FBiH, prostiru se na 15 hektara, posjeduju 12 spremnika za naftne derivate kapaciteta 81.218 kubnih metara, a terminalima upravlja Javno poduzeće „Naftni terminali FBiH“. U uvjetima naglih povećanja cijena naftnih derivata skladištenje i preventivno popunjavanje naftnih rezervi uveliko može pomoći stanovništvu usljed rasta cijene goriva.

12 posto cjelokupnog svjetskog transporta prolazi kroz Crveno more.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Novotravnička tvrtka proizvodi dijelove za bolide F1

Objavljeno

Piše

Načelnik Novog Travnika Stjepan Dujo, posjetio je tvrtku Trendy, koja je diljem starog kontinenta poznata zbog izrade pojedinačnih serijskih metalnih dijelova. Ova tvrtka, kojom rukovode mladi ljudi, zapošljava više od 50 djelatnika i svoje proizvode izvoze u različite dijelove Europe.

Komponente koji nastaju u Novom Travniku koriste i proizvođači bolida za F1.Prilikom posjete između ostalog načelnika su upoznali s njihovom vizijom zdravog poslovnog okruženja, ali i planovima za širenje i povećanje poslovanja.

„Ono što Općina može uraditi jeste stvoriti i poboljšati trenutne uvjete u vidu jačanja infrastrukture, jačanje krucijalnih elemenata za odvijanje života. Radnik ne može biti sretan na radnom mjestu, ako nije sretan u okolini u kojoj živi, što danas imamo na sceni diljem BiH, a mi se to trudimo mijenjati. Drago nam je vidjeti da gospodarstvenici to prepoznaju, jer ipak je to sinergija i jedni smo drugima itekako značajni.“ Istaknuo je načelnik Duje prilikom posjete.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Rudnik cinka i olova u Varešu tvrtke Adriatic Metalsa i službeno s radom počinje 5. ožujka

Objavljeno

Piše

Nakon petogodišnjeg perioda istražnih radova, 5. ožujka će i službeno s radom početi Rudnik cinka i olova u Varešu – potvrdila je Feni članica Nadzornog odbora tvrtke Adriatic Metals BiH Sanela Karić.

Tijekom istražnih radova, ustanovljene su i značajne koncentracije zlata u rudi, a istraživanja u zadnjih pet godina, na lokaciji Rupice značajno su, dodaje, povećali kapacitet te životni vijek ovog projekta.

-Uz dodatak Rupice Northwest (RNW), koji je doprinjeo statusu projekta prve klase, količina rezervi rude povećana je za 89 posto, u odnosu na prethodnu procjenu rezervi rude iz srpnja 2021. godine.

Značajan porast rezervi rude produžuje vijek trajanja rudnika na 18 godina- prvobitna procjena bila je 10 godina pa, sada, seže do 2041. godine, a temeljen je na nominalnom kapacitetu prerade od 800.000 tona rude godišnje.

Oglas

Procjena rezervi rude provedena je na vrlo visokoj razini, primjenom najbolje prakse i metodologija industrije. Planiramo nastaviti s uspješnim istraživačkim programima koje smo do sada provodili, s namjerom da dodatno produžimo vijek trajanja rudnika- najavila je Karić.

U sklopu priprema za službeni početak radova na eksploataciji, obnovljena je i željeznička pruga iz Vareša, kojom će , uglavnom, biti transportirana iskopana ruda.

-U suradnji s Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine, obnovili smo 24 kilometra pruge na dionici Podlugovi – Vareš Majdan, a što je podrazumijevalo i obnovu 18 tunela te šest mostova.

Ovom prugom će se transportirati koncentrat do luke Ploče (Hrvatska), odakle će biti transportirana do finalnih odredišnih destinacija, odnosno kupaca koncentrata. U potpunosti obnovili i Željezničku postaju Vareš Majdan te vratili teretni prevoz, nakon više od 30 godina u ovaj grad. Ujedno smo povećali značajno prihode javnom poduzeću, te uspjeli ugovoriti projekat elektrifikacije ove dionice u narednom periodu, čime idemo u pravcu dekarbonizacije- kazala je Karić.

Oglas

Projekat vareškog rudnika dobio je podršku vlada Federacije BiH i Zeničko-dobojske županije te Općine Vareš, koji će ponovo postati važan rudarski centar.

-ZDK i resorno ministarstvo gospodarstva važni su partneri u ovom projektu, imajući u vidu činjenicu da su upravo oni davatelji 30 godišnje koncesije našoj tvrtci. Najviše financijskog benefita od koncesije imat će upravo loklna zajendica i Županija.

