Erodgan sletio u Sarajevo

76

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sletio je danas avionom na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Erdogan je došao u Sarajevo radi dvodnevne posjete BiH, a prvenstveno radi summita Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) kojim predsjedava BiH, prenosi Klix.ba

Prema službenom protokolu, on će oko 14.30 sati zajedno s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem posjetiti šehidsko mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića. Predviđeno je da se u 16 sati sastane s članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem u zgradi Predsjedništva BiH.

Pored toga, očekuje se kako će se Erdogan sastati s izaslanstvom turskog bataljuna koji djeluje u sastavu EUFOR-a u BiH. Pri polasku za Bosnu i Hercegovinu Erdogan je izjavio kako Turska nema tog luksuza da izdaleka promatra dešavanja na području Balkana.  Na njegovim sastancima s bh. službenicima će biti razgovarano o koracima na razvoju suradnje na Balkanu, prvenstveno ekonomiji, trgovini, transportu, infrastrukturi i investicijama. Sutra će na Jahorini biti održani sastanci u okviru Summita Procesa suradnje Jugoistočne Europe na razini predsjednika.  Erdogan je u Sarajevu posljednji put bio u svibnju 2018. godine gdje je održao europski predizborni skup za svoju AK Partiju, a Dodik i Džaferović u Ankari su bili u maju ove godine.