- oglas -

DUJO: Imat ću otvoren dijalog sa svima u interesu Novog Travnika

Pročitajte i ovo

Australski mediji: Đoković će biti deportiran danas u 12:30

NOVAK ĐOKOVIĆ napustit će Australiju danas u 12:30, javljaju brojni australski mediji, koji tvrde da će Đoković iz Australije...

Teška nesreća u BiH: Poginula jedna osoba, ima povrijeđenih

U prometnoj nesreći koja se noćas oko 2.20 sata dogodila na regionalnom putu Bosanski Novi-Karan, u mjestu Bojišta, jedna...

Dodik fantazira o Đokoviću: Sve se ovo izdešavalo zato što si Srbin

Podršku Novaku Đokoviću, nakon što mu je Federalni sud Australije odbacio žalbu na ukidanje vize, pružio je u pismu...
- Advertisement -

Urediti administraciju i posložiti stručne službe koje će raditi na konkretnim projektima i poslovnim idejama jedan je od prvih koraka koji su nužni kako bi se podignula kvaliteta života, govori u intervjuu za Večernji listStjepan Dujo, novoizabrani načelnik općine Novi Travnik te novo, mlado lice na hrvatskoj političkoj sceni u BiH.

- Advertisement -

Dujo, koji je bio kandidat stranaka Hrvatskog narodnog sabora, naglašava kako želi dijalog i uključivost svih kako bi Novi Travnik postao  mjesto ugodno za život svih njegovih stanovnika.

Svojom otvorenošću i energijom daje do znanja kako želi uložiti svoj maksimum kako bi došlo do promjena u ovoj srednjobosanskoj općini.


Poslovni inkubator Novi Travnik prva je faza kroz koju će se stvarati ideje i pokretati projekte za male i srednje poduzetnike. “Probleme koji se gomilaju moramo sustavno riješiti, za kapitalne projekte zaista moramo pokrenuti javnu upravu i moramo ostvariti suradnju s uspješnim sredinama u našem okruženju”, ističe Dujo.

Kako ste reagirali u trenutku kada je bilo izvjesno da ćete postati novi načelnik općine Novi Travnik? Kakve su reakcije koje dolaze s terena?

Prije četiri godine nedostajalo je jako malo, ovog puta na provedenim izborima, još uvijek bez prebrojanih glasova iz iseljeništva, izabran sam za načelnika. Upornost i postavljen cilj je vrlo jasan, znam da nemam vremena za slavlje, radost rezultata kratko sam podijelio sa suradnicima i biračima. Znam koliko neće biti lako ni jednostavno pokrenuti procese. Naravno da sam ponosan na sve Novotravničane ovdje, a i na sve diljem svijeta, puno rada i zalaganje je potrebno kako bismo se domogli pozitivnog stanja. Obveza i odgovornost je ogromna upravo zbog svih birača, očekivanja su velika, realnost je jedna, zato kao i na početku kampanje želim kazati kako moramo biti svjesni potrebe analize problema, otkloniti nedostatke i krenuti s jasnim planovima.

Oni koji su pratili vaše poruke i analizirali program uvidjeli su kako ste fokus imali na rješavanju onih konkretnih problema koji tište sve narode u Novom Travniku. Koji će biti prvi potezi vas kao načelnika u razdoblju koje je pred nama?

Analiza cjelokupnog stanja u općini Novi Travnik, u ovoj godini imamo i samoproglašeni proračun općine, što nije nepoznanica na prostoru FBiH, ali je sigurno zloupotreba ovlasti jer dosadašnji načelnik nacrt proračuna nije nikada ni uputio u postupak prema Općinskom vijeću te je se izgubio svaki smisao postojanja zakonodavne vlasti u Novom Travniku. Shodno tome, prvi i konkretni zadaci jesu analiza, pregled stanja, utvrđivanje nastalih nepravilnosti, posložiti administraciju općine, utvrditi stanje s obzirom na COVID-19 poduzete mjere i aktivnosti, suradnja s obrtnicima i poduzetnicima.

Razdoblje pred nama je neizvjesno, u nadi i vjeri kako će pandemija prestati kako bismo se okrenuli prema stvaranju kvalitetnih preduvjeta za podizanjem kvalitete življenja. Moramo raditi pametno i sustavno. Rezultati ne dolaze preko noći, stoga je nužno urediti administraciju i posložiti stručne službe koje će raditi na konkretnim projektima i idejama. Koliko god se nekome činilo neostvarivim, Novi Travnik mora ostvariti suradnju s drugim gradovima i pokrenuti se prema planiranju i ostvarivanju projekata iz sredstava fondova EU-a. Poslovni inkubator Novi Travnik naša je prva faza kroz koju ćemo stvarati ideje i pokretati projekte za male i srednje poduzetnike. Probleme koji se gomilaju moramo sustavno riješiti, za kapitalne projekte zaista moramo pokrenuti javnu upravu i moramo ostvariti suradnju s uspješnim sredinama u našem okruženju.