Nastavljamo dobru  i pozitivnu suradnju, koja se odlikuje u razumijevanju i primjeni zakonskih propisa iz oblasti rudarenja ove vrste, kao i bliske suradnje u  našim programima i ciljevima rekultivacije područja koji koristimo- pošumljavanja, zaštite okolih voda te primjene najviših standarda u cilju zaštite okoline- ističe Karić.

Prije nekoliko godina, u sklopu priprema za otvaranje rudnika, u Varešu su inicirali te podržali otvaranje smjera rudarstva u tamošnjoj srednjoj školi. Prošlof su tjedna potpisali i ugovor o suradnji s Fakultetom inženjerstva i prirodnih znanosti Univerziteta u Zenici (bivši Metalurški fakultet-op.a.), kojim su se, između ostalog, obvezali i kako će studente tog fakulteta primati na praksu. Kasnije, u skladu sa potrebama tvrtke, eventualno i zapošljavali.

Oglas

-Naš je cilj da rastemo i razvijamo se zajedno s našom zajednicom, našim okruženjem i svima onima koji mogu doprinijeti održivom rudarenju. Fakultet inženjerstva i prirodnih znanosti u Zenici je, kao obrazovno-znanstvena ustanova, važna institucija u ZDŽ-u i BiH.

Želimo razviti dugoročnu suradnju u cilju unaprijeđenja znanstvenih saznanja iz oblasti rudarenja i zaštite okoliša, ali i pružiti najbolje moguće uvjete za obavljanje stručne prakse studenata. Svi oni će, kada postanu inženjeri, imati priliku obavljati najodgovornije poslove u našoj tvrtci ili zaposliti se na nekom drugom mjestu.

Otvaranje rudarskog smjera u srednoj školi u Varešu prilika je lokalnom stanovištvu da svoju djecu usmjere na specifično obrazovanje, koje je nestalo iz ovog grada te da, putem mogućnosti pronalaska zapolesnja, ostanu u svome gradu i zajednici. Mi ih podržavamo kroz praktičnu nastavu te doniranjem potrebne opreme za odvijanje nastave- napominje Karić.

U otvaranje ovog rudnika već do sada su uložena velika sredstva, a benefite od ovog rudnika očekuju lokalna zajednica, ZDŽ, FBiH i država BiH.

Oglas

-Ukupna dosadašnja investicija iznosi oko 450 milijuna KM. Projekat Vareš je utvrđen  kao projekat sa 25 posto izravnih stranih investicija u BiH u 2022. godini- podvlači Karić.

Već sa učincima iz tekuće,  2024. godine te daljnjim rastom, kako kaže, doprinijet će i suficitu izvoza ZDŽ-a sa stranim zemljama. Naknade, kroz koncesije i plaćanje izravnih, te neizravnih poreza, broje se “u stotinama milijuna KM”.

-Adriatic Metals trenutno ima 255 zaposlenih, od kojih je 73 posto iz lokalne zajednice, odnosno sa područja ZDŽ-a. Zajedno sa svim podizvođačima,  plan je upošljavanje 700 radnika na vrhuncu proizvodnje- najavila je Karić.

Na tu brojku, dodaje, treba dodati i radnike koji će neizravno biti angažirani.

Oglas

Adriatic Metals, od svog osnivanja te dolaska na naše prostore, posluje s velikim brojem domaćih tvrtki, koje su “s nama podijelile pozitivna iskustva i samo riječi hvale”.

Nastavi čitati

BiH

Vlade FBiH dala prethodnu suglasnost za imenovanje članova Uprave Elektroprivreda HZHB

Objavljeno

Piše

Vlada Federacije BiH danas je imenovala Pregovarački tim za vođenje pregovora za potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora elektroprivredne djelatnosti u Federaciji BiH u sastavu Jasmina Pašić, predsjednik, te članovi Muamer Ćulum i Sanjin Habul (Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije), Draženka Subašić (Ured premijera FBiH), Ernis Imamović i Aida Kovačević (Federalno ministarstvo rada i socijalne politike), Sanel Buljubašić, Amra Ohranović i Sanela Jurišić (JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo), te Vedrana Ćavar i Jelena Bukić (JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar).