Koji se izazovi koji stoje pred Novim Travnikom moraju riješiti u novom mandatu? Očekujete li potporu novog Općinskog vijeća, odnosno dobru i protočnu komunikaciju? 

Odrediti konkretne ciljeve, nakon analize stanja kreirati vrlo jasnu strategiju razvoja općine. Nadalje, jako je važno raditi na izgradnji suradnje svih zainteresiranih subjekata, suradnja mora biti konkretnija i otvorenija, poduzetnici i sav stručni kadar moraju biti naša najjača karika. Dugogodišnji nemar za gradsku sportsku dvoranu, sustav kanalizacije i oborinskih voda, vodovodna mreža, obnova zgrada i energetska učinkovitost. Nužno je odrediti primarne ciljeve i krenuti u stvaranje preduvjeta za održivi razvitak naše općine. Kvaliteta i kultura življenja prvi je korak k stabilizaciji svih odnosa, a i način kako održati mlade u našoj općini. Promjena u Novom Travniku je velika, no i dalje stvari ne ovise samo o pojedincu. Svi izabrani vijećnici su tu radi svih građana Novog Travnika, stoga vjerujem kako će raditi u interesu svih. Od novog sastava Općinskog vijeća očekujem učinkovit rad, konkretne i ostvarive prijedloge te da uistinu budu glas svih nas u Novom Travniku. O učinkovitoj komunikaciji ovisi izvršenje ciljeva i planova, vrlo jasno sam dao do znanja kako je moj konkretan cilj uključivost, odnosno razgovor i otvoren dijalog sa svim političkim predstavnicima u interesu Novog Travniku. Barijere ne smiju biti postavljene na temelju predrasuda i osobnih ciljeva, zakonodavna i izvršna vlast djelovat će radi interesa građana.

Od početka ukazujete na potrebu da stručnost i usavršenost budu prioriteti prilikom razvoja gospodarskih politika. Može li Novi Travnik postati mjesto u kojemu će se rado i bez prepreka ulagati? 

Svjestan sam svih problema koji me očekuju, svjestan ozbiljne političke situacije u Bosni i Hercegovini, no uvjeren sam u jedno – vrijedi pokušati. Zbog toga kažem kako neće biti lako ni jednostavno jer ne postoji čarobni štapić, no moramo vjerovati i graditi sebe, težiti k izvrsnosti, a onda možemo očekivati i rezultate. Osnovna potreba je ostvariti preduvjete otvorene komunikacije s ulagačima te omogućiti sve potrebne resurse, osigurati brz i učinkovit rad javne uprave i postaviti upravu na uslugu svima. Naravno, moramo napraviti i korak više, moramo komunicirati i vani kako bismo zainteresirali potencijalne ulagače. Ne možemo očekivati da će se stvari same od sebe posložiti, moramo djelovati jasno i konkretno. Potrebno je vrijeme za konkretniji pomak, no od svih koji su tu (dužnosnici, vijećnici, zaposlenici) tražim ozbiljnost i predanost radu.

 

Vecernji.ba

Najnovije vijesti

Australski mediji: Đoković će biti deportiran danas u 12:30

NOVAK ĐOKOVIĆ napustit će Australiju danas u 12:30, javljaju brojni australski mediji, koji tvrde da će Đoković iz Australije...

Teška nesreća u BiH: Poginula jedna osoba, ima povrijeđenih

U prometnoj nesreći koja se noćas oko 2.20 sata dogodila na regionalnom putu Bosanski Novi-Karan, u mjestu Bojišta, jedna osoba je poginula, a druga...

Dodik fantazira o Đokoviću: Sve se ovo izdešavalo zato što si Srbin

Podršku Novaku Đokoviću, nakon što mu je Federalni sud Australije odbacio žalbu na ukidanje vize, pružio je u pismu i član Predsjedništva BiH Milorad...

Preminuo Ivan (Ivo) Bošnjak – Janjetov

Pokoj vječni daruj mu Gospodine, svjetlost vječna neka mu svjetli.

Planinarska sekcija HKD Napredak Busovača organizirala zimski pohod na Busovačke staje

Petak 14. siječnja planinarska sekcija HKD Napredak podružnica Busovača organizirala je zimski pohod na Busovačke staje.Uspon od 10 km mali planinari su savladali za...

Povezane vijesti