Dana je i prethodna suglasnost Nadzornom odboru Gospodarskog društva JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar za donošenje Odluke o imenovanju izvršnih direktora – članova Uprave ovog gospodarskog društva na mandatno razdoblje od četiri godine, i to Vitomira Dodiga za izvršnog direktora za proizvodnju električne energije, Maria Bandića za izvršnog direktora za distribuciju električne energije, Josipa Čelara za izvršnog direktora za opskrbu električnom energijom, Jelene Bukić za izvršnog direktora za ekonomske poslove, Vedrane Ćavar za izvršnog direktora za pravne poslove i Sonje Sušac za izvršnog direktora za razvoj. Prije toga dana je prethodna suglasnosti Nadzornom odboru za donošenje odluke o razrješenju vršitelja dužnosti izvršnih direktora – članova Uprave radi okončanja natječajne procedure.

Za koordinatora za provođenje Akta o malim i srednjim poduzećima iz Federacije BiH (SBA koordinator) za period 2024-2026. imenuje se Sead Džiho.

Vlada Federacije BiH je donijela Rješenje kojim se Admir Mujanović imenuje za člana Upravnog odbora Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini – FIPA, na razdoblje od dvije godine.

Oglas

Danas je doneseno rješenje kojim se Željko Škarica imenuje za koordinatora za reformu javne uprave uime Vlade Federacije BiH. Prethodno je razriješen dužnosti dosadašnji koordinator, zbog stjecanja zakonom propisanih uvjeta za odlazak u mirovinu.

Za sudjelovanje u radu i odlučivanju na predstojećim skupštinama gospodarskih društava danas su opunomoćeni Sanela Milavić-Repak (BH Telecom d.d. Sarajevo) i Jasmina Pašić (JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar), priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Nastavi čitati

BiH

Uskoro direktne aviolinije iz Sarajeva za Oslo i Štokholm

Objavljeno

Piše

Kao rezultat Javnog poziva za subvencioniranje aviosaobraćaja na području Kantona Sarajevo koji provodi Vlada Kantona Sarajevo u saradnji sa Turističkom zajednicom KS i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine će uskoro biti direktno uvezan sa skandinavskim zemljama.

Komisija za stručnu ocjenu, nakon razmatranja zaprimljenih prijava, zapisnikom je utvrdila da je po Javnom pozivu pristigla jedna blagovremena prijava, a u pitanju je aviokompanija Norwegian Air AS.

Podsjetimo da su Sarajevu nedostajale upravo linije ka Skandinaviji.

Prethodno je kroz javne pozive Sarajevo dobilo više novih direktnih aviokonekcija ili je povećan broj polazaka na destinacijama od strateškog značaja, te kao krajnji cilj ovog projekta Sarajevo će biti direktno povezano sa 12 atraktivnih destinacija: Milano, Geteborg, London, Memingen, Brisel, Solun, Antalija, Izmir, Atina, Skoplje, Oslo i Štokholm.

Oglas

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Novotravnički IT gigant preuzima servis Genesis

Objavljeno

Piše

U najnovijem razvoju događaja na tržištu web hostinga i IT usluga, vodeća bosanskohercegovačka web hosting kompanija Globalhost d.o.o. koja nudi svoje usluge na web stranici www.global.ba objavila je preuzimanje servisa Genesis, poznatog po svojoj izvrsnosti u pružanju web hostinga i povezanih usluga na domaćem tržištu preko svoje platforme genesis.ba.

Ova strateška akvizicija je jedan od ključnih koraka u dugoročnom planu poslovanja Globalhosta, koji za cilj ima jačanje njegovog uticaja ne samo na tržištu Bosne i Hercegovine već i na međunarodnoj sceni.

Sa impresivnom poviješću, koja seže do 2002. godine, Globalhost nastavlja svojim putem lidera u pružanju pouzdanih, sigurnih i pristupačnih Web Hosting rješenja.

Uključivanjem Genesis servisa u našu poslovnu porodicu Globalhost d.o.o. ne samo da potvrđuje svoju dominaciju u sferi kvalitete usluga u Web Hosting industriji, već ovim potezom potvrđujemo i našu neprestanu težnju ka izvrsnosti u obavljanju naseg posla ali i našu obavezu da klijentima pružimo superiornu tehnologiju i uslugu, a sve to uz podršku našeg naprednog Data Centra smještenog u samom srcu Bosne i Hercegovine.” izjavio je Perica Dujmović, direktor poduzeća Globalhost d.o.o.

Jedan od razloga zašto se Globalhost izdvaja u Web Hosting industriji je njihov vlastiti data centar koji je opremljen najsavremenijom tehnologijom, uključujući direktnu optičku povezanost sa svim većim internet provajderima u zemlji, redundantnu mrežu, redundantno napajanje i sistem hlađenja, kao i vrhunsku server opremu premium brendova DELL i HPE. Ovo omogućava ovoj kompaniji da svojim korisnicima u Bosni i Hercegovini nudi neusporedivo brže vrijeme odziva, i maksimalnu dostupnost servisa.

Oglas

Preuzimanjem Genesis servisa, Globalhost ne samo da proširuje svoje poslovanje, već i jača svoju ponudu u segmentima kao što su Shared Web Hosting, Reseller Hosting, VPS i Dedicated serveri, te uslugu Kolokacija servera. Od 01.03.2024. svi postojeći klijenti Genesis servisa moći će iskoristiti prednosti koje nudi Globalhost, uključujući vrhunsku tehničku podršku, visoku dostupnost servisa, i konkurentne cijene.

Ovo preuzimanje simbolizira novi korak u našoj strategiji rasta, otvarajući put ka novim mogućnostima i jačanju naše pozicije kao lidera u pružanju web hosting rješenja koja našim klijentima omogućavaju da ostvare svoje vizije u digitalnom prostoru”, dodao je Dujmović. “Radujemo se što možemo klijentima Genesis servisa poželjeti dobrodošlicu u Globalhost porodicu, i zajedno raditi na ostvarivanju njihovih online ciljeva.”

Ovaj strateški potez Globalhosta d.o.o. ne samo da redefinira pejzaž Web Hostinga u Bosni i Hercegovini već i postavlja nove standarde u pružanju digitalnih usluga, dokazujući da su predanost, inovacije i kvaliteta ključne za uspjeh u digitalnom dobu.

Oglas

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Općina Kreševo nastavlja s ulaganjima u razvoj Poslovne zone Resnik

Objavljeno

Piše

Da je gospodarstvo i privlačenje novih investitora jedan od glavnih strateških ciljeva općine Kreševo dokazano je i danas.

Nakon provedenog postupka javne nabavke, između tri prihvatljive ponude, najpovoljniji ponuđač je obrt Panda.

Ovaj postupak je završen danas potpisivanjem Ugovora vrijednog 23.538,82 KM s uključenim PDV-om. Ugovor su potpisali načelnik Renato Pejak i vlasnik najpovoljnijeg ponuditelja Mirko Puljić.

Ovim postupkom Općina Kreševo nastavlja ulaganja u PZ Resnik, a konkretno, radit će se na sustavu kanalizacije i odvodnje oborinskih voda, kako bi se stvorili što bolji uvjeti za dolazak novih investitora i razvoja gospodarstva, kojih u Kreševu ne nedostaje.

Oglas

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 24 minute

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas o Nacrtu zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas.U najavljenom dnevnom redu je jedan od novopredloženih federalnih...

Sportprije 32 minute

Nestvaran nastup Nurkića. Nitko nije skupio toliko skokova još od 2010.

PHOENIX SUNSI upisali su drugi poraz u nizu, ovaj put od Oklahoma City Thundera na domaćem parketu (110:118). Utakmicu je...

Kulturaprije 56 minuta

Promocijom knjige “Gromoglasni šapat” Josipa Milanovića započeo “Andrićev portal” u Travniku

U organizaciji HKD “Napredak” Travnik počela je književna manifestacija “Andrićev portal” promocijom knjige “Gromoglasni šapat” Josip Milanović Pisoj. Promocija je...

Društvoprije 59 minuta

Dr. Jasmin Čaluk: Urođene srčane mane i njihovo liječenje

Urođene srčane mane su varijacije u građi srca koje odstupaju od normalne strukture. Ove varijacije nekad su sasvim bezazlene, ali...

Društvoprije 1 sat

ZVONKO VUKOVIĆ: Opstali smo u središnjoj Bosni zahvaljujući hrabrosti hrvatskog naroda

Broj prognanih u ratu na prostoru središnje Bosne bio je veći od 75.000. Svima njima, a na poseban način poginulima,...

BiHprije 1 sat

Porast naoblake uz slabu kišu i lokalne pljuskove 

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje porast naoblake s jugozapada koji će uvjetovati većinom slabu kišu ili lokalni pljusak. ...

Servisne informacijeprije 1 sat

Na ovim mjestima možete očekivati radarske kontrole

Pogledajte gdje danas možete očekivati radarske kontrole: 1. SREDNJOBOSANSKI KANTON PS TRAVNIKOglas 08:30 do 10:30 sati Nova Bila12:00 do 14:00...

Društvoprije 11 sati

Novi Travnik u proljeće s brojnim projketima

Po broju različitih projekata koji se realiziraju Novi Travnik ima status najvećeg gradilišta u ŽSB. Realizaciju prati rekordan proračun koji...

Oglas
Oglas
LM